Σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, χθες το πρωί, στη συνέντευξή της στον Alpha radio και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου.
Συγκεκριμένα η Περιφερειάρχης τόνισε ότι «διερευνούμε τη δυνατότητα αποκάλυψης της αρχαίας κοίτης του Ιλισού, αντί να επισκευάζουμε μια γερασμένη πλάκα, που έκρυψε τον Ιλισό, και μάλιστα με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ». «Στόχος είναι, μαζί με τους συναρμόδιους φορείς, τον Νίκο Μπελαβίλα, υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά, να προσπαθήσουμε, μέσα από ανάπλαση, ο Ιλισός να βρει τη φυσική του κοίτη από την Αγία Φωτεινή έως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», είπε η Περιφερειάρχης.
Η δεύτερη κομβική πρωτοβουλία της Περιφέρειας αφορά, όπως επισήμανε η ίδια, στην «ανάταξη» της οδού Πειραιώς, με συντονισμένες παρεμβάσεις σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, «σε πολεοδομικό και πολιτιστικό επίπεδο». Στόχος να «πάψει να υφίσταται η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης και έλλειψης σχεδιασμού» και να δημιουργηθεί ένας «σύγχρονος, σπουδαίος μητροπολιτικός δρόμος, που θα συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά».
Έργο βασικών υποδομών που γίνεται για πρώτη φορά
Η ίδια περιέγραψε επίσης σε αδρές γραμμές το έργο που γίνεται εδώ και 4,5 χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής, στη «βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, που γίνεται για πρώτη φορά», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Περιφέρεια Αττικής έχει γίνει πιο ορατή σε μεγάλα και μικρότερα ζητήματα». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «παρεμβάσεις της Περιφέρειας και στους 66 Δήμους της Αττικής» με έργα υποδομής που «έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες» – μεταξύ τους «160 αντιπλημμυρικά, κόστους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ».
Η Περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, παρατηρώντας ότι μέσω σειράς παρεμβάσεων στο Μικρολίμανο, στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, δημιουργείται η «Αττική Ριβιέρα» που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στο νότιο μέτωπο της Αττικής, δημιουργώντας παράλληλα νέο αναπτυξιακό πόλο – «για δεκαετίες οι πολίτες δεν είχαν πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο, δεν υπήρχε αναπτυξιακό σχέδιο και κάθε φορά που έβρεχε οι συμπολίτες μας στους γύρω Δήμους καρδιοχτυπούσαν».
Η ίδια αναφέρθηκε στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας καθώς και στα έργα υποδομής για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων της Ανατολικής Αττικής, παρατηρώντας ότι «δεν υπήρχε κανένας σοβαρός περιφερειακός σχεδιασμός στα βασικά αυτά θέματα».
Η κλιματική αλλαγή ήλθε για να μείνει
Εξέφρασε τη «βαθιά της θλίψη» για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, παρατηρώντας ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» και τονίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή εμείς πράξαμε τα όσα περιορισμένα λέει ο νόμος ότι έπρεπε να κάνουμε, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια».
Η ίδια επανέλαβε ότι η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών είναι έργο της Πυροσβεστικής, προσθέτοντας ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης είναι σε εξέλιξη και ότι θα κάνει τα πάντα για να συνδράμει στον επιμερισμό των ευθυνών καθώς «όπως έλεγε ο Σαρλ ντε Γκωλ η αναισθησία ισοδυναμεί με ήττα». Η Περιφερειάρχης παρατήρησε επίσης ότι «με λύπη διαπίστωσα ότι για πολλούς οι φυσικές καταστροφές και τα θύματα είναι αφορμή να ξιφουλκήσουν πολιτικά».
Έθεσε επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, «που ήλθε για να μείνει» – θέμα στο οποίο η Περιφέρεια Αττικής δίνει ιδιαίτερη έμφαση.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας