Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνάντηση διαβούλευσης που διοργανώνει σήμερα το ΥΠΕΝ στη Θεσσαλονίκη (στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ) για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες από τους συνολικά 97 φορείς που προσκλήθηκαν.
Πρόκειται για την ανοικτή συμμετοχική διαδικασία που ξεκίνησε στις 18 Απριλίου 2018 με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, η οποία συνεχίζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε, με διαβούλευση όλων των ενδιαφερομένων μερών, η οποία θα καταλήξει στο Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας με 20ετή ορίζοντα.
Κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε τη νομοθέτηση που θα γίνει τις επόμενες μέρες σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ και θα αφορά τα παρακάτω σημαντικά εργαλεία για τους πολίτες, τις υπηρεσίες και τους Δήμους της χώρας.
Συνοπτικά, ανακοινώθηκε:
– Παράταση στην υποβολή οικιστικών ορίων επί των δασικών χαρτών από τους Δήμους, έως τις 16 Ιουλίου 2018.
– Παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, για όλους τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Μάρτιο 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2018.
– Τίθεται όριο στην εξέταση από τις ΕΠΕΑ αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν έως 25.9.17, έως και 12 μήνες μετά την κύρωση του δασικού χάρτη.
– Παράταση στη δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 8 Αυγούστου 2020.
Ο Αν. ΥΠΕΝ δήλωσε ότι σκοπός της παραπάνω νομοθέτησης είναι:
– Να εξυπηρετηθεί και να ολοκληρωθεί το 2020 το μεγάλο έργο των δασικών χαρτών που ουσιαστικά ξεκίνησε μέσα στο 2017 μετά από 40 χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς,
– Να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο έλλειμμα συμμόρφωσης 50 και πλέον δήμων οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους για την ανάρτηση των οικιστικών ορίων εδώ και δύο χρόνια και μετά από πολλές παρατάσεις
– Να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αγροτών όσoν αφορά τις επιδοτήσεις, με την εναρμόνιση της ημερομηνίας αντιρρήσεων με
την καταληκτική ημερομηνία υποβολής από τους αγρότες ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
– Να δεσμευτούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας να προχωρήσουν στην εξέταση των αντιρρήσεων που εκκρεμούν από το 2017, επιλύοντας και τα δικά τους θέματα χρηματοδότησης των επιτροπών
– Να εξυπηρετηθούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν τη διάταξη για την εξαγορά εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 για γεωργική καλλιέργεια.
Σύμφωνα τον Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο, με την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, τη διαμόρφωση προδιαγραφών για τις διαχειριστικές μελέτες των δασών, και την επικείμενη διαμόρφωση της δασικής στρατηγικής, η Ελληνική Δασοπονία εκσυγχρονίζεται, περνάει από το γραφειοκρατικό επίπεδο των πράξεων χαρακτηρισμού στο παραγωγικό επίπεδο το οποίο αποσκοπεί στην επίτευξη του 1% του ΑΕΠ από τα δάση της χώρας μας:
«Διαμορφώνουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που δεν θέλουμε να φθαρεί από κομματικές αντιπαραθέσεις, γιατί έτσι θεωρούμε ότι θα επιτύχουμε την εφαρμογή της. Γι αυτό η όλη δράση γίνεται με τον πρώτο και τελευταίο λόγο να τον έχει η Βουλή. Εφαρμόζουμε μια καινοτόμα συμμετοχική διαδικασία με στόχο να ανασυγκροτηθεί η χώρα παραγωγικά μέσω των οικοσυστημικών λειτουργιών των δασών με παροχή οικονομικού προϊόντος και εργασίας, όπως γίνεται τώρα με την προκήρυξη για 5.066 εργαζόμενους στις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δάση και κλιματική αλλαγή είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και γι αυτό πρέπει να είναι σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και για την προσαρμογή των δασών σε αυτή. Γι αυτό περιμένουμε από τους συμμετέχοντες να καθορίσουν εκείνους τους στόχους που θα κάνουν τη Δασοπονία έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόρο της χώρας, ισότιμο για όλη την κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».
Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, Κατερίνα Ιγγλέζη, δήλωσε: «Μετά από πολλές δεκαετίες συζητάμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της δασοπονίας και μάλιστα στο πλαίσιο μιας οργανωμένης διαδικασίας. Νομίζω ότι ο διάλογος που ξεκίνησε ήταν αναγκαίος όχι μόνο για εμάς τους δασολόγους, αλλά και για τον κόσμο που ζει το δάσος και επιχειρεί σε αυτό.
Έχουμε ανάγκη από προοπτική για τον κλάδο, κατευθύνσεις ανάπτυξης, διατύπωση οράματος αλλά και πιο συγκεκριμένους στόχους και μέτρα. Πρόκειται για μια κυβερνητική πρωτοβουλία ανοίγματος του διαλόγου με την κοινωνία μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, που αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά από όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις, αλλά και από την κοινωνία γενικότερα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρκετές προκλήσεις, όπου η σπουδαιότερη είναι η δημιουργία ενός υλοποιήσιμου στρατηγικού σχεδιασμού με απτά αποτελέσματα για την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον και την εργασία».
Στη συνάντηση συμμετέχουν: ο εκπρόσωπος του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητές των τμημάτων Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιολογίας του ΑΠΘ, του τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ, των τμημάτων Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος των ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Στερεάς Ελλάδας, ερευνητές του ΕΛΓΟ Δήμητρα, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας Θράκης και Αττικής, της ΠΕΔΔΥ, της ΟΔΕΔΥ, της Ένωσης Δασοκτημόνων Ελλάδας, Δασικών Συνεταιρισμών, μελετητικών γραφείων και δασικής βιομηχανίας, της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρίας, της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρίας, της ΣΤ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης και της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, των περιβαλλοντικών ΜΚΟ, του Φορέα Διαχείρισης Παρνασσού και του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας