Νίκος
Καραγιάννης

Μικρή παράταση πήρε ο διαγωνισμός για το σημαντικό έργο που θα δημιουργήσει το Επιχειρηματικό Πάρκο στη θέση «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής. Σύμφωνα με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός από τις 17 Ιουνίου που είχε οριστεί αρχικά να ξεκινήσει, μετατέθηκε για την 1η Ιουλίου “λόγω έντονου ενδιαφέροντος”. Ο διαγωνισμός διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Δήμου Φυλής, που είναι ο τελικός δικαιούχος και κύριος του έργου.

Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου του Δήμου Φυλής. Η συνολική έκταση που προορίζεται για παραχώρηση είναι περίπου 412.000 τ.μ. Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης θα αντιστοιχεί σε τριάντα πέντε (35) έτη κατ’ ελάχιστο.

Η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης, καθώς και της παράτασης που δύναται να δοθεί, θα καθοριστούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα περιληφθούν στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ ωρίμασε και ολοκλήρωσε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση του ακινήτου στο επενδυτικό σχήμα που θα επιλεγεί.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά την προεπιλογή υποψηφίων βάσει κριτηρίων τεχνικής και χρηματοοικονομικής ικανότητας και η δεύτερη φάση αφορά την ολοκλήρωση ανταγωνιστικού διαλόγου με τους προεπιλεγέντες υποψηφίους και την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Πως το Πάρκο στην Φυλή αλλάζει το κυκλοφοριακό

Η περιοχή που έχει επιλεγεί για να αναπτυχθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής είναι σε στρατηγικό σημείο ανάμεσα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας. Βρίσκεται σε προνομιούχο θέση επί της Αττικής Οδού, στο δυτικό τμήμα και έχει εγγύτητα τόσο με την Λ.Κηφισού και κατ` επέκταση με την Ε.Ο.Αθηνών-Λαμίας όσο και με την Ολυμπία Οδό (Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου) ενώ μέσω της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά.

Ακόμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα είναι πως οι επιχειρήσεις που θα μεταφερθούν στο Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής θα αποκτήσουν πρόσβαση και στο σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς υπάρχουν σε πολύ κοντινή απόσταση σιδηροδρομικοί σταθμοί. Αυτό σημαίνει πως με τη χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου θα διευκολυνθεί η αποστολή εμπορευμάτων εντός και εκτός Ελλάδας. Για παράδειγμα θα μπορούν εμπορεύματα από το λιμάνι του Πειραιά μέσω του σιδηρόδρομου να μεταφερθούν στο ΕΠΦ και από εκεί να αποσταλούν οδικά ή σιδηροδρομικα στις περιοχές των παραληπτών.

Παράλληλα βρίσκεται εντός της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου η οποία μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο hub για logistics Parks καθώς εκεί δραστηριοποιούνται ήδη πολλές εταιρείες του κλάδου ενώ σε διαδικασία δραστηριοποίησης βρίσκονται τόσο το Θριάσιο Ι όσο και το Θριάσιο ΙΙ.

Ο νέος οργανωμένος υποδοχέας στον Δήμο Φυλής θα είναι περιβαλλοντικά, τεχνολογικά και λειτουργικά από τους πλέον σύγχρονους στην ΕΕ, με διασύνδεση με σιδηρόδρομο και Αττική Οδό και δυνατότητα μείωσης του οδικού φορτίου στον άξονα Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης αλλά και του φόρτου που δέχονται βασικοί άξονες όπως το νότιο τμήμα της Λεωφόρου Κηφισού, η Λεωφόρος Αθηνών, η Ιερά Οδός κ.α.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο θα αποτελέσει ένα σύγχρονο, πράσινο και καινοτόμο εθνικό κέντρο μεταφορών και logistics, που θα υποστηρίζει συνολικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει ριζικά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, θα ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας.

Στις προβλεπόμενες χρήσεις γης του ακινήτου περιλαμβάνεται και η ειδική χρήση των τουριστικών καταλυμάτων – ξενοδοχείων, για την ορθή λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV