Connect with us

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Παράκαμψη Τεμπών-Πλαταμώνα: Τα τελευταία 25χλμ δρόμου καρμανιόλας που δεν λένε να τελειώσουν

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα 25 χιλιόμετρα χωρίζουν την πλήρη μετατροπή του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε κλειστό αυτοκινητόδρομο υψηλών ταχυτήτων. Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, με την ατελείωτη αναμονή οδηγών και κοινωνίας; Ας ρίξουμε μία ματιά στο παρελθόν.

Τα έργα που ξεκίνησαν δειλά τη δεκαετία του 1980 με τα πρώτα τμήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνεχίστηκαν με ένταση τη δεκαετία του 1990 και μέχρι το 2005.

Τότε, επί Υπουργίας Γιώργου Σουφλιά είχαν απομείνει 2 μεγάλα τμήματα. Το ένα ήταν στον Μαλιακό Κόλπο όπου είχαν απομείνει περίπου 40χλμ δρόμου και το άλλο ήταν η Παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα.

Ήδη από το 2001, από εποχής Λαλιώτη, το τμήμα των Τεμπών είχε δρομολογηθεί να κατασκευαστεί με τη μέθοδο της παραχώρησης λόγω του εξαιρετικά μεγάλου κόστους.

Έτσι, τα τμήματα του Μαλιακού Κόλπου προχώρησαν ως δημόσια έργα με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2009 ενώ η Παράκαμψη Τεμπών-Πλαταμώνα οδηγήθηκε στο διαγωνισμό της παραχώρησης.

Το 2007, τα έργα στον Μαλιακό Κόλπο άρχισαν να παραδίδονται το ένα πίσω από το άλλο και έμειναν 2 τελευταία τμήματα: ένα στην Παράκαμψη Στυλίδας και ένα στην Παράκαμψη Λαμίας.

Την ίδια περίπου εποχή υπεγράφη και η σύμβαση παραχώρησης με τη δημιουργία της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Τα έργα ξεκίνησαν πολύ γρήγορα λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας από την κατασκευή 3 μεγάλων σηράγγων 2,6 και 3 χιλιομέτρων με σκοπό να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2012.

Το 2009 τα 2 τελευταία έργα του Μαλιακού καταρρέουν και λόγω προβλημάτων του αναδόχου οδηγούνται σε τέλμα. Ένα χρόνο αργότερα το 2010 η χώρα εισέρχεται επίσημα στην εποχή των μνημονίων και τα έργα παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων αρχίζουν να κλυδωνίζονται.

Το 2011, με τα έργα του Μαλιακού να έχουν ήδη παγώσει 2 χρόνια, τον μήνα Μάϊο γίνεται μία μεγάλη «γιορτή» για τη διάνοιξη της μεγάλης σήραγγας των Τεμπών, μήκους 6χλμ, της μεγαλύτερης οδικής σήραγγας της χώρας. Η ίδια γιορτή θα σημάνει την αυλαία των έργων και το πάγωμα του project.

Σχεδόν 2 χρόνια μετά στις αρχές του 2013 τα έργα του Μαλιακού Κόλπου επανέρχονται στη ζωή με υποκατάσταση του αναδόχου (ΑΤΤΙΚΑΤ) από τις ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ και ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ αντίστοιχα.

Στο τέλος της ίδιας χρονιάς και μετά από 2,5 χρόνια υπογράφεται η νέα συμφωνία για την ολοκλήρωση των έργων του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου και φυσικά των μεγάλων έργων της Παράκαμψης Τεμπών και Πλαταμώνα. Να σημειώσουμε πως καθ`όλη τη διάρκεια τα έργα δεν σταμάτησαν εντελώς καθώς κάποιες εργασίες εκτελούνταν.

Το 2014 το έργο παίρνει επίσημα και πάλι μπρος ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μιλά για παράδοση τον Αύγουστο του 2015. Όλη τη χρονιά το έργο δείχνει να προοδεύει μέρα με τη μέρα.

Ερχόμαστε στο 2015 όπου έχουμε από τη μία την ολοκλήρωση των έργων του Μαλιακού Κόλπου. Πλέον το μόνο εμπόδιο για την ολοκλήρωση του Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι το έργο στα Τέμπη. Από την Αθήνα υπάρχει πλέον συνεχόμενος αυτοκινητόδρομος 375χλμ.

Η σφοδρή κρίση του καλοκαιριού με την αναζοπύρωση της κρίσης οδηγεί το έργο σε χαμηλούς ρυθμούς και το χρονοδιάγραμμα γίνεται ασαφές.

Φέτος, κινούμαστε και πάλι σε ρυθμούς ολοκλήρωσης. Στο πρόσφατο βίντεο της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου που δημοσίευσε το ypodomes.com φαίνεται ξεκάθαρα πώς το έργο βρίσκεται μία ανάσα από την ολοκλήρωση.

Ωστόσο 7 μήνες πριν την επίσημη λήξη, το τελευταίο επεισόδιο είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η περίφημη συμφωνία δεν έχει υπογραφεί και Υπουργείο αλλά και παραχωρησιούχος είναι σε συνεχείς επαφές για να επέλθει το happy end.

Τα 25 χιλιόμετρα που μεταφέρουν τους οδηγούς σε ένα δρόμο απομεινάρι μίας άλλης εποχής, θυμίζουν πως τα μεγάλα έργα έχουν και μεγάλα θέματα. Ο χρόνος όμως είναι αδυσώπητος και κάθε μέρα που περνά, τόσο απομακρύνει από το πλάνο λειτουργίας τον Μάρτιο του 2017.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά: Θα υπάρξει συμφωνία σύντομα; θα μπει το έργο στην τελευταία ευθεία; θα είναι το τελευταίο καλοκαίρι με 25χλμ επικίνδυνου δρόμου χωρίς ασφάλεια; Ίσως είναι περιττή η υπενθύμιση αλλά αυτό το τελευταίο κομμάτι του παλιού εθνικού δρόμου αποτελεί σημείο θρήνου και άσκοπων χαμένων ψυχών. Το αντέχουμε να το αργοπορήσουμε;

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_pdfimage_print

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

ΠΑΘΕ: Μπλακ άουτ και εγκλωβισμός οχημάτων στο ύψος του Πλαταμώνα χθες το βράδυ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ταλαιπωρία επεφύλαξε η χθεσινή νύχτα για δεκάδες οδηγούς που κινούνταν στον οδικό άξονα ΠΑΘΕ και πιο συγκεκριμένα, στο ύψος της Λεπτοκαρυάς και της Σκοτίνας στην Π.Ε. Πιερίας, λόγω μπλακ άουτ που εκδηλώθηκε περί τις 10.30 μ.μ.

Μετά τη γενικευμένη διακοπή ρεύματος που προκλήθηκε λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου και επηρέασε πολλές περιοχές -από τα παράλια της Λάρισας και της Πιερίας έως τον Παντελεήμονα και την Λεπτοκαρυά- οι σήραγγες της Λεπτοκαρυάς και τις Σκοτίνας παρέμειναν κλειστές για λόγους ασφαλείας. Η διακοπή ρεύματος έθεσε μάλιστα εκτός λειτουργίας και τα γειτονικά διόδια της Λεπτοκαρυάς.

Ως αποτέλεσμα, παρέμειναν για αρκετή ώρα ακινητοποιημένα δεκάδες οχήματα ενώ στην σήραγγα του Πλαταμώνα -λόγω της συσκότισης-σημειώθηκαν και εγκλωβισμοί αυτοκινήτων.

Η κίνηση διεξήχθη και μετέπειτα ομαλοποιήθηκε με την βοήθεια της Τροχαίας και την συνδρομή του παραχωρησιούχου του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου που επηρεάστηκε, «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Ολικός αποκλεισμός της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης από Ευαγγελισμό μέχρι Πλαταμώνα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ολικός αποκλεισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης από τον ανισόπεδο κόμβο του Ευαγγελισμού μέχρι το νοτιότερο άκρο του ανισόπεδου κόμβου του Πλαταμώνα, από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη, καθώς και την επόμενη Τρίτη 06-08-2019, ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, λόγω εκτέλεσης εργασιών.

Ο αποκλεισμός θα ισχύει από τις 10:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί και αποκλεισμός του κλάδου εισόδου προς τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. στον ημικόμβο Ραψάνης, με κατεύθυνση προς Αθήνα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης λόγω εργασιών συντήρησης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες συντήρησης θα εκτελούνται από αύριο και μέχρι την Παρασκευή στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης (αυτοκινητόδρομος Π.Α.Θ.Ε.) στην Πιερία.

Όπως ανακοίνωσε η Διέυθυνση Αστυνομίας Πιερίας, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί από τον Ανισόπεδο Κόμβο Πλαταμώνα (400o χιλιόμετρο) έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Λεπτοκαρυάς (410ο χιλιόμετρο) του αυτοκινητοδρόμου και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας (προς Αθήνα και προς Θεσσαλονίκη) από τις 22.00 της 9ης Ιουλίου έως 06.00 της 10ης Ιουλίου, από 22.00 της 10ης Ιουλίου έως 06.00 της 11ης Ιουλίου και από 22.00 της 11ης Ιουλίου έως 06.00 της 12ης Ιουλίου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα