Νίκος
Καραγιάννης

«Η Κυβέρνηση πιστεύει στην υγιή επιχειρηματικότητα που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κυρίως για νέους και νέες και τη στηρίζει εμπράκτως με επενδυτικά εργαλεία πολλαπλασιαστικής ικανότητας», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με θέμα «Επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αφού επανέλαβε τη δέσμευσή του για ανά τρίμηνο ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τα θέματα του χαρτοφυλακίου του, τόνισε ότι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.)την περίοδο 2023-2025, υπολογίζεται να δαπανηθούν πόροι 36,4 δισ. ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προανήγγειλε δε, νομοθετική ρύθμιση στις αρχές του νέου έτους, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ΠΔΕ.

Ο κ. Παπαθανάσης έκανε ειδική αναφορά στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο έχει προϋπολογισθεί να δαπανηθούν πόροι 5,3 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 80% σε σχέση με την περίοδο προ του 2019.

Αναφερθείς στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημείωσε ότι θα διατεθούν πόροι 10,65 δις. ευρώ που με τις υπερδεσμεύσεις ανέρχονται στα 13,67 δισ.ευρώ.

Επίσης, ο κ. Παπαθανάσης έκανε ειδική μνεία στο Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, το ύψος του οποίου ανέρχεται πλέον στα 1,815 δισ. ευρώ.

Αναφερθείς στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι την χρονική περίοδο 2019-2023, εγκρίθηκαν 37 έργα ΣΔΙΤ- έναντι 13 έργων την περίοδο 2013-2019. Έργα που, μεταξύ άλλων, αφορούν φοιτητικές εστίες, σχολικές υποδομές, αρδευτικά έργα, διαχείριση απορριμμάτων, σιδηροδρομικές και οδικές υποδομές. Εντός του 2023 συμβασιοποιήθηκαν 8 έργα ΣΔΙΤ και έως το 1ο τρίμηνο του 2024 θα συμβασιοποιηθούν ακόμη 9 έργα.

Για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Ε.Α.Τ), ο κ. Παπαθανάσης, υπογράμμισε την επιλογή της Κυβέρνησης να δοθεί έμφαση στις ΜμΕ και στη διεύρυνση της πρόσβασης τους στη χρηματοδότηση, στην ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας και την εξωστρέφεια.

«Δόθηκαν πάνω από 4.400 νέα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντός του 2023. Το 75% των επιχειρήσεων που λαμβάνουν τη στήριξη μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι επιχειρήσεις με προσωπικό έως 10 άτομα. Ενώ το 81% των επιχειρήσεων έως 2 εκατομμύρια κύκλο εργασιών. Έχουμε να απορροφήσουμε πολλά δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, χρειαζόμαστε περισσότερες επιχειρήσεις, υγιείς επιχειρήσεις.

Αναγνωρίζουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ένα πρόβλημα στο κομμάτι της πρόσβασής τους στο τραπεζικό σύστημα, για αυτό με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δημιουργούμε τις συνθήκες έτσι ώστε να διευρύνουμε την περίμετρο αυτή κατά 60.000 επιχειρήσεις. Περίπου 45.000-50.000 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνει πρόσβαση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργώντας εγγυοδοτικά εργαλεία τα οποία επιδοτούν το επιτόκιο. Για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλους αυτούς τους πόρους και να δώσουμε αυτή την ώθηση στην οικονομία, πρόθεσή μας είναι να διευρύνουμε αυτή την περίμετρο για περισσότερες επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαθανάσης, αναφερθείς στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Α.Τ.Ε.-πρώην ΤΑΝΕΟ), τόνισε τη στρατηγική στόχευση της ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (VentureCapital-PrivateEquity). Σημείωσε τις 9 ανοικτές προσκλήσεις σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, το EquityPlatformInstrument του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και το Ταμείο Φαιστός (5G).

«Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο ευρωπαϊκών επενδυτικών πρωτοβουλιών και διεθνών κεφαλαίων και οργανισμών. Είναι κάτι το οποίο το επιθυμούμε, διότι σχετίζεται ακριβώς με την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, το υγιές σκέλος της, το οποίο δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας» ήταν το σαφές μήνυμα του κ. Παπαθανάση.

Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρθηκε στην προδημοσίευση δύο νέων Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ: Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων – προϋπολογισμού 190 εκ. ευρώ. Και ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων- προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφεριακής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Ζερβός, εξειδίκευσε τις δράσεις.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Νίκος Σέργης, Διευθυντής της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), Γιώργος Ζαββός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Ε.Α.Τ.), Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (Ε.Α.Τ.Ε.) και Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ε.Α.Τ.Ε..

Ο κ. Δημήτρης Σκάλκος, μεταξύ άλλων, τόνισε:«Στα τελευταία τέσσερα χρόνια τέθηκαν οι βάσεις για τη λειτουργία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά στη δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική της χώρας. Η απρόσκοπτη εκτέλεση του ΠΔΕ στο σύνολό του και για τα δύο σκέλη του, η σημαντική του ενίσχυση με ιδιαίτερα αυξημένους πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους ώστε να καλύψει τις ανάγκες που δημιούργησαν οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, η θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των δημοσίων επενδύσεων, τα νέα ειδικά προγράμματα Εκτάκτων Αναγκών και Φυσικών Καταστροφών για την αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών, μαζί με όσα δρομολογούνται στους επόμενους μήνες (με κυριότερο ένα νέο νόμο για τις δημόσιες επενδύσεις), αναβαθμίζουν το ΠΔΕ σε ένα πολύτιμο εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής».

Ο κ. Νίκος Σέργης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:«Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα σύγχρονο αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο συνιστά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υλοποίησης έργων και παροχής υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με πολλαπλασιαστικά οφέλη ως προς το επίπεδο ζωής των πολιτών. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει θέσει ισχυρές βάσεις για την ενίσχυση, επιτάχυνση και αξιοποίηση του θεσμού των ΣΔΙΤ, εντός ενός οργανωμένου και συνεκτικού πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ποικίλες δυνατότητες χρηματοδότησης των έργων και επιτυγχάνοντας τη βέλτιστη κατανομή κινδύνων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Έως σήμερα έχουν υπογραφεί 22 Συμβάσεις ΣΔΙΤ συνολικού κόστους επένδυσης περί τα 2,5 δις ευρώ και 43 εγκεκριμένα έργα ΣΔΙΤ επενδυτικού κόστους 6,3 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, σε τομείς όπως διαχείριση απορριμμάτων, οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, υποδομές δημόσιας διοίκησης, φοιτητικές εστίες και υποδομές ύδρευσης/άρδευσης. Πολλά εξ αυτών βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας και αναμένεται να συμβασιοποιηθούν εντός των προσεχών μηνών».

Ο κ. Γιώργος Ζαββός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:«H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB είναι ο μοναδικός χρηματοδοτικός και αναπτυξιακός φορέας της χώρας με κύρια αποστολή την διεύρυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι η Τράπεζα της επιχειρηματικότητας των ΜμΕ.

Η HDB στηρίζει την Αναπτυξιακή Πολιτική της κυβέρνησης, δημιουργώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον «πράσινο» και ψηφιακό μετασχηματισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.

Τα τελευταία 4 χρόνια, η HDB χορήγησε 45.288 δάνεια συνολικού ύψους 9,4 δις Ευρώ, αποδεικνύοντας ότι έχει καταλυτικό ρόλο ως πολλαπλασιαστικός μηχανισμός μόχλευσης δημοσίων πόρων, καλύπτοντας τα κενά της αγοράς. Οι 3 άξονες στρατηγικής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας HDB δηλαδή η αύξηση του αριθμού των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας και η εξωστρέφεια, οδηγούν στη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος επιχειρηματικής δυναμικής των ΜμΕ που συμβάλλει στους φιλόδοξους στόχους της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας που υλοποιεί η κυβέρνηση».

Ο Dr. Χάρης Λαμπρόπουλος και η κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, μεταξύ άλλων, δήλωσαν: «Η ωρίμανση και η δυναμική εξέλιξη του οικοσυστήματος των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών τα τελευταία 4 χρόνια, με την καταλυτική συμβολή της ΕΑΤΕ (πρώην ΤΑΝΕΟ), του Sovereign Fund-of-Funds της πατρίδας μας, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας και την ελκυστικότητα της Ελλάδας, παρά τη διάχυτη αβεβαιότητα και τις πρωτοφανείς εξωγενείς διαταραχές. Στο επίκεντρο παραμένει η στήριξη και η ενίσχυση των Ελληνικών επιχειρήσεων διαφόρων σταδίων ανάπτυξης, με χαρακτηριστικά καινοτομίας και προοπτικές κλιμάκωσης».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV