Νίκος
Καραγιάννης

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που θα συζητηθεί έδωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης στον Νίκο Καραγιάννη για το ypodomes.com από το Στρασβούργο, την “καρδιά” της Ευρώπης.

O κ.Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται με τις γειτονικές μας χώρες αλλά και γιατί μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν δημιουργούσε σχέσεις με αυτές τις χώρες. Σχολίασε τα εύσημα της Επιτρόπου Κρετσού για την πρωτιά της Ελλάδας στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην συνέχιση της καλής προσπάθειας ώστε να μην υπάρξει επανάπαυση ενώ έδωσε την είδηση για την προετοιμασία ενός νέου Σχεδίου Ανάπτυξης της χώρας στην μεταμνημονιακή περίοδο προκειμένου η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί και να έχει μία βιώσιμη διαρκή ανάπτυξη.

Σημείωσε την ανάγκη για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και υποστήριξε ότι ο διορισμός Γενικών Γραμματέων μέσω ΑΣΕΠ και όχι με τοποθέτηση έπρεπε να έχει αποφασιστεί από την ίδια τη χώρα και να μην έρχεται ως μνημονιακή υποχρέωση. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη.

 

Ν.Κ.: Θα ήθελα να μου πείτε για τις δυνατότητες συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μιας και γίνεται κουβέντα για την μελλοντική τους ένταξη στην ΕΕ και ειδικότερα στα θέματα μεταφορών και ενέργειας αλλά και τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων με αυτές τις χώρες.

Δημήτρης Παπαδημούλης: Την Τετάρτη μιλήσαμε για το θέμα καθώς παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες της Βουλγαρικής Προεδρίας. Η θέση μου είναι ότι τους επόμενους μήνες πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προόδου για την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Αυτό εξυπηρετεί την Ένωση γιατί έχοντας το μείον ένα από την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, θα πάμε στο συν δύο με την είσοδο Σερβίας και Μαυροβουνίου αλλά και ένα ορίζοντα για την ένταξη όλων των Δυτικών Βαλκανίων.

Αυτό φυσικά απαιτεί χρόνο και αμοιβαίες προσπάθειες για να κάνουν αυτές οι χώρες τα βήματα που απαιτούνται έτσι ώστε να πληρούν τα κριτήρια της ένταξης αλλά πρέπει και η Ε.Ε. να ξεκολλήσει από μία περίοδο αδιαφορίας καθώς είχε βάλει στον πάγο κάθε ιδέα διεύρυνσης. Με τη Βουλγαρική Προεδρία έχουμε μία ιδανική ευκαιρία να γίνουν αυτά τα βήματα. Επειδή τα πολιτικά σχέδια διευκολύνονται και από την οικονομική συνεργασία θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν εκείνες οι επενδύσεις στις μεταφορές, στην ενέργεια, στις υποδομές που θα διευκολύνουν την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δ.Βαλκανίων. Είχα την ευκαιρία επίσης να αναφερθώ στη διάρκεια αυτής της συζήτησης, στη σημασία που έχει η συνεργασία των Βαλκανικών κρατών που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. Για παράδειγμα θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική την συμφωνία Τσίπρα-Μπορίσοφ για κοινές επενδύσεις και συνέργειες για την αναβάθμιση των λιμανιών και για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών μεταφορών. Αυτό μπορεί να καταστήσει επίκεντρο οικονομικής ανάπτυξης την περιοχή μας, να προσδώσει δυναμισμό στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτά τα σχέδια ακούγονται πιο θετικά στις Βρυξέλλες και έχουν μπει και στην ατζέντα Γιούνκερ.

Δένει με αυτές τις προσπάθειες να λυθεί το χρονίζων πρόβλημα του ονόματος μεταξύ των Κυβερνήσεων της Αθήνας και των Σκοπίων καθώς κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη και θα διευκολύνει και ένα κλίμα οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων στην περιοχή που τόσο τις χρειάζονται.

 

Ν.Κ.: Είπατε για τη συμφωνία Τσίπρα-Μπορίσοφ για το λεγόμενο σχέδιο «Sea2Sea». Πρόσφατα εκδήλωσε το ενδιαφέρον της και η Ρουμανία να ενταχθεί σε αυτή την μεγάλη επένδυση και να διευρυνθεί η αξιοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών που ενώνουν τα Ελληνικά λιμάνια στο Αιγαίο με τα Ευρωπαϊκά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό τι μπορεί να σημαίνει για την Ελληνική οικονομία και ειδικότερη εκείνη της Βόρειας Ελλάδας.

Δημήτρης Παπαδημούλης: Καταρχήν αυτό το ενδιαφέρον της Ρουμανίας νομίζω ότι είναι θετικό. Είναι μία πρόσθετη ένδειξη ότι αυτή η συμφωνία έχει χτυπήσει μία «φλέβα» και θα βοηθήσει περισσότερο στην διεύρυνση του επενδυτικού πλάνου καθώς θα εντάξει και τον Δούναβη. Κύρια ωφελημένη από αυτό για τη χώρα μας θα είναι η Βόρεια Ελλάδα. Η αναβάθμιση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης και η πρόσβαση τους σε μία ανοιχτή θάλασσα. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει επιλεγεί και από τους Κινέζους, ως μία πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Αν αυτό το συνδυάσουμε με τα μεγάλα ενεργειακά πλάνα όπως ο Αγωγός ΤΑΡ που μετατρέπει τη Β.Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου, την Εγνατία Οδό με τις κάθετες οδούς που προσφέρει σύνδεση με τις γειτονικές χώρες. Αυτό μετατρέπει τη Βόρεια Ελλάδα σε επίκεντρο μιας σημαντικής αναπτυξιακής στρατηγικής για όλα τα Βαλκάνια. Στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης είχε υπάρξει η υπόσχεση για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι που ξεχάστηκε από την Ε.Ε. που φάνηκε απρόθυμη καθώς η προηγούμενη διεύρυνση της είχε πέσει «βαριά», τροφοδοτήθηκαν αντιλήψεις σκεπτικισμού, ιδέες ότι η Ευρώπη είχε απλωθεί πάρα πολύ. Όλα αυτά ευτυχώς έχουν αλλάξει καθώς η ίδια η επιθυμία της Ελλάδας για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπηρετεί και διευκολύνει την ανησυχία των Βρυξελλών ότι κάτι πρέπει να γίνει καθώς σε άλλη περίπτωση αφήνουν τεράστιο άνοιγμα στην Τουρκική επιρροή, της Σαουδικής Αραβίας ή της Ρωσίας.
Πλέον ακούγονται πιο πειστικά τα πάγια Ελληνικά επιχειρήματα και αυτό που μετράει πια για να ξαναγυρίσω στα πλάνα συνεργασίας των Βαλκανικών χωρών είναι αυτά να γίνουν πράξη και έχει σημασία και μαζί με τους εθνικούς πόρους που θα διατεθούν για αυτό το σκοπό να προστεθούν Ευρωπαϊκοί πόροι αλλά και ιδιωτικοί για να μπορέσουν αυτά τα μεγάλης κλίμακας έργα. Αν αυτό συμβεί αυτό θα συμβάλει θετικά στο βιοτικό επίπεδο, τις θέσεις απασχόλησης

 

Ν.Κ.: Γιατί όλες αυτές τις δεκαετίες, η Ελλάδα δεν αποκτούσε σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες και περιοριζόμασταν σε ένα ρόλο που η χώρα ήταν σαν ένα «νησί» στην Ευρώπη, μην έχοντας σχέσεις με αυτές τις χώρες;

Δημήτρης Παπαδημούλης: Ήταν μια λάθος προσέγγιση, αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Πρώτον μία αδρανιακή προσέγγιση της πολιτικής. Η προηγούμενη γενιά έμαθε ότι από βορρά υπάρχει κίνδυνος ενώ στην πραγματικότητα ήταν και παραμένει από την Ανατολή. Δεύτερον τα θέματα του εκσυγχρονισμού και των υποδομών δεν ήταν ποτέ το φόρτε μας, για δεκαετίες. Τώρα τελευταία αρχίσαμε να φτιάχνουμε αυτοκινητόδρομους, να εκσυγχρονίζουμε τους σιδηρόδρομους να γινόμαστε μια χώρα πιο σύγχρονο από άποψη υποδομών. Αφήσαμε να χαθούν δεκαετίες και πολλά κοινοτικά κονδύλια δεν χρησιμοποιήθηκαν παραγωγικά. Το σκάνδαλο του Κτηματολογίου είναι χαρακτηριστικό, η χώρα είναι πιο πίσω και από την Αλβανία. Τώρα σε 2-3 χρόνια πάνε να γίνουν περισσότερα από όσα είχαν γίνει τα προηγούμενα είκοσι. Ο τρίτος παράγοντας είναι μια φοβική αντίληψη απέναντι στους γείτονες μας. Σε αυτό θέλω να σταθώ γιατί πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Η Ελλάδα ακόμα και τώρα που έχουμε υποστεί μία τρομακτική συρρίκνωση του εισοδήματος μας λόγω της κρίσης και των μνημονίων, παραμένει μακράν η πλουσιότερη χώρα των Βαλκανίων και με ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο ανθρώπινο δυναμικό. Άρα δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε από την οικονομική συνεργασία. Αυτές οι επενδύσεις σε μεγάλους τομείς, μεταφορές, υποδομές, προστασία περιβάλλοντος, τουρισμός, απαιτούν συνέργειες. Πάρτε για παράδειγμα τα ποτάμια μας. Αν θέλουμε να καθαρίσουμε τον Αξιό ή τον Έβρο, αυτό απαιτεί διακρατική συνεργασία. Για αυτό και πρέπει να επενδύσουμε υπερκαλύπτοντας καθυστερήσεις και αδράνειες δεκαετιών. Για παράδειγμα υπάρχει μία μακροπεριφερειακή συνεργασία που λέγεται Αδριατική και η οποία πιάνει πολλούς τομείς. Εδώ εμπλέκονται 7-8 κράτη που πρέπει να συνεργαστούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά με βάση το κοινό όφελος. Δείτε το παράδειγμα των χωρών της Βαλτικής που έχουν ανάλογη συνεργασία που την δουλεύουν συστηματικά έχοντας τα ανάλογα οφέλη. Άρα νομίζω ότι αυτές οι συνεργασίες έχουμε κάθε λόγο να τις επιταχύνουμε γιατί κουμπώνουμε και με την πολυδιάστατη πολιτική που θέλουμε να ασκούμε ως χώρα. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., μέλος της Ευρωζώνης. Τώρα πια κανείς δεν συζητά για Grexit αλλά για το Grinvest. Την ίδια ώρα ως Ευρωπαϊκή χώρα αναπτύσσουμε ανοίγματα επί τη βάση του αμοιβαίου οφέλους, ανοίγματα οικονομικής συνεργασίας και με την Κίνα και με τη Ρωσία και με τις Βαλκανικές χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. και με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Αυτό αναβαθμίζει και το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.

 

Ν.Κ.: Η κα Κρετσού έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για την απορρόφηση που έχει επιδείξει στο ΕΣΠΑ. Ένα σχόλιο για το πως επετεύχθη αυτό και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι από εδώ και μπρος;

Δημήτρης Παπαδημούλης: Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί όσα καλά λόγια είπε η Επίτροπος Κρέτσου για τις επιδόσεις της Ελλάδας, πρώτον απέδειξαν με στοιχεία στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι αποφάσεις που πήρε για την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση κάποιων έργων και η πραγματικότητα κύριε Καραγιάννη είναι η εξής. Το 2015 υπήρχαν 181 έργα που έπρεπε να έχουν τελειώσει με κοινοτικούς πόρους το 2013 και ήταν μισοτελειωμένα και η χώρα ήταν σε μία δραματική οικονομική κατάσταση αδυνατώντας να βάλει το «μερτικό» της από εθνικούς πόρους για να τελειώσουν αυτά τα έργα. Εκείνη τη στιγμή, με τεράστια δουλειά που κάναμε και η Κυβέρνηση και εμείς εδώ, ήρθε ένας κανονισμός που λέει, για να βοηθήσουμε την Ελλάδα αλλάζουμε τον κανονισμό και πάμε στο 100% χρηματοδότηση για να ξεκολλήσουν και να τελειώσουν και διπλασιάζουμε την προκαταβολή για το ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτό πρακτικά αυτό το διπλό μπόνους, δεν σήμαινε παραπάνω λεφτά αλλά γρηγορότερα λεφτά. Μιλάμε για 2 δις.ευρώ και μαζί με μία μαζεμένη, νοικοκυρεμένη διοίκηση από την Κυβέρνηση, τις περιφέρειες, τους οργανισμούς οδήγησε 120 έργα να έχουν τελειώσει, άλλα 14 να ολοκληρώνονται και με τη συνδρομή εθνικών πόρων και άλλα 24 να έχουν μπει σε πορεία ολοκλήρωσης μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτό οδήγησε στα καλά λόγια της Επιτρόπου Κρέτσου η οποία είπε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε απορρόφηση με πρόβλεψη ότι θα τα πάει ακόμα καλύτερα στο μέλλον. Αυτό έδειξε ότι αυτή η αλλαγή που έγινε ειδικά για την Ελλάδα για να ξεκολλήσει από την δυσχερή θέση που βρισκόταν, έπιασε τόσο και το υπογραμμίζω γιατί σπάει ένα στερεότυπο κύριε Καραγιάννη για την Ελλάδα ότι οι Έλληνες είναι τα τζιτζίκια του Ευρωπαϊκού νότου, ότι ξοδεύουν τα λεφτά μας, δουλεύουν λιγότερο, δεν αξιοποιούν κλπ. Αυτό διαψεύστηκε και μάλιστα με το πιο επίσημο τρόπο, με τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και πολύ περισσότεροι από όσο οι Γερμανοί για παράδειγμα. Τους αναφέρω γιατί σε ένα μεγάλο μέρος του Γερμανικού τύπου έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα στερεότυπα εναντίον της χώρας. Άρα έχουν ξεκινήσει να έρχονται καλές ειδήσεις όμως να μην επαναπαυόμαστε έχουμε ακόμα «πολύ μαλλί να ξάνουμε» και χρειάζεται πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να επουλώσουμε τις πληγές που δημιούργησε η κρίση και τα μνημόνια. Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουμε με τα μνημόνια, θα αποκτήσουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, θα ανακτήσουμε ένα χαμένο μέρος κυριαρχίας οικονομικής και πολιτικής αλλά θα ήταν τεράστιο λάθος να ξεχάσουμε τι οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Σκοπός μας δεν είναι να μοιράσουμε λεφτά που δεν υπάρχουν αλλά να οικοδομήσουμε μία διαρκή και ενισχυόμενη ανάπτυξη θεμελιωμένη πάνω σε πολύ στέρεο έδαφος, σε υγιή δημόσια οικονομικά που σημαίνει να μην ξαναεπιτρέψουμε ποτέ στην πατρίδα μας να υποστεί τέτοια ταπείνωση και στο λαό μας τέτοια ταλαιπωρία. Αυτό είναι το δίδαγμα κατά τη γνώμη μου και πιστεύω ότι θα τακαταφέρουμε.

 

N.K: Κύριε Παπαδημούλη είδαμε μεγάλα έργα που επί χρόνια κατασκευάζονταν, να ολοκληρώνονται και να παραδίδονται από την παρούσα Κυβέρνηση. Θα ήθελα όμως να μου πείτε ποιο είναι το οραματικό έργο που εσείς ως Κυβέρνηση θέλετε να το αφήσετε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Δημήτης Παπαδημούλης: Δεν είναι ένα έργο μόνο. Για παράδειγμα για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο. Θα διευκολύνει τις επενδύσεις και θα δυσκολέψει τις καταπατήσεις. Θα επιτρέψει να καθοριστούν χρήσεις γης και θα είμαστε μία κανονική Ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα που να μη θυμίζει περιόδους κοτζαμπασισμού. Επίσης ύψιστη προτεραιότητα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας που σημαίνει εκσυγχρονισμός όχι μόνο προς τη δημόσια διοίκηση αλλά και στις επιχειρήσεις της. Εδώ έχουμε τεράστιο έργο μπροστά μας. Θα κάνει πιο προσιτή και πιο φθηνότερη για τους πολίτες τη δημόσια διοίκηση. Έχουμε και το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους και πρέπει να τρέξουμε γρηγορότερα. Εγώ πιστεύω ότι συγκοινωνιακοί άξονες, ενεργειακοί άξονες, κτηματολόγιο και ψηφιακός εκσυγχρονισμός μαζί με ένα γενικότερο αναπτυξιακό σχέδιο, μπορεί να υπηρετήσει τη μεγάλη εθνική φιλοδοξία να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain και βέβαια να ανακτήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των εκατοντάδων χιλιάδων πτυχιούχων που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μαζί θα φέρουν και την εμπειρία τους και θα είναι μία τεράστια κινητήρια δύναμη για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό.

Το μεγάλο στοίχημα για την μεταμνημομνιακή Ελλάδα είναι τα χρήματα της Ε.Ε. να πιάσουν τόπο και να κουμπωθούν με ένα γενικό σχέδιο ανάπτυξης από Ελληνικά χέρια και μυαλά που θα αντικαταστήσει τα μνημόνια και έτσι να παράξουμε περισσότερο πλούτο για την χώρα και να αυξήσουμε την εγχώρια προστιθέμενη αξία που σημαίνει π.χ. να πουλάμε τυποποιημένο το λάδι μας και όχι χύμα να σερβίρουμε το περίφημο ελληνικό πρωϊνό στο τουριστικό ρεύμα της χώρας που κάθε χρόνο σπάει όλα τα ρεκόρ. Να συνδέσουμε τον τουρισμό όχι με τον ήλιο και τα μνημεία αλλά και με τις πανέμορφες περιοχές που έχουμε και το χειμώνα και την άνοιξη. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το επίκεντρο μιας βαλκανικής συνανάπτυξης και να μετατρέψουμε τα Βαλκάνια με τη συμβολή μας από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σε εκείνο το κομμάτι που θα είναι γέφυρα με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Ελλάδα πάρα το μικρό μέγεθος της έχει αρχίζει και αλλάζει και παίζει σημαντικό ρόλο και είναι συνδιαμορφωτής θετικών εξελίξεων του Ευρωπαϊκού νότου που έχει γίνει θεσμό και ξεκίνησε από την Αθήνα. Ο Τσίπρας καλείται εδώ και 2,5 χρόνια ως παρατηρητής της Συνόδου των Σοσιαλιστών Ηγετών, Κάποτε δεν ήθελε κανείς να μας πλησιάσει. Τώρα πια ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με του Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με τον Πούτιν, τον Τζι Σι Πιννγκ, τον Ομπάμα άρα κάτι αλλάζει. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί τα παθήματα των μνημονίων και της χρεοκοπίας να γίνουν μαθήματα και πάνω σε αυτά να θεμελιώσουμε μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Με σκληρή δουλειά μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα ούτως ώστε το φύλλο αγώνα το 2019 που θα γίνουν εκλογές να επιτρέψουν στο ΣΥΡΙΖΑ να μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε μία νέα τετραετία.

 

Ν.Κ. Βλέπουμε μία μνημονιακή υποχρέωση που ξεκινά να εφαρμόζεται με τον διορισμό Γενικών Γραμματέων στα Υπουργείο μέσω ΑΣΕΠ με θητεία που ανατρέπει την εδώ και δεκαετίες πρακτική της τοποθέτησης τους. Θα ήθελα το σχόλιο σας σε αυτό.

Δημήτρης Παπαδημούλης: Είναι μία θετική αλλαγή. Ο εκσυγχρονισμός και η αποκοματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης επιβάλλεται για να γίνει αποτελεσματικότερη στο ρόλο της δηλαδή να εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι τα κόμματα. Αυτή η αλλαγή έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Κατάντησε να είναι μνημονιακή υποχρέωση. Θα έπρεπε να είναι ευθύνη των Ελληνικών Κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες. Αντί να διορίζεται Γενικός Γραμματέας κάποιος που έχει «μπάρμπα στην Κορώνη» χωρίς να έχει τα προσόντα, να γίνεται με ανοιχτές διαδικασίες και νομίζω ότι η ενίσχυση της αξιοκρατίας παντού είναι ένα από τα εργαλεία για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ένας από τους μεγάλους ασθενείς της χώρας και ίσως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην πορεία της ανάκαμψης είναι κατάσταση της δημόσιας διοίκησης και η αργή απονομή της δικαιοσύνης. Είναι από τα κλειδιά των μεταρρυθμίσεων του Ελληνικού Σχεδίου για το οποίο σας μίλησα προηγούμενα και που πρέπει να αντικαταστήσει τα μνημόνια από το οποίο θα εξαρτηθεί αν θα προκόψουμε ως χώρα τα επόμενα χρόνια και να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας