Νίκος
Καραγιάννης

Τη δυναμική των νέων τεχνολογιών να μεταμορφώνουν ραγδαία την οικονομική, επιχειρηματική, αλλά και κοινωνική δραστηριότητα, υπογραμμίζει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η διαρκής αύξηση των επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μόνο για φέτος, οι δαπάνες για το λεγόμενο “didital transformation” αναμένεται να ξεπεράσουν το $1 τρις.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με νέα έρευνα της IDC, η παγκόσμια δαπάνη για τεχνολογίες και υπηρεσίες, που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρηματικών πρακτικών, προϊόντων και οργανισμών, προβλέπεται ότι θα υπερβούν το $1,1 τρις το τρέχον έτος. Το ποσό αυτό, μάλιστα, είναι αυξημένο κατά περίπου 17% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δαπάνες, που πραγματοποιήθηκαν διεθνώς το περασμένο έτος.

Ο μεγαλύτερος τροφοδότης των δαπανών για ψηφιακό μετασχηματισμό είναι ο τομέας της βιομηχανίας της παραγωγής και των κατασκευών. Ο κλάδος θα πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε ψηφιακό μετασχηματισμό, έχοντας θέσει -εδώ και καιρό- το digital transformation στην κορυφή των στρατηγικών του προτεραιοτήτων για το άμεσο, αλλά και το απώτερο μέλλον. Ο συγκεκριμένος τομέας αναμένεται να δαπανήσει περισσότερα από $330 δις σε συνδυασμό σε λύσεις, προϊόντα και εφαρμογές, που σχετίζονται με το digital το 2018. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% όλων των σχετικών δαπανών παγκοσμίως φέτος.

Οι εφαρμογές

Από τεχνολογικής άποψης, η μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα είναι το 2018 οι εφαρμογές, οι υπηρεσίες συνδεσιμότητας και οι υπηρεσίες πληροφορικής, καθώς οι κατασκευαστές “χτίζουν” τις ψηφιακές πλατφόρμες τους για να ανταγωνιστούν στο digital περιβάλλον. Ο κύριος στόχος και η κορυφαία προτεραιότητα του κλάδου της βιομηχανίας και της παραγωγής, αλλά και των κατασκευών, είναι η “έξυπνη” κατασκευή, η οποία περιλαμβάνει προγράμματα, που επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση των υλικών, στην “έξυπνη” διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και στις αυτόνομες λειτουργίες. Η IDC αναμένει από τους δύο κλάδους να επενδύσουν περισσότερα από $115 δις σε πρωτοβουλίες “ευφυούς” κατασκευής φέτος. Και οι δύο βιομηχανίες θα επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό και στην επιτάχυνση της καινοτομίας ($33 δις), καθώς και στη βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού ($28 δις).

Εμπόριο omnichannel

Κατά την περίοδο πρόβλεψης 2016-2021, οι στρατηγικές προτεραιότητες για τους οικονομικούς κλάδους, μέσα από τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι η συνολική εμπειρία του πελάτη σε όλα τα κανάλια εξυπηρέτησης (38,8% ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης), η χρηματοοικονομική διαχείριση κινδύνων (με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 31,8%) και η “έξυπνη” κατασκευή (μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 25,4%).

“Ορισμένοι από τους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας – αν και με χαμηλότερα επίπεδα δαπανών φέτος – αφορούν τη δημιουργία γνωστικών δυνατοτήτων, υπηρεσιών που βασίζονται στα δεδομένα, τη λειτουργία δεδομένων και πληροφοριών και την ψηφιακή εμπιστοσύνη και διαχείριση”, αναφέρουν οι αναλυτές της IDC. “Αυτό υποδηλώνει ότι πολλές οργανώσεις βρίσκονται ακόμα στα πρώιμα στάδια του ταξιδιού τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό και επικεντρώνονται εσωτερικά στη βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών και της αποτελεσματικότητάς τους”, προσθέτουν.

 

Πηγή: sepe.gr

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV