Βαγγέλης
Θάνος

Με ανακοίνωση της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δημοσίευσε έναν κατάλογο με περισσότερες από 500 άδειες για ΑΠΕ οι οποίες έπαψαν να ισχύουν αυτοδικαίως στις 16.04.2022. Ο λόγος της συγκεκριμένης εξέλιξης είναι η μη καταβολή της Εγγυητικής Επιστολής Βεβαίωσης Παραγωγού από τους ενδιαφερόμενους. Η ισχύς των έργων που τέθηκαν εκτός διαδικασίας ξεπερνάει τα 7 GW.

Ο κατάλογος των αδειών που επαυσαν να ισχύουν περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα έργων και απόδοσης τους σε MW. Στην λίγα μπορεί να συναντήσει κανείς φωτοβολταϊκά , αιολικά , έργα βιομάζας, ΜΥΗΕ (μικρά υδροηλεκτρικά έργα), ηλιοθερμικά έργα και υβριδικά.

Εγγυητική επιστολή

Η εγγυητική επιστολή αποτελεί ένα μέτρο και μια προσπάθεια της Αρχής για να φιλτράρει όσο είναι δυνατόν το κύμα ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα να αφήνει στην “αρένα” επενδυτές με οικονομική φερεγγυότητα.  Στόχος είναι οι φάκελοι που εγκρίνονται να περνούν και στο στάδιο υλοποίησης και όχι να μένουν κλειδωμένοι σε συρτάρια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το ύψος της εγγυητικής επιστολής ανέρχεται στα 35. 000 ευρώ ανά MW.

Άδειες που ξεχώρισαν

Στον κατάλογο που δημοσίευσε η ΡΑΕ υπάρχουν και ορισμένες άδειες που ξεχώρισαν για την ισχύ που προέβλεπαν οι μονάδες.

Για παράδειγμα μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Electric City, που προωθούσε αιολικές υποδομές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στο Δήμο Λήμνου με ισχύ 498 MW. Το κόστος της εγγυητικής για αυτό το πρότζεκτ ξεπερνάει τα 17 εκατ. Ευρώ.

Ακόμα έπαψε να ισχύει η άδεια της Εnercoplan Εnergy EPC and Investments , που προωθούσε αιολικά με ισχύ 285 MW , στη Στερεά Ελλάδα, στο Δήμο Ερέτριας – Διρφύων.

Την ίδια τύχη είχε και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την άδεια της για 550 ΜW , από φωτοβολταϊκά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο Δήμο Εορδαίας και Κοζάνης να παύει να ισχύει. Το κόστος αυτής της εγγυητικής είναι πάνω από 19 εκατ.ευρω.

Τέλος, ανάμεσα στις άδειες είναι και αυτή της Qair International . Η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο για φωτοβολταϊκά πάρκα με ισχύ 250 MW , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο Δήμο Φαρσάλων.

Ορισμένα ονόματα που ξεχωρίζουν στη συγκεκριμένη λίγα είναι η Καμαρίδης Global Wire ABEE,  η Σοφράνο Μονοπρόσωπη Ενεργειακή Εταρεία, η Motor Oil ΕΛΛΑΣ, η ΚΑΡΑΤΖΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ , η  Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και τα Ελληνιά Πετρέλαια.

Νομοσχέδιο ΑΠΕ

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος κινείται και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ , που βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Έχοντας διαπιστώσει πως μεγάλο ζητούμενο είναι να προχωρούν τα έργα και να μπαίνουν σε διαδικασία υλοποίησης προωθεί μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ο στόχος είναι αφενός να μειωθεί ο χρόνος για την αδειοδοτική ωρίμανση των έργων και αφετέρου να σχέδια και οι άδειες να βγουν από τα συρτάρια και να προχωρήσουν στο πεδίο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV