Δύο πολύ μεγάλα λιμενικά έργα με κόστος που αγγίζει τα 300εκατ.ευρώ αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από την κατασκευαστική κοινότητα της χώρας. Αναφερόμαστε στον νέο προβλήτα κρουαζιέρας του Λιμένα Πειραιά και την ολοκλήρωση του 6ου Προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Τα δύο αυτά έργα είναι οι “σημαίες” των υποχρεωτικών επενδύσεων των ιδιωτικοποιημένων λιμένων και με την λειτουργίας τους θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού και τουριστικού κέντρου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Το project του νέου προβλήτα κρουαζιέρας του Λιμένα Πειραιά, έχει εκτιμώμενο κόστος 136,28εκατ.ευρώ. Για το έργο που έχει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, προβλέπεται ολοκλήρωση σε περίπου 3 έτη και με την λειτουργία του θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης 4 κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς άνω των 400 μέτρων έκαστο.
Το έργο θεωρείται ότι θα λύσει το πρόβλημα της πολλαπλής άφιξης κρουαζιεροπλοίων και θα αυξήσει κατά πολύ το capacity του λιμανιού, βάζοντας στο επίκεντρο του home-porting καθώς εδώ και κάποιους μήνες έχουμε και απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με το Αεροδρόμιο της Αθήνας.
Το δεύτερο μεγάλο λιμενικό έργο είναι η ολοκλήρωση του 6ου Προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση του έργου ο ΟΛΘ Α.Ε. θα αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα εξυπηρέτησης του λιμανιού στο ΣΕΜΠΟ από τα 405.000 containers σήμερα, στα περίπου 1,24 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.
Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 3 χρόνια και αν το εργο ξεκινήσει το 2019, τότε εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022. Η χρηματοδότηση προβλέπεται από το πρόγραμμα υποχρεωτικών επενδύσεων απο την SEGT που είναι η νέα ιδιοκτήρια του ΟΛΘ ΑΕ.
Εφόσον το σχέδιο ακολουθήσει τις αρχές που είχε από το 2012, προβλέπει την επέκταση του δυτικού τμήματος της προβλήτας, κατά 550 μέτρα στο μήκος, 365 μέτρα στο πλάτος και 16 μέτρα στο βάθος, ώστε να μπορούν να «πιάσουν» στο λιμάνι μεγάλα πλοία μεταφοράς κοντέινερς.
Το κύριο στρατηγικό πρόβλημα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για την αύξηση της διακίνησης φορτίων και την ενίσχυση της θέσης του στον λιμενικό ανταγωνισμό είναι η έλλειψη χωρητικότητας, η οποία συνδυάζεται με ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως είναι η απουσία βαθύτερων κρηπιδωμάτων με επαρκές μήκος για μεγάλα πλοία, αντίστοιχων αποθηκευτικών χώρων (ιδιαίτερα στοιβασίας εμπορευματοκιβωτίων), καθώς και σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού μεγάλης απόδοσης.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας