Νίκος
Καραγιάννης

Μεγάλη έξαρση παρουσιάζει, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, το φαινόμενο των ψεύτικων λογαριασμών στο Facebook. Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε γνωστό ότι μόνο το 1ο τρίμηνο του 2019 απέσυρε 2,2 δις fake accounts, σημειώνοντας ότι τόσο τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, όσο και το τελευταίο τρίμηνο του 2018, υπήρξε έξαρση των ψεύτικων λογαριασμών.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων του 2018, ο αριθμός των 2,2 δις ψεύτικων λογαριασμών είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του τελευταίου τριμήνου του 2018, που κινήθηκε στα επίπεδα του 1 δις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του Facebook, περίπου το 5% των μηνιαίων ενεργών λογαριασμών ήταν ψεύτικοι.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ψεύτικοι λογαριασμοί είχαν ως κίνητρο την οικονομική κερδοσκοπία και λιγότερο την παραπληροφόρηση. Τα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία έκθεση εφαρμογής κοινοτικών προτύπων, που δημοσιοποιεί η δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως εξηγεί η εταιρεία στην ίδια έκθεση, πλέον τα συστήματά της είναι σε θέση να εντοπίζουν τους ψευδείς λογαριασμούς μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την εγγραφή τους στην ιστοσελίδα.

Επίμαχες αναρτήσεις

Σύμφωνα με τον Alex Schultz, αντιπρόεδρο του τμήματος Analytics στο Facebook, η εταιρεία είναι “πεπεισμένη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων και η δραστηριότητα στο Facebook είναι γνήσια”.

Ωστόσο, σε μια δημοσίευση στο blog σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία μετράει ψεύτικους λογαριασμούς, ο ίδιος σχολίασε ότι η ιστοσελίδα εξετάζει το κατά πόσον υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εντοπίζει και να αποσύρει τους ψεύτικους λογαριασμούς, επεκτείνοντας την αυτόματη ανίχνευση παραβάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Schultz, η χρήση αλγόριθμου καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό και την έγκαιρη αφαίρεση επίμαχων αναρτήσεων, σε σχέση με την αναφορά περιεχομένου από ένα χρήστη.

Ρητορική μίσους

Εκτός από τους ψεύτικους λογαριασμούς, το Facebook έκανε γνωστό ότι απέσυρε και accounts που είχαν “καταχρηστική συμπεριφορά”, η οποία αφορά – κατά κύριο λόγο – τη ρητορική του μίσους, την τρομοκρατική προπαγάνδα και την παιδική πορνογραφία.

Τα φαινόμενα ρητορικής μίσους στο Facebook, επίσης, βρίσκεται σε έξαρση, αν και η δημοφιλής πλατφόρμα υπογραμμίζει – από την πλευρά της – ότι βελτιώνει τα μέσα για τον εντοπισμό της. Προς επίρρωσιν αυτού αναφέρει ότι το ποσοστό των περιπτώσεων ρητορικής μίσους, τις οποίες εντόπισε και αφαίρεσε πριν αυτές αναφερθούν από τους χρήστες, αυξήθηκε το τελευταίο έτος.

Όσον αφορά τον εκφοβισμό και την παρενόχληση, η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων – σύμφωνα με την τακτική της ιστοσελίδας – αφαιρείται μόνο αφότου έχει ήδη επισημανθεί από ένα χρήστη.

 

Πηγή: sepe.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV