Βαγγέλης
Θάνος

Περισσότερες από 25 είναι οι αιτήσεις που έλαβε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, στον κύκλο αιτήσεων του Ιανουαρίου 2023.

Η αποθήκευση κρίνεται πλέον απαραίτητη για να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση. Άλλωστε μέχρι το 2030 η αποθήκευση προβλέπεται να ανέρχεται στα 8,1 GW, εκ των οποίων τα 5,6 GW θα είναι μπαταρίες και τα 2,5 GW μονάδες αντλησιοταμίευσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι επενδυτές οσμίζονται ευκαιρίες και πρόσφορο έδαφος να καταρτίσουν σχέδια για αντίστοιχα έργα. Τα πρότζεκτ που αιτήθηκαν άδεια από την Αρχή ξεπερνούν σε ισχύ το 1 GW (1.178 MW).

Ανάμεσα σε στις αιτήσεις που δέχτηκε η ΡΑΕ, υπάρχουν γνωστοί και άγνωστοι παίκτες των ΑΠΕ και έργα που ξεχωρίζουν από την απόδοση ισχύος.

Το μεγαλύτερο έργο

Ένα από τα πρότζεκτ που τραβάει την προσοχή είναι αυτό του Δήμου Φυλής ο οποίος δρομολογεί υποδομή αποθήκευσης ισχύος 240. Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο είναι αυτό με τη μεγαλύτερη ισχύ στην λίστα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το έργο προβλέπεται να αναπτυχθεί σε θέση που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Φυλής και του Δήμου Ασπροπύργου.

Ο Δήμος Φυλής παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα όσον αφορά υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η  δημοτική αρχή επιδιώκει την ενεργειακή αυτονομία μέσα από μια σειρά σχεδίων και υποδομών για

Στην κατοχή τού βρίσκονται ήδη δύο άδειες για φωτοβολταϊκά, ισχύος 45 και 12,5 MW. Ακόμα έχει σε έχει σε προχωρημένο στάδιο ακόμα ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 10 MW. H υποδομή θα κατασκευαστεί εντός της παλιάς χωματερής. Στα σκαριά επίσης έχει και μονάδες βιομάζας.

Ισχυρό παρών οι “μεγάλοι”

Τρεις αιτήσεις για ισάριθμα έργα υπέβαλε η DIMENSION 1 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. Η συνολική ισχύς των έργων  ανέρχεται στα 300 MW. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία προωθεί τρεις υποδομές ισχύος 100 MW η κάθε μια. Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν στο Δήμο Σουφλίου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Η εταιρεία είναι συγγενική της Energoplan, η οποία κατέχει ισχυρή θέση στις ΑΠΕ. Πρόκειται για έναν αμιγώς ελληνικό οργανισμό. Η Energoplan έχει στα σκαριά ένα pipeline έργων ΑΠΕ περισσότερο από 1 GW και μάλιστα για πολλά από αυτά έχει εξασφαλίσει ήδη τις απαραίτητες άδειες από τη ΡΑΕ.

Δυναμικό παρών στη αποθήκευση δηλώνει και η Intrakat, μέσω της συγγενικής INTRA – S. ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δύο έργα ισχύος 100 MW το καθένα.

Η μια υποδομή προβλέπεται να κατασκευαστεί στη θέση Κούτσουρο, του Δήμου Δομοκού. Η δεύτερη μονάδα θα “φιλοξενηθεί” στους Δήμους Λοκρών και Ορχομενού, στη θέση Χαλκάς.

Η εταιρεία προωθεί ένα επενδυτικό πλάνο για ΑΠΕ, με την ισχύ του να ξεπερνάει τα 2 GW. Τα έργα έχουν μεγάλη γκάμα καθώς περιλαμβάνουν αιολικά, φωτοβολταϊκά και φυσικά αποθήκευση.

Τέλος, δύο από τις αιτήσεις προβλέπουν μονάδες αποθήκευσης ενέργειας στο Δήμο Αρταίων, στις θέσεις Άρτα 1 και Άρτα 2. Τα έργα ανήκουν στην Elmya Greece 7 και 8. Τα νομικά πρόσωπα αποτελούν συγγενικές της Ισπανικής Elmya S.A. Η ισπανική εταιρεία παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα καθώς έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ, άδειες για φωτοβολταϊκά έργα με ισχύ που αγγίζει το μισό GW.

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως στη λίστα που δημοσίευσε η ΡΑΕ υπάρχουν και αιτήσεις που προβλέπουν μικρότερα έργα, όπως τα δύο της JUWI HELLAS SINGLE MEMBER S.A.,  ισχύος 50 και 50 MW στο Δήμο Γρεβενών. Η  γερμανική εταιρεία είναι έμπειρη στο χώρο των ΑΠΕ καθώς για πολλά χρόνια ειδικεύεται στη μελέτη,  αδειοδότηση και κατασκευή φωτοβολταϊκών. Μάλιστα είναι η αυτή που κατασκεύασε το τεράστιο φωτοβολταϊκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη ισχύος  204 μεγαβάτ.

Τα έργα αποθήκευσης, μικρότερα και μεγαλύτερα, είναι κρίσιμα για την ευστάθεια και την ισορροπία του συστήματος και είναι πολύ σημαντικό να τίθενται σε τροχιά κατασκευής.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV