Connect with us

Επικαιρότητα

Πάνω από 10.000 οι γέφυρες στην Ελλάδα, τι γίνεται με τη συντήρηση και το Μητρώο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συντήρηση Γεφυρών

Πάνω από 10.000 είναι οι καταγεγραμμένες γέφυρες στην Ελλάδα σύμφωνα με απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ο αριθμός αυτός αφορά γέφυρες με άνοιγμα άνω των 6 μέτρων. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το 60% αυτών των γεφυρών βρίσκεται στους 8 μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Επιπλέον, περίπου 1.000 είναι οι σιδηροδρομικές γέφυρες.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει Μητρώο Γεφυρών που να καταγράφει συστηματικά σε πανελλαδική κλίμακα σε μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων και το πιο δυσάρεστο είναι πως δεν έχει εκτιμηθεί η κατάσταση στη οποία βρίσκεται η κάθε μία από αυτές. Βέβαια, πως να γίνει αυτό όταν δεν υπάρχει σύστημα επιθεώρησης, εκτίμησης και συντήρησης-επισκευής.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τις γέφυρες στους αυτοκινητόδρομους για τις οποίες έχουν αναπτυχθεί διαφορετικά μεν, τακτικά δε, συστήματα καταγραφής επιθεώτησης και αξιολόγησης και υλοποιούνται παρεμβάσεις όπου αυτό απαιτείται.

Σύμφωνα με το έγγραφο είναι άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η θεσμοθέτηση της Διοικητικής Αρχής Γεφυρών (αντίστοιχη με τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων) η οποία θα διασφαλίζει τις διαδικασίες και θα ελέγχει την τήρηση ενιαίου εθνικού θεσμικού πλαισίου για την καταγραφή, επιθεώρηση, αξιολόγηση και βέβαια συντήρηση όλων των τύπων γεφυρών (οδικών, σιδηροδρομικών, πεζογεφυρών).

Ως πρώτη ανάγκη προκύπτει η σύνταξη του «Κανονισμού Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών» για τον καθορισμό εθνικού θεσμικού πλαισίου. Θα τηρείται από τους κατά τόπους και βαθμίδες αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τη διαχείριση των γεφυρών.

Ως πρώτη ανάγκη προκύπτει η σύνταξη του «Κανονισμού Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών» για τον καθορισμό εθνικού θεσμικού πλαισίου. Θα τηρείται από τους κατά τόπους και βαθμίδες αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τη διαχείριση των γεφυρών. Θα περιλαμβάνει:

-Το Μητρώο Γεφυρών, ένα λογισμικό για την καταγραφή και προσθαφαίρεση των γεφυρών. Θα συμπληρώνεται με τα ευρήματα των επιθεωρήσεων καθώς και των επεμβάσεων στα πλαίσια της συντήρησης. Το λογισμικό είναι έτοιμο και έχει υλοποιηθεί σε μορφή βάσης δεδομένων.

Επίσης μέσω του ΚΕΣΓ περιλαμβάνονται:

-Εθνικά Εγχειρίδια Οπτικής Επιθεώρησης και Αξιολόγησης Γεφυρών
-Επιθεωρήσεις Γεφυρών
-Αξιολόγηση Γεφυρών
-Συντήρηση Γεφυρών.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Αναβάλλεται η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Πεδίο του Άρεως

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Πατούλης ομιλία

Την οδύνη του αλλά και τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του, για τον τραγικό θάνατο εργαζόμενου της Περιφέρειας Αττικής σήμερα το μεσημέρι, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στην Περιφέρεια Αττικής.

Παράλληλα, αναβάλλεται η σημερινή εκδήλωση φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της Περιφέρειας, στο Πεδίο του Άρεως.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πρόγνωση καιρού

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενημερώνει ότι εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με ισχυρές βροχές-καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους από Παρασκευή 13/12 ως και Σάββατο 14/12 και παρακαλούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων):

– Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους

– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους

– Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες

– Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα

– Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές

– Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους

– Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης ενημερώνει ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (http://www.pnai.gov.gr/http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα καθώς και από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών) καθώς και σχετικές πληροφορίες. με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση τους.

Τέλος πληροφορεί ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές. Το κείμενο περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από κινδύνους όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι δασικές πυρκαγιές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά. στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/mini_edition_2018.pdf

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Επανεκλογή του Βασιλείου Αϊβαλή στην Προεδρία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Στις 07/12/2019 στην Ειδική, πρώτη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ που έλαβε χώρα στην Πάτρα εκλέχθηκαν τα νέα όργανα διοίκησης.

Έτσι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας αναδείχθηκε εκ νέου ο κ. Βασίλειος Αϊβαλής, Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας.

Αντιπρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής εξελέγη η κ. Πάλμου Ουρανία Πολιτικός Μηχανικός, και Γενικός Γραμματέας ο κ. Καραχάλιος Ευάγγελος, Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας επιτροπής που προέκυψαν σε συνέχεια της ανωτέρω ειδικής συνεδρίασης είναι οι κ.κ.:

Ασκούνη Αναστασία, Πολιτικός Μηχανικός

Βόγλη Ευφροσύνη, Χημικός Μηχανικός

Γανός Πέτρος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Κεκάτος Θεόδωρος, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Μαρτζάκλης Ανδρέας, Πολιτικός Μηχανικός

Μιχαλόπουλος Σωτήριος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Πνευματικάκης Σταύρος, Μηχανολόγος Μηχανικός

Σελίμης Ιωάννης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Επίσης κατά την ειδική πρώτη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του Τ.Ε.Ε. εκλέχθηκε και το Προεδρείο της Αντιπροσωπείας του περιφερειακού τμήματος για την νέα περίοδο αποτελούμενη από τους Παναγόπουλο Βασίλειο (Πολιτικό Μηχανικό) Πρόεδρο, Φλωράτο Παναγιώτη (Πολιτικό Μηχανικό) Αντιπρόεδρο και Χατζηβασιλείου Αντώνιο (Πολιτικό Μηχανικό) Γενικό Γραμματέα.

Μετά την εκλογή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να σε εμπιστεύονται για μία ακόμη φορά οι συνάδελφοι σου και να σε στηρίζουν τέσσερις διαφορετικές παρατάξεις. Η συνολική αυτή στήριξη μας δημιουργεί την υποχρέωση όλοι μαζί να δώσουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας για να κάνουμε το ΤΕΕ/ΤΔΕ ακόμη πιο ενεργό, πιο μεγάλο, πιο φιλικό στον συνάδελφο μηχανικό και στο σύνολο της κοινωνίας.

Ο δρόμος που έχουμε να διαβούμε είναι μακρύς και δύσκολος μιας και τα ανοιχτά θέματα που πραγματευόμαστε είναι αρκετά, όμως με υπομονή, επιμονή και πολύ δουλειά μπορούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο για την περιοχή μας για την κοινωνία, για το επάγγελμα του μηχανικού.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα