Βαγγέλης
Θάνος

Μια πολύ σημαντική πρωτιά καταγράφει η χώρα μας στον τομέα της διαχείρισης των ελαίων λιπαντικών αποβλήτων. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, όσον αφορά την ανακύκλωση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (Α.Λ.Ε.).

Τα ΑΛΕ είναι το προϊόν που προκύπτει από τα λιπαντικά που χρησιμοποιούν οι μηχανές εσωτερικής καύσης.

Εντυπωσιακές επιδόσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας , η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της Ευρώπης στην διαχείριση Α.Λ.Ε., ξεπερνώντας για ακόμη μία χρονιά τους εθνικούς στόχους.

Το γεγονός επιβεβαιώνει τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης της ΕΝΔΙΑΛΕ και τη συστηματική προσπάθεια που υλοποιείται από όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, το 2021 συλλέχθηκαν 25.952 τόνοι αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, από το σύνολο των 36.720 τόνων που εκτιμάται ότι παρήχθησαν. Επι της ουσίας σημαίνει πως το 71% των λιπαντικών που παρήχθησαν συλλέχθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο. Το ποσοστό κρίνεται άκρως επιτυχημένο , την ίδια στιγμή που ο εθνικός στόχος προβλέπει το 70% να υπόκειται σε αυτή τη διαδικασία.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως το 100% των συλλεχθέντων αποβλήτων λιπαντικών οδηγήθηκαν σε αναγέννηση. Η διαδικασία αποφέρει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία,.

Να σημειώσουμε πως κι αυτή η επίδοση ξεπερνά κατά 20% τον εθνικό στόχο , καθώς το όριο που θέτει για αναγέννηση ανέρχεται στο 80% . Τα νούμερα που σημειώνει η Ελλάδα είναι με διαφορά καλύτερα και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο , το οποίον υπερκαλύπτουν σχεδόν κατά 40%, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 61,2%.

Η Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΕΝ.ΔΙ.Α.Λ.Ε. ΑΕ), είναι το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ) το οποίο ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1998 με έδρα την Αθήνα. Δραστηριοποιείται στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων (ΑΛΕ) με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι θυγατρική της LPC A.E, η οποία είναι συγγενική εταιρεία με τη Motor Oil.

Προέλευση Απόβλητα Λιπαντικών Ελαίων

Τα απόβλητα των λιπαντικών ελαίων περιλαμβάνουν μια τεράστια γκάμα όπως:

-χρησιμοποιημένα λιπαντικά κινητήρων εσωτερικής καύσης.
-υδραυλικά και βιομηχανικά λάδια.
-λάδια επεξεργασίας μετάλλων.
-λάδια μετασχηματιστών.

Οφέλη αναγέννησης λιπαντικών

Όλα τα παραπάνω απόβλητα αποτελούν μια περιβαλλοντική βόμβα, καθώς περιέχουν μια σειρά από χημικές ουσίες και τοξικά μέταλλα.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 40.000 σημεία συλλογής σε όλη τη χώρα. Τέτοια σημεία μπορεί να είναι σε ένα μικρό συνεργείο αυτοκινήτων, σε ένα πρατήριο βενζίνης που γίνεται αντικατάσταση λιπαντικών , μέχρι σε ένα λιμάνι και μια μαρίνα που γίνεται συλλογή των λιπαντικών πλοίων και σκαφών. Για τη συλλογή των επικίνδυνων προϊόντων χρησιμοποιούνται ειδικές δεξαμενές και βυτία.

Η συλλογή των λιπαντικών που έχουν συγκεντρωθεί πραγματοποιείται από 42 αδειοδοτημένους συλλέκτες, οι οποίοι μεταφέρουν τα λιπαντικά σε 8 κέντρα συλλογής της ΕΝΔΙΑΛΕ σε όλη τη χώρα.

Η ανακύκλωση  των λιπαντικών έχει μια σειρά από οφέλη τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και περιβάλλοντος. Σύμφωνα με στοιχεί της LCA analysis 2017, με την αναγέννηση των λιπαντικών επιτυγχάνεται μείωση κατά 50% των παραγόμενων αερίων του θερμοκηπίου και αποτρέπεται η μόλυνση του εδάφους. Επιπλέον επιτυγχάνεται σε ετήσια βάση εξοικονόμηση 2 εκατ. τόνων αργούν πετρελαίου , καθώς δεν χρειάζεται η παραγωγή νέων λιπαντικών.

Επιπλέον η αναγέννηση των λιπαντικών συμβάλει στην εξοικονόμηση σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση , ενώ την ίδια στιγμή μειώνεται κατά 8 φορές η κατανάλωση ενέργειας που χρειαζόταν για την παραγωγή ίσης ποσότητας λιπαντικών εκ του μηδενός.

Τέλος , σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία υπάρχει βελτίωση της δημόσιας υγείας καθώς παρουσιάζεται μείωση κατά 96,5% στον κίνδυνο καρκινογένεσης. Την ίδια στιγμή μειώνεται κατά 74% η εκπομπή σωματιδίων στην ατμόσφαιρα που συνδέονται με αναπνευστικά προβλήματα.

Η κεφαλαιοποίηση της αναγέννησης λιπαντικών

Ολοκληρώνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της ΕΝΔΙΑΛΕ , έχουν οδηγήσει στην αποτροπή αέριων ρύπων , που για την απορρόφηση τους θα χρειάζονταν σχεδόν 10 εκατομμύρια δέντρα.

Παράλληλα , το δίκτυο συλλογής της εταιρείας έχει αποτρέψει την μόλυνση υδάτινη επιφάνειας ίσης με την Εύβοια. Καθώς το λάδι έχει την ιδιότητα να στέκεται πάνω στο νερό και να ρυπαίνει την επιφάνεια.

Τέλος , με την ανακύκλωση των λιπαντικών έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας ίση με αυτή που καταναλώνουν 410 ελληνικά νοικοκυριά για έναν ολόκληρο χρόνο.
Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί από μόνη της μια ολόκληρη κατηγορία με οφέλη , ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή με τον ενεργειακό τομέα να βρίσκεται εν μέσω φουρτούνας.

Στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΝΔΙΑΛΕ με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και των πεπραγμένων της, O Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γεώργιος Δεληγιώργης, δήλωσε σχετικά:

«Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. για το 2021, τα οποία πιστοποιούν την υπερκάλυψη των στόχων συλλογής και αναγέννησης, διατηρώντας την «πρωτιά» ανάμεσα σε όλα τα αντίστοιχα συστήματα της Ευρώπης. Το να βρεθείς στην ευρωπαϊκή κορυφή είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Το να παραμένεις όμως διαχρονικά σε αυτή την κορυφή, κάνει ακόμα μεγαλύτερη την επιτυχία.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους πρωταγωνιστές. Στα 40.000 συνεργαζόμενα σημεία συλλογής, στις εταιρείες συλλογής, στους αξιοποιητές των μονάδων αναγέννησης καθώς και στα στελέχη της ΕΝΔΙΑΛΕ που συμβάλλουν σε αυτή τη βέλτιστη πρακτική Κυκλικής Οικονομίας. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία επιτυχία η οποία αναγνωρίζεται ως ευρωπαϊκό πρότυπο το οποίο έχει Ελληνική ταυτότητα.

Τίποτα σημαντικό και μεγάλο όμως δεν γίνεται αν δεν αγκαλιαστεί από τους ίδιους τους πολίτες. Γι’ αυτό και τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να αναζητούν τα σημεία συλλογής που πιστοποιούνται πλέον με το ειδικό σήμα της ΕΝΔΙΑΛΕ για να ανακυκλώνουν εκεί τα λιπαντικά των αυτοκινήτων τους.
Κάθε επιτυχία είναι το σκαλοπάτι για ανέβουμε ακόμη πιο ψηλά. Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση το έργο μας, προς όφελος του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV