Νίκος
Καραγιάννης

Το στίγμα της ΔΕΗ για την επόμενη μέρα παράλληλα με τους προβληματισμούς του για τις κασσάνδρες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης από το βήμα του 4ου ετήσιου συμποσίου της Ελληνικής Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) που διοργανώνεται σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ έκανε λόγο για καταστροφολογία που υπάρχει εναντίον της ΔΕΗ -που διογκώθηκε μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων- και η οποία θα μπορούσε μάλιστα να καταστεί επικίνδυνη, καθώς, όπως ανέφερε, γίνεται όλο και συχνότερη αναφορά στο μοντέλο της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ» και μεθόδευση της (απευκταίας) πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων. «Κανείς δεν κέρδισε από τα ερείπια, αν και ερείπια δεν υπάρχουν», σχολίασε χαρακτηριστικά τονίζοντας παράλληλα ότι η εποικοδομητική κριτική παραμένει ευπρόσδεκτη.

Σχετικά με τους άξονες ανάπτυξης της Επιχείρησης στο μέλλον, ο κος Παναγιωτάκης κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές ότι η κεντρική στόχευση στο εξής θα είναι η στροφή στην «πράσινη ενέργεια», η οποία θα αναδειχθεί σε νέα ατμομηχανή της ΔΕΗ, ότι ήταν δηλαδή στο παρελθόν τα δίκτυα διανομής, σημειώνοντας ότι μέσα στο μήνα θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις για την απορρόφηση της ΔΕΗΑΝ.

Όπως είπε, το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ μέχρι το 2030 θα ανέλθει σε 2 GW, 15πλάσιο σε σχέση με σήμερα, ενώ την προσεχή τριετία (έως το 2022), στα 600 MW, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις ΑΠΕ μόνο για το 2019 αγγίζουν τα 105 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν σε νέα έργα ισχύος 137 MW.

Σύμφωνα με τον κο Παναγιωτάκη, με βάση τον σχεδιασμό για τη δυναμική ανάπτυξη των ΑΠΕ, η ΔΕΗ προβλέπεται να αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια όσον αφορά τις Ανανεώσιμες αφού θα κατακτήσει την 1η θέση στα φωτοβολταϊκά, την 3η στα αιολικά, την 1η στη γεωθερμία ενώ επίσης «βλέπει» πρωτιά και στην αποθήκευση ενέργειας, δηλώνοντας έτσι και τη διάθεση της Επιχείρησης να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που θα πρωταγωνιστήσουν στο μελλοντικό τοπίο.

Σε αυτό το πνεύμα, η Η ΔΕΗ Α.Ε. και η AKUO ENERGY SAS υπέγραψαν επίσης χθες, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμποσίου, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με σκοπό να διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας τους στην ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές που τα μέρη θα συμφωνήσουν. Η Akuo διαθέτει 1,19 GW ισχύος σε λειτουργία ή κατασκευή, με το συνολικό ύψος των επενδύσεών της να φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Ο κος Παναγιωτάκης αναφέρθηκε φυσικά και στο φλέγον ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αναμενόμενη κατάθεση προσφορών στα τέλη του μήνα. Όπως σχολίασε, παρά την αρνητική συγκυρία (γενικότερη τάση για απανθρακοποίηση της παραγωγής, υψηλές τιμές ρύπων) για την πώληση των μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, που αντιπροσωπεύουν το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, η σταθμοί έχουν καταστεί πλέον κερδοφόροι ενώ η έγκριση των ΑΔΙ βρίσκεται στο τελικό στάδιο, στέλνοντας μήνυμα στους επενδυτές ότι έχουν γίνει πραγματικές προσπάθειες για τη βελτίωση των όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας, με τις επόμενες κινήσεις να εξαρτώνται πλέον από τους ίδιους.

Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ εκτίμησε ότι ήδη από το 2019 και παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, η Επιχείρηση θα περάσει σε κερδοφορία, αναδεικνύοντας ως μεγάλη αναγκαιότητα για τη βιώσιμη ανάπτυξή της, τη λειτουργία της ως Α.Ε., απαλλαγμένη από τα βαρίδια της κρατικής εξάρτησης που αποθαρρύνουν την επιχειρηματική πρωτοβουλία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η ΔΕΗ αποτελεί ένα εθνικό κεφάλαιο που δεν ανήκει σε κυβερνήσεις και κόμματα εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα παραμείνει πρωταγωνιστής και στο αύριο του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

 

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV