Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Παναγιωτάκης: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και έξυπνα δίκτυα οι νέες «ατμομηχανές» της ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Χαιρετισμό απηύθηνε ο κ. Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης, Προέδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. στην Υπογραφή της Δανειακής Σύμβασης Χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναλυτικά:

«Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Jacobs,
Κύριε Πρόεδρε του ΔΕΔΔΗΕ,
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Είναι η τέταρτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας μου που συμμετέχω σε μια τέτοια χαρμόσυνη τελετή, μια τελετή με την οποία επικυρώνεται μια ακόμη γραμμή χρηματοδότησης, μια χρηματοδότηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον Όμιλο ΔΕΗ.

Θέλω λοιπόν να απευθύνω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και στα στελέχη της και στα στελέχη τα δικά μας, που έχουν εργαστεί εντατικά για την καρποφόρα συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικότερα, για την επίτευξη της χρηματοδότησης για την οποία υπογράφουμε σήμερα.

Πιστεύω ότι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα έχει διαπιστώσει ότι έχουμε ανταποκριθεί σε όλες μας τις υποχρεώσεις. Μάλιστα, παρακολουθώντας το στρατηγικό μας σχέδιο, θα έχει διαπιστώσει τη ριζική στροφή μας προς την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ανάπτυξη των δικτύων, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ευρωπαϊκούς στόχους για την κλιματική αλλαγή, στους οποίους αναφέρθηκε προηγουμένως και ο Υπουργός μας.

Πράγματι, αυτή η γραμμή χρηματοδότησης συμπίπτει και εντάσσεται σε αυτήν τη στρατηγική την οποία εξαγγείλαμε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ, όταν
υποβάλαμε τον απολογισμό μας. Εκεί είπαμε χαρακτηριστικά –και θέλω να το επαναλάβω σήμερα– ότι τα προηγούμενα χρόνια ατμομηχανή της ανάπτυξης της ΔΕΗ ήταν οι θερμικοί και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς, τα δίκτυα διανομής. Με αυτά καταφέραμε και δώσαμε ηλεκτρισμό και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας μας – μια χώρα η οποία έχει τις δυσκολίες της λόγω του γεωγραφικού αναγλύφου της και λόγω της νησιωτικότητάς της.

Όμως, από εδώ και πέρα η ατμομηχανή της ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές, θα είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας, θα είναι τα δίκτυα. Όπως επεσήμανε και ο Υπουργός και όπως αναφέρουν όλες οι αναλύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κάθε έγκριτο οργανισμό, ειδικά τα δίκτυα διανομής θα αποτελέσουν τον σημαντικότερο παράγοντα στην αλυσίδα του ηλεκτρισμού. Μέσω των Δικτύων Διανομής θα υποστηριχθούν αφ’ ενός η αποκεντρωμένη παραγωγή, δηλαδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και αφ’ ετέρου θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του ρόλου των καταναλωτών στην κατεύθυνση των prosumers.

Έτσι λοιπόν ο εκσυγχρονισμός των Δικτύων Διανομής, ώστε να τα αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και να παρέχουν τις πιο αξιόπιστες υπηρεσίες, η ψηφιοποίησή τους και η μετατροπή τους σε «ευφυή δίκτυα» είναι ο βασικός στόχος του Ομίλου ΔΕΗ. Και από αυτήν την άποψη, θεωρούμε ότι αυτή η γραμμή χρηματοδότησης εντάσσεται σε αυτό το στρατηγικό μας πλάνο.

Ελπίζουμε πολύ σύντομα να έχουμε να παρουσιάσουμε και άλλα σχέδια, να τα συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να ζητήσουμε και γι’ αυτά τα σχέδια τη
χρηματοδοτική υποστήριξή της. Με αυτές τις σκέψεις, για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες σας τις δραστηριότητες στη χώρα μας. Ευχαριστώ.»

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Ηλεκτρική ενέργεια

Τρέχει η επένδυση των 400 εκατ.ευρώ για τη νέα μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Άνδρας κρατά λαμπτήρα

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η μεγάλη επένδυση της Elpedison καθώς το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 826MWe  της ιδιωτικής εταιρείας.

Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ και για την ολοκλήρωσή της απαιτείται μια περίπου διετία. Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, για την πλέον σύγχρονη και αποδοτική εκδοχή μονάδας συνδυασμένου κύκλου, με την απόδοσή της να φτάνει στο 63%. H μονάδα που θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Δ.Ε. Εχεδώρου, στο Δήμο Δέλτα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, έχει ήδη λάβει άδεια από την ΡΑΕ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ετήσια Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενεργείας της μονάδας θα είναι έως 6.540 GWh.

Στόχος είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν το 2021 στις αρχές του επόμενου χρόνου, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023, ενώ το νέο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί δίπλα στο υφιστάμενο που διαθέτει η εταιρεία.

Πιο αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης είναι το παρακάτω:

-Αδειοδότηση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης): 12 μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής

-Ανάπτυξη έργου, προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευή έργου, εξωτερικές διασυνδέσεις: 36 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης

-Δοκιμαστική λειτουργία: 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και διασύνδεσης

Η Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου περιλαμβάνει:

– Aεριοστρόβιλο (GT) ακαθάριστης μέγιστης ισχύος 552MWe

– Λέβητα Ανάκτησης Θερμότητας Καυσαερίων [Heat Recovery Steam Generator (HRSG)] για την παραγωγή υπέρθερμου ατμού τριών βαθμίδων πίεσης

– Ατμοστρόβιλο (ST) μέγιστης ισχύος 274MWe

– Γεννήτριες συνολικής μέγιστης ισχύος 850MW

– Καπνοδόχο διαμέτρου περί των 8,26m και ύψους 50m, κατ’ ελάχιστον.

– Αερόψυκτο Συμπυκνωτή [Air-Cooled Condenser (ACC)]

– Βοηθητικές εγκαταστάσεις

Σήμερα η Elpedison διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες, μια στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 420 MW, και μια στη Θεσσαλονίκη, ισχύος 400 MW.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του ΑΗΣ Σορώνης στη Ρόδο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Στην έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Σορωνής Ρόδου της ΔΕΗ προχώρησε με απόφασή του το ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει απόφασης της ΡΑΕ από το 2019, ο αεριοστρόβιλος των 23,6 μεγαβάτ της μονάδας αυτής προβλέπεται να παραμείνει ενεργός μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Ο λόγος είναι γιατί η ΡΑΕ εκτιμά πως, παρά τη λειτουργία του νέου ΘΗΣ Νότιας Ρόδου, εξακολουθεί να τίθεται ζήτημα ενεργειακής κάλυψης των αναγκών του νησιού.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ εκτίμησε τότε ότι η όχι αμελητέας συχνότητας ταυτόχρονη απώλεια του διπλού κυκλώματος που συνδέει το ΘΗΣ Ν. Ρόδου με τους Υ/Σ Αφάντου και Γεναδίου θα παραμένει ως ενδεχόμενο για την πρόκληση ολικής κατάρρευσης του ΗΣ ιδιαίτερα όταν η συνεισφορά του ΘΗΣ Ν. Ρόδου στο σύστημα παραγωγής της Ρόδου είναι αυξημένη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι κρίσιμη η ταχεία επαναφορά του συστήματος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση του αεριοστροβίλου, καθώς οι Α/Σ είναι κατ’ εξοχήν μονάδες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Θετικά βλέπουν οι κάτοικοι της Κρήτης την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πλοίο πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων

Θετικά αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κρήτης την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι θα ωφελήσει την τοπική οικονομία και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Prorata για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ πριν από λίγες ημέρες, οι ερωτηθέντες (κάτοικοι της Κρήτης) απάντησαν ότι η Κρήτη «κυρίαρχα θα επωφεληθεί» από τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής σε ποσοστό 74% (online έρευνα) / 88% (τηλεφωνική έρευνα). Αντίστοιχα, σε ποσοστό 73% / 81% εκτιμούν ότι το έργο θα έχει θετικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο και σε ποσοστό 66% / 64% ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Όπως είναι γνωστό η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εφέτος ενώ η «μεγάλη» (Κρήτη – Αττική) για την οποία υπεγράφησαν οι συμβάσεις τον περασμένο Ιούνιο, έχει αρχίσει να κατασκευάζεται. Το καλώδιο υψηλής τάσης θα προσαιγιαλωθεί στο Ηράκλειο από την πλευρά της Κρήτης και στα Μέγαρα από την πλευρά της Αττικής. Και στις δύο άκρες (Κρήτη και Αττική) όπως επισημαίνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ θα υπάρξει υπογειοποίηση της γραμμής με σημαντικά υψηλότερο κόστος, ώστε να μην υπάρχει οπτική όχληση.

Στην Κρήτη, θα κατασκευαστεί Σταθμός Μετατροπής έξω από το χωριό της Δαμάστας, ο οποίος θα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο. Στα Μέγαρα δεν θα κατασκευαστεί αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής, καθώς η γραμμή θα καταλήγει μέσω υπόγειας όδευσης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα εγκατασταθεί ο αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής.

Στα Μέγαρα όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας ο Διαχειριστής έχει προτείνει στον Δήμο δέσμη ανταποδοτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν τους κατοίκους της περιοχής. Σε περίπτωση, προσθέτουν, που ο Δήμος Μεγαρέων αιτηθεί κοινωφελή έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, ενδεχομένως να εξεταστούν επιπρόσθετα.

«Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των διασυνδέσεων υλοποιούνται πλέον σε νησιά (Κυκλάδες, Κρήτη, Σκιάθος), λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, τα χωροταξικά χαρακτηριστικά και τα αναπτυξιακά σχέδια των περιοχών από όπου διέρχονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι οι θαλάσσιες περιοχές όπου εγκαθίστανται τα υποβρύχια καλώδια είναι απολύτως ασφαλείς για κολύμβηση, αφού τα καλώδια θάβονται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χλμ από την ακτογραμμή, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που εφαρμόζει ο ΑΔΜΗΕ», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα