Connect with us

Οδικές - Logistics

Πάμε για τη Β`φάση του διαγωνισμού για το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με δημοσίεμα του grtimes.gr, μετά την έγκριση από το δ.σ. της Εταιρείας της αξιολόγησης των τριών φακέλων που υποβλήθηκαν στην Α’ Φάση του διαγωνισμού (σ.σ. εκδήλωση ενδιαφέροντος), οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν στον «ανταγωνιστικό διάλογο» που είναι και το 1ο Στάδιο της Β’ Φάσης.

Κατά το διάλογο θα αποσαφηνιστούν όλα τα ζητήματα αξιοποίησης της έκτασης του πρώην στρατοπέδου, μεταξύ αυτών ζητήματα χρήσεων και διαχείρισης του logistics center ΚΑΙ η ενδεχόμενη μεταφορά του εμπορευματικού σταθμού εντός της έκτασης των 672 στρεμμάτων.

Επισημαίνεται ότι ο ΟΣΕ, που είναι και ο διαχειριστής του σιδηροδρομικού δικτύου, έχει δηλώσει την αντίθεσή του σε πιθανή μεταφορά του εμπορευματικού σταθμού. Ωστόσο, πάντοτε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ΓΑΙΑΟΣΕ θα φέρει το θέμα στο τραπέζι του διαλόγου και μάλιστα θα επιχειρήσει να διερευνήσει την ύπαρξη ενδιαφέροντος για διαχείριση του Σταθμού από τους παραχωρησιούχους ιδιώτες.

Απόφαση της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι, να προχωρήσει από τώρα και στο εξής με ταχείς ρυθμούς στα δύο Στάδια της Β΄Φάσης του διαγωνισμού, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτός εντός Ιανουαρίου 2019. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του «ανταγωνιστικού διαλόγου», θα δοθεί δίμηνο χρονικό περιθώριο στους υποψήφιους επενδυτές για να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση (τέλη Σεπτεμβρίου 2018) ενδιαφέρον εκδήλωσαν τέσσερις εταιρείες, η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, η ΑΚΤΩΡ και το σχήμα των κατασκευαστικών INTΡΑΚΑΤ με ΤΕΚΑΛ. Ωστόσο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός των εταιριών που θα εμπλακούν στο project αξιοποίησης θα μεγαλώσει αφού θα απαιτηθεί η συμμετοχή επιχειρήσεων που έχουν εμπειρία sτην διαχείριση αποθηκών/logistics centers.

Σημειώνεται ότι ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε η ΓΑΙΑΟΣΕ προβλέπει την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου για περίοδο 50 ετών, με κριτήρια ανάθεσης το οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά και τη μέγιστη αξιοποίηση του ακινήτου όπως επίσης το ύψος της επένδυσης και το χρόνο κατασκευής του τεχνικού έργου.

Σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση του Γκόνου με το δίκτυο του ΟΣΕ, έχει ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα έργων της ΕΡΓΟΣΕ η σιδηροδρομική επανασύνδεση του πρώην στρατοπέδου με το σταθμό της Διαλογής, έργα υποδομής και επιδομής σε μήκος 1,5- 2 χλμ.

Πηγή: grtimes.gr

image_pdfimage_print

Οδικές - Logistics

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης, τι αλλάζει

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οδήγηση, Οδηγός, Οδική Ασφάλεια

Εχθές κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Άλλες Επείγουσες Διατάξεις». Τα άρθρα αρμοδιότητας του υπουργείου αφορούν συνοπτικά στα εξής ζητήματα:

Σκοπός νομοθετικής πρωτοβουλίας

Κρίθηκε σκόπιμο να κατατεθεί το εν λόγω νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Άλλες Επείγουσες Διατάξεις» προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από τις δυσκολίες εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας στην έκδοση αδειών οδήγησης. Ταυτόχρονα, δρομολογείται θεσμικά η διαδικασία κατάρτισης νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο και θα απαντά στις παθογένειες του προηγούμενου συστήματος.

Προβλήματα του ισχύοντος νόμου:

α. Δεν γίνονται εξετάσεις υποψηφίων οδηγών από τον Οκτώβριο του 2018, με συνέπεια ο αριθμός των υποψηφίων οδηγών να ξεπερνά τις 100.000. Ένα μεγάλο μέρος αυτών επιθυμούν να λάβουν την άδεια οδήγησης προκειμένου να προσληφθούν για εργασία ως οδηγοί είτε για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς που απαιτούν την κατοχή άδειας οδήγησης.

Β. Ο νόμος προέβλεπε τη δημιουργία ειδικών διαμορφωμένων χώρων για τις ειδικές δοκιμασίες (οπισθοπορεία και παρκάρισμα). Τέτοιοι χώροι δεν βρέθηκαν σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να μη γίνονται εξετάσεις.

Όπου βρέθηκαν χώροι, όπως στο ΚΤΕΟ Χολαργού, η αναμονή για την εξέταση ήταν μεγάλη εξαιτίας του συνωστισμού των υποψηφίων (120 – 150 κάθε μέρα) με συνέπεια η ποιότητα των εξετάσεων να είναι χαμηλή.

γ. Οι εκπαιδευτές αρνούνται να διαθέσουν τα εκπαιδευτικά τους οχήματα χωρίς τη δική

τους παρουσία, καθώς στην περίπτωση ατυχήματος, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν τους

καλύπτουν, εφόσον δεν συνοδεύουν τον εκπαιδευόμενο.

δ. Η υποχρέωση ασφάλισης των υποψηφίων οδηγών ατομικά, δημιούργησε πρόβλημα

καθώς, αρχικά οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνήθηκαν να χορηγήσουν τέτοια ασφαλιστήρια. Στη συνέχεια, χορηγούσαν ατομικά ασφαλιστήρια υποψηφίων οδηγών, τα οποία κόστιζαν περίπου 120-140 € για τα επιβατικά Ι.Χ. και 150-180 € για τα βαρέα οχήματα. Η ασφάλιση αυτή κάλυπτε το χρονικό διάστημα μισής ώρας της εξέτασης, ενώ τα ποσά αυτά καλύπτουν σε αρκετές περιπτώσεις και την ετήσια ασφάλεια των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

ε. Δεν υφίστατο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο αναγκαίος εξοπλισμός (κάμερες παρακολούθησης) προκειμένου να είναι εφαρμόσιμες οι διατάξεις.

Προτεινόμενες Ρυθμίσεις:

Συστήνεται Επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διενέργεια εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, προκειμένου να συνταχθεί ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο και θα περιορίσει το φαινόμενο της διαφθοράς, όπου υπάρχει. Το έργο της Επιτροπής θα είναι εξάμηνο και μπορεί να παραταθεί για 3 ακόμη μήνες, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Άδειες Οδήγησης

Έως την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής καταργούνται τα άρθρα που

επέφεραν τα προβλήματα και επανέρχεται το θεσμικό πλαίσιο, που προϋπήρχε της ψήφισης του ισχύοντος νόμου.

Το έργο της δοκιμασίας προσόντων διενεργείται από δύο υπαλλήλους – εξεταστές.

Έως και την 30η Απριλίου 2020, στο πλαίσιο διασφάλισης της εξυπηρέτησης των

υποψηφίων οδηγών με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, δύναται να διενεργούνται οι δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς από έναν εξεταστή. Η συσσώρευση αιτημάτων έκδοσης νέων αδειών είναι τεράστια.

Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές

Επικαιροποιούνται οι διατάξεις που αφορούν στη διενέργεια της ιατρικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Συστήνονται Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές, τις οποίες κατήργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και σχεδόν όλοι οι πολίτες άνω των 80 ετών πιστοποιούνταν ικανοί ανά ειδικότητα γιατρού, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όπου περιοριζόταν ο χρόνος ισχύος των αδειών οδήγησης.

Το παράβολο που θα καταβάλλουν οι προς εξέταση οδηγοί στην ΔΙΕ είναι μικρότερο του καταβαλλόμενου σήμερα σε κάθε επίσκεψη γιατρού. Σήμερα οι ηλικιωμένοι πρέπει να επισκεφτούν 4 γιατρούς και να πληρώσουν 40 ευρώ, ενώ στην ΔΙΕ για όλους τους γιατρούς θα πληρώσουν 30 ευρώ (3Χ10).

Άνω των 74

Καταργείται η υποχρεωτική επανεξέταση των κατόχων αδειών οδήγησης που επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών.

Το μέτρο αυτό αποτελεί διάκριση εις βάρος των ηλικιωμένων και έχει επιφέρει πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων πολιτών.

Ειδικότερα, για να αναθεωρήσουν την άδεια οδήγησης, εκτός από τις ιατρικές εξετάσεις, έπρεπε να επισκεφτούν τις Περιφερειακές Υπηρεσίες τουλάχιστον 4 φορές προκειμένου να πάρουν τις άδειες οδήγησης. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε αναμονή και ο προηγούμενος Υπουργός έδινε συνεχώς παρατάσεις.
Η εξέταση ήταν υποτυπώδης (οδήγηση σε ένα δρόμο 500-800 μέτρων) και γι’ αυτό οι απορριφθέντες ήταν πολύ λίγοι. Αμφισβητείται αν το μέτρο αυτό επιφέρει αποτελέσματα στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Οδήγηση στα 17 έτη

Η συνοδευόμενη οδήγηση καταργείται γιατί με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε (θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και θεωρητική και πρακτική εξέταση στην ηλικία των 17 ετών) όπως ισχύει και για την ηλικία των υποψηφίων που έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή του (συνοδεία οδηγού, ειδική ασφαλιστική κάλυψη, διοικητικές κυρώσεις). Η επιτροπή που συστήνεται θα επανεξετάσει το μέτρο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη της οδηγίας 2006/126 που δίνει στα κράτη – μέλη τη δυνατότητα μείωσης του κατώτατου ορίου ηλικίας στα 17 έτη για την κατηγορία Β (επιβατικά ) και για οδήγηση μόνο εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

«Γουρούνες»

Καταργείται η καθολική απαγόρευση κίνησης των ελαφρών και βαρέων

τετράτροχων μοτοσικλετών που είναι εξοπλισμένες με κινητήρα εσωτερικής καύσης με

κυλινδρισμό έως 125 κυβικά εκατοστά, σε ασφαλτοστρωμένες οδούς και χώρους που

εφαρμόζεται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, δεδομένου ότι πρόκειται για οχήματα που

έχουν εγκριθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτουν

άδεια κυκλοφορίας και πληρώνουν ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο οικείος Δήμος ή οικεία Περιφέρεια, στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, έχουν τη δυνατότητα να θέτουν περιορισμούς στην κυκλοφορία οχημάτων οιασδήποτε κατηγορίας σε ορισμένες περιοχές ή σε όλο το οδικό δίκτυο, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα, Πέμπτη 29 Αυγούστου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Υπουργείο Μεταφορών: Νομοσχέδιο λύνει την «κρίση» στα διπλώματα οδήγησης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ειδήσεις

Σχέδιο Νόμου καταθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με το οποίο απεγκλωβίζονται πάνω από 150.000 υποψήφιοι οδηγοί και εκπαιδευτές, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν «όμηροι» της ισχύουσας διαδικασίας. Επιπλέον:

-Καταργείται η υποχρεωτική πρακτική επανεξέταση για την ανανέωση του διπλώματος των άνω των 74 ετών συμπολιτών μας και παύει η ταλαιπωρία τους. Επίσης με «διακριτικότητα» εξετάζεται αν η υγεία τους, τους επιτρέπει να οδηγούν.

-Επανασυστήνονται άμεσα οι δευτεροβάθμιες ιατρικές επιτροπές και σχεδιάζεται η ενίσχυση και περαιτέρω αναβάθμιση των ιατρικών εξετάσεων.

-Ανατίθεται στην τοπική αυτοδιοίκηση το πλαίσιο λειτουργίας των οχημάτων γνωστών ως «γουρούνες».

-Συστήνεται επιτροπή η οποία σε 6 μήνες θα καταθέσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό νομοσχέδιο για τις εξετάσεις οδήγησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σε ανάρτηση του στο facebook, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής σημειώνει πως «Με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε, λύνονται επιτέλους τα προβλήματα στην απόκτηση διπλώματος οδήγησης, τα οποία δημιουργήθηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η κατάσταση ομαλοποιείται και το Υπουργείο προχωρά άμεσα στο σχεδιασμό ενός συγχρόνου και λειτουργικού νομοσχεδίου για τις εξετάσεις οδήγησης».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Μετατίθεται η κατάθεση προσφορών για το Θριάσιο 2

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Παράταση παίρνει ο διαγωνισμός για την κατάθεση των προσφορών σχετικά με το μεγάλο Εμπορευματικό Κέντρο στον Ασπρόπυργο, γνωστό και ως Θριάσιο 2. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com θα δοθεί περίπου μία δίμηνη παράταση προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα τα τρία εναπομείναντα σχήματα.

Ο διαγωνισμός για την παραχώρησης του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) στο Θριάσιο Πεδίο, ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Μάρτιο, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η ημερομηνία που είχε δοθεί από την Κομισιόν (31.3.19) και η οποία αφορούσε την ολοκλήρωση και συμβασιοποίηση του διαγωνισμού αυτού. Στις αρχές του καλοκαιριού πέρασε στη Β` φάση του διαγωνισμού.

Βέβαια με το μπλοκάρισμα της σύμβασης παραχώρησης για το Θριάσιο 1, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο διαγωνισμός για το Θριάσιο 2 έχει ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο. Αυτό γιατί προηγείται η ολοκλήρωση και συμβασιοποίηση για το ΘΕΚ και ακολούθως για το Θριάσιο 2.

Η αρχική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών ήταν η 17η Σεπτεμβρίου 2019. Να θυμίσουμε ότι Φορέας Υλοποίησης του διαγωνισμού είναι το Υπουργείο Υποδομών και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης.

Οι 3 ενδιαφερόμενοι που περνούν στην Β`φάση είναι οι Pearl (COSCO), Goldair και Damco (Κοπελούζος). Αρχικά είχαν περάσει και τα 4 σχήματα αλλά στην πορεία λόγω προσφυγών τέθηκε εκτός κουρσας η Κ/Ξ ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Sarmed.

Το mega-Εμπορευματικό Κέντρο Θριάσιο 2, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά από εκείνο του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας και η μάχη που προβλέπεται να δοθεί για την απόκτηση του αναμένεται να συνεχιστεί από τους υπόλοιπους διεκδικητές.

Το ακίνητο στο Θριάσιο 2 διαθέτει πολλαπλές σιδηροδρομικές γραμμές, ηλεκτροκίνηση, αποθήκες, κτίρια διοίκησης κ.α. Θα γίνει το μεγαλύτερο Logistics Center της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης με εμβαδον 1.758.240 τ.μ. και αναμένεται να μετατρέψει όλη την περιοχή σε ένα τεράστιο εμπορευματικό hub.
Οι υποχρεωτικές επενδύσεις σύμφωνα με πηγές δεν ξεπερνούν τα 20-25εκατ.ευρώ πράγμα που κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το συγκεκριμένο ακίνητο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα