fbpx
Connect with us

Τραμ Ιωαννίνων

Τραμ Ιωαννίνων: Δημοπρατείται η μελέτη σκοπιμότητας

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Τραμ φαίνεται να βρίσκει το βηματισμό του πλέον. Αν και ήταν προγραμματισμένο μετά την Πάτρα να γίνει μελέτη σκοπιμότητας και για την πόλη των Ιωαννίνων ωστόσο είναι μια μεγάλη είδηση για τα μέσα μαζικής μεταφοράς για την περιφέρεια.

Με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Μεταφορών δεν έμεινε στα λόγια (δηλ. εξαγγελίες) και η μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη Τραμ στην πόλη των Ιωαννίνων είναι πλέον γεγονός. Ένα γεγονός που θα επιτρέψει στη σπουδαία αυτή πόλη να αναβαθμιστεί συγκοινωνιακά αλλά και αισθητικά και να είναι η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα μετά την Πάτρα που θα αποκτήσει τον δικό της τροχιόδρομο.

Ο χρόνος αποπεράτωσης της μελέτης και σε αυτή την πόλη είναι 12 μήνες (όπως στην Πάτρα) και λαμβάνει υπόψη της συγκοινωνιακά, οικονομικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια χρηματοδοτείται από το Γ’ ΚΠΑΣ και συγκεκριμένα από το Μέτρο 6.2 του επιχειρησιακού προγράμματος Σιδηρόδρομοι-Αεροδρόμια-Συγκοινωνίες.

Για την ανάπτυξη του Τραμ στα Γιάννενα ο υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης , σημειώνει ότι η εκπόνηση της μελέτης θα συνδυαστεί με το Ρυθμιστικό και συγκεκριμένα αναφέρει: «Η κατασκευή δικτύου τροχιοδρόμου στα Ιωάννινα αποτελεί μια πολύ ελκυστική λύση με σημαντικά περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά οφέλη.

Στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει δοθεί εντολή στους μελετητές για τη διερεύνηση χάραξης μέσων σταθερής τροχιάς. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη στην Α’ Φάση της μελέτης η οποία έχει ολοκληρωθεί, έχουν προταθεί εναλλακτικές χαράξεις, οι οποίες θα ληφθούν υπ΄ όψιν στη μελέτη σκοπιμότητας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη βάση για την χάραξη του Τραμ αλλά αντικειμενικά με 2 γραμμές συνολικού μήκους 10χλμ αρχικά θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του δικτύου που θα δημιουργηθεί και αργότερα με κάποιες επεκτάσεις να καλύψει το σύνολο της πόλης που άλλωστε έχει θαυμάσια ρυμοτομία -πράγμα δύσκολο για Ελληνική πόλη-.

Στις αρχές του 2010 θα υπάρξει η συνέχεια και ευελπιστούμε να είναι θετική καθώς η τοπική κοινωνία αλλά και η τοπική Αυτοδιοίκηση βλέπουν με πολύ καλό μάτι την προοπτική ύπαρξης Τραμ στην πόλη καθώς θεωρούν πως εκτός από την βελτίωση των συγκοινωνιών θα αποτελέσει και αφορμή για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος για το ενδιαφέρον και άλλων μεγάλων Ελληνικών πόλεων όπως η Λάρισα, ο Βόλος, το Ηράκλειο, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Καλαμάτα κλπ.

image_pdfimage_print

Τραμ Ιωαννίνων

Ήπειρος: Τραμ στα Ιωάννινα, Εμπορευματικό στην Ηγουμενίτσα, ΣΔΙΤ απορριμμάτων οι μεγάλοι στόχοι

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τα έργα που θέλει να προχωρήσει η Περιφέρεια Ηπείρου μίλησε η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κα Τατιάνα Καλογιάννη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Άρτας πριν λίγες μέρες.

Αναφέρθηκε σε αρκετά έργα και επανέφερε στο προσκήνιο την υπόθεση ανάπτυξης Γραμμής Τραμ στην πόλη των Ιωαννίνων με ελαφρού τύπου συρμούς.

Το συγκεκριμένο έργο έρχεται στην επιφάνεια και πάλι μετά από αρκετά χρόνια και η πρόταση που θέλει να καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου είναι με χρηματοδότηση μέσω του Πακέτου Γιουνκέρ. Μέσω της ίδιας χρηματοδοτικής πηγής εντάσσεται και η σύνδεση της Ηπείρου με το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας.

Σημαντική είναι και η είδηση αίτησης για ένταξη στο CEF (Connecting Europe Facilities) του έργου του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας ενώ επιχειρείται μέσω ΣΔΙΤ η υπογραφή της σύμβασης για τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2015-2020
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου για τα έτη 2015-2020 αναπτύχθηκε βάσει των αρχών της Στρατηγικής «Έξυπνης Εξειδίκευσης» (smart specialization), όπως αυτές υιοθετήθηκαν από τις εποπτεύουσες υπηρεσίες και όργανα της Ε.Ε.

Η έξυπνη εξειδίκευση είναι μία στρατηγική προσέγγιση για να δοθεί προτεραιότητα για δημόσιες επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία για την οικονομική μεταμόρφωση των περιφερειών, ώστε να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να αντιμετωπιστούν οι ευκαιρίες της αγοράς στις νέες αλυσίδες αξίας.

Ο σχεδιασμός για την «Έξυπνη Εξειδίκευση» στην Περιφέρειά μας ανέρχεται στα 111 εκατ.€ περίπου και στηρίζεται σε τέσσερεις πυλώνες- πόλους σχεδιασμού:

1)τον Πρωτογενή τομέα και τον Αγροδιατροφικό τομέα, με 29,4 εκατ. € περίπου,
2)την Βιομηχανία της εμπειρίας για τον τουρισμό & πολιτισμό (Δημιουργική βιομηχανία), με 28,1 εκατ. € περίπου
3)την Νέα Επιχειρηματικότητα σε συνεργασία με τους ερευνητικούς & ακαδημαϊκούς φορείς της περιοχής (ΑΕΙ – ΤΕΙ – κλπ), με 13,4 εκατ. € περίπου και
4)την Υγεία (ιατρικός τουρισμός) & την Ευεξία (ιαματικός τουρισμός), με 40,1 εκατ. € περίπου.

Ο Επιχειρησιακός σχεδιασμός, για την υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδιασμού, προϋποθέτει τη χρηματοδότηση από διάφορα χρηματοδοτικά μέσα, όπως:

1.το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
2.το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου συνολικού Π/Υ 325 εκατ.€ περίπου για την περίοδο 2014 – 2020 (το οποίο αναλύεται σε 5 άξονες, ως ακολούθως:)

2.1. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΠΕ (ΕΤΠΑ): 43 εκατ€
2.2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΕΤΠΑ): 131 εκατ.€
2.3. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (ΕΤΠΑ): 74 εκατ.€
2.4. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ (ΕΤΠΑ): 29 εκατ.€
2.5. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ (ΕΚΤ): 42 εκατ.€
2.6. ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ (ΕΚΤ): (0,8)
2.7. ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ (ΕΤΠΑ): (5,2)

3. Τομεακά Προγράμματα στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.
3.1. από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ – Περιβάλλον 87,6 εκατ.€
3.2. από το Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξης 125 εκατ. € περίπου

4. Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας.
4.1. είτε Διμερή διασυνοριακά προγράμματα (INTERREG Ελλάδα-Ιταλία, Ελλάδα-Αλβανία), όπου περιλαμβάνονται έργα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έργα διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς, και έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων εγκαταστάσεων).
4.2. είτε Πολυμερή διασυνοριακά προγράμματα (Adrion, Balkan Mediterranean, South East Europe, MED), όπου και περιλαμβάνονται έργα διαφύλαξης φυσικών πόρων και έργα κοινής στρατηγικής σε εξειδικευμένους τομείς (όπως τουριστικός τομέας, θαλάσσιων μεταφορών, αλιείας, ιχθυοκαλλιεργειών κ.α.), στις αντίστοιχες γεωγραφικές ενότητες.

5. Χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ – EIB) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για
(α): την αντικατάσταση των υπαρχόντων ενεργοβόρων μεταφορικών μέσων εντός της λίμνης Παμβώτιδας (καραβάκια) με ηλεκτρικά, καθώς και για την επέκταση του δικτύου πλεύσης τους (στάσεις: Πέραμα, Μώλος, Νησάκι και Λιμνοπούλα),
(β) την επισκευή του δικτύου Δημόσιου Φωτισμού (επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο) και την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους χαμηλής κατανάλωσης τεχνολογίας LED καθώς και σύστημα παρακολούθησης και τηλεδιαχείρισης της λειτουργίας του φωτισμού για εξοικονόμηση ενέργειας.

6. Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» {Connecting Europe Facility (CEF)} υποβάλλαμε σε συνεργασία με τον ΟΛΗΓ και το ΒΙΟΠΑΘΕ προσφάτως πρόταση ένταξης του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας

7. Επενδυτικό πλάνο Juncker, (Χρηματοδοτήσεις έργων στα πλαίσια ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), σε συνεργασία με την ΕΤΕπ) στοχεύουμε να ενταχθούν έργα:
7.1. πρόσβασης της περιφέρειας στο φυσικό αέριο (Εναρμόνιση (μέχρι το 2020) με της Ευρωπαϊκή Οδηγία για δημιουργία σταθμών τροφοδοσίας καυσίμου CNG ανά 150χλμ)
7.2. η Εγκατάσταση Ηλεκτρικού Τραμ σαν βιώσιμο μέσο μεταφοράς στην Γραμμή Μώλος – Νοσοκομείο και πρόβλεψη επέκτασης μέχρι Αεροδρόμιο και
7.3. ΛΙΜΕΝΙΚΑ έργα & ΜΑΡΙΝΕΣ

8. Χρηματοδοτικός Μηχανισμός «Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος» με τομέα προτεραιότητας την «Προστασία & Διαχείριση Περιβάλλοντος» (στοχεύουμε να ενταχθούν έργα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για μηδενικές εκπομπές CO2, όπως το ενεργειακό χωριό Αθαμάνιο Άρτας κ.α.)

9. ΣΔΙΤ (πέραν της, ήδη, υπό συμβασιοποίηση εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, στοχεύουμε να ενταχθούν έργα αναβάθμισης των υπό λειτουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων, όπως επεκτάσεις ΧΥΤΑ και αξιοποίηση βιοαερίου αυτών).

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Ιωαννίνων

5 χρόνια ypodomes.com: Τα πρώτα άρθρα (Τραμ Ιωαννίνων: Επαναπροκήρυξη της μελέτης!)

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αφιέρωμα του ypodomes.com για τα 5α γενέθλια του από τις 12 Ιουνίου 2010 με τα πρώτα δημοσιευμένα άρθρα

«Προκηρύχθηκε μετά από πολλές αλλαγές μέσω του ΠΕΠ Ηπείρου του ΕΣΠΑ 2007-2013 το έργο της ανάπτυξης του Τραμ Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα στοιχεία των εταιρειών τους μέχρι τις 22 Ιουνίου 2010. Συνολικά θα διεξαχθούν 12 μελέτες. Μετά την επιλογή των συμμετεχόντων θα προχωρήσει ο διαγωνισμός στην ανάθεση ενώ δεν είναι γνωστό ακόμα το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση των μελετών (η προηγούμενη μελέτη είχε χρονικό διάστημα 12 μηνών).

Με αυτό τον τρόπο ξεπεράστηκε και το ναυάγιο που υπήρχε με την μελέτη του Τραμ από την προηγούμενη κυβέρνηση καθώς παρότι είχε εξαγγελθεί και είχε δημοπρατηθεί η μελέτη σκοπιμότητας η μελέτη δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα το έργο να κολλήσει αφού μέσω του Γ` ΚΠΣ που είχε ενταχθεί δεν μπορούσε πλέον να ολοκληρωθεί λόγω λήξης της χρονικής διορίας που υπήρχε.

Με την κίνηση αυτή η Περιφέρεια και μέσω του ΕΣΠΑ, προωθεί την ανάπτυξη του Τραμ στην πόλη των Ιωαννίνων που στις αρχές του έτους φάνηκε να μπαίνει στο αρχείο. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών (πιθανότατα εντός του 2012) και αν το έργο αυτό κριθεί βιώσιμο τότε θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για το διαγωνισμό κατασκευής του.

Αν όλα πάνε καλά τότε πιθανόν σε 4 ή 5 χρόνια από σήμερα η πόλη των Ιωαννίνων θα αποκτήσει το δικό της Τραμ κάνοντας την ακόμα πιο όμορφη από σήμερα. Να θυμίσουμε ότι τα Ιωάννινα είναι η δεύτερη πόλη μετά την Πάτρα που επιχειρεί την ένταξη του Τραμ στην πόλη της. Πριν από λίγο καιρό η μελέτη σκοπιμότητας στην Πάτρα βγήκε οριακά θετική και πλέον αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη φάση (σχεδιασμού και δημοπράτησης).»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Ιωαννίνων

Τραμ Ιωαννίνων: Μόνο ευχολόγια πλέον για το έργο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φιλοδοξία το τραμ

Η δημιουργία γραμμών τραμ στα Γιάννινα ήταν πάντα στόχος για τον Βουλευτή Ιωαννίνων και Υφυπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών, Σταύρο Καλογιάννη και μέσα από το Ρυθμιστικό που προώθησε. Φαίνεται ότι παραμένει, στόχος, έστω και φιλόδοξος, αν κρίνουμε από την απάντηση του σε σχετική ερώτηση εκτός μικροφώνου: «Φιλοδοξούμε να προχωρήσουμε το ΤΡΑΜ στα Γιάννενα».
Περισσότερα δεν είπε ο αναπληρωτής υπουργός, όμως πρέπει να θυμίσουμε ότι ακόμη και το ελαφρού τύπου τραμ και η μία γραμμή πανεπιστήμιο-πλατεία κοστίζει κατασκευαστικά πάνω από 60 εκ. ευρώ, ενώ και η γραμμή μέχρι αεροδρόμιο και νοσοκομείο «Χατζηκώστα» απαιτεί σχεδόν το διπλάσιο ποσό. Αν μπουν ιδιωτικά κεφάλαια απόσβεση δεν μπορεί να γίνει, αλλά μόνο ως καθαρά δημόσιο έργο έχει μια ελπίδα να είναι βιώσιμο. Ο δήμος το θέλει, αλλά…

Η ελπίδα που δίνει ο κ. Καλογιάννης είναι μεν φιλόδοξη, αλλά όχι και ουτοπική και ο χρόνος θα δείξει, αφού ανατεθεί πρώτα η τεχνική μελέτη.

Πηγή:neoiagones.gr


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το Τραμ Ιωαννίνων πατώντας εδώ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα