Connect with us

Τραμ Ιωαννίνων

Τραμ Ιωαννίνων: παρουσιάστηκε η μελέτη, προβλέπονται δύο γραμμές!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η τελική πρόταση της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκτήσουν μέσο σταθερής τροχιάς τα Γιάννινα, με δυο γραμμές

Εφικτή, υπό προϋποθέσεις, είναι η δημιουργία γραμμών τραμ στο δήμο Ιωαννιτών, αλλά ελαφρού τύπου και όχι συμβατικού, όπως προέκυψε από την παρουσίαση της τελικής φάσης της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που είχε αναθέσει η πρώην κρατική Περιφέρεια και παρουσιάστηκε χθες από τους μελετητές σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Ηπείρου, στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας (πρώην ΕΛΚΕΠΑ).

Τόσο ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσο και ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, συνέκλιναν στην άποψη ότι η βέλτιστη επιλογή θα ήταν το τραμ ελαφρού τύπου, ωστόσο για την υλοποίηση του καινοτόμου, για τα ισχύοντα στη χώρα, έργου θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση από την Ε.Ε με εθνική συμμετοχή και εταιρικό σχήμα με τα ΚΤΕΛ και όχι μόνο, αφού η βιωσιμότητα του μέσου αυτού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Το ΕΣΠΑ ως έχει δεν είναι εύκολο να χρηματοδοτήσει τέτοιο έργο, ο δανεισμός θεωρείται απίθανος και απαγορευτικός, αφού ως καθαρά ιδιωτική επένδυση δεν πρόκειται να κάνει απόσβεση σε βάθος πολλών δεκαετιών…

Στην χθεσινή παρουσίαση εκτός των κ.κ Καχριμάνη και Φίλιου, μετείχαν αντιπεριφερειάρχες Οδ. Πότσης και Γ. Καραμπίνας, εκ μέρους του πανεπιστημίου ο καθηγητής Απόστολος Κατσίκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Γρ. Γκίκας, εκπρόσωπος του Αστικού, μέλη της Διαχειριστικής Αρχής με την προϊσταμένη Ελένη Ρόκκου και φυσικά οι μελετητές.

Δυο γραμμές με κέντρο την πλατεία Πύρρου
Σε σχέση με την προηγούμενη φάση στην οποία είχαν παρουσιαστεί τα δυο σενάρια για την ανάπτυξη γραμμών και επεκτάσεων, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην τελική πρόταση της μελέτης.

Οι μελετητές πρότειναν δυο λύσεις, ως προς το είδος του τραμ, το συμβατικό, όμοιο με αυτό της Αθήνας και διαδεδομένο ανά τον κόσμο και το λεγόμενο ελαφρού τύπου, μια νέα σχετικά εφαρμογή που δεν χρειάζεται δυο ράγες, αλλά μία και οι συρμοί διαθέτουν ρόδες με ελαστικά.

Η κύρια γραμμή που προτάθηκε, ως πρώτη φάση ανάπτυξης του τραμ, είναι αυτή από το πανεπιστήμιο μέχρι την πλατεία Πύρρου και ειδικότερα στη διαδρομή μέσω λεωφόρου Νιάρχου, στον κόμβο με την εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών, συνέχει στη λεωφόρο Δωδώνης και κατάληξη στο κτίριο της Περιφέρειας. Αυτή η γραμμή έχει μήκος 7,25 χιλιόμετρα και θα είναι διπλή.

Η δεύτερη γραμμή θα ξεκινά από την πλατεία Πύρρου και θα είναι μονή, μέσω της οδού Αβέρωφ, θα στρίβει στην οδό Κουντουριώτη και θα διασχίζει την λεωφόρο Παπανδρέου. Στο τέλος της θα …ανεβαίνει (μονή γραμμή) τη Βορείου Ηπείρου και μέσω της οδού Βηλαρά και 28ης Οκτωβρίου θα …επιστρέφει στην πλατεία Πύρρου, ενώ από Παπανδρέου θα συνεχίζει με διπλή γραμμή μέχρι το αεροδρόμιο. Μήκος 9,75 χιλιόμετρα διπλή και 4,1 μονή.

Με το συμβατικό τραμ, διπλή ράγα, καλώδια τροφοδοσίας ρεύματος, διαμόρφωση νησίδων, στάσεις, αμαξοστάσιο, προμήθεια 8 συρμών των 200-250 ατόμων, το κόστος εκτιμάται στα 240 εκ. ευρώ για τις δυο γραμμές και 141 εκ. ευρώ αν γίνει μόνο η πρώτη. Κόστος ανά χιλιόμετρο περίπου 10 εκ. ευρώ.

Αντίθετα, αν επιλεγεί η λύση του ελαφρού τύπου τραμ το κόστος μειώνεται από 30% έως 70%, δηλαδή θα κοστίσει ανά χιλιόμετρο 3,5 -4,5 εκ. ευρώ, οι συρμοί είναι μικρότεροι και σε μήκος και σε επιβάτες. Συνολικό εκτιμώμενο κόστος από 60 εκ. ευρώ μέχρι και 70 εκ. ευρώ για τις δυο γραμμές.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από τη λύση αυτή. Καταρχήν το βασικό πλεονέκτημα είναι το χαμηλό κόστος κατασκευής της γραμμής. Το τραμ αυτού του τύπου δεν χρειάζεται δυο ράγες, κινείται σε μια σιδηροτροχιά και διαθέτει λαστιχοφόρους τροχούς, είναι πιο ευέλικτο στην κίνηση, είναι μικρότεροι οι συρμοί και κινούνται με αυτονομία, δηλαδή με μπαταρία που φορτίζεται και όχι με σύνδεση σε δίκτυο, μπορεί να κινηθεί σε μικτό διάδρομο με αυτοκίνητα.

Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι αποτελεί σχετικά πρόσφατη λύση, δεν είναι δοκιμασμένη λύση για πολλά χρόνια, ελάχιστες πόλεις στη Γαλλία και Ιταλία, αλλά και την Αγγλία, διαθέτουν τέτοιο τραμ, ενώ οι εταιρείες παραγωγής είναι ελάχιστες και άρα υπάρχει δέσμευση για την προμήθεια με το κόστος να μην υπόκειται σε ανταγωνισμό. Αντίθετα στο συμβατικό πολλές εταιρείες και χώρες παράγουν υλικό και συρμούς.

Οι συρμοί των δυο τραμ δεν έχουν μεγάλη διάφορα στην τιμή προμήθειας και στη συντήρηση των γραμμών. Οι συρμοί αντικαθίστανται κάθε 15-20 χρόνια.

Ως προς τη βιωσιμότητα, μόνο ως συγχρηματοδοτούμενο έργο επιτυγχάνεται. Η εκτίμηση είναι για 16.000 επιβάτες ημερησίως στη γραμμή πανεπιστήμιο-κέντρο με εισιτήριο 1,30 ευρώ, προσωπικό περίπου 90 άτομα για το ελαφρού τύπου τραμ και το κόστος συντήρησης.

Φθηνότερη και υλοποιήσιμη λύση, πρόσθετα στοιχεία ζητά ο δήμος
Η λύση που θα επιλεγεί είναι συνάρτηση και του κόστους κατασκευής. Η σύγκριση είναι ολοφάνερη υπέρ του ελαφρού τύπου κι αυτή προέκριναν με τις τοποθετήσεις του ο Περιφερειάρχης και ο δήμαρχος. Για τη χρηματοδότηση η καλύτερη λύση είναι φυσικά, η συγχρηματοδότηση από Κοινοτικούς πόρους και εθνικούς, αφού η δανειοδότηση ή οι ίδιοι πόροι δεν οδηγούν ποτέ σε απόσβεση.

Και επειδή ως έχει το ΕΣΠΑ δεν φαίνεται να παρέχει τη δυνατότητα αυτή, ως καινοτόμο έργο μπορεί στην πορεία να χρηματοδοτηθεί, εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια. Αυτό σημείωσε στην παρέμβαση του ο Περιφερειάρχης, τασσόμενος υπέρ του έργου με λύση για ελαφρού τύπου. Ο κ. Καχριμάνης πρότεινε ο δήμος και τα ΚΤΕΛ να συνεργαστούν, αφού μόνο του το τραμ δεν δίνει λύση, χρειάζεται και η κίνηση μίνι μπας και αναδιάταξης των δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ.

Το ελαφρού τύπου τραμ ταιριάζει στα Γιάννινα, είπε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι από θέση αρχής τάσσεται υπέρ τέτοιας λύσης για την περιοχή.

Σε δηλώσεις του τόνισε ότι υπάρχουν προς διερεύνηση τρία βασικά θέματα:

-Το πρώτο είναι ο βαθμός συμμετοχής των τοπικών εταιρειών και ιδιαίτερα του Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ, του σωματείου των ΤΑΞΙ και άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών.

-Το δεύτερο αφορά στη δυνατότητα άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων είτε από ευρωπαϊκές, είτε από τραπεζικές πηγές.

-Το τρίτο, είναι η ριζική αλλαγή της μέχρι σήμερα κατάστασης που επικρατεί στην πόλη (ΙΧ, λεωφορεία) και ο σχεδιασμός μιας εντελώς διαφορετικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

«Το θέμα παραμένει ανοιχτό στην ατζέντα του Δήμου και θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες», κατέληξε ο δήμαρχος.

Πηγή: neoiagones.gr

Advertisement
SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα