fbpx
Connect with us

Τραμ Πάτρας

Τραμ Πάτρας: Η μελέτη σκοπιμότητας ξεκινά

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τον Αύγουστο που μας πέρασε η ΤΡΑΜ Α.Ε. προκήρυξε την ανάθεση της μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη συστήματος Τραμ στην πόλη της Πάτρας

Πρόκειται για ιστορική μελέτη καθώς η Πάτρα γίνεται η πρώτη πόλη εκτός Αθηνών που θα αποκτήσει Τραμ -κάποια χρόνια αργότερα φυσικά-.

Η Πάτρα η οποία και αυτή ταλαιπωρείται από τα κυκλοφοριακά προβλήματα σίγουρα χαμογελά με αυτή την εξέλιξη και περιμένουν με αγωνία την συνέχεια η οποία αφού ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας (η διάρκεια σύμφωνα με την Αττικό Τραμ θα είναι 12 μήνες) θα ακολουθήσει η κυρίως μελέτη του έργου που εκεί θα ξεκαθαρίσουν η χάραξη και οι πρώτες γραμμές του Τραμ στην Πάτρα και θα ακολουθήσει διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη του μειοδότη για την κατασκευή του έργου.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα εμπειρία από την κατασκευή του Τραμ στην Αθήνα και ειδικά με τα προκατασκευασμένα τμήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην επέκταση του δικτύου στη Βούλα, ο χρόνος κατασκευής θα είναι πολύ πιο σύντομος πλέον.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί και το μήκος του Τραμ σε πρώτη φάση καθώς και οι πιθανότερες πρώτες επεκτάσεις του στην πόλη.

Πάντως σύμφωνα με δημοσιεύματα η κατασκευή θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ(σύμπραξη με ιδιωτική εταιρεία δηλαδή), σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά. Σε πρώτη φάση, το τραμ αναμένεται να αποκτήσει ένα δίκτυο που θα συνδέει το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας, αλλά και τα δύο νοσοκομεία (ΠΓΝΠ και «Άγιος Ανδρέας») με το κέντρο της πόλης και με χρήση τμήματος της σημερινής σιδηροδρομικής γραμμής, εφόσον ολοκληρωθεί βεβαίως η υπογειοποιημένη γραμμή του ΟΣΕ.

image_pdfimage_print

Τραμ Πάτρας

Αυτές είναι οι Ελληνικές πόλεις που θα μπορούσε να λειτουργήσει σύστημα Τραμ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις λίγες χώρες της Ευρώπης που έχουν μόνο ένα σύστημα Τραμ συγκαταλέγεται η Ελλάδα. Κατά καιρούς (ειδικά προεκλογικές περιόδους) έχουν βγεί στην επιφάνεια σχέδια και μελέτες για την ανάπτυξης συστημάτων Τραμ σε αρκετές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, ο Βόλος, το Ηράκλειο, η Πάτρα, η Λάρισα και η Καλαμάτα, ωστόσο ποτέ δεν προχώρησε κάτι παραπάνω από αυτό.

Στον Ευρωπαϊκό χάρτη του Τραμ στην ίδια κατηγορία με την Αθήνα (ένα μόλις σύστημα Τραμ) είναι και: η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Βοσνία, η Σερβία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία. Αν κάνουμε και μία πληθυσμιακή σύγκριση με αυτές τις χώρες θα διαπιστώσουμε ότι μόνο η Πορτογαλία έχει παρόμοιο πληθυσμό και οι υπόλοιπες έχουν σαφώς μικρότερο πληθυσμό και συνεπώς ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα συγκριτικά υστερεί.

Χωρίς σύστημα Τραμ είναι κάποιες Βαλκανικές χώρες: Αλβανία, Σκόπια, Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Σλοβενία και οι ανατολικές Λιθουανία και Μολδαβία.

Τα συστήματα Τραμ όπως αποδεικνύει η παρουσία τους σε περισσότερες από 200 πόλεις της Ευρώπης δεν είναι ιδανικά μόνο για μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Βουδαπέστη, το Βερολίνο, το Μιλάνο κ.α. αλλά και σε πόλεις με πληθυσμό που μπορεί να είναι από 500.000 αλλά και λιγότερο μέχρι και 100.000. Στη Ρουμανία για παράδειγμα έχει Τραμ 38χλμ με 10 γραμμές η Τιμισοάρα με πληθυσμό 310.000. Στη Γερμανία στην πόλη Darmstadt με πληθυσμό περίπου 140.000 κατοίκους υπάρχει σύστημα Τραμ 40χλμ με 9 γραμμές. Στο Innsbruck της Αυστρίας με 120.000 κατοίκους υπάρχει σύστημα Τραμ 26χλμ με 5 γραμμές. Τέλος ένα άλλο παράδειγμα στο Μπλάκπουλ της Αγγλίας, όπου με πληθυσμό 140.000 κατοίκων λειτουργεί σύστημα Τραμ 18,4χλμ με 1 γραμμή.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αποδεικνύεται πως κριτήρια για την ανάπτυξη Τραμ με παράδειγμα τις παραπάνω πόλεις αλλά και δεκάδες άλλες στην Ευρωπαϊκή επικράτεια, πληρούν πέρα από τη Θεσσαλονίκη που έχει πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου και μπορεί να το προσθέσει ως συμπληρωματικό του Μετρό, τουλάχιστον επτά: η τριάδα Ηράκλειο, Λάρισα και Πάτρα που έχουν περίπου 300.000 κατοίκους μητροπολιτικά, και  Ιωάννινα, Βόλος, Καβάλα και Καλαμάτα. Τα Τραμ μπορούν να ενταχθούν στις πόλεις σε πεζοδρομημένους άξονες, να τις ενώσουν με σημαντικά σημεία όπως Σιδηροδρομικούς Σταθμούς, ΚΤΕΛ, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια και να λειτουργήσουν καταλυτικά στην περιβαλλοντική, αισθητική και ουσιαστική αναδιαμόρφωση της λειτουργίας των αστικών μεταφορών στις πόλεις που θα μπορούσε να εγκατασταθεί.

To «μυστικό» της λειτουργίας σε πόλεις με στενούς δρόμους όπως αυτούς που έχει η Ελλάδα έχει να κάνει με την τοποθέτηση στενότερων τροχιόδρομων και συρμών Τραμ που δίνει λύση και σε αυτό το πρόβλημα. Αυτό έχουν επιλέξει πόλεις όπως το Όσιγιεκ στην Κροατία, η Τεργέστη στην Ιταλία, το Λβιβ στην Ουκρανία, η Βέρνη στην Ελβετία κ.α.

Μέχρι σήμερα σε καμιά από τις παραπάνω πόλεις δεν τόλμησε ούτε Δήμος, ούτε Περιφέρεια αλλά ούτε το Υπουργείο να προχωρήσει σε κάτι ουσιαστικό. Μάλιστα στη σημερινή εποχή που η λύση των ΣΔΙΤ είναι παρούσα και με τη συμμετοχή των φορέων των υφιστάμεων αστικών μεταφορών αυτή η μεταμόρφωση των συγκοινωνιών μπορεί να γίνει πραγματικότητα και οι ελληνικές περιφερειακές πόλεις να πάνε πολλά βήματα μπρος στην καθημερινότητα των αστικών μετακινήσεων.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Πάτρας

Μετά την Αθήνα θα αποκτήσουν δίκτυο Τραμ Πάτρα και Ιωάννινα;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις η Πάτρα και τα Ιωάννινα για δίκτυο Τραμ

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ο Υπουργός Υποδομών μιλώντας για τα νέα έργα που πρόκειται να προωθηθούν μίλησε για τα έργα Τραμ σε Πάτρα και Ιωάννινα. Πρόκειται για project τα οποία είχαν φτάσει σε επίπεδο μελετών κόστους-οφέλους και είχαν ολοκληρωθεί στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Σήμερα η Ελλάδα έχει μόνο ένα δίκτυο Τραμ και αυτό στην Αθήνα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη τα δίκτυα Τραμ είναι συνηθισμένα όχι μόνο στις Μητροπόλεις αλλά και σε πόλεις μικρού ή μεσαίου πληθυσμού. Στη Γερμανία οι πόλεις οι οποίες διαθέτουν δίκτυο Τραμ ξεπερνούν τις 40 και μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται πόλεις με πληθυσμό που ξεκινά από 100.000 κατοίκους.

Την προηγούμενη δεκαετία και πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση, υπήρχε έντονη η διάθεση για ανάπτυξη δικτύων Τραμ σε αρκετές πόλεις της χώρας. Εκτός από την Πάτρα και τα Ιωάννινα προς αυτή την κατεύθυνση είχαν κινηθεί ο Βόλος, η Καβάλα, το Ηράκλειο, η Λάρισα κ.α

Εκείνες που τελικά έκαναν ένα βήμα παραπάνω  ήταν η Πάτρα και τα Ιωάννινα που έκαναν μελέτες κόστους-οφέλους. Είναι εκείνες οι πρώτες ενδεικτικές μελέτες που σου δείχνουν το κατά πόσο μία επένδυση που απαιτεί περί τα 150-200εκ.ευρώ θα μπορούσε να λειτουργήσει εμπορικά και να «αποσβέσει» την αρχική επένδυση και να αντέξει στο χρόνο. To ypodomes.com σας παρουσιάζει το σύντομο ιστορικό των δύο πόλεων στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν το δικό τους μέσο σταθερής τροχιάς.

ΤΡΑΜ ΠΑΤΡΑΣ
Η περίπτωση της ανάπτυξης συστήματος Τραμ στην Πάτρα ξεκίνησε από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας όταν μετά από διαβουλεύσεις ο Δήμος Πατρέων ανέλαβε την μελέτη σκοπιμότητας για λογαριασμό της (τότε) Τραμ ΑΕ προκειμένου να εξεταστούν οι πιθανότητες κατασκευής. Η μελέτη κόστους-οφέλους έδειξε πως το έργο οριακά θα μπορούσε να είναι βιώσιμο.

Η μελέτη προέβλεπε την ανάπτυξη γραμμής με εκκίνηση το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και κατάληξη στο ΑΤΕΙ.  Υπήρξε και πρόβλεψη για μελλοντικές επεκτάσεις, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Ακτής Δυμαίων, μέχρι το ύψος του νέου λιμανιού.

Έγιναν σκέψεις για υλοποίηση του έργου μέσω σύμπραξης με ιδιωτικά κεφάλαια αλλά η παραπαίουσα οικονομία της χώρας δεν άφησε τελικά σοβαρές ελπίδες να προχωρήσει κάτι τέτοιο αν και αρχικά είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρείες.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως το κόστος είχε πρόχειρα υπολογιστεί πως ξεπερνούσε τα 300.000.000 ευρώ που συμπεριλάμβανε εκτός από την κατασκευή του δικτύου, την προμήθεια δεκάδων συρμών Τραμ και ένα αμαξοστάσιο.

Από το 2009 και μετά το έργο χάθηκε στα συρτάρια και δεν αναφέρθηκε ξανά. Η εξαγγελία πριν από μερικές εβδομάδες έφερε και πάλι στην επιφάνεια το έργο που στην πολλοί προεξοφλούν πως στην περίπτωση της Πάτρας ταιριάζει γάντι τόσο λόγω πληθυσμού όσο και λόγω ρυμοτομίας.

ΤΡΑΜ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Οι μελέτες ξεκίνησαν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας από το Δήμο ενώ στη συνέχεια δράση ανέλαβε η Περιφέρεια. Όπως αναφέρει πηγή της Περιφέρειας Ηπείρου στο Ypodomes.com το 2010 είχε παρουσιαστεί η Β’ φάση της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του τραμ με 2 γραμμές.

Οι Πόλοι Μετακινήσεων που λήφθηκαν υπόψη είναι, το κέντρο της πόλης, το ΚΤΕΛ το Δημοτικό Διαμέρισμα Ανατολής, το Αεροδρόμιο, η Πανεπιστημιούπολη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα ΤΕΙ και το Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα».

Από τότε το «όνειρο» της πρωτεύουσας της Ηπείρου για αστικό μέσο σταθερής τροχιάς χάθηκε μαζί με την κρίση. Το μεγάλο κόστος και ο σχετικά χαμηλός πληθυσμός αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για την επίτευξη ενός απαιτητικού έργου που θα πρέπει να ενταχθεί στο αστικό περιβάλλον της πόλης των Ιωαννίνων.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι ποιος θα είναι ο φορέας Υλοποίησης αυτών των έργων. Η Περιφέρεια; Ο Δήμος; Κάποια ειδική επιχείρηση ειδικού σκοπού; Η απάντηση είναι όχι. Όπως και στην περίπτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η Αττικό Μετρό.

Η Αττικό Μετρό αποτελεί την «κληρονόμο» εταιρεία της Τραμ ΑΕ (ως προς το κατασκευαστικό κομμάτι) και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη δικτύων Τραμ όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στις άλλες πόλεις της χώρας.

Έτσι, το ενδιαφέρον στρέφεται στο Υπουργείο Υποδομών και την Αττικό Μετρό για τα περαιτέρω, αναφορικά με τις ανακοινώσεις που εξαγγέλθηκαν ότι θα γίνουν για την ανάπτυξη δικτύων σε Πάτρα και Ιωάννινα. Άγνωστο παραμένει το πότε θα γίνουν, με ποια χρηματοδότηση, με ποιο χρονικό πλαίσιο και βασιζόμενες σε ποιες μελέτες.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Πάτρας

Τραμ Πάτρας: η ιστορία του πρώτου ηλεκτροκίνητου δικτύου στην Ελλάδα!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η πόλη της Πάτρας μαζί με τις πόλεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Καλαμάτας και του Καρλοβασίου στη Σάμο ήταν οι πόλεις που πριν από 100 και πλέον χρόνια είχαν δίκτυο Τραμ

Η πόλη της Πάτρας μαζί με τις πόλεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Καλαμάτας και του Καρλοβασίου στη Σάμο ήταν οι πόλεις που πριν από 100 και πλέον χρόνια είχαν δίκτυο Τραμ! Όσο και αν ακούγεται περίεργο τότε η ανάπτυξη με Τραμ εθεωρείτο η καλύτερη επιλογή για τις πόλεις. Αργότερα και λόγω πολλών προβλημάτων μία μία όλες οι πόλεις ξήλωσαν τις ράγες τους με τα αποτελέσματα να είναι ορατά σε όλους μας σήμερα.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Για την Πάτρα το Τραμ ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1900 και στις 7 Απριλίου 1902 (!) έγιναν λαμπρά εγκαίνια. Εκείνη την ημέρα συνέρευσε όλος ο πολιτικός κόσμος αλλά και πολλοί πρόξενοι ξένων χωρών. Έτσι καταλαβαίνουμε και τη σπουδαιότητα που είχε το μέσο τότε.

Μία πρωτιά για το Τραμ της Πάτρας ήταν η εξαρχής λειτουργίας του ως ηλεκτροκίνητο και όχι ιππήλατο ή ατμήλατο όπως ήταν τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Το δίκτυο περιελάμβανε δύο διαδρομές :

  •     Η πρώτη διαδρομή είχε μήκος 5,2χλμ και ξεκινούσε από την συνοικία του Αγίου Διονυσίου και ακολουθούσε κατά μήκος την οδό Αγίου Ανδρέα και τερμάτιζε στην συνοικία Ιτιές που ήταν τότε λίγο έξω από την πόλη με.
  •     Η δεύτερη διαδρομή είχε μήκος 1,7χλμ και ξεκινούσε από τη συνοικία του Αγίου Διονυσίου και ακολουθούσε την οδό Αγίου Ανδρέα, έστριβε στην οδό Γούναρη συνέχιζε με τις οδούς Αγίου Γεωργίου και Γερμανού και τερμάτιζε στην πλατεία Ταμπαχάνων.


Τα Τραμ που κυκλοφορούσαν και ήταν σύγχρονα για την εποχή τους ήταν δύο ειδών: αυτοκινούμενες και ρυμουλκούμενες. Η τροφοδοσία ήταν συνεχούς ρεύματος από ένα εναέριο καλώδιο σε ύψος 6 μέτρων πάνω από τις ράγες. Τα Τραμ ήταν 2 μέτρα σε πλάτος και 6 μέτρα σε μήκος που για την εποχή ήταν ικανοποιητικά.

Για λόγους που ακόμα σήμερα ιστορικά δεν είναι γνωστοί το Τραμ σταμάτησε να λειτουργεί το 1917, δεκαπέντε μόλις χρόνια από τα εγκαίνια του. Μία από τις εικασίες είναι η αδυναμία κάλυψης για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ανάγκης για ηλεκτρισμό. Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι και η επίταξη του δικτύου του Σιδηρόδρομου σε όλη την Πελοπόννησο που έγινε τον Ιούλιο του 1918 λόγω του πολέμου. Ασφαλείς πληροφορίες όμως δεν υπάρχουν.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα