Connect with us

Tραμ Θεσσαλονίκης

Τραμ: Και η Καβάλα θέλει Τραμ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μια μετά την άλλη οι πόλεις της περιφέρειας αρχίζουν να ενδίδουν στην ανάπτυξη δικτύου Τραμ προκειμένου να βελτιώσουν τις αστικές τους συγκοινωνίες και να κάνουν το Τραμ σημείο αναφοράς της πόλης τους ακολουθώντας το παράδειγμα του Τραμ στην Αθήνα

Η πρώτη πόλη της Μακεδονίας που το τολμάει αυτό είναι η Καβάλα. Αν και η Καβάλα δεν έχει μεγάλο πληθυσμό ωστόσο η πολεοδομία της και η γεωγραφική της ταυτότητα έχουν δημιουργήσει ένα οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Έτσι μετά την Καλαμάτα, την Λάρισα, την Πάτρα, το Βόλο και τα Ιωάννινα η Καβάλα προχωρά στην προκήρυξη της εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη δικτύου Τραμ εντός της πόλης.

Αν και ακούγεται κάπως ιδιαίτερο για μια πόλη στο μέγεθος της Καβάλας να διαθέτει Τραμ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στην περίπτωση πόλεων κάτω των 200.000 κατοίκων τα Τραμ δεν είναι σαν αυτά της Αθήνας ή άλλων μεγαλουπόλεων της Ευρώπης. Τόσο ο τροχιόδρομος όσο και τα Τραμ τα ίδια θα είναι στενότερα και μικρότερα για να μπορούν να είναι πιο εμπορικά (φτηνότερη κατασκευή) αλλά και να συνδεθούν με το περιβάλλον των στενών δρόμων των πόλεων της περιφέρειας.

Advertisement

Η μελέτη όπως αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα είναι αμοιβής 55.677 ευρώ και χωρίζεται σε δυο υπό -μελέτες, αυτές των συγκοινωνιακών έργων και της οικονομικής μελέτης.

Στην περίληψη της προκήρυξης δημοσιεύονται όλες οι σχετικές τυπικές λεπτομέρειες ανάμεσα στις οποίες και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών, που είναι η 6η Απριλίου του 2009, καθώς επίσης και η υποχρέωση από την πλευρά του μελετητή που θα αναδειχθεί να την παραδώσει εντός επτά μηνών από την υπογραφή του σχετικού ιδιωτικού συμφωνητικού.

Η μελέτη αναμένεται να καθορίσει την οικονομική και τεχνική βιωσιμότητα του έργου και ανάλογα η διοίκηση του δήμου θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα που απαιτούνται ώστε η Καβάλα να αποκτήσει τραμ ή θα πάψει να ενδιαφέρεται, αν οι μελετητές καταλήξουν σε στοιχεία που δεν ευνοούν τη χρήση του τραμ ως μέσο συγκοινωνίας.

Επίσης θα είναι και η μοναδική πόλη σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη που θα έχει Τραμ πράγμα που συνεπάγεται με αυτοπροσδιορισμό της πόλης με το Τραμ προσελκύοντας τουρίστες.

Μέχρι σήμερα είναι η Πελοπόννησος με 2 πόλεις που ενδιαφέρονται για Τραμ Πάτρα, Καλαμάτα) η Θεσσαλία με Λάρισα, Βόλο η Ήπειρος με τα Γιάννενα και προστίθεται πλέον και η Μακεδονία με την Καβάλα στις πόλεις που προτίθενται να το αναπτύξουν.

Η επόμενη δεκαετία όπως έχω προαναφέρει θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια καθώς έχει ωριμάσει πλέον και η ιδέα αλλά και η χρήση ΣΔΙΤ ή παραχώρησης είναι πλέον διαδεδομένη σαν μοντέλο επένδυσης.

Advertisement

Το σίγουρο είναι ότι ο Δήμος Καβάλας δεν βλέπει μόνο εμπορικά το Τραμ αλλά και σαν ένα έργο που θα έχει επεκτάσεις κοινωνικές και πολιτιστικές αφού θα “δέσει” με την εικόνα της πόλης της Καβάλας που είναι από τις πολύ όμορφες πόλεις που έχουμε σήμερα.

Ο Δήμαρχος Καβάλας σωστά υπογράμμισε ότι σε ένα έργο δεν είναι μόνο το οικονομικό κόστος αλλά και την κοινωνική του επέκταση λέγοντας « Αν οι μελετητές μας υποδείξουν ότι δεν θα υπάρξει οικονομική βιωσιμότητα του έργου και ότι απαιτείται μεγάλη οικονομική στήριξη από την πλευρά του δήμου, είναι λογικό ότι θα εγκαταλείψουμε τη σκέψη αυτή.

Όμως για τέτοια έργα που είναι στενά συνυφασμένα με την ποιότητα ζωής των δημοτών, το γενικό κοινωνικό όφελος που θα προκύψει και την προστασία του περιβάλλοντος, μια σύγχρονη δημοτική αρχή δεν πρέπει να υπολογίζει μόνο το οικονομικό κόστος. Aλλωστε στους μελετητές θα αναθέσουμε να μας υποδείξουν τρόπους και σενάρια βελτίωσης και επέκτασης των υφιστάμενων συγκοινωνιακών υποδομών και επομένως η μελέτη την οποία προκηρύσσουμε θα είναι σε κάθε περίπτωση χρήσιμη.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα