Connect with us

Τραμ Αθήνας

Τραμ Αθήνας: Οι επεκτάσεις σε 4 φάσεις (Β` Μέρος)

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκτός όμως από την προγραμματισμένη επέκταση απο το Φάληρο στο Λίμάνι του Πειραιά, εξαγγέλθηκαν και οι επόμενες 3 φάσεις επεκτάσεων. Αυτές είναι οι παρακάτω και τα χρονοδιαγράμματα όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δεσμευτικά για την Β` Φάση και για τις Γ και Δ σαφέστατα είναι …ασαφή.
Αναλυτικά:

Β` Φάση επεκτάσεων: ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ? ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ & ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ (3,8χλμ μονής γραμμής)
Διαδρομή προς Χατζηκυριάκειο: Ηρώων Πολυτεχνείου ? Χατζηκυριακού ? Κλεισόβης ? Πλατεία Καρπάθου
Διαδρομή προς Φρεαττύδα (μονή κυκλική γραμμή): Ηρώων Πολυτεχνείου ? Αφεντούλη ? Ζαννή (Νοσοκομείο Τζάννειο) ? Σαχτούρη ? ¶γιος Βασίλειος (τερματικός σταθμός, νοσοκομείο Μεταξά) ? Σαχτούρη, Ηρώων Πολυτεχνείου
Για την επέκταση αυτή που το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να είναι έτοιμη το 2013(…) θα χρειαστεί προμήθεια 7 νέων οχημάτων και το κόστος προβλέπεται μαζί με τα οχήματα σε 60 εκ.? (42εκ.? + 18 εκ.?). Το θετικό σε αυτή την επέκταση είναι ότι το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 οπότε λογικά θα το δούμε να υλοποιείται. Τα τεχνικά στοιχεία είναι ίδια με την πρώτη επέκταση (ανά 6 λεπτά δρομολόγιο, 23χλμ./ώρα κλπ). Η απόσταση από το Δημοτικό στο Τζάνειο θα καλύπτεται σε 4 λεπτά και στην Πλατεία Καρπάθου 7 λεπτά. Αναμένεται να εξυπηρετεί 30.000 επιπλέον επιβάτες καθημερινά.

Γ? Φάση επεκτάσεων:

α) ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ – ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ (4,6χλμ διπλής γραμμής) και β)ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΚΑΜΙΝΙΑ (1,8χλμ μονής γραμμής)
Διαδρομή α) προς Κερατσίνι 4,6χλμ : Ακτή Ποσειδώνος – Πλατεία Καραϊσκάκη ? Ακτή Καλλιμασιώτη ? Ακτή Κονδύλη ? Αιτωλικού ? Πέτρου Ράλλη ? Σαλαμίνος ? Γρηγορίου Λαμπράκη (τερματικός σταθμός)
Διαδρομή β)προς Καμίνια: (Υπό εξέταση) Ομηρίδου Σκυλίτση ? Οδός Μουτσοπούλου ? Δωδεκανήσου ? Γρ. Λαμπράκη
Για την επέκταση αυτή που δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά σίγουρα ότι θα είναι μετά το 2015 θα χρειαστεί προμήθεια 25 νέων οχημάτων και το κόστος προβλέπεται μαζί με τα οχήματα σε 132 εκ.? (69εκ.? για την κατασκευή της γραμμής + 63 εκ.? για την προμήθεια των τραμ). Τα τεχνικά στοιχεία είναι ίδια με την πρώτη επέκταση (ανά 6 λεπτά δρομολόγιο, 23χλμ./ώρα κλπ). Η απόσταση από την Πλ. Καραισκάκη στο Κερατσίνι προβλέπεται σε 15 λεπτά, και Ομηρίδου Σκυλίτση- Καμίνια σε 7 λεπτά. 11 νέες στάσεις θα δημιουργηθούν στη διαδρομή για Κερατσίνι και 4 προς Καμίνια. Αναμένεται να εξυπηρετεί 35.000 επιπλέον επιβάτες καθημερινά. Για την υλοποίηση όλων αυτών θα χρειαστεί και νέο αμαξοστάσιο χωρητικότητας 50 Τραμ με προϋπολογισμό 30 εκ.?


Δ? Φάση επεκτάσεων:

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ – ΠΕΡΑΜΑ (3,2 χλμ διπλής γραμμής και 3,6χλμ μονής γραμμής)
Διαδρομή: Γρηγορίου Λαμπράκη ? Λεωφ. Δημοκρατίας ? Λεωφ. Ειρήνης ? Πορθμείο Περάματος
Και για την επέκταση αυτή που δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά σίγουρα ότι θα είναι μετά προς το τέλος της δεκαετίας που έρχεται, θα χρειαστεί προμήθεια 15 νέων οχημάτων και το κόστος προβλέπεται μαζί με τα οχήματα σε 125 εκ.? (88εκ.? για την κατασκευή της γραμμής + 37 εκ.? για την προμήθεια των τραμ). Τα τεχνικά στοιχεία είναι ίδια με την πρώτη επέκταση (ανά 6 λεπτά δρομολόγιο, 23χλμ./ώρα κλπ). Η απόσταση από το Κερατσίνι στο Πορθμείο Περάματος προβλέπεται σε 15 λεπτά. Αναμένεται να εξυπηρετεί 25.000 επιπλέον επιβάτες καθημερινά.

Η μέθοδος κατασκευής των επεκτάσεων προς τον Πειραιά και τις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται να γίνει με τον δοκιμασμένο τρόπο των προκατασκευασμένων τμημάτων, όπως συνέβη και κατά την επέκταση του δικτύου τραμ προς τη Βούλα.
Τα πλεονεκτήματα από τη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι η ταχύτητα υλοποίησης και η σύντομη απόδοση του οδοστρώματος στην οδική κυκλοφορία, με ιδιαίτερη έμφαση στις διασταυρώσεις.

Ευτυχώς προβλέπεται νέος σχεδιασμός για τις στάσεις των επεκτάσεων, καθώς θα χαμηλώσει το ύψος των στεγάστρων, ώστε να προσφέρουν στους επιβάτες αποτελεσματικότερη προστασία από τον ήλιο, τον αέρα και τη βροχή γιατί οι υπάρχουσες στάσεις είναι επιεικώς απαράδεκτες καθώς είναι πολύ προχωρημένες σε design αλλά πρακτικά είναι ατελείς. Επίσης, θα εξοπλιστούν με σταθερά καθίσματα, καλάθια απορριμμάτων, φωτιστικά σώματα, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα τοποθετηθούν όλα τα μηχανήματα έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων.

Μετά την ολοκλήρωση των επεκτάσεων, το συνολικό δίκτυο του τραμ θα είναι περίπου 50 χιλιόμετρα (25χλμ το νέο δίκτυο και 25 χλμ το υπάρχον), η επιβατική κίνηση θα ανέρχεται καθημερινά σε περίπου 200.000 επιβάτες (65.000 σήμερα και 135.000 νέοι επιβάτες), ενώ ο συνολικός στόλος της εταιρείας θα αποτελείται από 100 οχήματα τραμ.

image_print

Αστικές

Ολιγόωρη διακοπή του Τραμ στο τμήμα Κασομούλη-Παναγίτσα την Κυριακή

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τραμ Αθήνας 2

Σας ενημερώνουμε ότι, μετά από αίτημα της ΔΕΔΔΗΕ, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 και κατά το χρονικό διάστημα από 07:00 π.μ. έως 09:00 π.μ. θα υπάρξει διακοπή των δρομολογίων του ΤΡΑΜ στο τμήμα από τη στάση Κασομούλη έως τη στάση Παναγίτσα στο Παλ. Φάληρο.

Στο παραπάνω χρονικό διάστημα τα δρομολόγια του ΤΡΑΜ θα διεξάγονται στα τμήματα Παναγίτσα- Βούλα, Παναγίτσα- ΣΕΦ και ΣΕΦ- Βούλα.

Τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και κατ’  επέκταση των δρομολογίων ζήτησε εκτάκτως η ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να εκτελέσει εργασίες σε τμήμα του εναερίου δικτύου της στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Αχιλλέως στο Παλαιό Φάληρο.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Αθήνας

Από το νέο Γενικό Σχέδιο Μεταφορών θα προκύψει επέκταση Μετρό ή Τραμ στο Πέραμα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Tram

Μέσω του νέου Γενικού Σχεδίου Μεταφορών θα εξεταστεί αν στο Πέραμα μπορεί να φτάσει το Μετρό ή το Τραμ. Αυτό αποκαλύπτεται από δύο απαντητικά έγγραφα τα οποία διάθετει το ypodomes.com σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Το πρώτο έγγραφο το οποίο υπογράφει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σημειώνεται πως η επέκταση του Μετρό στο Πέραμα δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Αττικό Μετρό Α.Ε, ούτε έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα διακλάδωση του υπό κατασκευή έργου επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να επεκταθεί προς το Πέραμα.

Όπως επίσης υπενθυμίζεται στο ίδιο έγγραφο, η Αττικό Μετρό κατά το παρελθόν είχε προγραμματίσει την επέκταση του Τραμ τόσο προς το Κερατσίνι, όσο και προς το Πέραμα. Μάλιστα είχε ολοκληρωθεί η σύνταξη των τοπογραφικών μελετών αλλά λόγω αντιδράσεων από του τοπικούς Δήμους, απαιτείτια η επανεξέταση του σχεδιασμού των μέσων σταθερής τροχιάς στην περιοχή.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΑ

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται πως ο ΟΑΣΑ ως αρμόδιος Φορέας των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, αυτή την εποχή επεξεργάεται τα τεύχη δημοπράτησης της συγκοινωνιακής μελέτης στο πλαίσιο του νέου Γενικού Σχεδίου Μεταφορών. Από αυτή θα προκύψουν οι βάσεις δεδομένων και τα αναγκαία στοιχεία για την τεκμηρίωση των αναγκαίων για νέα έργα Μετρό και Τραμ στο ευρύτερο πολεδομικό συγκρότημα της Αθήνας.

Στο έγγραφο του ΟΑΣΑ γίνεται υπενθύμισση ότι στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας προβλέπεται η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου Τραμ έχοντας εξεταστεί σε παλαιότερες μελέτες, πιθανές οδεύσεις.

Γίνεται σαφές από το έγγραφο ότι εντός του 2020 θα ξεκινήσει η εκπόνηση του Γενικού Σχεδίου Μεταφορών για την Αθήνα από το οποίο μετά από 2 χρόνια περίπου θα προκύψουν όλες οι νέες ανάγκες για έργα μέσων σταθερής τροχιάς.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

Το γεγονός ότι στο Δήμο Περάματος αντιδρούν στην επέκταση του Τραμ, θα προκαλέσει μεγάλη χρονική καθυστέρηση σε ότι τελικά αποφασιστεί να προσεγγίσει την περιοχή. Να θυμίσουμε ότι υπήρχε η βούληση να καλυφθεί από το ΠΕΠ Αττικής, η τυχόν επέκταση του Τραμ , πράγμα που σήμαινε πως Κερατσίνι και Πέραμα θα μπορούσαν να συνδεθούν σταδιακά με το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας μέχρι το 2025.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις λύσεις που είχαν προταθεί είναι σημαντικό μέρος της επέκτασης προς Κερατσίνι να γινεί υπόγεια για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος διαδρομής μέχρι το Πέραμα. Εξίσου σημαντικό είναι πως η ένταξη της επέκτασης του Τραμ στο Πέραμα μέσα στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, του έδινε μεγάλο προβάδισμα υλοποίησης έναντι άλλων περιοχών.

Πλέον με δεδομένο το πάγωμα της επέκτασης του Τραμ και την επανεξέταση των επεκτάσεων Μετρό και Τραμ στην πρωτεύουσα, είναι σχεδόν δεδομένο ότι στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε Μετρό ή Τραμ σε 20 χρόνια.

Αν αναλογιστούμε ότι ήδη περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια επεκτάσεις του Μετρό σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με πιο ώριμες μελετητικά συνθήκες όπως η κάλυψη της Κηφισίας (Γραμμή 4-Β`φάση), η επέκταση προς Ίλιον της Γραμμής 2 ή το επείγον έργο της υπογειοποίησης της Γραμμής 1 από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά και πως για να μπει μπρος ο διαγωνισμός για τη Γραμμή 4 (στο πρώτο τμήμα από Άλσος Βεϊκου μέχρι Γουδή) χρειάστηκαν 13 χρόνια τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ακόμα και αν αποφασιστεί η επέκταση του Μετρό προς το Πέραμα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί.

Αυτό που όμως δεν έχει απαντηθεί, είναι τι θα γίνει αν το νέο Γενικό Σχέδιο Μεταφορών τελικά υιοθετήσει την επέκταση του Τραμ έναντι του Μετρό στο Πέραμα. Πόσα χαμένα χρόνια θα έχουν περάσει;

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Αθήνας

Νέα παράταση για τον Μάρτιο στα έργα για το Τραμ στο Φάληρο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συρμός τραμ

Νέα παράταση, ολίγων εβδομάδων αυτή τη φορά, δόθηκαν στα εργα μετακίνησης των γραμμών Τραμ στο Φάληρο. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα, στο ypodomes.com, η 17η Φεβρουαρίου δεν θα είναι τελικά η ημερομηνία εκκίνησης των σχετικών εργασιών.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό, τα έργα είναι συνδεδεμένα με την έναρξη της εμπορική λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Τα έργα έχουν ολοκληρωθεί όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν ολοκληρωθεί η μετακίνηση των γραμμών του Τραμ από το Φλοίσβο μέχρι το Στάδιο Καραϊσκάκη, στα πλαίσια των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πλέον το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να ξεκινήσει η εργασία αυτή από την ΑΚΤΩΡ, που είναι και η ανάδοχος. Η μετακίνηση των γραμμών είναι απαραίτητη λόγω της αλλαγής του συγκοινωνιακού χάρτη στο Φαληρικό Όρμο. Ήδη εδώ και 8 μήνες έχει μεταφερθεί η παραλιακή λεωφόρος Ποσειδώνος κατά περίπου 80 μέτρα προς τη θάλασσα.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Εφόσον τα έργα ξεκινήσουν τον Μάρτιο πιθανολογείται πως θα χρειαστεί ένα διάστημα 2-5 μηνών. Έτσι, ανάλογα με το πόσο χρόνο θα χρειαστεί, η μετακινημένη γραμμή θα είναι λειτουργική μέσα στο καλοκαίρι. Αν χρειαστεί και ένα διάστημα δοκιμαστικών δρομολογίων του μικρού αυτού τμήματος, τότε οδηγούμαστε σε λειτουργία της επέκτασης προς το Φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να δούμε να λειτουργεί προς το τέλος καλοκαιριού.

Να θυμίσουμε ότι τα έργα επέκτασης του Τραμ προς τον Πειραιά τα εκτελεί η Αττικό Μετρό με ανάδοχο την ΘΕΜΕΛΗ. Ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2013 με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Φεβρουάριο του 2015 (!!). Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 5 χρόνια καθυστερήσεων, δηλαδή από 25 μήνες τα έργα εκτοξεύθηκαν στουςς 85 μήνες, δηλαδή τριπλασιάστηκε ο απαραίτητος χρόνος.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα