Connect with us

Τραμ Αθήνας

Τραμ Αθήνας: Το 2016 στον Πειραιά και στην Πατησίων, το 2018 στο Κερατσίνι

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκτεταμένες επεκτάσεις για το Τραμ

Σε πλήρη κινητικότητα  είναι πλέον τα έργα του Τραμ. Η  υπο κατασκευή επέκταση της Α΄φάσης προς Πειραιά, υπολογίζεται να παραδοθεί σε δύο χρόνια (περίπου στις αρχές του 2016) θα έχει 12 νέους σταθμούς, ενώ θα ανακατασκευαστεί και ο υφιστάμενος τερματικός σταθμός στην περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.). Το έργο παρουσιάζει ήδη ένα χρόνο καθυστερήση όμως του τελευταίους μήνες δείχνει ότι αρχίζει να μπαίνει σε ρυθμούς κατασκευής.

Υπό μελέτη βρίσκονται οι επεκτάσεις της Β΄φάσης προς Πειραιά, όπου προβλέπεται η σύνδεση κέντρου Πειραιά με Χατζηκυριάκειο και Φρεαττύδα, η επέκταση Ελληνικού προς Αργυρούπολη, με σύνδεση για Μετεπιβίβαση στο Σταθμό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ του Μετρό.

Μέσω του νέου ΣΕΣ (ίσως μέσα στο 2015) προβλέπεται η δημοπράτηση της επέκτασης του τραμ από το σταθμό του Πειραιά προς Κερατσίνι με 6 σταθμούς. Έχει διερευνηθεί η χάραξη του έργου, το οποίο προβλέπεται υπογειοποιημένο στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Κερατσινίου (περίπου 2,6 χλμ). Επίσης το 2014 δημοπρατείται και η επέκταση του τραμ από το Σύνταγμα στην Πλ. Αιγύπτου με παράλληλη ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας.

Την οριστική μελέτη του έργου ανάπλασης της κέντρου της Αθήνας έκανε η Αττικό Μετρό ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Ωνάση. Η δημοπράτηση του έργου είναι προ των πυλών καθώς υπάρχει έγκριση όλων των φορέων που εμπλέκονται στο έργο.

Το έργο προβλέπει τον ανασχεδιασμό της λεωφόρου Αμαλίας, ολόκληρης της ζώνης ανάμεσα στην Ακαδημίας και τη Σταδίου, καθώς και της οδού Πατησίων μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο, με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό, την επέκταση του τραμ και την περιβαλλοντική ποιότητα του δημόσιου χώρου. Ένα έργο που απευθύνεται σε όλη την πόλη και τους επιβάτες των Μέσων Σταθερής Τροχιάς που συναντώνται στην Ομόνοια, το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι.

Μετά την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου θα έχουμε και συνέχεια με την επέκταση της γραμμής του Τραμ μέχρι τα Ανω Πατήσια, η οποία θα διασυνδέσει τη γραμμή του ΗΣΑΠ και θα εξυπηρετήσει πολύ πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως τα Πατήσια και η Κυψέλη.  Θα έχει μήκος 4,3 χιλιόμετρα και θα διαθέτει 10 σταθμούς ενώ με την λειτουργία του πολλές λεωφορειακές γραμμές θα καταργηθούν.

 

ypodomes.com

image_pdfimage_print

Τραμ Αθήνας

Δημοπρατείται η επέκταση του αμαξοστασίου Τραμ στο Ελληνικό

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Συρμός Τραμ Αθήνας

Η Περιφέρεια Αττικής προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για την επέκταση του αμαξοστασίου ΤΡΑΜ στο Ελληνικό, αξιοποιώντας με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τους πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής 2014-2020 και τηρώντας τις δεσμεύσεις της για την άμεση εκκίνηση των έργων.

Με την επέκταση του αμαξοστασίου ΤΡΑΜ στο Ελληνικό, θα δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για τη στάθμευση των νέων συρμών, με τους οποίους θα αναβαθμιστεί το υφιστάμενο δίκτυο και η παράδοση των οποίων ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες.

Ειδικότερα, μετά την ένταξη του έργου «Επέκταση αμαξοστασίου ΤΡΑΜ στο Ελληνικό» στο ΠΕΠ «Αττική» 2014 – 2020 την 20η Ιουλίου 2020, η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, προέβη σε άμεση εξέταση και διατύπωση θετικής γνώμης επί των τευχών δημοπράτησης που συντάχθηκαν και υποβληθήκαν από την Αττικό Μετρό ΑΕ, που είναι ο δικαιούχος του έργου.

Έτσι λοιπόν ένα ακόμα έργο υποδομής στον τομέα των Μεταφορών της Αττικής παίρνει το δρόμο της δημοπράτησης και εκτέλεσης, επιβεβαιώνοντας την αγαστή και άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αποτελεί οδηγό ενόψει και της νέας Προγραμματικής Περιόδου που αναμένεται να εκκινήσει το 2021.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε σχετικά:

«Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει έμπρακτα το δίκτυο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους του ΠΕΠ Αττικής. Με την επέκταση του αμαξοστασίου ΤΡΑΜ στο Ελληνικό, θα καταστεί δυνατόν να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες εναπόθεσης και συντήρησης των νέων οχημάτων ΤΡΑΜ, με τα οποία αναβαθμίζεται το υφιστάμενο δίκτυο. Με την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, προστατεύουμε το περιβάλλον, ενώ παράλληλα βελτιώνουμε τις συνθήκες ζωής για όλους τους πολίτες της Αττικής. Εντός ολίγων μόνο ημερών από την επίσκεψη μας στο Αμαξοστάσιο στο Ελληνικό όπου παρελήφθησαν οι πρώτοι συρμοί ΤΡΑΜ, δίνουμε σήμερα το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του έργου της επέκτασης του Αμαξοστασίου, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την παρέμβαση μας στο σύστημα ηλεκτροκίνητων συρμών της Αττικής».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Αθήνας

[VIDEO] Ήρθαν στην Αθήνα τα νέα πορτοκαλί Τραμ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο Τραμ Alstom

Μετά από 16 χρόνια λειτουργίας και εν αναμονή λειτουργίας της πρώτης μεγάλης επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα ολοκαίνουργια Τραμ με την υπογραφή της Alstom.

Συγκεκριμένα, στο Αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό έφθασαν οι πρώτοι δύο συρμοί Τραμ από τους συνολικά 25 που κατασκευάζει για λογαριασμό της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ η Γαλλική Alstom.

Τα νέα Τραμ έχουν χρώμα πορτοκαλί, όπως επελέγη σε σχετική ψηφοφορία πριν από περίπου δύο χρόνια και όχι ασημί-μπλε όπως τα Ιταλικά Ansaldobreda που κινούνται μέχρι σήμερα στους δρόμους της Αθήνας.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου τους, οι 25 νέοι συρμοί Τραμ θα παραδοθούν σταδιακά από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στη ΣΤΑΣΥ για να εντάξει στο στόλο της.

Τα νέα Τραμ είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου που επεκτείνεται κατά 5,4 χλμ στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά ενώ θα συμβάλει και στη βελτίωση της καθημερινής απόδοσης των δρομολογίων.

Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά συρμών Τραμ που θα ενταχθούν στο δίκτυο της Αθήνας και θα περιλαμβάνουν όλες τις τεχνικές βελτιώσεις που έχουν προκύψει από το 2004.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Αθήνας

Η νέα εικόνα του Τραμ της Αθήνας και το πλάνο να φτάσει Σύνταγμα και Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αμαξοστάσιο Ελληνικό

Νέοι συρμοί Τραμ, επέκταση του Αμαξοστασίου στο Ελληνικό, έναρξη λειτουργίας της επέκτασης προς Πειραιά, αλλά και αναβάθμιση καθημερινής λειτουργίας του μέσου είναι μερικές από τις σημαντικότερες δράσεις της ΣΤΑΣΥ, στο πλαίσιο της ανάταξης των αστικών συγκοινωνιών της γενικότερης ομπρέλας έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ypodomes.com, ο Νίκος Χαιρέτας, διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Α.Ε., πέρα από το μεγάλο πρόγραμμα έργων της Γραμμής 1 (που σας παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες), γίνεται αγώνας δρόμου για να ενισχυθεί η παρουσία του Τραμ στους δρόμους της Αθήνας. Σήμερα και παρά τις καθημερινές προσπάθειες που γίνονται για την ομαλή μετακίνηση των επιβατών προσθέτοντας και τους περιορισμούς που προέκυψαν από την πανδημία του covid-19, είναι φανερό ότι χρειάζεται ενίσχυση του έργου και της γενικότερης εικόνας των αστικών συγκοινωνιών και δη του Τραμ.

Μία νέα εικόνα για το Τραμ

Το δίκτυο Τραμ της Αθήνας είναι μία πικρή υπόθεση για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Η γενικότερη αίσθηση αλλά και ο λανθασμένος παραλληλισμός του μέσου με το Μετρό έχει φέρει ένα αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο της παρουσίας του μέσου στην πόλη, σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις που διαθέτουν Τραμ.

Πριν από λίγες μέρες αφίχθηκαν από την Βαρκελώνη οι πρώτοι δύο συρμοί Τραμ νέας γενιάς. Συνολικά 25 συρμοί θα έρθουν να συμπληρώσουν τον ομολογουμένως αποδεκατισμένο στόλο του δικτύου. Τα νέα πορτοκαλί Τραμ της Alstom, ενσωματώνουν όλες τις νέες τεχνολογίες και στην ΣΤΑΣΥ φιλοδοξούν ότι θα φέρουν νέο αέρα και θα προσελκύσουν το κοινό. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, όπως και οι συρμοί Μετρό, τα νέα Τραμ ανήκουν ιδιοκτησιακά στην Αττικό Μετρό η οποία άλλωστε διεξήγαγε και τον σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια τους. Τα τραμ θα παραδοθούν από την Α.Μ. στη ΣΤΑΣΥ μετά τον έλεγχο και την παραλαβή τους.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, στις 26 Αυγούστου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αττικής, το έργο επέκτασης του Αμαξοστασίου στο Ελληνικό, έργο που θα δημοπρατήσει το προσεχές διάστημα η Αττικό Μετρό Α.Ε. Το έργο είναι απαραίτητο για τον «σταβλισμό» των νέων συρμών Τραμ μιας και ο σημερινός χώρος δεν επαρκεί για τον αυξημένο στόλο της ΣΤΑΣΥ. Το κόστος του έργου είναι περίπου 18 εκατ.ευρώ.

Το “κολοβό δίκτυο” και οι προσπάθειες για να πάει ξανά Σύνταγμα

Με την ένταξη των νέων Τραμ στο στόλο της ΣΤΑΣΥ, πιστεύεται πως θα βελτιωθούν και οι καθημερινοί χρόνοι ανταπόκρισης ωστόσο αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με την επαναλειτουργία του δικτύου από άκρη σε άκρη. Άλλωστε ως μεγάλο θέμα του δικτύου Τραμ παραμένει το γεγονός πως είναι “κολοβό”.

Από τον Οκτώβριο του 2018 έχει κοπεί το τμήμα Κασομούλη-Σύνταγμα, στερώντας από το μέσο και τους επιβάτες την σύνδεση με την καρδιά της πόλης, ενώ από τις αρχές της χρονιάς κόπηκε και το τμήμα Μπάτης-ΣΕΦ λόγω των έργων ανάπλασης στο Φάληρο. Ενεργά τμήματα λοιπόν απομένουν αυτά από τον Νέο Κόσμο μέχρι την παραλιακή λεωφόρο που συναντά το τμήμα Βούλα-Μπάτης. Αυτό σημαίνει όμως πως το Τραμ κινείται σε ένα δίκτυο χωρίς κάποιο σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, πέρα από τη Γλυφάδα και τη σύνδεση του μέσου με το Μετρό στο Νέο Κόσμο.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαιρέτα, η ιδιότυπη «ομηρία» του Τραμ αναμένεται να λήξει σύντομα. Σχετικά με την επαναλειτουργία του τμήματος Κασομούλη-Σύνταγμα,  τοποθετείται μέχρι τα Χριστούγεννα. Για να γίνει αυτό εφικτό αυτή την εποχή υπογράφεται η σύμβαση για την τοποθέτηση στην σήραγγα ομβρίων της κοίτης του Ιλισού, που βρίσκεται κάτω από τον τροχιόδρομο, ενός σύγχρονου συστήματος αισθητήρων.

Αυτό το σύστημα θα καταγράφει καθ` όλη τη διάρκεια του 24ώρου τις τυχόν στατικές παραμορφώσεις της κατασκευής. Μετά το πρώτο διάστημα και εφόσον οι καταγραφές είναι -όπως πιστεύεται- τέτοιες που να το επιτρέπουν, θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια με Τραμ για να διαπιστωθούν τα φορτία με τα οποία κινείται το μέσο και το κατά πόσο πραγματικά επηρεάζει την σήραγγα.

“Ομίχλη” στα έργα του Τραμ στο Φάληρο

Αντίθετα, προς το παρόν ομίχλη καλύπτει το πότε θα ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία του τμήματος Μπάτης (Π. Φάληρο)- ΣΕΦ, που θα επιτρέψει ταυτόχρονα και τη λειτουργία της κυκλικής επέκτασης ΣΕΦ-Πειραιάς-ΣΕΦ.

Τα έργα του Φαλήρου, που εκτελούνται από την Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και η αναμενόμενη ολοκλήρωση και παράδοση της μετατοπισμένης γραμμής Τραμ στα τέλη Αυγούστου δεν ευοδώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πίεση από την Περιφέρεια για να ολοκληρωθούν τα έργα από τον ανάδοχο, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουμε κάποιο χειροπιαστό χρονοδιάγραμμα παράδοσης των έργων για το Τραμ.

Στο μέτωπο της λειτουργίας της πρώτης μεγάλης επέκτασης του δικτύου από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά, το πρόβλημα με το υπό κατάρρευση κτίριο στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση στην έξοδο προς ΣΕΦ λύνεται. Όπως αναφέρει στο ypodomes.com ο κ. Χαιρέτας, υπάρχει πλέον εγκεκριμένη από το ΥΠΠΟ, μελέτη κατεδάφισης του κτιρίου από τα δύο μέτρα και πάνω και οι σχετικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό θα απελευθερώσει τη γραμμή που στο συγκεκριμένο σημείο έχει αποκλειστεί.

Αν δεν έχουμε κάποια περαιτέρω καθυστέρηση στα έργα του Φαλήρου (που είναι και ο σημαντικότερος αναβλητικός παράγοντας), όλο το τμήμα από τον Μπάτη στο Παλαιό Φάληρο μέχρι το ΣΕΦ και τον Πειραιά, θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά μέχρι το τέλος του έτους.

Η τηλεματική και το πράσινο κύμα

Παράλληλα ολοκληρώνονται οι τελικές δοκιμές και ρυθμίσεις του νέου συστήματος Τηλεματικής (πρόκειται για το σύστημα που αφενός απεικονίζει τη θέση των Τραμ στον πίνακα του Κέντρου Ελέγχου, ενώ παράλληλα δίνει προτεραιότητα στα οχήματα του Τραμ έναντι της υπόλοιπης κυκλοφορίας), το οποίο αντικατέστησε το παλαιό σύστημα για να συμπεριλάβει την επέκταση προς Πειραιά.

Με το νέο σύστημα τηλεματικής μπαίνουν οι βάσεις αναφορικά και με το περίφημο «πράσινο κύμα», το οποίο ταλαιπωρεί το δίκτυο Τραμ από την έναρξη της λειτουργίας του. Οπως επισημαίνει δε ο επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ, δρομολογούνται όλες εκείνες οι ενέργειες ούτως ώστε, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, να είναι σε πλήρη λειτουργία ώστε το Τραμ νε είναι πλέον πανέτοιμο να εξυπηρετήσει με μεγαλύτερες ταχύτητες και με πλήρες πλέον δίκτυο, τους επιβάτες που θα το επιλέξουν για τις μετακινήσεις τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα