Τέσσερα νέα έργα για φωτοβολταϊκά κατάφεραν να εξασφαλίσουν την έγκριση στους περιβαλλοντικούς όρους και να κάνουν ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τα απαραίτητα κομμάτια του αδειοδοτικού “παζλ”. Με ισάριθμες ανακοινώσεις το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση των έργων.
Τα φωτοβολταϊκά είναι συνολικής ισχύος 139,6 MW. Πρόκειται σχετικά για μικρά έργα, ωστόσο ανήκουν στο ευρύτερο επενδυτικό σχέδιο διεθνών ενεργειακών κολοσσών που έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην ελληνική αγορά, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελκυστική στο διεθνές περιβάλλον.
Τα έργα κρίνονται σημαντικά για το ενεργειακό σύστημα το οποίο επιδιώκει την κυριαρχία καθαρής ενέργειας.
Πλέον κάθε νέο έργο που σημειώνει βήματα προόδου και πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση του κρίνεται σημαντικό. Ο κλάδος της ενέργειας χρειάζεται να απαλλαγεί από τα “βαλτωμένα” έργα και από αυτά που σχεδιάζονται και μένουν για πάντα στα χαρτιά.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα τέσσερα παραπάνω πρότζεκτ έκαναν το πιο σημαντικό βήμα ίσως στην διαδικασία των αδειών με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
Το μεγαλύτερο από τα τέσσερα φωτοβολταικά είναι αυτό που προωθεί η ΙΒ VOGT GREECE. Το νομικό πρόσωπο είναι βραχίονας της γερμανικής ΙΒ VOGT που ειδικεύεται στα φωτοβολταϊκά με ένα pipeline έργων σε όλη την Ευρώπη μεγαλύτερο των 40 GW.
Το πρότζεκτ αφορά την κατασκευή και λειτουργία του Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 59,9 ΜW, στη θέση «Ράχη», του Δήμου Αλμυρού, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο φωτοβολταϊκός σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί σε γήπεδο συνολικής επιφάνειας 759.553 τ.μ.
Δανέζικο παρών
Ο δεύτερος σταθμός ισχύος 42,7 MW, ανήκει στην European Solar Farms Greece ApS. Συγγενική της δανέζικης European Energy. Το πρότζεκτ ειναι για φωτοβολταϊκό σταθμό στις θέσεις «Δροσιά 1», «Δροσιά 2», «Δροσιά 3», «Προφήτης Ηλίας 2» και «Καμήλα 4», Δήμου Κιλκίς.
Για την πρόσβαση σε κάποιες από τις θέσεις υπάρχουν δρόμοι. Ωστόσο για την πρόσβαση στην περιοχή εγκατάστασης του ΦΣΠΗΕ στη θέση Καμήλα 4 κρίνεται απαραίτητη η διάνοιξη δασικού δρόμου.
Το έργο της Abo Wind
Το τρίτο έργο ανήκει στην ABO WIND HELLAS. Η εταιρεία σχεδιάζει φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (και των συνοδών του έργων), συνολικής ισχύος 19 MW. Οι εγκαταστάσεις θα “φιλοξενηθούν” σε θέση «Πολυπλάτανος 4», του Δήμου Νάουσας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στον φάκελο προβλέπονται και συνοδά έργα. Πιο συγκεκριμένα θα κατασκευαστεί νέα υπόγεια διασυνδετική γραμμή μεταφοράς μήκους 9.032μ. Η γραμμή θα ξεκινά από τον τερματικό υποσταθμό (κτίριο ελέγχου) του Φ/Β πάρκου και θα καταλήγει στον υφιστάμενο Υ/Σ στη θέση ¨Ράμιστα¨ Δ.Ε Νάουσας.
Ακόμα προβλέπεται η κατασκευή νέας περιμετρικής διασυνδετικής οδοποιίας, που θα εξυπηρετεί το εν λόγω έργο, καθώς και τα όμορα Φ/Β πάρκα με την ονομασία ¨Πολυπλάτανος 1¨, ¨Πολυπλάτανος 2¨ και ¨Πολυπλάτανος 3¨. Οι νέοι δρόμοι θα έχουν μήκος μεγαλύτερο από 15 χλμ, εκ των οποίων οδοί, μήκους 3.209μ. ανήκουν στο εν λόγω έργο.
Οι νέοι οδοί θα κατασκευαστούν εσωτερικά και περιμετρικά του γηπέδου εγκατάστασης του Φ/Β πάρκου.
Ιταλικές επενδύσεις
Τέλος, ο τέταρτος σταθμός που είδε να του ανάβει το πράσινο φως για τους περιβαλλοντικούς όρους είναι φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος ισχύος 18 MW. Σύμφωνα με τα σχέδια οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στη θέση ‘Πηγαδούλια’, του Δήμου Τυρνάβου, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το έργο ανήκει στην SKGR PV 9. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την ιταλική Eni και σύμφωνα με το ρεπορτάζ ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο έργων μεγαλύτερο από 80MW. Όπως αναφέρεται τα πρόωτα έργα θα αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στην Ελλάδα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV