Στις πιο μαύρες εποχές της οικονομικής κρίσης της χώρας, η συνεχής αύξηση της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου της Αθήνας, ήταν από τα ελάχιστα καλά νέα στον χώρο των μεταφορών και ευρύτερα της οικονομίας. Από το 2016 και μετά όταν σταθεροποιήθηκε η χώρα, το “Ελ.Βενιζέλος” έκανε άλματα, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και κλείνοντας το 2019, είχε καταφέρει να διπλασιάσει την επιβατική του κίνηση σε διάστημα 7 ετών. Κατάφερε συμμαχώντας με φορείς να κάνει την Αθήνα μετά από δεκαετίες, μεγάλο τουριστικό προορισμό και να δημιουργήσει συνθήκες μεγάλης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογειών.
Η περίπτωση του αεροδρομίου της Αθήνας θα ήταν ένα success story, ένα case study αν δεν ερχόταν να διαλύσει αυτή την μαγική εικόνα η πανδημία του κορωνοϊού. Από τις αρχές του έτους φαινόταν ότι θα υπάρχουν κάποιοι τριγμοί, ο Φεβρουάριος έδειξε πως έρχεται μία αχαρτογράφητη περίοδος αλλά ο Μάρτιος ήρθε σαρωτικός και διέλυσε προσπάθειες ετών.
Πλέον με την παγκόσμια πανδημία να είναι σε εξέλιξη, η επιβατική κίνηση έχει πρακτικά μηδενιστεί. Οι πτήσεις είναι ελάχιστες και το περιβάλλον των αερομεταφορών δείχνει ζοφερό.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μιλώντας στο ypodomes.com υψηλόβαθμό στέλεχος των αερομεταφορών στη χώρα, επιβεβαιώνει πως η ζημιά στον κλάδο είναι τεράστια παγκοσμίως. Ο προβληματισμός ειναι εμφανής καθώς όπως λέει “είναι άγνωστο προς το παρόν πως θα ανοίξει η αγορά. Αν δεν βρεθεί εμβόλιο να δοθεί οριστική λύση, είναι ερωτηματικό το πως θα κινηθούν οι αγορές. Πιθανολογούμε πως πρώτα θα ανοίξει η εσωτερική αγορά και μετά οι αγορές του εξωτερικού. Προς το παρόν βλέπουμε ότι η κάθε χώρα (άρα και η κάθε αγορά) είναι σε διαφορετικό στάδιο αντιμετώπισης της νόσου, άρα μιλάμε για ένα περίπλοκο καθεστώς το οποίο επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του αεροδρομίου της Αθήνας. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν μόνο αν σε σύντομο χρονικό διάστημα βρεθεί το εμβόλιο. Τότε θα αλλάξουν όλα, η δυναμική, η προοπτικές, τα πάντα”.
Η ανακοίνωση της Lufthansa προχθές, με τη μείωση στόλου, την διακοπή της Eurowings και τη συρρίκνωση των Brussels Airlines, Austrian Airlines και Swiss Air, ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους πολλών, ότι η ανάκαμψη των αερομεταφορών, έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο.
ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, οι επενδύσεις για την επέκταση του αεροσταθμού που έφταναν μακροπρόθεσμα τα 500εκατ.ευρώ παγώνουν μέχρι νεωτέρας. Η τεράστια μείωση επιβατών, η νέα πραγματικότητα και το άγνωστο προς το παρόν αύριο, δεν επιτρέπουν δυστυχώς την διατήρηση του φιλόδοξου πλάνου του αεροδρομίου. Οι επενδύσεις παραμένουν ως στόχος και θα επανέλθουν όταν η επιβατική κίνηση του “Ελ.Βενιζέλος” φτάσει στα προ κορωνοϊού επίπεδα.
Ο κορωνοϊός όμως όπως πληροφορείται το ypodomes.com προκάλεσε και τη μετάθεση του διαγωνισμού πώλησης ποσοστού 30%. Η διαδικασία που είχε εκκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ πέρυσι το καλοκαίρι, μεταφέρθηκε ατύπως για το 2021, καθώς με την παρούσα συγκυρία θα ήταν τουλάχιστον αυτοκτονικό να μιλάμε για πώληση μετοχών. Ο διαγωνισμός θα επανεργοποιηθεί και εδώ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και με το βλέμμα στην διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
Την ίδια ώρα, το αεροδρόμιο της Αθήνας, πάντα σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του ypodomes.com, προχώρησε στην πρώτη κίνηση για την διεκδίκηση αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει αποσταλλεί επιστολή, στην οποία το αεροδρόμιο έχει επικαλεστεί άρθρο της σύμβασης παραχώρησης που προβλέπει γεγονότα ανωτέρας βίας αλλά και συγκεκριμένα της πανδημίας. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει και είναι πλεόν θέμα επιλογής του χρόνου για την διεκδίκηση αποζημιώσεων. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να είναι ο μεγαλομέτοχος του αεροδρομίου με 55% και αυτό κάνει την όλη διαδικασία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.
ΑΝΑΓΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπάρχει ανοιχτή γραμμή, άλλα βέβαια προς το παρόν δίδεται βάση στην πορεία της πανδημίας και τον περιορισμό της. “Πρέπει από τώρα να ξεκινήσει κουβέντα για την επόμενη ημέρα, τα αεροδρόμια είναι κρίσιμες υποδομές. Πρέπει να γίνει προτεραιότητα ο σχεδιασμός για το πως θα ανοίξουν οι αγορές, ποιο θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας και του αεροδρομίου της Αθήνας και φυσικά των υπολοίπων της χώρας” υπογραμμίζει το ίδιο στέλεχος των αερομεταφορών.
Ένα από τα μεγάλα ατού της χώρας είναι η ιδιαίτερα πετυχημένη στρατηγική της ενάντια στη νόσο και τα στατιστικά έχουν αποτελέσει πεδίο πολλών άρθρων και τον θαυμασμό της παγκόσμιας κοινότητας. Όπως επισημαίνεται αυτό το γεγονός μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί την επαύριο της κρίσης και να μπορέσει γρήγορα η χώρα (αν δεν υπάρξουν φυσικά επόμενα κύματα του ιού) με τη φήμη που έχει καταφερει να αποκτήσει να επανέλθει δυναμικά στον τουρισμό και τις αερομεταφορές.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV