Connect with us

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σαρωτικές αλλαγές σε δρομολόγια από 1η Ιανουαρίου. Έρχεται ο ΣΚΑ!

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλες αλλαγές και νέο πλέγμα δρομολογίων υπόσχεται με ανακοίνωση της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του δικτύου και της αλλαγής πολιτικής των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Οι πρώτες αλλαγές είναι οι παρακάτω:
Από το νέο έτος και από την 1η Ιανουαρίου του 2011, αναστέλλονται προσωρινά ζημιογόνα δρομολόγια της Δυτικής Μακεδονίας, της Πελοποννήσου, καθώς και τα διεθνή δρομολόγια.

Μια μεγάλη καινοτομία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε είναι η σύνδεση πόλεων (που δεν διαθέτουν σιδηρόδρομο) με τον κοντινότερο σιδηροδρομικό σταθμό. Έτσι οι πόλεις: Γιαννιτσά, Ιωάννινα και τα Γρεβενά θα συνδεθούν μέσω λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τους σταθμούς τρένου στο Πλατύ και στην Καλαμπάκα. Η Καλαμάτα και η Τρίπολη θα συνδεθούν οδικά με τον σταθμό της Κορίνθου και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο αξιοποιώντας έτσι πιο αποτελεσματικά την υπάρχουσα οδική και σιδηροδρομική υποδομή.

Θα λειτουργήσει σύντομα το ΣΚΑ (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών) δημιουργώντας τις συνθήκες για απευθείας πρόσβαση της Στέρεας Ελλάδας και της Θεσσαλίας με το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, με μια απλή μετεπιβίβαση στο συγκεκριμένο ΝΕΟ σταθμό του δικτύου. Θα σταματούν με ανταπόκριση στον Προαστιακό όλες οι αμαξοστοιχίες του άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Θα γίνει σύνδεση των τρένων με το λιμάνι του Πειραιά, από το καλοκαίρι του 2011 και η ανταπόκριση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, συνδέοντας έτσι τα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη με την Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Τα δρομολόγια που καταργούνται θα τεθούν σε νέα βάση έτσι ώστε για την επαναλειτουργία τους να συμμετάσχουν οικονομικά η τοπική αυτοδιοίκηση ακόμα και βιομηχανίες. Επίσης κάποιες γραμμές θα γίνουν πεδίο «δράσεων» για σχολικές εκδρομές κ.α

Προσωρινή Αναστολή ? Διακοπή Κυκλοφορίας μέχρι νεωτέρας στις γραμμές:

 • Αθήνα? Αλεξανδρούπολη ? Αθήνα
 • Θεσσαλονίκη ? Φλώρινα ? Θεσσαλονίκη
 • Λάρισα ? Καλαμπάκα ? Λάρισα
 • Πάτρα ? Πύργος ? Καλαμάτα ? Πάτρα
 • Καλαμάτα ? Μεσσήνη ? ΤΕΙ ? Καλαμάτα
 • Κόρινθος ? Τρίπολη ? Ναύπλιο ? Κόρινθος
 • Θεσσαλονίκη ? Σκόπια ? Βελιγράδι ? Θεσσαλονίκη
 • Θεσσαλονίκη ? Σόφια ? Βουκουρέστι ? Θεσσαλονίκη
 • Θεσσαλονίκη ? Κωνσταντινούπολη ? Θεσσαλονίκη

Αλλαγές στο πλέγμα Δρομολογίων:
Η πλειοψηφία των δρομολογίων ταχείας αναβαθμίζονται σε IC και καταργούνται οι σταθμεύσεις τους σε ενδιάμεσους σταθμούς με μικρή επιβατική κίνηση.

Τα δρομολόγια IC Express Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιούν σταθμεύσεις στο Πλατύ και στο ΣΚΑ, με το συνολικό χρόνο του δρομολογίου να διαρκεί 4 ώρες και 50 λεπτά.
Τίθενται σε λειτουργία δύο (2) ζεύγη αμαξοστοιχιών Θεσσαλονίκη ? Δίκαια ? Θεσσαλονίκη.
Απλοποιούνται οι σταθμεύσεις και οι ανταποκρίσεις σε όλα τα δρομολόγια.

Λεωφορειακές γραμμές (προτεινόμενες και εφόσον υπάρχει ζήτηση):

 • Αθήνα ? Κόρινθος (ανταπόκριση με Προαστιακό)-Τρίπολη – Καλαμάτα ? Αθήνα (χωρίς άλλες ενδιάμεσες σταθμεύσεις)
 • Πλατύ ? Γιαννιτσά ? Αλεξάνδρεια-Πλατύ (ανταπόκριση με IC και IC Express)
 • Καλαμπάκα ? Γρεβενά ? Ιωάννινα ? Καλαμπάκα (με ανταπόκριση στην Καλαμπάκα)
 • Λαμία ? Καρπενήσι ? Λαμία (με ανταπόκριση σε όλα τα τρένα του Λιανοκλαδίου)

Τιμολογιακή Πολιτική:
Η τιμή των κοινών αμαξοστοιχιών θα είναι ανταγωνιστικές των τιμών των αντίστοιχων δρομολογίων του ΚΤΕΛ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τιμή στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Καλαμπάκα από 8,90 διαμορφώνεται στα 15 ευρώ την στιγμή που η τιμή του ΚΤΕΛ για το αντίστοιχο δρομολόγιο είναι 17 ευρώ. Το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ παρόμοια με το ΚΤΕΛ.

Οι τιμές των Inter City αμαξοστοιχιών θα διαμορφωθούν ανάλογα με την ανταγωνιστικότητα της γραμμής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τιμή στο δρομολόγιο Αθήνα ? Θεσσαλονίκη, με το Inter City από 36,30 ευρώ διαμορφώνεται στα 55,20 ευρώ και χρόνο ταξιδίου λιγότερο των 5 ωρών.

Τονίζεται ότι πρόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι να εφαρμόσει σύντομα ένα σύστημα διαχείρισης εσόδου (yield management) που θα παρέχει εκπτώσεις σε επιβάτες που κλείνουν έγκαιρα εισιτήριο (π.χ. 20% έκπτωση για 3 μέρες προ-πώληση) και βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του τροχαίου υλικού και σε πελάτες που χρησιμοποιούν συχνά το τρένο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου και δεν επιβαρύνουν την εταιρεία με το κόστος έκδοσης εισιτηρίου.

Αυτό το πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε επιβάτες που βοηθούν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να κρατήσει το λειτουργικό κόστος χαμηλό να ταξιδεύουν με εισιτήριο χαμηλότερο ακόμα και από το σημερινό.

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα