fbpx
Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Πάτρα: υπεγράφη τελικά η σύμβαση για την προσωρινή παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπεγράφη χθες (Τρίτη 24-01-2012) παρουσία των φορέων της πόλης η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης των 3,5 χιλιομέτρων του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, μεταξύ του Δήμου Πατρέων και του Ο.Λ.ΠΑ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος της Πάτρας κ. Γιάννης Δημαράς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. κ. Κώστας Πλατυκώστας , κατά τη διάρκεια τελετής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

Iστορική στιγμή χαρακτήρισε για την Πάτρα τη σημερινή ημέρα ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 72 χρόνια που η χρήση και διαχείριση της συγκεκριμένης έκτασης του λιμανιού περνάει στον Δήμο Πατρέων.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημαράς, από το 1940 η χρήση και η εκμετάλλευση του χώρου πέρασε με νόμο από το κράτος στο Λιμενικό Ταμείο, και αργότερα από το 2001 στον Ο.Λ.ΠΑ.

«Μετά από 72 χρόνια, η χρήση περνάει στο Δήμο της Πάτρας. Περνάει στους πολίτες της Πάτρας οι οποίοι παίρνουν πίσω το θαλάσσιο μέτωπό τους που μέχρι σήμερα ήταν σιδερόφρακτο και αποκομμένο από την καθημερινότητά τους. Είναι μια μέρα που αξίζει να τη θυμόμαστε» είπε ο κ. Δημαράς, ο οποίος υπογράμμισε ότι η υπογραφή που έβαλε στη σύμβαση παραχώρησης σήμερα, ανήκει και σε όλους όσοι πάλεψαν και διεκδίκησαν για το θαλάσσιο μέτωπο, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους πρώην Δημάρχους της Πάτρας κκ. Ανδρέα Φούρα (ο οποίος απουσίαζε από τη σημερινή τελετή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων) ,Ανδρέα Καράβολα και Ευάγγελο Φλωράτο, τους οποίους κάλεσε συμβολικά να καθίσουν δίπλα του, αλλά και στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για την απόδοση του θαλάσσιου μετώπου που αγωνίστηκε και εξακολουθεί να αγωνίζεται για να γίνει πραγματικότητα ένα χρόνιο αίτημα των Πατρινών.

«Επέλεξα να υπογράψω τη σύμβαση με το ίδιο στυλό που υπέγραψα το 1997 τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου λιμένα, που άνοιξε το δρόμο για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου στην Πάτρα και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για αυτό» τόνισε ο κ. Δημαράς και επεσήμανε ότι η σημερινή υπογραφή είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του κοινού στόχου των πολιτών και των φορέων της Πάτρας, που είναι η οριστική παραχώρηση των 3,5 χιλιομέτρων.

Θα θεωρήσουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, όταν θα έχει υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Πατρέων και αυτή η σύμβαση θα φέρει την υπογραφή των αρμοδίων υπουργών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και τόνισε ότι από εδώ και πέρα θα δοθεί όλο το βάρος στο πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης της έκτασης.

Ο κ. Δημαράς επεσήμανε ότι η συναίνεση είναι απαραίτητη για τα μεγάλα θέματα της πόλης και το ζήτημα της παραχώρησης απέδειξε ότι ενωμένες οι δυνάμεις της πόλης μπορούν να πετύχουν πολλά.

Ο κ. Δημαράς ενημέρωσε τους παριστάμενους στην σημερινή τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης για το μήνυμα που έστειλε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έδωσε και την εντολή στον Ο.Λ.ΠΑ. για να προχωρήσει την υπογραφή της.

Το μήνυμα Βενιζέλου έχει ως εξής:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έμαθα ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Δήμου και του Ο.Λ.ΠΑ. κατέληξαν στην οριστικοποίηση του κειμένου της σύμβασης για την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου, η οποία και υπογράφεται σήμερα.

Σε μία εποχή που η χώρα δοκιμάζεται και οι πολίτες βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, αξίζει πράγματι να δίνουμε προοπτική και να ανοίγουμε νέους δρόμους για το μέλλον. Η πόλη της Πάτρας σήμερα συναντιέται με μία πρόκληση, να υλοποιήσει με πίστη και σύμπνοια ένα δικό της όραμα που θα προσδώσει ποιοτικά χαρακτηριστικά στη ζωή των κατοίκων της. Η Πάτρα δεν μπορεί παρά να επιτύχει σε αυτήν την προσπάθεια

Ο Δήμαρχος Πατρέων από την πλευρά του τόνισε ότι αναμένει από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου από το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο.

Παρών στην υπογραφή της σύμβασης ήταν και ο εργαζόμενος του Δήμου Πατρέων Σπύρος Πέγκος, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Παρασκευή , στο λιμάνι μαζί με τον Δήμαρχο Γιάννη Δημαρά και τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Σιγαλό, επειδή απομάκρυναν τα κιγκλιδώματα που χώριζαν το θαλάσσιο μέτωπο από την πόλη. Ο εργαζόμενος είχε δεχθεί τιμητική πρόσκληση από τον Δήμαρχο, ως ένδειξη της αναγνώρισης της συνεισφοράς των υπαλλήλων του Δήμου και της αναγκαιότητας της συμμετοχής όλων των δυνάμεων του Δήμου και της πόλης , για την επίτευξη των μεγάλων στόχων της πόλης.

 

image_pdfimage_print

Λιμάνια-Μαρίνες

Ξεκινούν το 2020 έργα 910εκατ.ευρώ στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβλήτας Λιμάνι Πειραιά

Με ένα μεγάλο πακέτο 910εκατ.ευρώ στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει το 2020. Πρόκειται για πρόγραμμα έργων το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και φιλοδοξεί να αλλάξει το αναβαθμίσει τις δυνατότητες που παρέχουν αυτά τα δύο λιμάνια. Επίπλεον εγκρίθηκε πακέτο 4,4εκατ.ευρώ για έργα σε 34 μικρότερα λιμάνια.

Ο στόχος είναι για τον Πειραιά να μεταβληθεί στην κύρια λιμενική πύλη της Ευρώπης σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, κυρίως από την Ασία. Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο μεγάλος στόχος είναι να καταστεί υπολογίσιμη λιμενική δύναμη στην Ευρώπη και να είναι η βασική πύλη προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Από τα 910εκατ.ευρώ, τα 610 εκατομμύρια αφορούν το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ το οποίο είναι σε εξέλιξη. Το έργο σημαία με 170εκατ.ευρώ, δεν είναι άλλο από το νέο λιμάνι κρουαζιέρας το οποίο θα αναδείξει τον Πειραιά ως homeport, αλλάζοντας τον χάρτη της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο διαγωνισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής με την ανάδοχο ΤΕΚΑΛ.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αττικής. Αφορά στην επέκταση του επιβατικού λιμένα στην προσήνεμη περιοχή της εισόδου, νοτιοδυτικά του μόλου Θεμιστοκλέους, για την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης κρουαζιερόπλοιων. Με την ολοκλήρωση του έργου το λιμάνι του Πειραιά θα μπορεί πλέον να δέχεται τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου (άνω των 400 μέτρων).

Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το φιλόδοξο σχέδιο για τον 4ο προβλήτα στην περιοχή του Νέου Μόλου Δραπετσώνας. Το σχέδιο δεν εγκαταλείπεται, παρότι προς το παρόν δεν υπήρξε θετική κατάληξη και είναι βέβαιο ότι θα το βρούμε μπροστά μας στην ανοδική πορεία του ΟΛΠ προς την κορυφή της Ευρώπης.

Εκτός από την επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει επίσης ανέγερση σταθμού logistics στην περιοχή πρώην ΟΔΔΥ, την κατασκευή ξενοδοχείων, και κτιρίων στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για τις επενδύσεις του ΟΛΘ στη Θεσσαλονίκη, το έργο που κυριαρχεί δεν είναι άλλο από την περίφημη ολοκλήρωση του Προβλήτα 6 που έχει εκτιμώμενο κόστος 180εκατ.ευρώ από τα συνολικά 200εκατ.ευρώ του σχεδίου. Το έργο εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, έχοντας ως πηγή χρηματοδότησης, ιδιωτικά κεφάλαια της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας.

Να θυμήσουμε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησαν οι μελέτες για το μεγάλο αυτό έργο που περιλαμβάνει νέο πρόσθετο κρηπίδωμα μήκους 460 μέτρων με ωφέλιμο βάθος -17,6μ. τουλάχιστον, πρόσθετης χερσαίας ζώνης, πλάτους τουλάχιστον 300 μέτρων, κατά μήκος του παραπάνω νέου κρηπιδώματος και συμπληρωματικά έργα υποδομής. Το έργο θα έχει διάρκεια περίπου 3 χρόνια και θα επιφέρει το διπλασιασμό της ικανότητας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ.

Να σημειώθεί πως για να μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς ο 6ος προβλήτας, θα πρέπει να τρέξουν τα έργα της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης με τα εθνικά δίκτυα. Η αρχή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την ένταξη στο ΕΣΠΑ της οδικής σύνδεσης. Το σιδηροδρομικό έργο είναι σε μελέτες που θα ολοκληρωθούν το 2020.

ΤΑ 34 ΛΙΜΑΝΙΑ

Τον εκσυγχρονισμό 39 λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο 34 λιμανιών της χώρας επιδιώκει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη σειρά λιμενικών έργων συνολικού ύψους 4,4 εκατ. ευρώ που πρόκειται να δρομολογήσει.

Τα έργα τα οποία ενέκρινε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης χρηματοδοτούνται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

Μάλιστα έρχονται να επιλύσουν χρονίζοντα προβλήματα των εν λόγω 39 λιμενικών εγκαταστάσεων και στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνδέονται άμεσα με την ενίσχυση των επιπέδων της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας που προσφέρει σήμερα το λιμενικό σύστημα της χώρας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης «η συνεχής βελτίωση των λιμενικών υποδομών της νησιωτικής Ελλάδας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο».

Αναλυτικά τα 34 λιμάνια για τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί προγράμματα βελτίωσης των υποδομών τους είναι τα εξής:

– Οργανισμοί Λιμένων: Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ραφήνας, Ν. Ευβοίας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Ηρακλείου (Κρήτης).

– Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία: Αλοννήσου, Πάτμου, Σάμου, Σητείας, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου, Νάξου, Πάρου – Αντίπαρου, Κυθήρων, Αίγινας, Θήρας, Λέσβου, Χίου, Καλύμνου, Σαλαμίνας, Λευκάδας, Θάσου, Ιεράπετρας, Δωδεκανήσων, Ναυπλίου,

– Λιμενικά Ταμεία: Χανιών, Ικαρίας και Σύρου και Αγίας Γαλήνης

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Χανιά: 15 τόνοι απορριμμάτων από την κακοκαιρία στο Ενετικό Λιμάνι

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ενετικό Λιμάνι στα Χανιά

Ποσότητα 15 τόνων απορριμμάτων, λάσπης και άλλων ογκωδών αντικειμένων που «άφησε» πίσω της η κακοκαιρία στα Χανιά, συγκέντρωσαν από το Ενετικό λιμάνι της πόλης συνεργεία της υπηρεσίας πρασίνου και της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Η επιχείρηση καθαρισμού άρχισε μετά την υποχώρηση της κακοκαιρίας και όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, Μιχάλης Τσουπάκης, «τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι, τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν άφησαν αλώβητο κανένα σημείο του νομού μας. Στόχος μας είναι να επέμβουμε όπου υπάρχει ανάγκη για την άμεση καθαριότητα κάθε περιοχής».

Οι εργασίες συνεχίζονται στην παραλία του Κουμ Καπί, ενώ θα επιθεωρηθούν όλες οι παραλίες του δήμου Χανίων όπου και θα γίνουν οι σχετικές παρεμβάσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Αύξηση στη διακίνηση φορτίων το 2019 για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΟΛΘ Λιμάνι Θεσσαλονίκης Γερανογέφυρες

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2019 για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς ανοδική πορεία σημείωσε η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και συμβατικού φορτίου.

Ειδικότερα, διακινήθηκαν από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων 448.766 TEUs και από το Συμβατικό Λιμάνι 4.470.881 τόνοι γενικού και χύδην φορτίου, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 6% και 19% αντίστοιχα στους δύο Τομείς, σε σχέση με το 2018.

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται σταθερά σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του, επεκτείνοντας τις συνεργασίες του τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις γειτονικές χώρες.

Η υλοποίηση της στρατηγικής επένδυσης της Επέκτασης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, θα παράσχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων μεγαλύτερης χωρητικότητας και θα καταστήσει το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ουσιαστικό Μεταφορικό Κέντρο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Βαλκανικής και της Ν.Α. Ευρώπης.

Η σταθερή αύξηση της ζήτησης παροχής λιμενικών υπηρεσιών και η αύξηση του μεγέθους των εξυπηρετούμενων πλοίων αποδεικνύει ότι η προσπάθεια αυτή σταδιακά ευοδώνεται.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα