Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Πάτρα: υπεγράφη τελικά η σύμβαση για την προσωρινή παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπεγράφη χθες (Τρίτη 24-01-2012) παρουσία των φορέων της πόλης η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης των 3,5 χιλιομέτρων του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, μεταξύ του Δήμου Πατρέων και του Ο.Λ.ΠΑ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος της Πάτρας κ. Γιάννης Δημαράς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. κ. Κώστας Πλατυκώστας , κατά τη διάρκεια τελετής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

Iστορική στιγμή χαρακτήρισε για την Πάτρα τη σημερινή ημέρα ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 72 χρόνια που η χρήση και διαχείριση της συγκεκριμένης έκτασης του λιμανιού περνάει στον Δήμο Πατρέων.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημαράς, από το 1940 η χρήση και η εκμετάλλευση του χώρου πέρασε με νόμο από το κράτος στο Λιμενικό Ταμείο, και αργότερα από το 2001 στον Ο.Λ.ΠΑ.

«Μετά από 72 χρόνια, η χρήση περνάει στο Δήμο της Πάτρας. Περνάει στους πολίτες της Πάτρας οι οποίοι παίρνουν πίσω το θαλάσσιο μέτωπό τους που μέχρι σήμερα ήταν σιδερόφρακτο και αποκομμένο από την καθημερινότητά τους. Είναι μια μέρα που αξίζει να τη θυμόμαστε» είπε ο κ. Δημαράς, ο οποίος υπογράμμισε ότι η υπογραφή που έβαλε στη σύμβαση παραχώρησης σήμερα, ανήκει και σε όλους όσοι πάλεψαν και διεκδίκησαν για το θαλάσσιο μέτωπο, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους πρώην Δημάρχους της Πάτρας κκ. Ανδρέα Φούρα (ο οποίος απουσίαζε από τη σημερινή τελετή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων) ,Ανδρέα Καράβολα και Ευάγγελο Φλωράτο, τους οποίους κάλεσε συμβολικά να καθίσουν δίπλα του, αλλά και στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για την απόδοση του θαλάσσιου μετώπου που αγωνίστηκε και εξακολουθεί να αγωνίζεται για να γίνει πραγματικότητα ένα χρόνιο αίτημα των Πατρινών.

«Επέλεξα να υπογράψω τη σύμβαση με το ίδιο στυλό που υπέγραψα το 1997 τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου λιμένα, που άνοιξε το δρόμο για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου στην Πάτρα και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για αυτό» τόνισε ο κ. Δημαράς και επεσήμανε ότι η σημερινή υπογραφή είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του κοινού στόχου των πολιτών και των φορέων της Πάτρας, που είναι η οριστική παραχώρηση των 3,5 χιλιομέτρων.

Θα θεωρήσουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, όταν θα έχει υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Πατρέων και αυτή η σύμβαση θα φέρει την υπογραφή των αρμοδίων υπουργών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και τόνισε ότι από εδώ και πέρα θα δοθεί όλο το βάρος στο πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης της έκτασης.

Ο κ. Δημαράς επεσήμανε ότι η συναίνεση είναι απαραίτητη για τα μεγάλα θέματα της πόλης και το ζήτημα της παραχώρησης απέδειξε ότι ενωμένες οι δυνάμεις της πόλης μπορούν να πετύχουν πολλά.

Ο κ. Δημαράς ενημέρωσε τους παριστάμενους στην σημερινή τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης για το μήνυμα που έστειλε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έδωσε και την εντολή στον Ο.Λ.ΠΑ. για να προχωρήσει την υπογραφή της.

Το μήνυμα Βενιζέλου έχει ως εξής:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έμαθα ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Δήμου και του Ο.Λ.ΠΑ. κατέληξαν στην οριστικοποίηση του κειμένου της σύμβασης για την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου, η οποία και υπογράφεται σήμερα.

Σε μία εποχή που η χώρα δοκιμάζεται και οι πολίτες βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, αξίζει πράγματι να δίνουμε προοπτική και να ανοίγουμε νέους δρόμους για το μέλλον. Η πόλη της Πάτρας σήμερα συναντιέται με μία πρόκληση, να υλοποιήσει με πίστη και σύμπνοια ένα δικό της όραμα που θα προσδώσει ποιοτικά χαρακτηριστικά στη ζωή των κατοίκων της. Η Πάτρα δεν μπορεί παρά να επιτύχει σε αυτήν την προσπάθεια

Ο Δήμαρχος Πατρέων από την πλευρά του τόνισε ότι αναμένει από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου από το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο.

Παρών στην υπογραφή της σύμβασης ήταν και ο εργαζόμενος του Δήμου Πατρέων Σπύρος Πέγκος, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Παρασκευή , στο λιμάνι μαζί με τον Δήμαρχο Γιάννη Δημαρά και τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Σιγαλό, επειδή απομάκρυναν τα κιγκλιδώματα που χώριζαν το θαλάσσιο μέτωπο από την πόλη. Ο εργαζόμενος είχε δεχθεί τιμητική πρόσκληση από τον Δήμαρχο, ως ένδειξη της αναγνώρισης της συνεισφοράς των υπαλλήλων του Δήμου και της αναγκαιότητας της συμμετοχής όλων των δυνάμεων του Δήμου και της πόλης , για την επίτευξη των μεγάλων στόχων της πόλης.

 

image_pdfimage_print

Λιμάνια-Μαρίνες

Ναύπλιο: Ολοκληρώθηκε η εκβάθυνση του λιμανιού, σε εξέλιξη η ανάπλαση στο κέντρο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Δύο σημαντικά λειτουργικά έργα από τον δήμο Ναυπλιέων για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής.  Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η εκβάθυνση του λιμανιού  ενω υπό εξέλιξη το έργο ανάπλασης της εισόδου στο ιστορικό κέντρο και το λιμάνι.

Έργο Ανάπλασης εισόδου στο κέντρο και το λιμάνι

Η κατασκευή του κόμβου της Πειραιώς «αμφισβητήθηκε» εξαρχής σε μεγάλο βαθμό! Τώρα που τα έργα έχουν προχωρήσει αρκετά (οι αμφισβητίες το γύρισαν στη φωτογράφιση κάδων πριν τους αδειάσει η καθαριότητα) γίνεται κατανοητό από όλους ότι το έργο δεν ήταν απλώς ένας κύκλος για να περιστρέφονται γύρω τα αυτοκίνητα αλλά ήταν η ανάπλαση της εισόδου των επισκεπτών προς το ιστορικό κέντρο και το λιμάνι.

Δημοπρατήθηκε το έργο ύψους περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ από χρήματα του Δήμου Ναυπλιέων το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή κυκλικού κόμβου καθώς και τη κατασκευή διαβάσεων σε όλες τις συμβάλλουσες οδούς (για την ασφαλή διέλευση των πεζών), την τοπική διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, χώρους για προσωρινή στάθμευση οχημάτων και μοτοσυκλετών που θα εξυπηρετούν τα καταστήματα πέριξ του κόμβου, χώρους για τη στάθμευση ποδηλάτων καθώς και νησίδα για να τοποθετηθούν κιόσκια πληροφόρησης (σε συνεργασία με τη Περιφέρεια θα τοποθετηθεί γραφείο πληροφοριών και υποδοχής επισκεπτών κ.α.).

Με το έργο αυτό ο Δήμος Ναυπλιέων δεν αποκτά απλά μια ακόμα κυκλοφοριακή σύνδεση, αλλά αναδεικνύει και αναβαθμίζει ολόκληρη την περιοχή. Στοχευμένες επεμβάσεις σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΝ έγιναν και για την βελτίωση της αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων. Το έργο έχει προθεσμία ολοκλήρωσης 10/10/2020

Έργο εκβάθυνσης λιμένα

Ένα ιστορικά τεράστιο έργο η εκβάθυνση του λιμανιού του Ναυπλίου ολοκληρώθηκε μαζί με τα υποέργα. Το έργο αυτό που αποτελούσε διακαή πόθο επί δεκαετίες υλοποιήθηκε μέσα στην πιο δύσκολη για τη χώρα μας εποχή και με τις πιο γραφειοκρατικά σκληρές συνθήκες. Είναι ένα έργο παρακαταθήκη το οποίο θα επιτρέπει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κρουαζιερόπλοιων να μπαίνουν στο λιμάνι με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό έχει για τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής.
Δυστυχώς λόγω της πανδημίας ο τουρισμός κρουαζιέρας έχει παύση. Είναι όμως περισσότερο από σίγουρο ότι με την επανεκκίνησή του ο προορισμός λιμάνι Ναυπλίου αναβαθμίζεται πολύπλευρα.

Το έργο περιελάμβανε:
1. Την εκβάθυνσης του διαύλου και της λιμενολεκάνης.
2. Αποκατάσταση και υποστήριξη των υπαρχόντων κρηπιδωμάτων από το πι ως το τέλος του κρηπιδώματος στο νέο λιμάνι
3. Την υποστήριξη των έργων με φυσικούς ογκόλιθους στην περιοχή “Μπανιέρες”.
4. Την εφαρμογή του διεθνούς κώδικα ασφαλείας.
5. Κατασκευή προστατευτικού πρίσματος φράγματος απο πετρώματα στο ακρομόλιο (φάρος)

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Εύβοια: Στην κυκλοφορία η γέφυρα Βασιλικού, δωρεάν δρομολόγια Ερέτριας-Ωρωπού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Στην κυκλοφορία δόθηκε από τις 6.30 π.μ. η γέφυρα Βασιλικού, καθώς ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εργασίες επανεπίχωσης για την προστασία της.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις αυτοψίες που διενήργησε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Εύβοιας, ο φορέας της γέφυρας κρίθηκε στατικά επαρκής. Διευκρινίζεται ότι σε μήκος περίπου 50 μέτρων θα είναι ανοιχτό μόνο το ένα ρεύμα κυκλοφορίας και η διέλευση θα γίνεται εκ περιτροπής. Το ταχύτερο δυνατό θα δοθεί σε κυκλοφορία και το δεύτερο ρεύμα.

Παράλληλα, για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των οδηγών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ναυλώνει εκτάκτως για σήμερα Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020, πλοίο τύπου ferry boat, που θα εκτελεί δωρεάν δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ερέτρια – Ωρωπός.

Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν στις 8:40 π.μ. και θα εκτελούνται ανά μία ώρα έως τις 3:40 μ.μ. Το ναυλωμένο πλοίο είναι το «Πρωτοπόρος Χ» της εταιρείας «Ευβοϊκός Χ Ν.Ε.». Διευκρινίζεται ότι, ο δωρεάν ναύλος αφορά μόνο τα δρομολόγια του συγκεκριμένου πλοίου. Πληροφορίες θα παρέχονται από την εταιρεία στο τηλέφωνο: 2229061322.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Κύπρος: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για νέο Λιμάνι και Μαρίνα στη Λάρνακα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κροουαζιερόπλοιο

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου ανακοινώνει με μεγάλη ικανοποίηση την επιτυχή ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την Ανάπτυξη της περιοχής Λιμένα και Μαρίνας της Λάρνακας, που σηματοδοτείται με την αποστολή σήμερα στον επιτυχόντα προσφοροδότη της σχετικής επιστολής «Successful Tenderer Letter» σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού.

Πρόκειται για την κοινοπραξία Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd, Ισραηλινών και Κυπριακών συμφερόντων αντίστοιχα.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποτελεί ορόσημο για την πόλη της Λάρνακας και για την Κύπρο γενικότερα, και είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προσπαθειών πολλών ετών. Με την αποστολή της προαναφερόμενης επιστολής «Successful Tenderer Letter», η διαδικασία περνά πλέον στο επόμενο στάδιο, όπου αναμένεται από τον επιτυχόντα προσφοροδότη η εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων ώστε να υπογραφεί η Σύμβαση Παραχώρησης και να ενεργοποιηθεί. Με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης θα ακολουθήσει μεταβατική περίοδος μέχρι δώδεκα μήνες, μετά από την οποία ο επενδυτής θα αναλάβει το έργο εξολοκλήρου.

Το έργο αφορά ανάπτυξη περιοχής περίπου 510.000μ2 και περιλαμβάνει το λιμάνι, την μαρίνα και την μεταξύ τους περιοχή.

Οι εργασίες στο λιμάνι περιλαμβάνουν επέκταση και διαχείριση του λιμανιού, αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του λιμανιού τόσο σε ότι αφορά κρηπιδώματα, θαλάσσια περιοχή, εσωτερικό οδικό δίκτυο και χώρους αποθήκευσης και υφιστάμενης αίθουσας επιβατών, δημιουργία νέων υποδομών με επέκταση των κρηπιδωμάτων, κατασκευή νέων κτιρίων περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και νέου τερματικού σταθμού για κρουαζιέρες και αξιοποίηση του λιμανιού για την διαχείριση φορτίου κυρίως τοπικού με στόχο την εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς και βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πρόσδεσης, φόρτωσης/εκφόρτωσης πλοίων και αποθήκευση φορτίων.

Οι εργασίες στην μαρίνα περιλαμβάνουν επέκταση και διαχείριση της μαρίνας, η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 650 σκάφη, επέκταση και κατασκευή νέων κυματοθραυστών και κατασκευή νέου κτιρίου γιοτ κλαμπ και παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών προς τα σκάφη που φιλοξενούνται στην μαρίνα.

Οι εργασίες στην μεταξύ περιοχή περιλαμβάνουν δημιουργία, συντήρηση και διαχείριση όλων των απαραίτητων υποδομών, σύνδεση με οδικό δίκτυο, ανάπτυξη πεζοδρομίων και πεζόδρομων, χώρων πρασίνου, πάρκων και ανοιχτών χώρων εκδηλώσεων, κατασκευή κτιρίων για οικιστική, τουριστική και γραφειακή χρήση, χώρων εστίασης και αναψυχής, τουριστικές μονάδες, και δημιουργία χώρων για κοινωνικές αναπτύξεις, εκπαιδευτικό κέντρο, ιατρικό κέντρο, πολιτιστικές δραστηριότητες.

Εργασίες για τα πιο πάνω αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, σε περίοδο που φτάνει τα 15 χρόνια.

Οι επενδύσεις αναμένεται να ανέλθουν περίπου στο €1 δισεκατομμύριο, με πρόσθετα υπολογιζόμενα οφέλη για την οικονομία του τόπου που αναμένεται να ξεπεράσουν τα €120εκ τον χρόνο κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης.

Ο επιτυχόντας προσφοροδότης έχει επιδείξει προθυμία στο να προβεί σε διαβούλευση με τους χρήστες του Λιμένα και της Μαρίνας, με τους τοπικούς φορείς και άλλους παράγοντες του τόπου, για την επιτυχή υλοποίηση του οράματός του. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δηλώνει ικανοποίηση και παραμένει στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων για διευκόλυνση των διεργασιών.

Τέλος o Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχή κατάληξη της εν λόγω διαδικασίας και συγκεκριμένα το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τους Λειτουργούς της Ομάδας Αξιοποίησης Λιμένων, τους Συμβούλους του Υπουργείου, τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής και την Νομική Υπηρεσία και φυσικά τον ίδιο τον Επενδυτή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα