Connect with us

Μετρό Αθήνας

Πειραιάς: ξεκινά η κατασκευή για την επέκταση του Μετρό, έρχονται και τα έργα σε Τραμ και ΗΣΑΠ

Δημοσιεύθηκε

στις


Επιτέλους, το έργο που στοίχειωσε επί 5 ολόκληρα χρόνια από εχτές μπήκε επίσημα σε φάση κατασκευής. Η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα προς τον Πειραιά, συνολικού μήκους 7,6 χλμ με σταθμούς θα μας απασχολεί τα επόμενα χρόνια για την πρόοδο της κατασκευής της και θα αλλάξει για πάντα τα κυκλοφοριακά δεδομένα στις περιοχές που θα διασχίζει.
 

Με την κατασκευή της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά θα εξυπηρετούνται καθημερινά 132.000 επιβάτες, ενώ ο συνολικός χρόνος από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο θα διανύεται με το Μετρό μόλις σε 45 λεπτά. Επιπρόσθετα, με τη λειτουργία του έργου θα κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 23.000 ΙΧ οχήματα λιγότερα, επιφέροντας αντίστοιχα μείωση των ρύπων CO2 κατά 119 τόνους ημερησίως.
 

Η απόσταση που θα χρειάζεται κάποιος από τον Κορυδαλλό μέχρι το κέντρο του Πειραιά στο σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου θα είναι περίπου 8 λεπτά όταν σήμερα σε κανονικές συνθήκες χρειάζεται 35-40 λεπτά. Για πρώτη φορά το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά θα συνδεθεί χωρίς μετεπιβίβαση με το κέντρο της Αθήνας, τη Λ.Μεσογείων, την Αττική Οδό, τα Μεσόγεια και το Αεροδρόμιο μέσω της επέκτασης της Γραμμής 3.

 

 
ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ
Ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο συγκοινωνιακό κόμβο καθώς θα υπάρχουν σε απόσταση 50 μέτρων μεταξύ τους σταθμοί από:
1.την γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ)
2.την γραμμή 3 του Μετρό (της επέκτασης που ξεκινά)
3.το σταθμό του Προαστιακού
4.τον μελλοντικό τερματικό του Τραμ (στην πλατεία Καραϊσκάκη)
5.τον μελλοντικό σταθμό του monorail (έργο που θα δημοπρατήσει ο ΟΛΠ)
6. στάση λεωφορείων
7. στάση τρόλει
 

Όλα τα παραπάνω θα εξυπηρετούν το επιβατικό λιμάνι του Πειραιά αλλά και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου.
 

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ
Κατά τα 5,5 χρόνια της κατασκευής το έργο θα απασχολήσει περί τους 2.000 εργαζόμενους καταπολεμώντας την ανεργία ενώ δεκάδες εταιρείες θα απασχοληθούν στο έργο αυτό ως υπεργολάβοι της κοινοπραξίας J&P ΑΒΑΞ S.A. – GHELLA SpA – ALSTOM TRANPORT S.A. Όταν λειτουργήσουν οι 6 νέοι σταθμοί θα αναπτυχθούν εκατοντάδες νέες εμπορικές επιχειρήσεις πέριξ των σταθμών ενώ θα ευεργετηθούν και οι υπάρχουσες.
 

Ιδιαίτερα για το απροσπέλαστο σήμερα κέντρο του Πειραιά που περικλείεται από τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Βασιλέως Γεωργίου, 2ας Μεραρχίας και Λαμπράκη θα τονωθεί η εμπορικότητα, η μίσθωση κατοικιών και επιχειρήσεων.
 

Οι Δήμοι Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, Νίκαιας αλλά και Πειραιά θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο μέσο που θα επιτρέπει την ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση ενώ θα τους βάλει για τα καλά στο δίκτυο του Μετρό. Από την Νίκαια μέχρι το Σύνταγμα θα απαιτούνται κάτι περισσότερο από 12 λεπτά!
 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΡΑΜ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
H Aττικό Μετρό Α.Ε., εκτός από την επέκταση της Γραμμής 3 στον Πειραιά, προχωρά σύντομα και τα ακόλουθα έργα:
1.Επέκταση του Τραμ από Ν. Φάληρο μέχρι το κέντρο του Πειραιά, ολοκληρώνοντας έτσι την απ` ευθείας σύνδεση του παραλιακού άξονα με τον Πειραιά μέσω του Τραμ. Το έργο αναμένεται να προχωρήσει σε κατασκευή από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ εντός του 2012.
 

2.Υπογειοποίηση της Γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) στο τμήμα Ν. Φάληρο – Πειραιάς, με τη προσθήκη ενός νέου σταθμού στην περιοχή του εργοστασίου Κεράνης, ενοποιώντας λειτουργικά και πολεοδομικά τις περιοχές του Πειραιά από τις οποίες διέρχεται σήμερα επιφανειακά το μέσο αυτό. Οι μελέτες για το έργο ολοκληρώνονται σύντομα, ώστε να προχωρήσει στην συνέχεια η δημοπράτησή του από την Αττικό Μετρό ΑΕ.
 

3.Επέκταση του Τραμ προς Κερατσίνι – Πέραμα, με υπόγεια χάραξη σε μεγάλο τμήμα εντός του Δήμου Κερατσινίου, κατά μήκος της ιστορικής χάραξης του παλαιού τροχιοδρόμου Περάματος. Για το έργο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι προκαταρκτικές μελέτες.
 

Επίσης, το ΥΠ.Y.ΜΕ.ΔΙ και η Αττικό Μετρό Α.Ε. πραγματοποιούν όλες τις απαραίτητες μελέτες για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (29 σταθμούς – 33χλμ) με στόχο να δημοπρατηθεί κατά προτεραιότητα το πρώτο τμήμα ¶λσος Βεϊκου-Ευαγγελισμός με 9 σταθμούς (προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ).
 

Advertisement
Πηγή: ypodomes.com
 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα