Connect with us

Επικαιρότητα

Πειραιάς: αισιοδοξία για τα 4 μεγάλα έργα-προβλήματα της πόλης!

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μια νέα αντίληψη που του επιτρέπει να αισιοδοξεί ότι μπορεί να λύσει τις μεγάλες εκκρεμότητες του Πειραιά, φαίνεται να προσεγγίζει τα θέματα αυτά, ο δήμαρχος της πόλης κ. Β. Μιχαλολιάκος.

Όπως φάνηκε από την συνέντευξη λογοδοσία για τις 60 πρώτες ημέρες της δημοτικής του αρχής, ο κ. Β. Μιχαλολιάκος προσπαθεί να διαμορφώσει σε γενικές γραμμές ένα σχέδιο που θα του επιτρέψει να απεμπλακεί απ’ το καθεστώς στο οποίο έχουν βαλτώσει εδώ και 35 χρόνια τέσσερα τουλάχιστον μεγάλα προβλήματα της πόλης : ο Πύργος – φάντασμα στο λιμάνι, το γιαπί της Ραλλείου στην Πλ. Κοραή, το γιαπί της Βίλας Ζαχαρίου στην Καστέλα, αλλά και τα οικόπεδα της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο.

Ήδη όπως είναι γνωστό, προωθείται η λύση της ίδρυσης και λειτουργίας Αθλητικού Μουσείου, υπό την αιγίδα μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο γιαπί που έχει κτιστεί εκεί όπου βρισκόταν η Βίλα Ζαχαρίου. Ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε κατά την συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με την επιθυμία του κληροδότη. Και αυτό γιατί όπως μένει έτσι αναξιοποίητο το γιαπί στο χώρο που κάποτε βρισκόταν η Βίλα, δεν εκπληρώνεται η επιθυμία του μακαρίτη Ζαχαρίου, να στεγαστούν στην Βίλα του άποροι καλλιτέχνες. Ενώ, όπως είπε, με την λειτουργία του Αθλητικού Μουσείου, μπορούν τα έσοδα που θα προκύψουν να δοθούν ακριβώς για την εκπλήρωση της επιθυμίας του κληροδότη.

Σε ότι αφορά τον Πύργο και την Ράλλειο, ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι θα αξιοποιηθούν, όπως άλλωστε και όλη η τεράστια ακίνητη περιουσία του δήμου Πειραιά που παραμένει αναξιοποίητη, χωρίς πάντως να μπει σε λεπτομέρειες. Αποκάλυψε απλώς πως ανακαλύφθηκε ότι το οικόπεδο – φιλέτο στο Σχιστό, ιδιοκτησίας Πειραιά, έχει έκταση170 στρεμμάτων, από τα 5 που υπολόγιζε αρχικά ο δήμος ότι κατείχε! «Προχωράμε στην διαδικασία των εξώσεων των καταπατητών και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε λύσεις αξιοποίησής του» δήλωσε. Για την Ράλλειο υποστήριξε ότι θα συζητηθούν όλες οι λύσεις (έχει ακουστεί και η εκδοχή της κατεδάφισης), ενώ εγκαθίσταται πλέον εργολάβος για την κατασκευή του νέου σχολικού κτηρίου της Ραλλείου, στην αρχή της Λαμπράκη, στα Καμίνια – Σούδα.

Σε ότι αφορά δε τον Πύργο, αν και ούτε γι’ αυτόν παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση, είναι γνωστό και το Portnet.gr παλαιότερα έχει γράψει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, πως στο μυαλό του κ. Μιχαλολιάκου υπάρχει πάντοτε η ιδέα της αξιοποίησής του ως περιουσία του δήμου, μέσω μιας διαδικασίας «αντιπαροχής», με παράλληλη αξιοποίηση – εκμετάλλευση του σημερινού δημαρχείου.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω γενικές, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ιδέες, ο νέος δήμαρχος Πειραιά, φάνηκε να προσεγγίζει με πιο συγκεκριμένο και εξειδικευμένο τρόπο, το θέμα των οικοπέδων της πρώην ΧΡΩΠΕΙ. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, παρατήρησε ότι κατ’ αρχήν είναι ύποπτο να στοχοποιούνται τα 45 συγκεκριμένα στρέμματα και να μην συζητά κανείς και για τα άλλα 22 στρέμματα, που βρίσκονται ακριβώς δίπλα. Είπε ότι το ιδανικό θα ήταν, ίσως και για τους ιδιοκτήτες του χώρου, να υπήρχαν τα χρήματα ώστε να απαλλοτριωθούν τα οικόπεδα, όπως ιδανικό θα ήταν να υπήρχαν τα χρήματα ώστε στην συνέχεια να το αξιοποιήσει και ο δήμος όπως θα ήθελε. Όμως, στις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, κάτι τέτοιο δεν συζητείται (ο δήμος οφείλει 139 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ άλλα 35 εκ. ευρώ διεκδικούνται από το κράτος, σύνολο δηλαδή 174 εκ. ευρώ!).

Είπε λοιπόν πως θα προχωρήσει σε συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους, το διαμέρισμα, φορείς και πολίτες της περιοχής και φυσικά τον ιδιοκτήτη του χώρου υπογραμμίζοντας σε κάποιο σημείο : «δεν κατάλαβα γιατί όχι, γιατί να μην συναντήσω τους ιδιοκτήτες, και να μην συζητήσω μαζί τους, είμαστε σε χώρα όπου απαγορεύεται η ιδιοκτησία ή οι επενδύσεις;». Επιπλέον δε, ο κ. Μιχαλολιάκος αποκάλυψε πως έχει ζητήσει από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να του παρουσιάσουν μια ιδανική πρόταση για το τι θα μπορούσε να γίνει εκεί, εάν υποθετικά ο χώρος περιήρχετο στην ιδιοκτησία του δήμου και υπήρχαν οι πόροι να αξιοποιηθεί.

Προκύπτει εύλογα η εκτίμηση πως η δημοτική αρχή Πειραιά με ένα αρχικό σχέδιο, θα προχωρήσει σε διαβούλευση ? διαπραγμάτευση με κατοίκους και ιδιοκτήτες για την εξασφάλιση της λύσης που θα έχει τα χαρακτηριστικά κερδοφόρου επένδυσης τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο ανταποδοτικά, και για την πόλη και τους πολίτες του Πειραιά.

Πηγή: portnet.gr

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα