Connect with us

Επικαιρότητα

Πρόσω ολοταχώς για τις αποκρατικοποιήσεις, η λίστα με τις 10 προτεραιότητες

Δημοσιεύθηκε

στις

Διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων με νέο νομοσχέδιο 77 διοικητικών πράξεων

Νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει 77 διοικητικές πράξεις με στόχο τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων προωθεί η κυβέρνηση, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο κ. Στουρνάρας, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σχετική εντολή στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο και οι πράξεις του νομοσχεδίου που θα εκπονηθεί θα αφορούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι στο πλαίσιο της σύκεψης έγινε ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ για τα δέκα ωριμότερα έργα, ο κατάλογος των οποίων, όπως είπε θα δοθεί συν τω χρόνω. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δέκα επιχειρήσεις που θέτει σε προτεραιότητα προς αποκρατικοποίηση η κυβέρνηση είναι το Ελληνικό, η Αφάντου στη Ρόδο, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, το IBC, το Golden Hall, τα Κρατικά Λαχεία, η ΔΕΠΑ η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ και 48 ακίνητα του Δημοσίου. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν υπάρχει στόχος για φέτος σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Από την πλευρά του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ως μέρους του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, τα στελέχη του οποίου, όπως είπε, παρουσίασαν στους πολιτικούς αρχηγούς τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου που συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει «να μιλάμε μόνο για την όψη των δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων», αλλά και για το πώς θα κάνουμε το κράτος «μικρότερο και εξυπνότερο».

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα αναπτυξιακού χαρακτήρα θέματα που μπορούν να δώσουν «ανάσα» στην ελληνική κοινωνία, αλλά και να στείλουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς το εξωτερικό. «Η Ελλάδα δεν είναι ο κακός εταίρος. Η αρνητική εικόνα που έχει επιβληθεί διεθνώς ως στερεότυπο δυστυχώς μας υπονομεύει και αναπτυξιακά», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ενώ ο ίδιος έθεσε στον Πρωθυπουργό το ζήτημα της Θράκης, καθώς, όπως είπε, «η νομιμότητα πρέπει να εφαρμοστεί ώστε να μη μεταφέρεται το πρόβλημα σε άλλες περιοχές και πόλεις».

Η όποια αποκρατικοποίηση θα πρέπει να διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και οι επενδύσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επεσήμανε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του μετά την ολολήρωση της σύσκεψης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ξεκαθάρισε ότι η σημερινή συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. Διευκρίνισε επίσης ότι έγινε αναφορά στα προωθούμενα μεγέθη των αποκρατικοποιήσεων χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξειδίκευση και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωση της λίστας αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, στη διάρκεια της σύσκεψης δεν έγινε καμία συζήτηση για τα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ετοιμάζει την Έκθεση που θα απευθύνει στην τρόικα και στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται να έχουν και νέα σύσκεψη την Τρίτη στις 18.00, ενώ όπως ανακοινώθηκε, αύριο στις 13.00 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Όπως έγινε στο μεταξύ γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, θα οριστεί από τη Βουλή με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στις 20 Αυγούστου. Μέχρι τότε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος θα παραμείνει στα καθήκοντά του.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα