Το 2011 χαρακτηρίστηκε έτος επανάστασης για το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ. Η τεράστια αύξηση στην παραγωγή φυσικού αερίου από σχιστόλιθο ανέτρεψε όλα τα δεδομένα της αγοράς, μετατρέποντας τις ΗΠΑ σε εξαγωγική χώρα και ρίχνοντας κατακόρυφα τις τιμές του καυσίμου.
Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ κατρακύλησε στα 117 δολάρια περίπου τα 1.000 κυβικά μέτρα (2,99 δολάρια ανά BTU), ενώ 15 μέρες αργότερα βρέθηκε κοντά στα 100 δολάρια, ή περίπου 78 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα (2,55 δολάρια ανά BTU).
Περιττό να πούμε ότι στην Ευρώπη όπου οι προμηθευτές είναι δεσμευμένοι με μακροχρόνια συμβόλαια, ρήτρες τιμών πετρελαίου και ρήτρες take or pay οι τιμές είναι τουλάχιστον τριπλάσιες.
Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό. Αν το αέριο από σχιστόλιθο ήταν η επανάσταση στις ΗΠΑ, σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, και μάλιστα σε γειτονικές στην Ελλάδα, προκάλεσε… αντεπανάσταση.
Στα μέσα του 2011, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες την παραχώρηση στην αμερικανική Chevron μεγάλης έκτασης στα βόρεια της χώρας, για την έρευνα φυσικού αερίου από σχιστόλιθο με ενοίκιο περίπου 30 εκατ. δολαρίων.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου από σχιστόλιθο κυμαίνονται από 300 δισ. κυβικά μέτρα έως και 1 τρισ. κυβικά μέτρα. Πρόκειται για τεράστια κοιτάσματα, των οποίων η εκμετάλλευση αλλάζει τα δεδομένα σε ολόκληρο τον ενεργειακό σχεδιασμό της ΝΑ. Ευρώπης, καθώς το βουλγαρικό κοίτασμα επεκτείνεται και στη Ρουμανία, η οποία προγραμματίζει την εκμετάλλευσή του.
Μπορεί λοιπόν να φανταστεί κανείς τι θα σήμαινε για τις χώρες αυτές, αλλά κυρίως για τους προμηθευτές τους (τη ρωσική Gazprom), η απεξάρτηση από τον ρωσικό αγωγό και η έναρξη εξαγωγών σε άλλες χώρες.
Η συνέχεια λίγο ως πολύ αναμενόμενη. ¶ρχισαν οι καμπάνιες διαμαρτυρίας οικολογικών οργανώσεων για τους κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα που προκαλεί η έρευνα και η εκμετάλλευση με τη μέθοδο hydrofracking (εισπίεση νερού με σόδα και άμμο στον σχιστόλιθο). Το πρόβλημα αυτό υφίσταται ακόμα και αν η εξαγωγή του αερίου γίνεται από βάθη έως και 3.000 μέτρα.
Είναι δε ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων αερίου από σχιστόλιθο στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και σε άλλες). Εξαίρεση η Πολωνία, η οποία με μεγάλο ενθουσιασμό παραχώρησε τεράστιες εκτάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση, ώστε επιτέλους να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το αέριο των προαιώνιων «φίλων» της, των Ρώσων.
Πηγή:euro2day.gr