Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Πράσινη Ενέργεια: μπήκαν οι υπογραφές για το έργο της τηλεθέρμανσης στην Μεγαλόπολη

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπήκαν οι υπογραφές στην προγραμματική σύμβαση του έργου της τηλεθέρμανσης για την περιοχή της Μεγαλόπολης

Η σύμβαση που περιλαμβάνει την επέκταση και την ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης στην Μεγαλόπολη για την μεγιστοποίηση του οφέλους λειτουργίας του συστήματος από οικονομική κ ενεργειακή άποψη. Παράλληλα θα μειωθούν οι ρύποι που εκπέμπονται σήμερα.

Το έργο εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμαΠεριβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη“.

Οι υπογραφές στην σύμβαση μπήκαν από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο και το Δήμαρχο Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
Τηλεθέρμανση είναι η ομαδική θέρμανση ενός συνόλου κατοικιών (π.χ. μιας πόλης ή μιας ομάδας κατοικιών) ή άλλων χρήσεων (π.χ. βιομηχανικές περιοχές). Ο φορέας θερμότητας είναι θερμό ή υπέρθερμο νερό ή ατμός, που θερμαίνεται σε ένα κεντρικό σημείο, συνήθως απομακρυσμένο από τους καταναλωτές.

Ο όρος Τηλεθέρμανση προέρχεται από το Τηλε (απομακρυσμένο σημείο και όχι ανά έδρα) και θέρμανση. Ουσιαστικά ο καταναλωτής έχει το ευεργέτημα της θέρμανσης απλώς πατώντας ένα κουμπί στο εγκατεστημένο σύστημα της οικίας ή έδρας του.

Η παραγωγή της θερμικής ενέργειας γίνεται από διάφορες καύσιμες πρώτες ύλες που διαθέτει ή εισάγει ένας τόπος (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο, βιομάζα, απορρίμματα, απορριπτόμενη θερμότητα βιομηχανιών κλπ). Η θερμότητα που παράγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βιομηχανία, στην γεωργία και στην θέρμανση κτιρίων.

ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Η σύνδεση των οικοδομών γίνεται με την υπογραφή συμβολαίου, στο οποίο καθορίζεται το αντίστοιχο τέλος σύνδεσης ανά μικτό τετραγωνικό μέτρο του προς σύνδεση χώρου. Η τιμή πώλησης θερμικής ενέργειας καθορίζεται από το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης και βάσει του συμβολαίου σύνδεσης δεν μπορεί να υπερβεί το 70% του αντίστοιχου κόστους καύσης πετρελαίου.

Οι εφαρμοζόμενες τιμές πώλησης της Θερμικής Ενέργειας είναι πολύ κατώτερες της συμβατικής. Με τις σημερινές αυξήσεις των τιμών πετρελαίου το κόστος θέρμανσης με Τηλεθέρμανση είναι κάτω του 50% του κόστους αντίστοιχης θέρμανσης με πετρέλαιο.Θεωρείται ως μια επιτυχημένη επένδυση καθώς η φθηνή τιμολογιακή πολιτική προσέλκυσε αμέσως τους πολίτες της περιοχής.

Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Πτολεμαΐδα ξεκίνησε ως πιλοτικό σύστημα, πέτυχε σε πολύ μεγάλο ποσοστό και δημιούργησε το πρότυπο στην χώρα μας. Την εγκατάσταση του συστήματος Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας ακολούθησε η πόλη της Κοζάνης, που λειτούργησε σχεδόν ταυτόχρονα (1994), η πόλη και οι κοινότητες της περιοχής Αμυνταίου που λειτούργησε Τηλεθέρμανση τον χειμώνα 2004-05 και επίκειται η λειτουργία του συστήματος Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης, όπου ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις.

Επίσης ετοιμάζονται εγκαταστάσεις συστημάτων Τηλεθέρμανσης σε πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που ευνοούνται εξ αιτίας της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου.

ΤΑ ΩΦΕΛΗ
Εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας που υπερβαίνει το 30% γιατί η Συμ-παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού αυξάνει τον βαθμό απόδοσης των μονάδων της ΔΕΗ και μειώνει τις εκπομπές ρύπων. Κάθε MWH (μεγαβατώρα) Συμπαραγωγής μειώνει κατά 160 KG ως 500 KG τις εκπομπές CO2

Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος γιατί οι καπνοδόχοι 1900 οικοδομών (10.000 διαμερισμάτων) «έσβησαν» και αντικαθίστανται από την καύση λιγνίτη στους ΑΗΣ για την ενιαία παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Φθηνότερη θέρμανση και φθηνό ζεστό νερό γιατί η Τηλεθέρμανση επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας. Ανεξαρτησία από τα δαπανηρά, εισαγόμενα καύσιμα όπως το πετρέλαιο, γιατί η θερμότητα της Τηλεθέρμανσης παράγεται από λιγνίτη που είναι εγχώριο καύσιμο χαμηλού κόστους.

Επίσης:

  • Υψηλές προδιαγραφές και μικρό κόστος εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης
  • Κεντρικός έλεγχος λειτουργίας
  • Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τον πολίτη
  • Παροχή 24ωρη , ομοιόμορφη θέρμανση και θερμό νερό χρήσης
  • Προσφορά στην απασχόληση μέσω της κατασκευής και λειτουργίας του συστήματος.

Η Τηλεθέρμανση εισάγει στην πόλη και τη χώρα νέες ενεργειακές τεχνολογίες και συνδέει τεχνικούς και κατασκευαστές με το Ευρωπαϊκό περιβάλλον στον ενεργειακό τομέα. μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων (TACIS,Valoren,ΕΠΑΝ,ΕΠΕ κλπ.)

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του λιγνίτη από την εξοικονόμηση ενέργειας λόγω της συμ-παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας και από την μείωση των εκπομπών των αερίων όπως του CO2, τα οποία είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα σήμερα εξασφαλίζει την υποκατάσταση 25.000 ΤΟΕ (Τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) , η οποία αποτιμάται σήμερα σε 12.000.000 ευρώ /έτος που πιστώνονται στην τοπική και την εθνική οικονομία.

Πηγή: ypodomes.com και πληροφορίες από το arcadiaportal.gr

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα