fbpx
Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Πράσινη Ενέργεια: ξεπέρασαν τα 2.000 μεγαβάτ οι ΑΠΕ το 2011

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ΔΕΣΜΗΕ δημοσίευσε σήμερα τα επίσημα στοιχεία για τον μήνα Δεκέμβριο, ολοκληρώνοντας έτσι την εικόνα που παρουσίασαν οι ΑΠΕ το έτος 2011. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος για τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, τα υδροηλεκτρικά και τη βιομάζα ανέρχεται πλέον σε 2052,01 μεγαβάτ στη χώρα μας. Σε αυτά μπορεί κανείς να συνυπολογίσει και τα 89,07 μεγαβάτ της συμπαραγωγής, για ένα σύνολο 2141,08 μεγαβάτ.

Από το σύνολο των ΑΠΕ, τα 1363,04 είναι αιολικά (αύξηση 33 μεγαβάτ σε σχέση με το Νοέμβριο), τα 439,11 είναι φωτοβολταϊκά (αύξηση 38,86 μεγαβάτ), τα υδροηλεκτρικά είναι 205,33 (στάσιμα) και οι σταθμοί βιομάζας-βιοαερίου ανέρχονται σε 44,53 μεγαβάτ (στάσιμοι). Συνολικά το 2011, τα αιολικά παρήγαγαν περί τις 2.600.000 μεγαβατώρες (287.343 το Δεκέμβριο), τα φωτοβολταϊκά 441.500 μεγαβατώρες (37.754,33 το Δεκέμβριο), τα υδροηλεκτρικά 580.628 μεγαβατώρες (39.298 το Δεκέμβριο) και η βιομάζα 199.102 μεγαβατώρες (17.091 το Δεκέμβριο). Το σύνολο της ανανεώσιμης παραγωγής ανήλθε το 2011 σε 3.817.133,18 μεγαβατώρες, δηλαδή σε επίπεδα-ρεκόρ.

 

Σημειώνεται επίσης ότι η συμβολαιοποιημένη ισχύς στα φωτοβολταϊκά είναι πλέον 2.121 μεγαβάτ, ενώ η συμπαραγωγή συνεισέφερε 141.636 μεγαβατώρες, με εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 89,07 μεγαβάτ.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η προσθήκη νέων ΑΠΕ το 2011 ανήλθε σε 316 μεγαβάτ, ποσότητα όχι ευκαταφρόνητη δεδομένης της κρίσης, αλλά ανεπαρκούς για την υλοποίηση των στόχων του 2020, οι οποίοι απαιτούν κατά μέσο όρο περί τα 1.000 μεγαβάτ ετησίως.

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Δημοπρατείται με 11,6 εκατ. ευρώ νέο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗΑΝ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Δημοπρατείται με 11,6 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) η νέα μονάδα ΑΠΕ που αφορά σε φωτοβολταϊκό έργο που αναπτύσσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία.

Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, ονομαστικής ισχύος 14,99 MW, στη θέση Παλιάμπελα του Δήμου Εορδαίας στην Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, και ενός υποσταθμού 20kV/150kV υπαίθριου τύπου.

 Το έργο αναπτύσσεται από την Ηλιακά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας Ένα Ανώνυμη Εταιρεία και Ηλιακό Βέλος Ένα Α.Ε., θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Το έργο ΑΠΕ της ΔΕΗΑΝ με κατακυρωμένη ισχύ από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έχει συνολικό προϋπολογισμό 11,6 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 14,38 εκατ. ευρώ).

Το εν λόγω φωτοβολταϊκό είναι ένα από τα πολλά «πράσινα» έργα που θα υλοποιήσει η Επιχείρηση στην προσπάθεια για στροφή σε «καθαρές» μορφές ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο για τη νέα ΔΕΗ περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 GW έως το 2024, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί με οργανική ανάπτυξη αλλά και συνεργασίες, μεταξύ άλλων και με εταιρείες από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως έγινε άλλωστε γνωστό και από την παρουσίαση του business plan της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2019, τα έργα ΑΠΕ θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Επιχείρησης, η οποία θα δώσει στο εξής ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της, δεδομένης της απολιγνιτοποίησης που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εντός της δεκαετίας που μόλις ξεκίνησε.

Η προθεσμία τόσο για την παραλαβή των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής όσο και για την αποσφράγισή τους, έχει οριστεί για τις 27/02/2020. Το έργο αναμένεται πολύ σύντομα να αναρτηθεί και στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ, όπου διεξάγονται οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί του Δημοσίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Η χώρα που έκανε ρεκόρ το 2019 στην παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Σχεδόν το μισό από το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώθηκε πέρυσι στη Δανία προήλθε από την αιολική ενέργεια, ένα νέο ρεκόρ για τη σκανδιναβική αυτή χώρα και ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη ενός από τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί παγκοσμίως.

Η αιολική ενέργεια παρήγαγε το 47% του ηλεκτρικού που χρησιμοποιήθηκε το 2019 στη Δανία, καταγράφοντας αύξηση από το 41% που η χώρα είχε επιτύχει το 2018 και σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 43% που είχε επιτευχθεί το 2017, ανακοίνωσε σήμερα η Energinet, η υπηρεσία ηλεκτρισμού της χώρας.

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την αιολική ενέργεια καλύφθηκε πέρυσι το 14% της συνολικής κατανάλωσης, σύμφωνα με τα δεδομένα του ομίλου WindEurope. Δεύτερη στην αιολική ενέργεια στην ΕΕ έρχεται, σε απόσταση από την Δανία, η Ιρλανδία, που το 2018 είχε παραγάγει από την εν λόγω πηγή ενέργειας το 28% του ηλεκτρικού που κατανάλωσε.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Καταβολή αντισταθμιστικών για ΑΠΕ ύψους 5,757 εκατ. σε 101 δήμους από τον ΔΑΠΕΕΠ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τα αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 5,757 εκατ. ευρώ για τους δήμους, όπου είναι εγκατεστημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καταβλήθηκαν σήμερα από το Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) προς 101 δήμους σε όλη τη χώρα. Το ποσό που καταβλήθηκε αφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη του πρώτου εξαμήνου του 2019.

«Ο ΔΑΠΕΕΠ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η επιτυχία του εθνικού στόχου περνά μέσα από την κοινωνική αποδοχή των ΑΠΕ και σε αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης. «Οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν μόνο κέρδη από την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στα διοικητικά τους όρια και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε με έμφαση», πρόσθεσε.

Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, ο κ. Γιαρέντης τον διαβεβαίωσε ότι οι πληρωμές στους δήμους αποτελούν προτεραιότητα για τον Διαχειριστή ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία με την ΚΕΔΕ με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τους δήμους που φιλοξενούν σταθμούς ΑΠΕ στα διοικητικά τους όρια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από κάθε παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (πλην των παραγωγών ΑΠΕ από φ/β σε κτίρια και των αυτοπαραγωγών) παρακρατείται το 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο 1% αποδίδεται υπέρ των οικιακών καταναλωτών εντός των διοικητικών ορίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων, το 0,3% αποδίδεται υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και το 1,7% αντιστοιχεί στο ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ ΟΤΑ προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης εντός των διοικητικών ορίων του κάθε δήμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα