Το παρών στη στρογγυλή τράπεζα των κατασκευών του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022, έδωσε ο κύριος Πέτρος Σουρέτης, Διευθύνων Σύμβουλος της INTRAKAT.

Στην ομιλία του ο κύριος Σουρέτης είπε, “Νομίζω ότι όλοι ξέρουμε πλέον τι σημαίνει διαρκείς διαχείριση κρίσεων. Κλείσαμε μία δεκαετία με σκληρή οικονομική κρίση, με διεθνή οικονομική κρίση και πρόσφατα με ενεργειακή  κρίση και πολεμική σύρραξη μέσα στην Ευρώπη.

Πιστεύω ότι και στον κλάδο μας όσοι κατέχουν μία θέση ευθύνης και είμαστε σε ένα ακραία μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Επιβιώσαμε όσοι μάθαμε την αξία της γρήγορης σωστής προσαρμογής στις στρατηγικές και στο σχεδιασμό μας”.

“Και τι εννοώ ακραία μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ότι για παράδειγμα η απόλυτα λογική πρόβλεψη πληθωρισμού της τάξης του 0,8 για τον προϋπολογισμό του ‘22 εκτινάχθηκε στο 5 με 7%, με την ευρωζώνη να έχει φτάσει στο 7,5%”.

“Ότι η ενεργειακή κρίση ως συνέπεια του πολέμου και της υγειονομικής κρίσης δημιουργεί ντόμινο, εκτινάσσοντας τις τιμές βασικών υλικών των ήδη εκτελούμενων έργων. Έτσι λοιπόν από 1η Ιανουαρίου 2021 καταγράφουμε 174% αύξηση στην τιμή της ασφάλτου , 80% αύξηση τιμής σιδήρου, 160% αύξηση τιμής μορφοσιδήρου, 60 % στην τιμή του πλαστικού και 200% περίπου στην αύξηση της ενέργειας. Ο κίνδυνος λοιπόν να επηρεαστούν τα έργα είναι ένας εφιάλτης για μας”.

“Στη διαχείριση κρίσης αναζητούμε πάντα τις ρεαλιστικές σταθερές. Έχουμε σταθερές; Ναι. Οι χρηματοδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης των 30 δις ευρώ, την περίοδο 21-26 για σημαντικά έργα σε υποδομές μεταφορών, ενέργειας, εφοδιαστική αλυσίδα, πράσινη ανάπτυξη, διαχείριση απορριμμάτων, αναβάθμιση κτιρίων είναι ενδεικτικά μερικές από αυτές. Οι πόροι του ΕΣΠΑ 21-27 το οποίο για την Ελλάδα ανέρχεται σε 26,2 δις ευρώ, με έμφαση στην πράσινη ενέργεια”.

“Τι άλλο σημαντικό έχουμε; Την πολιτική βούληση του υπουργείου που εκδηλώνεται έμπρακτα, με πραγματικά πρωτόγνωρη ωρίμανση μεγάλων έργων. Αλλαγή και βελτιστοποίηση του νόμου δημοσίων έργων, πολύ σημαντικό. Επιτάχυνση διαδικασιών δημοπράτησης έργων αλλά και παρεμβάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου αυξήσεων των τιμών”.

Το παρατηρητήριο τιμών έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια

“Υιοθετήθηκε η πρόταση του συνόλου των κατασκευαστικών εταιρειών για ίδρυση παρατηρητηρίου τιμών. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια”.

“Η άλλη ρεαλιστική σταθερά είμαστε όλοι εμείς, που παρά το δυσχερές περιβάλλον προσπαθούμε, κινούμαστε καινοτόμα, διευρύνοντας πολυεπίπεδα τις δραστηριότητές μας”.

“Ο όμιλος μας έχει κάνει το 2021, την απορρόφηση μιας μεγάλης ενεργειακής εταιρείας, την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την υλοποίηση του πρώτου σταδίου για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ”.

“Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, στα έργα υποδομής στα έργα τεχνολογίας, τα έργα ενέργειας από ΑΠΕ και το real estate σε τουριστικές υποδομές. Έργα που χρηματοδοτούνται τόσο από ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις αλλά και από αυτοχρηματοδοτούμενα και προγράμματα ΣΔΙΤ”.

Ο κλάδος μας θα ξαναγίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας

“Ο κλάδος μας ήταν και θα ξαναγίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας και πιστεύω ότι μπορούμε να προσφέρουμε δυναμικά στο μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας. Ποιο είναι αυτό; Να επιστρέψουν σταδιακά πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι και σίγουρα να μην φύγουν άλλοι από τη χώρα”.

“Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει έλλειψη στον κατασκευαστικό κλάδο σε εξειδικευμένες και θέσεις μηχανικών. Πρέπει να δούμε αυτό το θέμα σφαιρικά, κλαδικά, τολμηρά και σε συνεργασία με την πολιτεία. Νομίζω ότι το ΤΕΕ μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες σ’ αυτό. Να το δούμε από τα κίνητρα επιστροφής ως την επαγγελματική εκπαίδευση των νέων”.

“Βοηθήστε μας να προχωρήσουμε με την υλοποίηση των μεγάλων έργων που με τόση επιτυχία έχετε δημοπρατήσει το τελευταίο διάστημα και θα σας βοηθήσουμε με τη σειρά μας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και των προγραμμάτων που ήδη έχουν δρομολογηθεί”.

“Το μείζον θέμα της αύξησης των τιμών απαιτεί μια ουσιαστική λύση που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση των έργων”.

Στη δευτερολογία του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της INTRAKAT, ακολουθώντας το ρεύμα τη συζήτησης, στάθηκε στο θέμα της αύξησης των τιμών και στην επιβίωση των μικρότερων εταιρειών. Αναλυτικά τόνισε “Πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα θα σφίξει πολύ περισσότερο για τους μικρότερους. Με όλες αυτές τις απαιτήσεις πιστεύω ότι θα γίνει απαγορευτική η χρηματοδότηση των μικρότερων εταιρειών. Αυτό πρέπει να το δούμε όλοι μαζί.

“Οι μεγάλες εταιρείες στοχεύουν στους μεγάλους προϋπολογισμούς έργων, οι μικρότεροι προϋπολογισμοί μένουν για μικρότερες εταιρείες. Έτσι ισορροπεί το σύστημα, οι εκπτώσεις γίνονται φυσιολογικές, άρα επέρχεται μία κανονικότητα στην αγορά. Αυτό θα γίνει νομοτελειακά γιατί όπως ακούσατε ούτε τους πόρους έχουμε σαν μεγάλες εταιρίες να εκτελέσουμε όλα αυτά τα έργα. Θα πρέπει αυτά να ανατίθενται υπεργολαβικά σε μικρότερες εταιρείες, δηλαδή θα υπάρξει μία υγεία. Στην χρηματοδότηση δεν το βλέπω”.

“Όσον αφορά τις τιμές των υλικών είμαστε σε καταστάσεις κρίσεων και πρέπει να παρθούν μερικές γενναίες αποφάσεις. Ας γίνουν 1, 2 έργα λιγότερα αλλά να γίνουν. Και να επιταχυνθεί το θέμα του Παρατηρητηρίου που είναι η λύση. Αλλά πάλι θα υπάρχει δημοσιονομικό θέμα.

“Πρέπει να γίνει και μια προσπάθεια προς την γραφειοκρατία, απαλλοτριώσεις και περιβαλλοντικά θέματα αποτελούν τροχοπέδη για τα έργα”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας