Newsroom

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, την οποία και συνυπογράφουν 27 Βουλευτές, με θέμα τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας.

Απουσιάζει το «Φλώρινα/Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς»  από το σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Ειδικότερα, η κα Πέρκα δηλώνει την έκπληξή της για το ότι το σιδηροδρομικό έργο «Φλώρινα/Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς» απουσιάζει από το σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και το ότι πλέον η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας, όπως προκύπτει από τον κατάλογο των έργων της Περιφέρειας, θα υλοποιηθεί μέσω της γραμμής «Κοζάνη – Σιάτιστα – Άργος Ορεστικό – Αεροδρόμιο Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς».

Αυτή η αλλαγή σχεδιασμού αποτυπώνεται και στο Μasterplan της απολιγνιτοποίησης, όπου δεν υπάρχει πλέον το εν λόγω έργο, ενώ παρουσιάζεται ένας νέος χάρτης για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, του οποίου μάλιστα η πηγή είναι ένα άρθρο από τον Τύπο.

Όμως, το έργο «Φλώρινα/Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς» εντάσσεται στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό, αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών TEN-T, ενώ παράλληλα οι μελέτες του υλοποιούνται ήδη από το 2018, μέσω του ευρωπαϊκού έργου «Διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας – CBRailway» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg – IPA CBS Greece – Albania και στο οποίο έχουν δεσμευτεί περίπου 845 χιλ. ευρώ για τις συγκεκριμένες μελέτες. Κοινοπραξία της ΕΡΓΟΣΕ, του Αλβανικού Υπουργείου Υποδομών & Ενέργειας και του ΟΣΕ έχει αναλάβει την εκπόνησή τους, με στόχο να μπορέσει τα επόμενα χρόνια να κατασκευασθεί αυτός ο ελλείπων κρίκος (missing link) στο σιδηροδρομικό Ευρωπαϊκό δίκτυο, αφού Ελλάδα και Αλβανία είναι μοναδικό παράδειγμα γειτονικών χωρών χωρίς σιδηροδρομική επικοινωνία.

Η σημασία του «Φλώρινα/Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς»

Η κα Πέρκα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έργο, πέρα από τη σημασία που έχει για τις δύο χώρες, είναι πολύ σημαντικό και για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως επίσης και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι όμως ιδιαίτερα κρίσιμο για τις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που θα συνδεθούν με το σιδηροδρομικό δίκτυο, δηλαδή τη Φλώρινα, την Κρυσταλλοπηγή και την Καστοριά, αφού θα ενδυναμώσει το τοπικό δίκτυο μεταφορών με νέες υποδομές που θα δώσουν ώθηση σε παραγωγικές δυνάμεις.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι πρόκειται για ένα έργο ώριμο, αξιολογημένο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το οποίο είναι αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου και ευρύτερου σχεδιασμού και το οποίο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών κατάφερε, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, να το εντάξει στο ΔΔΜ. Από την άλλη πλευρά, το έργο «Κοζάνη – Σιάτιστα – Άργος Ορεστικό – Αεροδρόμιο Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς» προφανώς και δεν έχει ενταχθεί κάπου και το γεγονός της προώθησης δύο ανταγωνιστικών έργων, εκτός του ότι εκθέτει τη χώρα διεθνώς για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, επιπλέον μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα με αποκορύφωμα τη μη προώθηση και των δυο.

Η ερώτηση προς το ΥΠΕΝ και το ΥΠΟΜΕ

Με βάση τα παραπάνω, οι Βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αρχικά για το αν η Κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει το στρατηγικό σχεδιασμό της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας – Αλβανίας μέσω του έργου «Φλώρινα/Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς». Ερωτούν παράλληλα για το πού στηρίζεται η αλλαγή του σχεδιασμού στο masterplan της απολιγνιτοποίησης σχετικά με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας και με ποιο σκεπτικό σταματά ένα σιδηροδρομικό έργο που έχει ενταχθεί στο ΔΔΜ, με αποτέλεσμα η Π.Ε. Φλώρινας να εξαιρείται από τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας