Connect with us

Λοιπά Έργα

Ρόδος: Διακοπή εργασιών στο Φράγμα Γαδουρά

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Διακοπή των εργασιών έχουμε στο Φράγμα Γαδουρά στη Ρόδο. Μετά από αρκετά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου η εταιρεία κατασκευής ΑΕΓΕΚ ΑΕ εξέδωσε δελτίο τύπου και εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στη διακοπή των εργασιών :

  • Η εταιρεία περίμενε ενάμισι χρόνο προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που συνεχώς εμφανίζονταν με αποτέλεσμα το έργο να οδηγείται σε εμπλοκή και πιθανή ακύρωση.
  • Στην περιοχή Κολυμπίων και την περιοχή Στεγνών Αρχαγγέλου εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμοι όλοι οι χώροι.
  • Στην περιοχή Φαληρακίου οι εργασίες σταμάτησαν ύστερα από γραπτή εντολή λόγω της τουριστικής περιόδου.
  • Στην περιοχή Αφάντου οι εργασίες δεν εκτελούνται λόγω των καθυστερήσεων και της διακοπής των εργασιών της εργολαβίας διαπλάτυνσης της Εθνικής Οδού Ρόδου- Λίνδου (εργασία που την εκτελεί άλλος εργολάβος)
  • Παράλληλα διαψεύδει τις φήμες περί ενεχυριάσεως των συμβάσεων καθώς όπως αναφέρει το δελτίο τύπου οι τράπεζες δεν προεξοφλούν πλέον ούτε εγκεκριμένους λογαριασμούς.

Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κος Μαχαιρίδης δήλωσε πως «μίλησα με τον υπουργό Υποδομών και μου είπε, πως γίνεται προσπάθεια να συνεχιστεί το έργο και προς αυτή την κατεύθυνση, ασκούνται πιέσεις και γίνονται οι συγκεκριμένες διαβουλεύσεις». Επαφή όμως με τον Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κο Μαγκριώτη είχε και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Βασίλης Μπρακουμάτσος.

Το Φράγμα του Γαδουρά

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο πνοής για τη Ρόδο καθώς θα υδροδοτεί μεγάλο μέρος του νησιού. Το φράγμα Γαδουρά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλμ νότια της πόλης της Ρόδου και απέχει περίπου 6,5 χλμ δυτικά από τη γέφυρα Γαδουρά της παλιάς Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου.

Κύριος του έργου είναι το ΥΠΟΜΕΔΙ. Είναι χωμάτινο φράγμα και η λεκάνη απορροής του φράγματος έχει έκταση 147.7 χλμ2 και ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 63.5 x 106 m3, βρίσκεται στον ομώνυμο ποταμό και θα υδροδοτήσει αρχικά, με υδραγωγείο μήκους 43.5 χλμ, την πόλη της Ρόδου και παράκτιους οικισμούς.

Η μέση ετήσια απόληψη για ύδρευση είναι περίπου 18 x 106 m3. Το υδραγωγείο προβλέπεται να επεκταθεί βόρεια μέχρι τα Καλαβάρδα και νότια μέχρι το χωριό Λαχανιά σε μήκος περίπου 30 χλμ και 35 χλμ αντίστοιχα.

image_pdfimage_print

Λοιπά Έργα

Ευρεία σύσκεψη υπό τη Λίνα Μενδώνη για την ένταξη έργων Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λίνα Μενδώνη Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ευρεία σύσκεψη εργασίας με κύριο θέμα την ένταξη των έργων Πολιτισμού στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ 2014-2020, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ κ. Γιώργο Διδασκάλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι πέντε χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, οι Προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να προταθούν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 11,37 εκατ. ευρώ. Η πορεία των έργων θα εκτιμηθεί σε επόμενη σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε έξι μήνες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «ο πολιτισμός είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία. Με αυτή τη λογική προχωρήσαμε σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για τις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου. Με τον Περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες καταλήξαμε σε μια σειρά σημαντικών έργων τα οποία, τους αμέσως επόμενους μήνες, μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Είναι έργα που πρέπει να ωριμάσουν μελετητικά, ώστε να προλάβουμε να τα εντάξουμε στο επόμενο εξάμηνο, εξασφαλίζοντας την υλοποίησή τους στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδιαφέρονται απολύτως για τη συντήρηση, ανάδειξη, προβολή και κοινωνικοποίηση των εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της Πελοποννήσου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν και τη δυνατότητα και τη γνώση να υλοποιούν έργα επί μνημείων, επί αρχαιολογικών χώρων στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Αυτό το οποίο εξασφαλίζει η εξαιρετικά καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η χρηματοδότηση. Χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορούν να προχωρήσουν συστηματικά και με ακέραιο τρόπο όλες αυτές οι παρεμβάσεις, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, στο επίπεδο ζωής των τοπικών κοινωνιών της Πελοποννήσου».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε:

«Έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τη Λίνα Μενδώνη, την Υπουργό που τιμά τον Πολιτισμό. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε το έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων και τον δύσκολο αγώνα που δίνουν για τη διάσωση της πατρογονικής κληρονομιάς.

Προσδιορίσαμε τα χρήματα που έχουμε, τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, και σε 6 μήνες θα είμαστε πάλι εδώ, όλοι μαζί, συνέργεια όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, για να αξιολογήσουμε την πορεία μας και να εκτιμήσουμε την κατάσταση.

Συμφωνήσαμε να υπάρξει γρήγορη απορρόφηση των πόρων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μη βρεθούμε στη δύσκολη θέση να επιστρέψουμε πόρους. Θα είναι τραγωδία αν συμβεί κάτι τέτοιο».

Αναλυτικά, τα έργα που προτείνονται προς ένταξη ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι:

Αργολίδα

– Βελτίωση έκθεσης Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας-Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
– Αποκατάσταση δαπέδου μεγάλου μεγάρου και εστίας Ανακτόρου Μυκηνών
– Δημιουργία θεματικού αρχαιολογικού πάρκου στη Λέρνα Άργους
– Ιεροί Ναοί Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο και Παναγίας Πορτοκαλούσας στο Άργος.

Αρκαδία

– Αρχοντικό Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα
– Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης
– Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ της Μούρας Παλαιοχωρίου στην Κυνουρία
– Κάστρο της Καρύταινας και μελέτες για το γεφύρι και τον ναό Γενεσίου της Θεοτόκου
– Μονή Καλτεζών
– Μονή Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο
– Πολιτιστική διαδρομή στην Κυνουρία

Κορινθία

– Ήδη υλοποιούνται έργα στον Δίολκο και στο λιμάνι των Κεχρεών
– Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Ζάχολη
– Εξαμίλιο τείχος στην Κόρινθο
– Βυζαντινός Ναός Αγίου Νικολάου στο Χαλκί Βέλου-Βόχας

Λακωνία

– Μυστράς (Παλάτι και οι Ναοί Ευαγγελίστριας και Αγίου Δημητρίου)
– Αρχαίο θέατρο της Σπάρτης
– Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Αμύκλαιο και πολιτιστική διαδρομή

Μεσσηνία

– Κάστρο της Κυπαρισσίας
– Κάστρο Σφακτηρίας (φωτισμός)
– Χριστιανικό Μουσείο στην Καλαμάτα
– Κάστρο της Κορώνης
– Μουσείο της Χώρας
– Γεφύρι της Μαυροζούμαινας
– Ναός της Παναγίτσας στην Άνθεια
– Μονή στα Ελληνικά της Άνθειας
– Ναός της Αγίας Κυριακής στο Πήδημα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Σαρώνει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Ανάδοχος σε αρδευτικό έργο στο Οροπέδιο Λασιθίου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κανάλι άρδευσης αγρότες

Ακόμα ένα έργο κατάφερε να «καπαρώσει» η ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη φορά αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης για το έργο που αφορά τα αρδευτικά Δίκτυα της Λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου.

Κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας κατατέθηκαν τρεις προσφορές. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μειοδότησε δίνοντας έκπτωση 51,92%. Δεύτερη ήρθε η εταιρεία ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΤΕ με έκπτωση 35% και τρίτη η ΡΟΜΒΟΣ Τεχνική με 24,29%. Η δημοπράτηση πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου και η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 9 του ίδιου μήνα. Το αρχικό κόστος του έργου είναι 11,55εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ)

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα η η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19) της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Γ.Γ.Υ.), του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου είναι η Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.

Σύντομη περιγραφή του έργου:

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου της λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου, η οποία έχει ήδη κατασκευαστεί σε θέση 1,50 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού Άγιος Γεώργιος και συλλέγει μέρος των επιφανειακών παροχών τού χειμάρρου Χαυγά. Η ταμίευση του νερού στη λιμνοδεξαμενή, χωρητικότητας 2.150.000 κ.μ., σκοπό έχει να αρδεύσει καλλιεργούμενες εκτάσεις 13.370 στρεμμάτων, οι οποίες εκτείνονται στο δυτικό τμήμα του οροπεδίου και δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο γειτονικό δίκτυο άρδευσης ταμιευτήρα Χαυγά.

Η απαιτουμένη πίεση λειτουργίας στα στόμια υδροληψιών εξασφαλίζεται με την κατασκευή αναρρυθμιστικής δεξαμενής, σε θέση κατάλληλου υψομέτρου, στην οποία ανυψώνεται το νερό άρδευσης με τη βοήθεια αντλιοστασίου και καταθλιπτικού αγωγού. Το αντλιοστάσιο προβλέπεται να τροφοδοτείται, μέσω της κατασκευής αγωγού μεταφοράς από τη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου. Από τη δεξαμενή αναρρύθμισης, ξεκινά το υπόγειο σωληνωτό υπό πίεση δίκτυο άρδευσης (κεντρικός αγωγός και κλάδος Β).

Επιπλέον πληροφορίες για το έργο:

Το αρδευτικό δίκτυο Αγίου Γεωργίου περιλαμβάνει την κατασκευή των επί μέρους έργων:

-Αγωγού μεταφοράς, από τη λιμνοδεξαμενή στο αντλιοστάσιο μήκους 2.297m και καταθλιπτικού αγωγού από το αντλιοστάσιο στη δεξαμενή αναρρύθμισης, μήκους 360m, από Χ/Σ διατομής Φ700.
-Αντλιοστασίου, που κατασκευάζεται στο πλάτωμα του παλιού λατομείου, ορθογωνικής κάτοψης διαστάσεων 9,40×15,90×6,90m. Είναι υπέργειο με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, εξοπλισμένο με τα αναγκαία ηλεκτρομηχανολογικά έργα, για την ανύψωση τού αρδευτικού νερού στη δεξαμενή αναρρύθμισης.
-Δεξαμενής αναρρύθμισης, στον λόφο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οροπεδίου, ημιυπέργειας, ορθογωνικής κάτοψης, διαστάσεων 42,0×27,0×5,0m, με κατακόρυφα τοιχία από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία θα φέρει μεταλλικό στέγαστρο.
-Δευτερευόντων αγωγών 1 έως 9 και τριτευόντων αγωγών από HDPE κλάσης 12,5 atm, διατομής από Φ110 έως Φ355, συνολικού μήκους 55.400m.
-Οι αγωγοί του αρδευτικού δικτύου εξοπλίζονται συνολικά με 786 τεμάχια συσκευών, εκ των οποίων 279 υδροληψίες 2 στομίων και 122 υδροληψίες 4 στομίων (συνολικά 1.046 υδροστόμια), με υδρομετρητές ενσωματωμένης τηλεμετρίας παροχής.
-Ο κεντρικός αγωγός μεταφέρει τις παροχές άρδευσης στους δευτερεύοντες και τους τριτεύοντες αγωγούς του δικτύου άρδευσης, το οποίο έχει ακτινωτή διάταξη. Η μέθοδος άρδευσης που προβλέπεται, είναι με μικροπαροχές (στάγδην άρδευση).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις από το κινητό τηλέφωνο, μέσω του gov.gr

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έξυπνο τηλέφωνο σε χρήση

Τη δυνατότητα συμπλήρωσης υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία έθεσε ως κύριο στόχο των επόμενων μηνών ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του Action24 και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.

Συμπλήρωσε ότι αυτή η υπηρεσία θα παρέχεται μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr. «Θέλουμε οι πρώτες υπηρεσίες που θα παρέχονται στους πολίτες ψηφιακά να είναι η συμπλήρωση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων. Φυσικά θα υπάρχει πρόσβαση και σε όλες τις υφιστάμενες υπηρεσίες, που σήμερα μπορούμε να έχουμε από τα site των διαφορετικών Υπουργείων.».

Ο Υπουργός τόνισε επίσης τον κομβικό ρόλο των ΚΕΠ, αλλά και την πρόθεση περαιτέρω αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχουν. «Από το να έχουμε ένα ΚΕΠ που μπορεί να τυπώνει τα πιστοποιητικά, εμείς οφείλουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά: να μην χρειάζονται τα περισσότερα πιστοποιητικά. Εφόσον το κράτος έχει τα δεδομένα στα χέρια του, κάθε διαλειτουργικότητα “σκοτώνει” τουλάχιστον μία ουρά».

Τέλος, αναφέρθηκε στη θέση της χώρας στους ψηφιακούς δείκτες και στις προοπτικές της: «Οι Αμερικάνοι έχουν μία πάρα πολύ ωραία λέξη το “underdog”. Υπάρχει αυτή η λέξη κάποιου που φαίνεται να είναι τελευταίος αλλά ξαφνικά κάνει ένα σπριντ και συχνά κερδίζει ακόμα τον Μαραθώνιο.

Καταλαβαίνω ότι η Ελλάδα μετά την κρίση, έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, πλέον είναι μία χώρα που έχει μόνο έναν δρόμο, να πάει μπροστά. Στόχος είναι να καταφέρουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα από ουραγό, ενδεχομένως και πρωτοπόρα σε πολλά πράγματα, γιατί αυτή είναι η θέση που μας ταιριάζει».

Άλλα σημεία της συνέντευξης του Υπουργού:

«Το πρώτο πράγμα που μου είχε πει ο πρόεδρος Ίλβες όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε πάνω στα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης ήταν ότι το πρώτο χρονικό διάστημα η δουλειά είναι διοικητική, ρυθμιστική, θεσμική. Δηλαδή είναι σαν ένα χωράφι. Βάζεις τον σπόρο για να μπορέσει αυτό να βγάλει καρπούς στην πορεία. Αυτό το έχουμε πετύχει με μία σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις.

Όλοι οι αριθμοί θα πρέπει εν τέλει να απορροφηθούν από έναν. Προσπαθούμε να τεστάρουμε αυτήν τη στιγμή τις εναλλακτικές για να δούμε εάν θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε έναν από τους υφιστάμενους αριθμούς, το ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και να βλέπαμε εάν θα μπορούσαμε να μετονομάσουμε έναν από αυτούς τους αριθμούς και να τον διευρύνουμε στη χρήση του ή εάν θα έπρεπε να εκδώσουμε έναν εντελώς καινούργιο αριθμό. Αυτή φυσικά είναι τεχνική συζήτηση, δεν είναι πολιτική.

Αυτός ο νέος αριθμός θα πρέπει να συγκεντρώνει πάνω του όλα τα προνόμια και όλες τις δυνατότητες που έχουν οι άλλοι, το οποίο μειώνει τη γραφειοκρατία πάρα πολύ.

Για να γίνει αυτό πρέπει να κατοχυρώσουμε ότι η ψηφιακή μας αλληλεπίδραση με το κράτος είναι ίδια με τη φυσική μας αλληλεπίδραση με το κράτος. Πρέπει να υπάρξει η απόλυτη ισοδυναμία. Και εδώ εντάσσονται όλες αυτές οι πρόσθετες συζητήσεις για τις ψηφιακές υπογραφές, για τις νέες ταυτότητες. Όλα αυτά θα είναι κομμάτι μιας ευρύτερης νομοθετικής μας παρέμβασης τους επόμενους μήνες για να μπορέσουμε βήμα – βήμα να ξεδιπλώσουμε αυτήν τη στρατηγική.

Αυτή τη στιγμή όλη η συζήτηση δεν είναι για να ψηφιοποιήσεις πρόσθετα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά το κράτος ήδη τα έχει και μιλάμε για μία συζήτηση που έχει να κάνει με το πώς θα κάνουμε τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη. Εάν έχουμε συγκεντρωμένα και διαλειτουργικά τα δεδομένα των πολιτών, δεν χρειάζεται να πάνε σε επτά ουρές, μπορούν να πάνε σε μία η εάν ψηφιοποιήσουμε τη διαδικασία ενδεχομένως σε καμία».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα