Connect with us

Επικαιρότητα

Δρόμος ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα τα έργα πολιτισμού και τουρισμού

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ο Πολιτισμός είναι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο και διέξοδος από την σημερινή κρίση», υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, στην ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο ο οποίος και εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα όσο και προς την κ. Μενδώνη για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου αποκατάστασης των ζημιών στον Ιερό Ναό Παντάννάσης στην Πατρα. «Ένα θρησκευτικό μνημείο με πανελλήνια αναγνώριση», όπως σημείωσε ο κ.κ. Χρυσόστομος.

Στην ομιλία της η κ. Μενδώνη έκανε μια συνολική επισκόπηση των έργων Πολιτισμού και Τουρισμού που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και σημείωσε με έμφαση ότι στη σημερινή δυσμενή συγκυρία τόσο ο Πολιτισμός όσο και ο Τουρισμός είναι δυο κλάδοι που δείχνουν την οδό της εξόδου από την κρίση. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τόνωσης των τουριστικών ροών επισημαίνοντας ότι η χώρα μας πρέπει να επενδύσει στην «Οικονομία των εμπειριών». «Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πόρος που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες μας», ανέφερε η κ. Μενδώνη προσθέτοντας ότι το συντριπτικό ποσοστό των επισκεπτών στην χώρα μας επιλέγει την Ελλάδα λόγω του μνημειακού της πλούτου.

Σήμερα, όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, σε ολόκληρη την χώρα, με πόρους του ΕΣΠΑ έχουν ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται 561 έργα προϋπολογισμού 697 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδική αναφορά έκανε σε έργα αρχαιολογικών εργασιών κοντά σε εκτελούμενα έργα υποδομής όπως το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Πάτρας και ο πρωτοελληνικός οικισμός στην Πατρών – Κορίνθου. Επίσης, πέραν των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και για τα οποία αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι στο πρόγραμμα ΕΠΑΝ ΙΙ έχουν ενταχθεί τρία ακόμα έργα πολιτισμού που αφορούν στον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, στην Παναγία Καθολική της Γαστούνης και στην Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας της κ. Μενδώνη περιεστράφη γύρω από την σπουδαιότητα της Αρχαίας Ολυμπίας ως τόπου με βαθιά συμβολική αξία για ολόκληρη την χώρα. Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού επεσήμανε ότι η Αρχαία Ολυμπία είναι συνεχώς στο κέντρο της προσοχής του Υπουργείου και πρόσθεσε ότι ήδη δρομολογούνται νέες παρεμβάσεις ανάδειξης της περιοχής σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Επίσης, η κ. Μενδώνη έκανε γνωστό ότι μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ δρομολογούνται παρεμβάσεις όπως η δημιουργία Πάρκου οικοανάπτυξης στην περιοχή Καϊάφα Ηλείας και η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής επισκεπτών στον Κατάκολο.

Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:          

«Για τον Πολιτισμό: Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης 16 παρεμβάσεις σε διάφορα μνημεία της Περιφέρειας.  Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρω την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παντανάσσης στην Πάτρα με προϋπολογισμό στα 3,3 εκατ. ευρώ, τις εργασίες ανάταξης του τείχους της Πλευρώνας με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρών και τη στερέωση της αίθουσας Α1 στο Χλεμούτσι με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτές οι 16 συνολικά παρεμβάσεις έχουν αθροιστικά προϋπολογισμό που φτάνει στα 16,1 εκατ. ευρώ».

Είτε μιλάμε για τον πολιτισμό, είτε για τον τουρισμό, υπάρχει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ένα τεράστιο κεφάλαιο.  Είναι η Αρχαία Ολυμπία, ένας τόπος που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο και μνημείο ολόκληρης της ανθρωπότητας. Για την Αρχαία Ολυμπία, για το υι συμβαίνει εκεί, για όσα πρέπει ακόμα να κάνουμε, μπορούμε να μιλάμε για ώρες. Όμως σήμερα θα θίξω μόνο μια πλευρά, που μάλιστα απασχόλησε χθες και το Περιφερειακό Συμβούλιο.  Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια Ολυμπία οδό που δεν πηγαίνει στην Αρχαία Ολυμπία. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια Αρχαία Ολυμπία που θα παραμείνει αποκομμένη από το σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων.  Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πολιτιστική ανάπτυξη και για τουριστική προβολή και να αφήνουμε «εκτός» την Αρχαία Ολυμπία.Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

«Ας περάσουμε τώρα στα ζητήματα του τουρισμού και για την ακρίβεια στα ζητήματα του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Από τα πρώτα μας βήματα ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή θέσαμε το στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και στην υπηρεσία αυτού του στόχου δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στον τομέα του τουρισμού. Διακρίναμε γρήγορα την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό προϊόν σύγχρονο, μοντέρνο, δυναμικό, που θα βασίζεται στη φυσιογνωμία και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας. Διακρίναμε επίσης την ανάγκη να τοποθετήσουμε αυτό το προϊόν στις διεθνείς αγορές με στοχευμένο τρόπο και ταυτόχρονα να το «τοποθετήσουμε» στις συνειδήσεις των πιθανών επισκεπτών μας.  Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος.  Η ανάδειξη και ανταγωνιστική τοποθέτηση της περιοχής μας ως τουριστικός προορισμός, μέσα από τη συγκρότηση τουριστικής ταυτότητας και τη σύνδεση του τουρισμού με τις παραγωγικές μας επιδόσεις».

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα