Connect with us

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ρώμη και Αθήνα: Δύο Μεσογειακές πόλεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Αθήνα και η Ρώμη είναι 2 πόλεις που μοιάζουν και είναι τόσο διαφορετικές μαζί! Είναι πόλεις που κατοικούνται απο Μεσογειακούς λαούς, των οποίων η φλόγα είναι τέτοια που πολλές φορές καταστρέφει την ίδια τους την πόλη. Σαφώς διαφέρει από τη σύγκριση με το Μιλάνο.
Η Ρώμη είναι μια πόλη που οι υποδομές της είναι ελαφρά καλύτερες από την Αθήνα. Βασικά κερδίζει την Αθήνα μάλλον στα σημεία και στις λεπτομέρειες, όπως θα δούμε παρακάτω. Με βάση την εμπειρία που είχα απο την επίσκεψη μου στην Ρώμη σας παρουσιάζω την άποψη μου για τις υποδομές των 2 πόλεων.
Μετρό

Ρώμη: 2 γραμμές- 49 Σταθμοί
Αθήνα: 3 γραμμές – 55 Σταθμοί

Η Ρώμη έχει 2 γραμμές Μετρό αλλά σε αριθμό σταθμών είναι ελαφρώς λιγότεροι απ `οτι στην Αθήνα. Η γραμμή 1 είναι 19 χλμ και έχει 27 σταθμούς.Η δεύτερη γραμμή είναι 20 χλμ με 22 σταθμούς. Η εκκίνηση της λειτουργίας ήταν το 1955 με ένα πρώτο τμήμα και η σημερινή μορφή ολοκληρώθηκε το 2000. Η Αθήνα έχει 3 γραμμές με 55 Σταθμούς. Σαφώς η Αθήνα υπερέχει διότι εξυπηρετεί πολύ περισσότερες κατευθύνσεις με το Μετρό της. Επίσης θα αναφέρω για μια ακόμη φορά ότι το Μετρό της Αθήνας είναι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ και δείχνει 9 χρόνια μετά τη λειτουργία των 2 νέων γραμμών και 5 χρόνια μετά την ανανέωση του Ηλεκτρικού (Μετρό Γραμμή 1) ολοκαίνουργιο. Το αντίστοιχο της Ρώμης είναι πολύ βρώμικο και τα τρένα, ακόμα και τα καινούργια, έχουν την αίσθηση της βρωμιάς. Δεν θα μιλήσω για τα παλιά τους τρένα τα οποία είναι ακόμη χειρότερα.
Η Αθήνα έχει υπο κατασκευή 7 χλμ γραμμής με 10 Σταθμούς, ενω σχεδιάζει επεκτάσεις για τη γραμμή 1 προς Βορρά με 6 Σταθμούς, για τη γραμμή 2 προς Δύση και Νότο με 5 Σταθμούς, της γραμμής 3 προς Πειραιά με 6 Σταθμούς και τη νέα γραμμή 4 με 20 Σταθμούς. Η Ρώμη έχει μια νέα γραμμή 3 υπό κατασκευή με περίοδο ολοκλήρωσης το 2012 με 30 Σταθμούς (προυπήρχε σαν light rail) και μια επέκταση της γραμμής 2 (3 Σταθμοί) ενώ ένα παρακλάδι της γραμμής 2 (Β1-4 Σταθμοί) είναι υπο κατασκευή και σχεδιάζεται μια 4η Γραμμή, της οποίας το κεντρικό τμήμα θα είναι έτοιμο το 2015 καθώς και επεκτάσεις για τις γραμμές 1,2,3.

Τραμ
Μεγάλη διαφορά καθώς η Ρώμη διαθέτει 8 γραμμές Τραμ και αρκετά χιλιόμετρα γραμμής. Η Αθήνα διαθέτει μόνο 3 γραμμές και 2 επεκτάσεις, προς Πειραιά και Αργυρούπολη. Τα Τραμ στη Ρώμη είναι διαφόρων τύπων: από τραμ 80ετίας μέχρι και πολύ μοντέρνα ολοκαίνουργια. Στην Αθήνα λόγω νεότητας τα Τραμ είναι μόνο καινούργια.
Προαστιακός
Η Ρώμη έχει ένα αρκετά εξελιγμένο σύστημα Προαστιακού Σιδηροδρόμου, με 8 γραμμές που διατρέχουν την Ρώμη σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις και συνδέουν την πρωτεύουσα με όλες τις κοντινές πόλεις. Η Αθήνα έχει μόλις 2 γραμμές σε λειτουργία, υπο κατασκευή άλλες 3 (Χαλκίδα, Θήβα, Ξυλόκαστρο) και σχεδιάζει άλλες 2 (Ραφήνα και Λαύριο). Αρα και στο Τραμ είναι πίσω.

Λεωφορεία- Τρόλεϊ
Τα λεωφορεία στη Ρώμη είναι σαν αυτά της Αθήνας, με τη διαφορά οτι υπάρχει ένα εξελιγμένο σύστημα τηλεειδοποίησης στους Σταθμούς, μέσω του οποίου αναγράφεται κατά τα πρότυπα του Μετρό ποιό λεωφορείο έρχεται και σε πόση ώρα. Επίσης είναι καλύτερη η συχνότητα των λεωφορείων καθώς δεν χρειάστηκε ποτέ να περιμένουμε περισσότερο από 8-10 λεπτά για το λεωφορείο, σε όποια περιοχή πηγαίναμε. Δεν έχουν λεωφορεία φυσικού αερίου όπως έχει η Αθήνα και δεν έχουν Τρόλλεϋ. Επίσης ήταν σαφώς πιο βρώμικα τα λεωφορεία στη Ρώμη. Αρα εδώ υπάρχει μια ισορροπία.

Δρόμοι
Οι κεντρικοί αλλά και οι υπόλοιποι δρόμοι στο κέντρο της Ρώμης είναι κλάσεις ανώτεροι από αυτούς της Αθήνας και με πολύ περισσότερο πράσινο. Παρά ταύτα, η κίνηση στους δρόμους είναι σχεδόν ίδια με αυτή της Αθήνας, αφού μάλλον και οι Ρωμαίοι αγαπούν το Ι.Χ. τους.
Ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Ρώμης είναι χάλια σε εμφάνιση, σε οδόστρωμα και σε χρήση. Η Αττική Οδός είναι τουλάχιστον 3 επίπεδα καλύτερη και πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι για αυτήν. Είναι η πρώτη εικόνα που έχει ο επισκέπτης από την Αθήνα. Η αντίστοιχη της Ρώμης είναι πολύ-πολύ χειρότερη, ίσως και λόγω παλαιότητας.

Αεροδρόμια- Τρένα
Τα υπεραστικά τρένα της Ρώμης, με εξαίρεση την υπερταχεία, είναι τα ίδια χάλια με τα δικά μας, με μια σημαντική διαφορά…. Είναι ΜΟΝΟ ηλεκτροκίνητα. Ας μην κάνουμε γενικότερη σύγκριση με τα αντίστοιχα δικά μας δίκτυα…..


**Να τονιστεί οτι ο κεντρικός Σταθμός Termini (αντίστοιχος με το Σταθμό Λαρίσσης) είναι υπερσταθμός με όλη τη σημασία της λέξης. Τεράστιος, με 8 αποβάθρες, με δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια, γεμάτο με μηχανήματα με touch screen οθόνες για πληροφορίες σχετικά με δρομολόγια, τιμές κλπ, ανταπόκριση με 2 γραμμές μετρό υπογείως, τερματικός σταθμός για τουλάχιστον 10 γραμμές λεωφορείων.
Το Αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης είναι παλαιότερο απο το «Ελ.Βενιζέλος» αλλά ακολουθεί πιστά την εικόνα του Μετρό. Βρωμιά παντού , πάτωμα επικαλυμένο με πλαστικό, ούτε ίχνος εμφανούς καθαριότητας και καθαρίστριας. ΠΟΥΘΕΝΑ. Το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει κατηγορηθεί για έλλειψη προσωπικότητας και εμφάνισης, αλλά είναι πολλές κλάσεις καλύτερο, καθαρότερο και πρακτικότερο από αυτό της Ρώμης. Για αυτό και κάθε χρόνο, από το 2002 μέχρι και πέρσι, το αεροδρόμιο μας στα Σπάτα παίρνει το ένα βραβείο μετά το άλλο.
Συμπερασματικά, η Ρώμη είναι ανώτερη σε υποδομές αλλά όχι με μεγάλη διαφορά από την Αθήνα, την οποία χωρίζει μεγάλη απόσταση από άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις (Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη, Βερολίνο, Μόσχα κλπ). Σε μια δεκαετία από σήμερα, όμως, αν γίνουν αυτά που έχουν εξαγγελθεί, η Αθήνα θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο από πλευράς υποδομών. Τώρα χάνουμε στα σημεία….

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα