Connect with us

Επικαιρότητα

Περιφερειάρχης Αττικής: “Ελλοχεύει ο κίνδυνος της απένταξης των έργων”

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 του ΕΣΠΑ θα υπάρξει δραματική μείωση των πόρων και δεν προβλέπεται χρηματοδότηση υποδομών για την Περιφέρεια Αττικής»

Απολογισμός Διαχείρισης Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής 2007-2013 (ΠΕΠ Αττικής) – Ιανουάριος 2013:
-Ένταξη δύο (2) νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 6,6 εκ. €
-Υπογραφή συμβάσεων σε 11 ενταγμένα έργα, προϋπολογισμού 12 εκ. €
-Πληρωμές ύψους 5,5 €

Τις εντάξεις δύο (2) νέων έργων, ιδιαίτερης αναπτυξιακής σημασίας για την Αττική, υπέγραψε κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2013, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.
Τα έργα, που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 6.600.000 Ευρώ, πρόκειται να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής και αφορούν:

1.Την «Κατασκευή Δικτύου Ύδρευσης Αγίας Μαρίνας και Εγκατάσταση Τηλεμετρικού Συστήματος», στο Δήμο Κρωπίας, συνολικού  προϋπολογισμού 4.260.374 €
2.Τα «Έργα Αποχέτευσης Ακαθάρτων Οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου Αττικής» στο Δήμο Λαυρεωτικής, συνολικού προϋπολογισμού 2.337.000 €

Συνολικά και για το χρονικό διάστημα από 01.07.2011 έως 31.01.2013, εντάχθηκαν με υπογραφή του Περιφερειάρχη στο ΠΕΠ Αττικής 123 νέα  έργα, συνολικού προϋπολογισμού 543 εκ. €.
Πρόκειται για ώριμα έργα που αφορούν:
1.στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής,
2.σε κοινωνικές υποδομές που αποσκοπούν στη στήριξη  των πολιτών εν μέσω οικονομικής κρίσης, με έμφαση στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,
3.σε υποδομές εκπαίδευσης και υγείας,
4.στην αντιμετώπιση του προβλήματος των υγρών αποβλήτων της Αττικής και της ύδρευσης περιοχών, όπως τα Μέγαρα, η Αίγινα, το Αγκίστρι,
5.στην κατασκευή οδικών αξόνων περιφερειακής και υπερτοπικής εμβέλειας,
6.σε στοχευμένες αναπλάσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας,
7.σε λιμενικές υποδομές στο λιμάνι του Πειραιά,
8.στην αποκατάσταση των τελευταίων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Αττική,
9.στην αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών.

Τον Ιανουάριο του 2013 η Περιφέρεια  Αττικής προχώρησε, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ), στην καταχώρηση πληρωμών ύψους 5.532.488 Ευρώ του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013. (Επισυνάπτεται ο σχετικός πίνακας: «Δαπάνες που καταχωρήθηκαν στο ΟΠΣ τον Ιανουάριο 2013»)

Oι πληρωμές αφορούν σε ώριμα έργα, μεταξύ των οποίων είναι έργα ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα πρασίνου και αναπλάσεων, βελτιώσεις των οδικών υποδομών, σχολική στέγη, βρεφονηπιακοί σταθμοί, εξοπλισμός ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού νοσοκομείων και άλλα έργα κοινωνικής ανάπτυξης.

Επίσης, τον Ιανουάριο του 2013 υπογράφτηκαν οι συμβάσεις έντεκα (11) ενταγμένων έργων, ύψους 12.000.000 Ευρώ. Συνολικά, από την 1η Ιουλίου του 2011, όταν η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής, έχουν υπογραφεί οι Συμβάσεις 105 ενταγμένων έργων, προϋπολογισμού 251,4 εκατομμυρίων Ευρώ, ενώ παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί και καταχωρηθεί δαπάνες συνολικού ποσού 223,05 Εκατομμυρίων Ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 11,8 Εκατομμύρια Ευρώ το μήνα.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:
«Από την 1η Ιουλίου 2011 που έχουμε αναλάβει ως Περιφέρεια Αττικής τη διαχείριση του ΕΣΠΑ δουλεύουμε σκληρά και αποτελεσματικά. Μόνο από το ΠΕΠ Αττικής υπάρχουν 2.800.000.000 Ευρώ για σημαντικά έργα, γι’ αυτό και καλούμε συνεχώς τους Δήμους να καταθέσουν ώριμες μελέτες, ώστε τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν. Χρειαζόμαστε, όμως, συνοπτικές και γρήγορες διαδικασίες απεμπλοκής από αγκυλώσεις και γραφειοκρατικά προβλήματα. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις.

Πρέπει άμεσα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους διαγωνισμούς των δημοσίων έργων να αναμορφωθεί. Γι’ αυτό, άλλωστε, επισκέφθηκα πρόσφατα τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας, κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο.

Εμείς συνεχίζουμε την εντατικοποίηση της προσπάθειας. Απαιτείται όμως η ενεργοποίηση και η εγρήγορση όλων, έτσι ώστε με συνεχή παρακολούθηση των έργων και συνεργασία με τους δικαιούχους, το πρόγραμμά να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό, ακόμα πιο αποδοτικό, ακόμα πιο παραγωγικό και χρήσιμο για την τόνωση της οικονομίας του τόπου μας».

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα