Connect with us

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης:δημοπράτηση για την πλήρη ανισοπεδοποίηση από Λαχαναγορά -Νοσ.Παπαγεωργίου

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία σπουδαία είδηση βγήκε από την ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου και η Εγνατία Α.Ε με θέμα: «Παρουσίαση της μελέτης για την αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής οδού στη δυτική Θεσσαλονίκη», καθώς ουσιαστικά προαναγγέλθηκε η δημοπράτηση μέχρι το Πάσχα του δυτικού τμήματος της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

«Το έργο «Δυτική Εσωτερική Περιφερειακή Οδός από Α/Κ Κ16 (Νέα Δυτική Είσοδος Π.Α.Θ.Ε. / Λαχαναγορά) – Α/Κ Κ5 (Πολίχνη / Νοσοκομείο Παπαγεωργίου» προβλέπει, σε μήκος περίπου 8χλμ αναβάθμιση της αρτηρίας, με ανισοπεδοποίηση έξι (6) υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων (πλην του Κ16 που έχει ήδη ανάδοχο και σύντομα ξεκινούν οι εργασίες, συνολικού προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ περίπου), επί της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (ΕΣΠΕΡ):

Α/Κ Μοναστηρίου και 3ης Σεπτεμβρίου (Ελευθέρια)
Α/Κ Μαιάνδρου (Εύοσμος)
Α/Δ Οδού Ολυμπιάδος (Εύοσμος)
Οδού Μακρυγιάννη (Ηλιούπολη)
Α/Κ Λαγκαδά και Σταυρουπόλεως
Α/Κ14 25ης Μαρτίου (Πολίχνη)

Επίσης το έργο περιλαμβάνει μία ¶νω Διάβαση στην οδό Ολυμπιάδος (Πράσινη Γέφυρα πεζών και ποδηλατών), καθώς και απλές πεζογέφυρες. Η αναβάθμιση της συνολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού – ενταγμένη στο Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών, Μεταφορών για την Θεσσαλονίκη (ΣΣΥΜ-Θ) – αξιολογείται ως έργο πρώτης προτεραιότητας, για τους εξής κυκλοφοριακούς λόγους:

 

(α) την αύξηση της διαμπερούς κυκλοφοριακής ικανότητας της οδού, μέσω της μη διακοπτόμενης κυκλοφορία των οχημάτων επί της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής.

(β) για την καλύτερη σύνδεσή της με το αστικό δίκτυο και

(γ) την αναβάθμιση της δυνατότητας των τοπικών μετακινήσεων

Το δυτικό τμήμα της Εσωτερικής Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης (ΔΕσΠερ), μεταξύ των υφισταμένων κόμβων Κ16 και Κ5, μήκους 8 χλμ περίπου, διασχίζει τους νέους Δήμους (σχέδιο Καλλικράτης), Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά (Πολίχνη, Ευκαρπία, Σταυρούπολη) καταλήγοντας στον ΠΑΘΕ.

Το τμήμα αυτό της αρτηρίας ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ?80 με διατομή εξάιχνη, χωρίς Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης με κεντρική νησίδα και όριο ταχύτητας 80χλμ/ώρα. Η διασταύρωση της αρτηρίας με τις κάθετες οδούς πραγματοποιείται μέσω ισόπεδων κόμβων στους οποίους υπάρχει φωτεινή σηματοδότηση, με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στην κυκλοφορία και την οδική ασφάλεια.

Για τη κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης κρίνεται κρίσιμη, κυρίως η κατάργηση των υφισταμένων ισόπεδων κόμβων, για την ανεμπόδιστη διαμπερή κυκλοφορία σε συνδυασμό και με την κατά τόπους αναμόρφωση του παράπλευρου οδικού δικτύου και των άλλων τοπικών συνδέσεων, και δευτερευόντως η διεύρυνση, κατά τόπους της επιφάνειας του καταστρώματος.

Το τμήμα αυτό είναι αυτοτελές λειτουργικά και έχει κυρίως το ρόλο του συλλεκτικού και αναδιανεμητικού της κυκλοφορίας της περιοχής, ως περιφερειακή αστική αρτηρία των πέριξ Δήμων. Επομένως η αναβάθμιση του, πέραν των άμεσων κυκλοφοριακών στόχων, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής περιοχής της πόλης, εξασφαλίζοντας συνθήκες ελευθεροεπικοινωνίας εκατέρωθεν αυτής, από τα σημεία των κόμβων, ενώνοντας γενικότερα την περιοχή και αφήνοντας περισσότερο χώρο για τον πεζό και τους παρόδιους χρήστες.

Από τον κόμβο Κ5 και μετά, η Εσωτερική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης δέχεται τη διαμπερή κυκλοφορία της Εγνατίας Οδού, η οποία συνεχίζει προς Χαλκιδική, και επομένως εκεί η αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας μέσω πρόσθετων λωρίδων κυκλοφορίας, έχει πιο βαρύνουσα σημασία.

Το έργο έχει πάρει έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος. Θα ακολουθήσει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 170.000.000 ευρώ συν 30.000.000 ευρώ για τις απαλλοτριώσεις.

Πιθανός χρόνος δημοπράτησης του έργου είναι το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης του από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης είναι 2 με 2,5 έτη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων κατασκευής του έργου σε αστικό περιβάλλον και της ανάγκη διατήρησης της κυκλοφορίας κατά την φάση κατασκευής του έργου».

Ο κ. Μαγκριώτης στο τέλος της παρέμβασής του, ευχαρίστησε τους Δημάρχους, τα Δημοτικά Συμβούλια και τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων Κορδελιού- Ευόσμου και Παύλου Μελά, καθώς και τους φορείς της περιοχής για την πολύ καλή και στενή συνεργασία που είχαν μέχρι τώρα.

Πηγή:ypodomes.com

image_pdfimage_print

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, fly-over

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την Πέμπτη 9 Ιουλίου έως και την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης στηθαίων ασφαλείας επί της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης στα ακόλουθα σημεία:

Κατεύθυνση δυτικά:

1. Χ.Θ. 18 +300, δεξιά
2. Χ.Θ. 13 +000, δεξιά

Κατεύθυνση ανατολικά:

1. Χ.Θ. 13+000, δεξιά

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 9 Ιουλίου έως και την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Η ώρα έναρξης των εργασιών για την κατεύθυνση προς δυτικά ορίζεται στις 09.00 π.μ. ενώ για την κατεύθυνση προς ανατολικά ορίζεται στις 07.00 π.μ.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

Εργασίες συντήρησης στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης

Eργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των νοσοκομείων “Παπαγεωργίου” και “424 ΓΣΝΕ” από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Τρίτη 7 Ιουλίου  έως και την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης ασφαλτικών οδοστρωμάτων, στο τμήμα της παράπλευρης οδού από το“424 ΓΣΝΕ” (ισόπεδος κόμβος προς Πολίχνη) και μέχρι τη συμβολή με τη δημοτική οδό Αγνώστου Στρατιώτη (Βυζαντινοί Νερόμυλοι) και στις δύο κατευθύνσεις της οδού.

Οι παραπάνω εργασίες θα πραγματοποιηθούν  από την Τρίτη 7 Ιουλίου  έως και την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης στις 7.00 το πρωί.

Ήδη  έχει  γίνει  η  σχετική  συνεννόηση  με  τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες  κυκλοφοριακές  ρυθμίσεις  για  την  ασφαλέστερη  διεξαγωγή  της  κυκλοφορίας  στη  διάρκεια  των  εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Χωρίς διόδια το flyover στη Θεσσαλονίκη, με ΣΔΙΤ ο διαγωνισμός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

flyover

Δεν θα μπουν διόδια στο Flyover Θεσσαλονίκης, το οποίο θα δώσει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, θα προσφέρει οδική ασφάλεια και θα είναι περιβαλλοντικά φιλικό, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5.

Ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι μία εξωτερική περιφερειακή οδός θα ήταν ένα φαραωνικό έργο, που θα κόστιζε 1,5 δισ ευρώ, θα είχε απαλλοτριώσεις πάνω από 400 στρέμματα και θα ήταν περιβαλλοντικά πολύ προβληματικό για την ευρύτερη περιοχή. Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η Ανατολική Περιφερειακή Οδός εξυπηρετεί 5.000 οχήματα, ενώ η εκτίμηση είναι ότι το 2030 η κυκλοφορία αναμένεται να φτάσει τα 7.500 αυτοκίνητα την ώρα ανά κατεύθυνση. Σημείωσε ότι με το Flyover, ή αλλιώς τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, «στην ουσία θα ξεμπλοκάρουμε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης» και θα μπορούν να εξυπηρετούνται 10.000 οχήματα ανά ώρα και ανά κατεύθυνση.

Με ΣΔΙΤ το έργο

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι: «Αυτό το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ, που σημαίνει ότι θα γίνει. Διότι δεν έχουμε καθυστερήσεις και έχουμε πολύ σαφή χρονοδιαγράμματα όταν κάνουμε ΣΔΙΤ. Έχουμε μία τεράστια διαφορά. Δεν θα μπουν διόδια».Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι ο νέος δρόμος θα ξεκινά από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και θα καταλήγει στον Άγιο Παύλο και στην ουσία από το Παπαγεωργίου μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα θα έχουμε οκτώ χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι συνεχές Flyover. Εξήγησε ότι στην ουσία ο δρόμος θα είναι «στον αέρα» και θα εξυπηρετεί όλους όσους θέλουν να αποφύγουν το κέντρο της πόλης.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι τα ΣΔΙΤ είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, που έχει δουλέψει με απόλυτη επιτυχία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και που στην Ελλάδα χρησιμοποιείται και για την κατασκευή σχολείων. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, αλλά για συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και πρόσθεσε ότι ο ιδιώτης θα είναι υποχρεωμένος να συντηρεί το έργο για 30 χρόνια και στο τέλος θα το παραδώσει «με το κλειδί στο χέρι», άψογα συντηρημένο, στο ελληνικό δημόσιο.

Εκτίμησε ότι θα βγει ανάδοχος μέχρι το τέλος του 2021 αρχές 2022, εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα με προσφυγές, και πως «σε τρία με τέσσερα χρόνια από τότε θα έχουμε δρόμο, διότι ο χρόνος υλοποίησης των ΣΔΙΤ είναι πολύ συγκεκριμένος, δεν θα έχουμε καθυστερήσεις».

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για περιβαλλοντικές προσφυγές, υπογράμμισε ότι ίσα ίσα με το Flyover το Σέιχ Σου δεν κινδυνεύει, ενώ δημιουργείται πεζογέφυρα για να έχουν πρόσβαση στο δάσος οι πολίτες.

«Με Μετρό, αναδιοργανωμένο ΟΑΣΘ και Flyover, η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη πόλη»

Ζήτησε δε «να αφήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση έξω από αυτό», υπενθυμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και υπογράμμισε ότι: «Η πόλη με ένα σύγχρονο μετρό, που θα είναι έτοιμο το 2023, με έναν ΟΑΣΘ ο οποίος αρχίζει και αναδιοργανώνεται σιγά – σιγά και με το Θεσσαλονίκη Flyοver, δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη πόλη της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Όσον αφορά στον ΟΑΣΘ, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατίας εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι ήταν εναντίον της κρατικοποίησης και τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στην πολύ αποτυχημένη επιλογή της κρατικοποίησης από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν σας κρύβω ότι πέρυσι το καλοκαίρι κάναμε διαχείριση κρίσης. Κυκλοφορούσαν μετά βίας 200 λεωφορεία. Δώσαμε συγκοινωνιακό έργο στα ΚΤΕΛ. Κάναμε το leasing, διότι αυτή τη στιγμή το leasing είναι ένας εύκολος, πρακτικός και πολύ φθηνός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα που έχουμε για την επόμενη διετία – τριετία. Και τρίτον θα δείτε πολύ σύντομα, μέσα στον Σεπτέμβριο, το μεγάλο διαγωνισμό για τα καινούργια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ένα διαγωνισμό που επί 4,5 χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε. Τον έκανε τελευταία στιγμή και ο διαγωνισμός αυτός ακυρώθηκε, διότι έγινε προσφυγή στην ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών».

“Όταν λειτουργήσει το Μετρό θα αλλάξει η μορφή της πόλης”

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε πως όταν το Μετρό λειτουργήσει, θα αλλάξει τη μορφή της πόλης και πρέπει να γίνει μία ανασυγκρότηση και ένας ανασχεδιασμός όλου του συγκοινωνιακού έργου της πόλης, από τον ΟΣΕΘ. Σημείωσε δε ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από περίπου 200 λεωφορεία, κυκλοφορούν στην πόλη 350 λεωφορεία και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν τα 550.

Τέλος, ανέφερε ότι και πριν το Ταμείο Ανάκαμψης, ο προγραμματισμός για τις επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επισήμανε ότι τα έργα Μετρό, όταν σχεδιάζονται με σοβαρότητα και όταν υπάρχουν μελέτες, δεν έχουν πρόβλημα να πάρουν χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Εκτίμησε όμως ότι το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα γίνει η επέκταση, διότι τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε σε συγκεκριμένα έργα, έτσι ώστε να έχουν αντίκτυπο άμεσα στην οικονομία της Ευρώπης και της Ελλάδας. «Επομένως το ζήτημα δεν είναι η χρηματοδότηση. Το ζήτημα είναι να κινηθούμε γρήγορα, να έχουμε διαδικασίες γρήγορες, ευέλικτες», κατέληξε, τονίζοντας ότι για αυτό πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει την αναθεώρηση του νόμου 4412 για τα δημόσια έργα και τις δημόσιες συμβάσεις, ενός νόμου, ο οποίος από το 2017 και μετά στην ουσία πάγωσε όλα τα έργα στην Ελλάδα. Υπογράμμισε δε ότι συνεχίζεται ο προγραμματισμός για τις επεκτάσεις του Μετρό στις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Εργασίες συντήρησης στο παράπλευρο δίκτυο της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σήμανση οδικών έργων

Eργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 έως και την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης ασφαλτικών οδοστρωμάτων, στο τμήμα της παράπλευρης οδού έμπροσθεν του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», από την πρώτη κάτω διάβαση έως και τη συμβολή της με τη δημοτική οδό από Ευκαρπία και την οδό εξόδου προς την Εξωτερική Περιφερειακή Οδό και στις δύο κατευθύνσεις της οδού.

Οι παραπάνω εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 έως και την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης στις 7.00 το πρωί.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα