Connect with us

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης:δημοπράτηση για την πλήρη ανισοπεδοποίηση από Λαχαναγορά -Νοσ.Παπαγεωργίου

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία σπουδαία είδηση βγήκε από την ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου και η Εγνατία Α.Ε με θέμα: «Παρουσίαση της μελέτης για την αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής οδού στη δυτική Θεσσαλονίκη», καθώς ουσιαστικά προαναγγέλθηκε η δημοπράτηση μέχρι το Πάσχα του δυτικού τμήματος της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

«Το έργο «Δυτική Εσωτερική Περιφερειακή Οδός από Α/Κ Κ16 (Νέα Δυτική Είσοδος Π.Α.Θ.Ε. / Λαχαναγορά) – Α/Κ Κ5 (Πολίχνη / Νοσοκομείο Παπαγεωργίου» προβλέπει, σε μήκος περίπου 8χλμ αναβάθμιση της αρτηρίας, με ανισοπεδοποίηση έξι (6) υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων (πλην του Κ16 που έχει ήδη ανάδοχο και σύντομα ξεκινούν οι εργασίες, συνολικού προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ περίπου), επί της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (ΕΣΠΕΡ):

Α/Κ Μοναστηρίου και 3ης Σεπτεμβρίου (Ελευθέρια)
Α/Κ Μαιάνδρου (Εύοσμος)
Α/Δ Οδού Ολυμπιάδος (Εύοσμος)
Οδού Μακρυγιάννη (Ηλιούπολη)
Α/Κ Λαγκαδά και Σταυρουπόλεως
Α/Κ14 25ης Μαρτίου (Πολίχνη)

Επίσης το έργο περιλαμβάνει μία ¶νω Διάβαση στην οδό Ολυμπιάδος (Πράσινη Γέφυρα πεζών και ποδηλατών), καθώς και απλές πεζογέφυρες. Η αναβάθμιση της συνολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού – ενταγμένη στο Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών, Μεταφορών για την Θεσσαλονίκη (ΣΣΥΜ-Θ) – αξιολογείται ως έργο πρώτης προτεραιότητας, για τους εξής κυκλοφοριακούς λόγους:

 

(α) την αύξηση της διαμπερούς κυκλοφοριακής ικανότητας της οδού, μέσω της μη διακοπτόμενης κυκλοφορία των οχημάτων επί της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής.

(β) για την καλύτερη σύνδεσή της με το αστικό δίκτυο και

(γ) την αναβάθμιση της δυνατότητας των τοπικών μετακινήσεων

Το δυτικό τμήμα της Εσωτερικής Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης (ΔΕσΠερ), μεταξύ των υφισταμένων κόμβων Κ16 και Κ5, μήκους 8 χλμ περίπου, διασχίζει τους νέους Δήμους (σχέδιο Καλλικράτης), Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά (Πολίχνη, Ευκαρπία, Σταυρούπολη) καταλήγοντας στον ΠΑΘΕ.

Το τμήμα αυτό της αρτηρίας ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ?80 με διατομή εξάιχνη, χωρίς Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης με κεντρική νησίδα και όριο ταχύτητας 80χλμ/ώρα. Η διασταύρωση της αρτηρίας με τις κάθετες οδούς πραγματοποιείται μέσω ισόπεδων κόμβων στους οποίους υπάρχει φωτεινή σηματοδότηση, με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στην κυκλοφορία και την οδική ασφάλεια.

Για τη κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης κρίνεται κρίσιμη, κυρίως η κατάργηση των υφισταμένων ισόπεδων κόμβων, για την ανεμπόδιστη διαμπερή κυκλοφορία σε συνδυασμό και με την κατά τόπους αναμόρφωση του παράπλευρου οδικού δικτύου και των άλλων τοπικών συνδέσεων, και δευτερευόντως η διεύρυνση, κατά τόπους της επιφάνειας του καταστρώματος.

Το τμήμα αυτό είναι αυτοτελές λειτουργικά και έχει κυρίως το ρόλο του συλλεκτικού και αναδιανεμητικού της κυκλοφορίας της περιοχής, ως περιφερειακή αστική αρτηρία των πέριξ Δήμων. Επομένως η αναβάθμιση του, πέραν των άμεσων κυκλοφοριακών στόχων, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής περιοχής της πόλης, εξασφαλίζοντας συνθήκες ελευθεροεπικοινωνίας εκατέρωθεν αυτής, από τα σημεία των κόμβων, ενώνοντας γενικότερα την περιοχή και αφήνοντας περισσότερο χώρο για τον πεζό και τους παρόδιους χρήστες.

Από τον κόμβο Κ5 και μετά, η Εσωτερική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης δέχεται τη διαμπερή κυκλοφορία της Εγνατίας Οδού, η οποία συνεχίζει προς Χαλκιδική, και επομένως εκεί η αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας μέσω πρόσθετων λωρίδων κυκλοφορίας, έχει πιο βαρύνουσα σημασία.

Το έργο έχει πάρει έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος. Θα ακολουθήσει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 170.000.000 ευρώ συν 30.000.000 ευρώ για τις απαλλοτριώσεις.

Πιθανός χρόνος δημοπράτησης του έργου είναι το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης του από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης είναι 2 με 2,5 έτη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων κατασκευής του έργου σε αστικό περιβάλλον και της ανάγκη διατήρησης της κυκλοφορίας κατά την φάση κατασκευής του έργου».

Ο κ. Μαγκριώτης στο τέλος της παρέμβασής του, ευχαρίστησε τους Δημάρχους, τα Δημοτικά Συμβούλια και τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων Κορδελιού- Ευόσμου και Παύλου Μελά, καθώς και τους φορείς της περιοχής για την πολύ καλή και στενή συνεργασία που είχαν μέχρι τώρα.

Πηγή:ypodomes.com

image_pdfimage_print

Εγνατία Οδός

Θεσσαλονίκη: Στην κυκλοφορία από χθες η Γέφυρα της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, fly-over

Αποδόθηκε χθες, 20 Νοεμβρίου, πλήρως στην κυκλοφορία η Γέφυρα της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, άνωθεν της οδού Λαγκαδά.

Ένα έργο που συμβάλλει στην ανεμπόδιστη διερχόμενη κυκλοφορία της ΔΕΣΠΕΡ και στην αποσυμφόρηση της Βόρειας εισόδου της Θεσσαλονίκης.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται και η απόδοση στην κυκλοφορία του Ανισόπεδου Κόμβου Μακρυγιάννη, ώστε να ολοκληρωθεί η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων που κινούνται στις δύο κατευθύνσεις της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» εκφράζονται θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των εργασιών και ιδιαίτερα στην Τροχαία Θεσσαλονίκης που ήταν παρούσα σε όλη τη διαδικασία διευθέτησης των μέτρων κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί που θα κινηθούν στη Δυτική Εσωτερική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης να επιδεικνύουν την απαραίτητη προσοχή στα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα της περιοχής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης: Υπεγράφη το έργο ολοκλήρωσης του Ανισόπεδου Κόμβου 16

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες το μεγάλο οδικό έργο-σκούπα που ολοκληρώνει τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16 που ενώνει τον ΠΑΘΕ με την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης. Η γνωστή τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ είναι η ανάδοχος εταιρεία με ποοσστό 53,67%. Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019.

Η διάρκεια των έργων είναι 48 μήνες και εφόσον τα έργαδεν καθυστερήσουν κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου, τότε θα ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2023. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο έργο προβλέπεται και παράταση της διάρκειας του εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Το έργο έχει αρχικό κόστος 38,2εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 30,81εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2018 και η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2018. Να θυμίσουμε πως ο Ανισόπεδος Κόμβος 16 έχει ήδη δοθεί στην κυκλοφορία αλλά όχι σε όλη του την έκταση και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πολυκόμβους σε όλη τη χώρα εξυπηρετώντας ταυτόχρονα 8 διαφορετικές κατευθύνσεις.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΤΕΚΑΛ

Η ΤΕΚΑΛ έχει αναλάβει και άλλα μεγάλα οδικά έργα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογράψει 4 ακόμα σημαντικά έργα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η εργολαβία για την επέκταση του Προβλήτα Κρουαζιέρας στον Πειραιά, η εργολαβία-σκούπα για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Κατερίνης, η αναβάθμιση του λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου και τα έργα ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Η ΤΕΚΑΛ είναι επίσης η εταιρεία που ολοκλήρωσε τους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Ικόνιο για λογαριασμό της COSCO.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο έχει σκοπό τη διάνοιξη και κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου (service roads), παράλληλα τής Ε.Π.Ο.Θ. και εκατέρωθεν αυτής, από τον κόμβο της Συμμαχικής Οδού μέχρι τη συμβολή της Ε.Π.Ο.Θ. με την οδό Πόντου, την ολοκλήρωση της κατασκευής της οδού Πόντου, την αναμόρφωση της Ε.Π.Ο.Θ. στο τμήμα από την περιοχή του κόμβου της Συμμαχικής Οδού μέχρι τη συμβολή της με την οδό Πόντου και την ανακατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε., εκατέρωθεν του σημείου της νοητής συμβολής του με την Ε.Π.Ο.Θ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Με ΣΔΙΤ 300εκατ.ευρώ, η Περιφερειακή Θεσσαλονίκης γίνεται «ιπτάμενη»

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, fly-over

Με ΣΔΙΤ εξετάζεται να υλοποιηθεί το έργο της αναβάθμισης του κορεσμένου ανατολικού τμήματος της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για ένα από τα έργα που εξήγγειλε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα στο ypodomes.com η επιλογή του ΣΔΙΤ μπορεί να πετύχει καθώς ήδη έχει εφαρμοστεί σε δύο ακόμα διαγωνισμούς για αυτοκινητόδρομους (ΒΟΑΚ και Καλαμάτα-Μεθώνη). Το μεγάλο κέρδος όμως αυτής της λύσης εφόσον επιλεγεί θα είναι η απουσία διοδίων (αν και δεν έχει αποκλειστεί).

Αυτό δίνει μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτή την μέθοδο αν υπολογίσουμε μάλιστα, ότι το κόστος εκτιμάται περίπου σε 300εκατ.ευρώ. Η λύση του δημόσιου έργου δείχνει πως είναι αρκετά δύσκολη γιατί απαιτεί να δεσμευτεί ένα μεγάλο ποσό στο ΕΣΠΑ ενώ και η διαδικασία είναι βάσει εμπειρίας ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Μία λύση παραχώρησης θα οδηγούσε στην επιβολή διοδίων και θα μετέτρεπε την Περιφερειακή σε «Αττική Οδό» για τη Θεσσαλονίκη, πράγμα που μάλλον δεν το θέλει ούτε το Υπουργείο, ούτε οι τοπικοί φορείς.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Ένα άλλο «καλό νέο» για την υλοποίηση της Περιφερειακής είναι πως διαθέτει εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους από προμελέτη που έχει γίνει στο παρελθόν. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως δεν πρόκειται για νέο σχέδιο καθώς αυτό προυπήρχε στο παρελθόν και λόγω κρίσης, είχε εγκαταλειφθεί. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Περιφερειακή θεωρούνταν κορεσμένη ήδη από το 2007 και αναζητούνταν λύσεις.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η περιβαλλοντική αδειοδότηση σήμερα, ειδικά στα μεγάλα έργα είναι ιδιαίτερα επίπονη και χρονοβόρα. Υπάρχουν παραδείγματα έργων που χρειάστηκε να περιμένουν έως και 3 χρόνια. Στην περίπτωση της Περιφερειακής χρειάζεται επικαιροποίηση της σχετικής ΜΠΕ.

Το έργο έχει την «ευχή» του ΤΕΕ/ΚΜ που ουσιαστικά είναι ο φορέας που το πρότεινε στον Υπουργείο Υποδομών και τον Κώστα Καραμανλή που το υιοθέτησε και βγήκε από τα συρτάρια. Το πιθανότερο είναι το Υπουργείο Υποδομών να αναλάβει και ως Αναθέτουσα Αρχή μιας και υπάρχει η σχετική εμπειρία για να «τρέξουν» οι διαδικασίες ωρίμανσης και δημοπράτησης. Η εκτίμηση είναι πως θα χρειαστεί περίπου ένα έτος για να ετοιμαστούν όλα και να προκηρυχθεί το έργο.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία μίας υπερυψωμένης διαμπερούς ελεύθερης λεωφόρου (fly-over) με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Θα ξεκινά από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και θα φτάνει μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα έχοντας ένα μήκος περίπου 4χλμ.

Στη συνέχεια θα γίνει διαπλάτυνση στο υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Καρδία. Όπως αναφέραμε το νέο υπερυψωμένο τμήμα δεν θα υπάρχουν έξοδοι παρά μόνο στην περιοχή του Καυτατζογλείου για να συνδεθεί με το κέντρο της πόλης.

Εφόσον «περπατήσει» η ιδέα του ΣΔΙΤ, ο ανάδοχος θα αναλάβει όλη την Περιφερειακή, πράγμα που σημαίνει ότι θα ολοκληρώσει και τα ημιτελή έργα στο δυτικό τμήμα της. Η εξόφληση θα γίνεται (όπως και σε άλλες περιπτώσεις) με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Σήμερα εκτιμάται ότι καθημερινά στην Περιφερειακή κινούνται 110-120 χιλιάδες οχήματα και είναι προ πολλού κορεσμένη. Τα ατυχήματα δε, είναι καθημερινή υπόθεση και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινή κίνηση των οχημάτων. Με την νέα προσθήκη, η ικανότητα της θα ανέλθει σε περίπου 170-180.000 οχήματα ημερησίως και θα «απελευθερώσει» την κίνηση πάνω στον δρόμο.

Θα συμβάλλει επίσης στην γρηγορότερη σύνδεση του ανατολικού με το δυτικό τμήμα της πόλης, την Σίνδο, το Αεροδρόμιο, το Λιμάνι και κατ`επέκταση την πρόσβαση στη Χαλκιδική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα