Connect with us

Λοιπά Έργα

Περιφέρεια Ηπείρου: για ζημιές από κακοκαιρία, Κεντρική Οδό, χωματερές και έργα ΕΣΠΑ μίλησε ο Καχριμάνης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην Ήπειρο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου – κυρίως τριμήνου – είναι τεράστια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης και τα οποία, όπως πρόσθεσε,  δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις δυνατότητες της Περιφέρειας. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν προχωρήσει στην καταγραφή τους και έχουν αποσταλεί σχετικά έγγραφα για οικονομική συνδρομή προς τα  Υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών, και αναμένονται οι αποφάσεις, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Περιμένουμε άμεση απάντηση γιατί σε λίγο θα έχουμε κομμένους δρόμους»,  υπογράμμισε.   

Έντονα κατολισθητικά προβλήματα καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, στην Π.Ε. Πρέβεζας, στην παραλιακή ζώνη, στην Π.Ε. Άρτας στα ορεινά Τζουμέρκα, καθώς και στην Π.Ε. Ιωαννίνων, στην περιοχή του Ανηλίου. Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, σε αρκετές περιπτώσεις η Περιφέρεια με ίδια μέσα προσπάθησε να δώσει λύσεις και να αποκαταστήσει τη βατότητα σε δρόμους, όπως έγινε στη Λάιστα.  

Κοινό αίτημα 4 Περιφερειών η σύνδεση Ε-65 με Εγνατία Οδό

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου επανέλαβε το αίτημα της Περιφερειακής Αρχής για την σύνδεση του αυτοκινητόδρομου Ε-65 με την Εγνατία Οδό, με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε πως αυτό το αίτημα το έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη σε συναντήσεις με τους Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος.

«Εμάς μας ενδιαφέρει ο αυτοκινητόδρομος να ‘ακουμπήσει’ στην Εγνατία Οδό σε οποιοδήποτε σημείο. Σκεφτείτε πόσο θα αλλάξουν τα πράγματα στην Ήπειρο, όταν τα Μετέωρα θα είναι συνδεδεμένα με την περιοχή μας. Δίνεται η δυνατότητα να αρθεί τελείως η απομόνωση της Ηπείρου. Αναμένουμε, συμμετέχουμε σε όλες τις συσκέψεις και λέμε τη γνώμη μας για αυτά τα έργα, για τα οποία ευελπιστούμε ότι κάτι θα γίνει, γιατί στο παρελθόν είχαν τελείως ξεχαστεί. Είναι έργα πνοής και περιμένουμε τις περαιτέρω εξελίξεις».

Για τη Γέφυρα της «Δέσπως»

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην αναγκαιότητα ταχείας προώθησης των διαδικασιών για το έργο κατασκευής της γέφυρας «Δέσπως»:
«Μας καίει το θέμα, έχουμε εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ Ηπείρου και αναμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, ώστε να δούμε και αυτό  το έργο να υλοποιείται, που είναι ζωτικής σημασίας για το παραθαλάσσιο τμήμα Ηγουμενίτσα – Πρέβεζα» υπογράμμισε.

Για τον Αγωγό Φυσικό Αερίου

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στον Αγωγό Φυσικού Αερίου, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Έχουμε τοποθετηθεί ως Περιφέρεια και έχουμε πάρει πρόσφατα  απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων του τμήματος της Ηπείρου, αν και λεγόταν ότι πιθανόν να μη χρειάζεται αυτή.  Έχουμε κάνει αγώνα, παρά το γεγονός ότι δεν πείσαμε κάποιες τοπικές κοινωνίες και παρότι αυτό δεν ήταν δική μας υπαιτιότητα. Είναι μεγάλο  πρόβλημα στην Ελλάδα, το ότι ορισμένοι βλέπουν φαντάσματα και περιβαλλοντικά προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, ενώ θέματα πολύ σοβαρά από περιβαλλοντικής άποψης το έχουν στα πόδια τους».
 
 Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα υλοποιηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, για να προσθέσει:
 
«Μας ενδιαφέρει πολύ το τι θα γίνει με την Κύπρο, την Κρήτη και στο Ιόνιο, γιατί πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος αγωγός είναι πιο ορατός για κατασκευή και μέσω αυτού μπορεί να γίνει η μεταφορά φυσικού αερίου στη Βορειοδυτική Ελλάδα και για αυτό έχουμε προετοιμαστεί και στην Ήπειρο».

Προωθείται η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ

Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στους ΧΑΔΑ, τονίζοντας ότι η Ήπειρος είναι μια από τις Περιφέρειες που δεν θα επιβαρυνθεί με πρόστιμα από την Ευρ. Ένωση για μη συμμόρφωση στο θέμα της αποκατάστασης των χωματερών, καθώς έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες εργασίες.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα