Connect with us

Επικαιρότητα

Περιφέρεια Ηπείρου: ο απολογισμός στα έργα και τις υποδομές για το 2011

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την ομιλία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, άρχισε σήμερα το απόγευμα η Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έχει αποκλειστικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας για το 2011. Σημεία της ομιλίας του:

Σήμερα κάνοντας τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της Αιρετής Περιφέρειας, δεν μπορώ να μην ανατρέξω στο πρόσφατο παρελθόν: Όταν σχεδιαζόταν και στη συνέχεια ψηφιζόταν ο νόμος για τον «Καλλικράτη»: Ένας νόμος στον οποίο στηρίζονταν πολλές ελπίδες για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, η οποία ήταν αναγκαία για τη χώρα μας. Σε αυτό άλλωστε συμφωνούμε όλοι μας.

Όσο για τους πόρους; Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Η μία μείωση διαδέχεται την άλλη. Ειδικά στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων η κατάσταση είναι τραγική και οι επιπτώσεις αντανακλώνται σε όλο το φάσμα της τοπικής οικονομίας. Ακόμη και σήμερα το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, το οποίο ήταν συνοδευτικό του «Καλλικράτη» παραμένει γράμμα κενό.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας, κινήθηκε μεθοδικά και συγκροτημένα για την προώθηση τόσο της απορρόφησης, όσο και της προετοιμασίας ώριμων προτάσεων, δημιουργώντας βάση δεδομένων, μέθοδο που μετά από αρκετούς μήνες πρότεινε σε όλες τις Περιφέρειες το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πολύ καλή πορεία του προγράμματος: Για το ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται αποκλειστικά η Περιφέρεια η απορρόφηση έφτασε το 38%, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 74%. Το 2011 οι εντάξεις έργων ανήλθαν σε 52 με προϋπολογισμό 135 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά είναι ενταγμένα 174 έργα. Οι πληρωμές που έγιναν το 2011 ανήλθαν σε 54 εκατομμύρια (συνολικά 111 εκ. ευρώ).

 

Μαζί με τα προγράμματα που χειρίζονται οι τράπεζες και τον Αναπτυξιακό Νόμο που υπάγονται στο ΕΣΠΑ Ηπείρου, οι εντάξεις έργων ανέρχονται στο 147%, οι συμβάσεις ανέρχονται στο 87% και οι πληρωμές ανέρχονται στο 49%.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών η Ήπειρος το δεύτερο εξάμηνο του 2011 κατέχει τη δεύτερη θέση στην κούρσα του ΕΣΠΑ σε αποπληρωμές και στις συμβασιοποιήσεις έργων.

Ιδιαίτερη θετική ήταν και η πρόοδος που σημειώθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο του 2004, καθώς για το δεύτερο εξάμηνο με την πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε με τον αρμόδιο Υφυπουργό και την εξαιρετική προεργασία των υπαλλήλων της Περιφέρειας εξασφαλίστηκε και διατέθηκε στους επενδυτές 31 εκατομμύρια ευρώ.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας στο χρόνο που διανύσαμε δεν «κρύφτηκε» είτε στα μικρά, είτε στα μεγάλα ζητήματα. Δεν προέταξε το πολιτικό κόστος, αλλά το συμφέρον των πολιτών, εισακούγοντας και συνεκτιμώντας πάντα τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Ήταν μπροστά σε περιβαλλοντικά ζητήματα, άλλωστε η προστασία του περιβάλλοντος πρωταρχική της έννοια. Θυμίζω υδρεύσεις, αποχετεύσεις, βιολογικοί καθαρισμοί ΧΥΤΑ Ελληνικού, προώθηση εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Παράλληλα αυξήσαμε τους ελέγχους με τη συγκρότηση ειδικού συνεργείου με θετικά ως τώρα αποτελέσματα. Σταθήκαμε και συνεχίζουμε να είμαστε απέναντι σε μεθοδεύσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως η κατασκευή μονάδας ασφαλτικών στη Σαγιάδα κ.α.


Ειδική αναφορά θέλω να κάνω σε δύο θέματα: Το δίκτυο Φυσικού Αερίου και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για το Φυσικό Αέριο έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και θεωρούμε ότι η διέλευση του από την Ήπειρο είναι για μας κάτι περισσότερο από αναγκαία. Κατανοούμε τις αντιδράσεις, πιέσαμε για την εξεύρεση κοινής αποδεκτής λύσης για τη χωροθέτηση, ευχόμαστε να μη χαθεί η ευκαιρία για την Ήπειρο. Είμαστε θετικοί στις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, στο βαθμό που αυτές δεν καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε κατασκευές «φαραωνικών φραγμάτων», όπως αυτό του Αγίου Νικολάου, το οποίο επανέρχεται χωρίς καν μια πειστική εξήγηση και χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Η Περιφέρεια στηρίζει την Αναπτυξιακή της Εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» καθώς και τις άλλες δύο αναπτυξιακές εταιρίες στις οποίες μετέχει μειοψηφικά: Την ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. και την ΑΝΕΘ Α.Ε.. Μέσω αυτών μπορούν να προωθηθούν και να αξιοποιηθούν σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Η ανάπτυξη όμως δεν περιορίζεται μόνο στα έργα και τις δράσεις που έχουν ανατεθεί στην Περιφέρεια. Εξαρτάται και από τους μεγάλους οδικούς άξονες που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Προσπαθήσαμε με κάθε πρόσφορο τρόπο να πιέσουμε και να πείσουμε την Πολιτεία για την προώθηση επιτέλους των έργων στην Ιόνια Οδό και την επέκτασή της μέχρι τα σύνορα, τη συνέχιση της Ε65, την κατασκευή του τμήματος Ηγουμενίτσα – Μαυρομάτι, της σύνδεσης Πρέβεζα – Ιόνιας οδού κ.α., τους ενδοπεριφερειακούς οδικούς άξονες με θετική επιτέλους έκβαση του ζητήματος της κατασκευής του δρόμου Τύρια – Σιστρούνι – Θεσπρωτικό.

Advertisement

Πηγή:ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα