Connect with us

Editorial

Τεράστιες οι δυνατότητες ανάπτυξης μέσω των μεγάλων έργων υποδομής για την Ελλάδα

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα σημαντικά έπονται το επόμενο διάστημα στο χώρο των υποδομών

Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα σκληρές αλλά αν η συνταγή «πετύχει» τότε σε μερικούς μήνες θα έχουμε στην κυριολεξία μία «ανάσταση» του κατασκευαστικού κλάδου.

Οι πολιτικές αποφάσεις της Τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης πλέον συνδέεται άρρηκτα με τις εσωτερικές προσπάθειες για ανάπτυξη καθώς στο πακέτο των 31δις ευρώ προβλέπεται ένα τεράστιο ποσό που αγγίζει τα 6 δις ευρώ να διοχετευθεί στις εταιρείες με οφειλές από το Δημόσιο δίνοντας μεγάλο πακέτο χρημάτων στην πραγματική οικονομία.

Τα σχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών φαίνονται ιδιαίτερα τολμηρά με τον πήχη να έχει ανέβει πολύ ψηλά. Τα έργα που προβλέπονται να πάρουν μπρος το επόμενο διάστημα είναι πολλά και ιδιαιτέρως μεγάλα σε προϋπολογισμό.

Μέχρι το τέλος του έτους εφόσον το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μείνει νηφάλιο τα έργα που θα τρέξουν είναι και πολλά και βρίσκονται διάσπαρτα σε περιοχές της χώρας. Το σημαντικότερα έργα που περιμένουμε είναι:

Το Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Είναι ένα έργο σημαία το οποίο έχει προωθηθεί από τις πρώτες μέρες της νέας Κυβέρνησης καθώς ο τεράστιος προϋπολογισμός του που φτάνει τα 800.000.000 ευρώ θα «ταΐσουν»  κυριολεκτικά όλη την Κρήτη καθ` όλη τη διάρκεια των κατασκευών. Το έργο αν δημοπρατηθεί με επιτυχία μέχρι το τέλος του έτους μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα μπορούμε να έχουμε τον ανάδοχο-παραχωρησιούχο και 4 κατασκευαστικά έτη.

Η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά. Πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό και συγκοινωνιακό έργο το οποίο έχει προϋπολογισμό 515.000.000 ευρώ. Με την κατασκευή του θα αυξήσει κατά 50% το μήκος του Μετρό της πόλης και θα φέρει νέο αέρα στα έργα υποδομής της πόλης. Ευχή για το έργο να μην έχει τα τραγικά προβλήματα που παρουσιάζει η κατασκευή της βασικής γραμμής.

Η ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα. Το ιδιωτικό αυτό έργο έχει προϋπολογισμό 566.000.000  χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και είναι το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Αθήνα. Η ανάπλαση θα γίνει στο χώρο του παλιού Ιππόδρομου και εκεί θα ανεγερθούν η Εθνική Βιβλιοθήκη, η νέα Λυρική Σκηνή και το πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Ανάδοχος υπάρχει και το κυρίως κατασκευαστικό έργο θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Η ολοκλήρωση των Σιδηροδρομικών έργων στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός: πρόκειται για το μεγαλύτερο Σιδηροδρομικό έργο της τελευταίας δεκαετίας με προϋπολογισμό που φτάνει τα 517.000.000 ευρώ. Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη και η χρονοαπόσταση θα μειωθεί σε 3 ώρες και 15 λεπτά. Το έργο περιλαμβάνει φυσικά και την ηλεκτροκίνηση της γραμμής.

Επανεκκίνηση των έργων στους Αυτοκινητόδρομους: αφήσαμε το μεγαλύτερο για το τέλος. Τα έργα στους παγωμένους αυτοκινητόδρομους ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ σε κόστος και θα δώσουν και πάλι χιλιάδες θέσεις εργασίας. Με το ξεκίνημα των έργων αναμένουμε και την πτώση της τιμής των υπερβολικών διοδίων που σήμερα είναι πλέον δυσβάσταχτα. Τα έργα αφορούν τους αυτοκινητόδρομους σε Ολυμπία Οδό, Σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα, Ιόνια Οδό και Κεντρική Οδό Ε65.

Μεγάλης σημασίας είναι και τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία ενώ δίνουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτά δεν είναι άλλα από την:

 • Επέκταση του Μετρό από το Χαϊδάρι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (550.000.000 ευρώ).
 • Η κατασκευή της βασικής γραμμής Μετρό στη Θεσσαλονίκη (1,1 δις ευρώ)
 • Η κατασκευή του οδικού κλάδου του Αυτοκινητόδρομου Μορέα από το Λεύκτρο στη Σπάρτη σε μήκος περίπου 50χλμ
 • Η αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία σε μήκος 48χλμ (350.000.000 ευρώ)
 • Τα οδικά έργα στους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού (Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Φλώρινα-Νίκη, Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, Κομοτηνή-Σύνορα, Αρδάνιο-Ορμένιο)
 • Τα έργα αναβάθμισης των λιμένων σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Πειραιά, Μύκονο, Γύθειο κλπ
 • Τα έργα αναβάθμισης των Αεροδρομίων Μακεδονία, Ιωαννίνων, Σκιάθου, Πάρου, Χανίων
 • Τα δεκάδες έργα ύδρευσης-αποχέτευσης που είναι διάσπαρτα στην Ελλάδα με πόρους του ΕΣΠΑ


Περιμένουμε και την εκκίνηση των δημοπρατήσεων για τη νέα γενιά έργων με παραχώρηση:

 • Οδικός άξονας Ελευσίνα-Θήβα
 • Επεκτάσεις Αττικής Οδού
 • Υποθαλάσσια Σήραγγα Σαλαμίνας
 • Υποθαλάσσια Σήραγγα Λευκάδας


Σημαντικά έργα υποδομής είναι φυσικά και τα έργα ενέργειας που αναμένονται:
-Southstream που μέρος του προβλέπεται να περάσει από την Ελλάδα
-Αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ
-Αγωγός φυσικού αερίου ATGI
-Έρευνες Υδρογονανθράκων σε Ιόνιο, Πατραϊκό, Ιωάννινα και αλλού

Αυτά φυσικά προϋποθέτουν μεγάλες δυνάμεις τόσο από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία όσο και από την Ευρώπη στην οποία εναποτίθενται πλέον οι περισσότερες ελπίδες αναφορικά με το χρηματικό κομμάτι.

Πηγή:ypodomes.com


Διαβάστε περισσότερες ενδιαφέρουσες ειδήσεις πατώντας εδώ.

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα