Connect with us

Editorial

Πρόταση: Σχέδιο 2021, ένα όραμα για την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία πρόταση για ένα νέο στόχο, ένα νέο όραμα

Με αφορμή την  κατάσταση που  βρίσκεται η χώρα, οικονομικά και κοινωνικά, είμαστε μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία που μόνο μεγάλες κρίσεις μπορούν να προκαλέσουν. Εδώ και 5 χρόνια η Ελλάδα σέρνεται σε μία κατάσταση αντιστρόφως ανάλογη με αυτή που ήταν 10 χρόνια πριν.

Όμως δέκα χρόνια πριν υπήρχε ευημερία. Γιατί υπήρχε ανάπτυξη. Γιατί υπήρχε όραμα. Γιατί υπήρχε η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Η περίοδος από το 1996 μέχρι το 2004 είναι η καλύτερη περίοδος που έχει περάσει ποτέ η Ελλάδα. Έπεσαν πολλά χρήματα τα οποία μεταφράστηκαν σε μεγάλα έργα υποδομής αλλά και εκσυγχρονιστικά έργα σε πολλές διαφορετικές μορφές ανάπτυξης όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός.

Ταυτόχρονα στο ίδιο διάστημα είχαμε την μεγαλύτερη άνθηση στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων με ρυθμούς διπλούς και τριπλούς από την υπόλοιπη Ευρώπη. Κέντρο όλων αυτών ήταν ένα σχέδιο, ένα όραμα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 με κέντρο την Αθήνα.

Advertisement

Σήμερα εν μέσω της σφοδρής οικονομικής καταιγίδας που βιώνουμε έχουμε μία ευκαιρία να στοχεύσουμε σε ένα νέο όραμα, μία νέα Ιθάκη. Ένα όραμα το οποίο να είναι Πανελλήνιο, Πανεθνικό και να προσφέρει ελπίδα στον λαό μας που εδώ και μερικά χρόνια την έχει απολέσει.

Σε 9 χρόνια από σήμερα η πατρίδα μας θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού αγώνα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μία έναρξη που έγινε φλόγα και κατόπιν η αφορμή να δημιουργηθεί το Νέο Ελληνικό Κράτος.

Σήμερα έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, στην επέτειο των 200 ετών από τον αγώνα που έκαναν οι πρόγονοι μας, να τους μιμηθούμε. Να συμμετέχουμε σε ένα αγώνα που και αυτός κατά μία έννοια είναι απελευθερωτικός.  

Βασιζόμενοι στην ιδέα της επαναφοράς της Ελλάδας στο κέντρο της Ευρώπης, να γίνουμε και πάλι παράδειγμα ελπίδας, θάρρους, αγωνιστικής διάθεσης και προοπτικής. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα όραμα: ας το ονομάσουμε «Σχέδιο 2021- 200 χρόνια Ελεύθερη Ελλάδα» να θέσουμε ένα σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό μπορεί να εξυπηρετεί διπλό σκοπό: ο πρώτος σκοπός είναι μέσα από σημαντικά έργα ανάπτυξης, από οραματικά έργα και μνημεία-σύμβολα να υπενθυμίσει στον κόσμο ποια είναι πραγματικά η Ελλάδα κάνοντας ολική επαναφορά στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Ο δεύτερος και πιο ιερός σκοπός είναι μέχρι το 2021 η χώρα μας να έχει καταφέρει να ξεφύγει από την λαίλαπα του χρέους και του δανεισμού. Με ορθόδοξο και αποδεκτό τρόπο. Γινόμενοι και πάλι παράδειγμα για άλλους λαούς και όχι παράδειγμα προς αποφυγήν όπως είμαστε σήμερα.

Advertisement

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν στην πατρίδα μας. Μία πρόταση είναι το επόμενο διάστημα μέσα από κάθε Περιφέρεια να προταθούν έργα υποδομής τα οποία θα είναι έτοιμα μέχρι το 2021 ίσα καταμερισμένα ανάλογα με τον πληθυσμό της χώρας.

Μία  επιτροπή ανάλογη των Ολυμπιακών Αγώνων από επιφανείς Έλληνες από κάθε τομέα (πολιτικοί, τεχνοκράτες, καλλιτέχνες, ενεργοί πολίτες , αθλητές κλπ) να αποφασίσουν τι θα προωθηθεί. Μέσα από μία κεντρική ιδέα που θα χρηματοδοτηθεί από πολλούς διαφορετικούς πόρους (Ευρωπαϊκούς, Ελληνικούς, Ιδιωτικούς κ.α) .

Έργα που θα δώσουν ανάπτυξη, προοπτική. Να γίνει ένα πραγματικό κοινωνικό συμβόλαιο που να καλεί όλους του Έλληνες να συμμετέχουν. Άμεσα ή έμμεσα.  Με εθελοντισμό, με εργασία, με προσφορά, με πνευματική εργασία.

Στις πόλεις-σύμβολο του απελευθερωτικού μας αγώνα αλλά και στις σημερινές Μητροπόλεις της χώρας μας να γίνουν εμβληματικά μνημεία που να θυμίζουν σε εμάς και τις επόμενες γενιές Ελλήνων ότι η ψυχή  πάντα νικά.  Ότι ο λαός μας περνώντας πολλές φορές ανυπέρβλητα εμπόδια έφτασε να γίνει αντικείμενο θαυμασμού από όλο τον κόσμο.

Πόλεις όπως το Μεσολόγγι, η περιοχή του Σουλίου, τα νησιά της Χίου και των Ψαρών, και άλλες που έγιναν σύμβολο αγώνα να αποκτήσουν επιτέλους μεγάλα μνημεία  σύμβολα. Μνημεία που θα κάνουν γνωστό χάρη σε ποιον αγώνα σήμερα είμαστε ένα ελεύθερο έθνος.

Η πρόταση αυτή μπορεί να γίνει αληθινή αν πολλοί Έλληνες το θελήσουν. Αν αυτοί που κρατούν τις τύχες μας και έχουν λόγο στην πολιτική ζωή αποφασίσουν ότι πρέπει να γίνει κάτι οραματικό για την πατρίδα και τον λαό.

Advertisement

Εγώ λοιπόν θα πω πως : όραμα μας λείπει Κύριοι, όχι θέληση, μπορείτε να το προσφέρετε;

Καλό Καλοκαίρι σε όλους


24.7.2012
Νίκος Καραγιάννης

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα