Στη Λιβαδειά έγινε η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας: συζήτηση και λήψη αποφάσεων για την απρόσκοπτη υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ, για την κατασκευή σημαντικών έργων οδοποιίας και για σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων.
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα φιλόξενο κλίμα η Λιβαδειά υποδέχτηκε στο χώρο συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Βοιωτίας, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τους προσκεκλημένους στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας.
Μετά τους εναρκτήριους χαιρετισμούς του Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας και του Δημάρχου της Λιβαδειάς, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του προς τον Περιφερειάρχη για τη συνεργασία ειδικά σε ότι αφορά τη επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, ο κ. Περγαντάς, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για κρίσιμα θέματα της Βοιωτίας και ειδικότερα:
Στην αγροτική ανάπτυξη, όπου ήδη έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η Β΄φάση των αρδευτικών έργων Λιβαδειάς, έργο που ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες και στις απαιτήσεις των γεωργών της περιοχής.
Στη στήριξη του Οργανισμού Κωπαϊδας, ενός φορέα που απαιτείται η συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας του, εξυπηρετώντας πολύπλευρα και σημαντικά θέματα της αγροτικής οικονομίας.
Στην τροφοδότηση με πόσιμο και καθαρό νερό των οικισμών της ευρύτερης περιοχής Ασωπού που είχαν υποστεί περιβαλλοντική υποβάθμιση των υπόγειών υδροφορέων, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ, όπως το έργο της ύδρευσης Νεοχωρακίου και Ελαιώνα Θηβών.
Στην ανάγκη χωροταξικών ρυθμίσεων στην περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου, προκειμένου να εξυγιανθεί περιβαλλοντικά και να αναβαθμιστεί λειτουργικά η άτυπη βιομηχανική ζώνη.
Στην αποτελεσματική πρωτοβουλία της Νομαρχίας Βοιωτίας που σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, οδήγησε, από το 2003, στην επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Βοιωτία καθώς και στην αναγκαιότητα εφαρμογής ρεαλιστικών προτάσεων σε όλη τη Στερεά Ελλάδα.
Ακολούθησε η συζήτηση της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με είκοσι θέματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν :
Η προέγκριση πιστώσεων για το 2012 προκείμενου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση και χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ αξιοποιώντας τη δυνατότητα της μη δαπανημένης πίστωσης του 2011 επαυξημένης κατά 30 %. Η διαδικασία αυτή αφορά, μεταξύ άλλων, πολλά έργα που υλοποιούν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα:
-
Το δρόμο «¶μφισσα – Λιδορίκι», προϋπολογισμού 20,9 εκ ευρώ
-
Την ανακατασκευή του παλιού συγκροτήματος του Νοσοκομείου Λαμίας, προϋπολογισμού 14,3 εκ ευρώ
-
Τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Κύμης, προϋπολογισμού 8,9 εκ ευρώ
-
Το δρόμο Αταλάντη – όρια Νομών Βοιωτίας / Φθιώτιδας (τμήμα από Ελάτεια έως διασταύρωση ΠΕΟ Λαμίας – Λιβαδειάς, με κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων), προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ
-
Το δρόμο Θήβα – Λιβαδειά (τμήμα Μαυρομάτι – Βάγια με κατασκευή ανισόπεδου κόμβου Βαγίων), προϋπολογισμού 7,9 εκ. ευρώ
-
Το ενιαίο σχολικό συγκρότημα (Γυμνάσιο – Λύκειο) Λαμίας, προϋπολογισμού 10,9 εκ. ευρώ
-
Το Δημοτικό σχολείο Εχιναίων Φθιώτιδας, προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ
-
Το δρόμο Θίσβη – Κανάβαρι, που πρόκειται να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει άμεσα, προϋπολογισμού 33,9 εκ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση έργων οδοποιίας από το Ειδικό Αναπτυξιακό της Περιφέρειας (ΣΑΕΠ 766) και η ένταξη νέων έργων στο πρόγραμμα Πίνδος, με παράλληλη εξυγίανσή του. Συγκεκριμένα δρομολογείται η υλοποίηση των έργων:
-
Συντήρηση – βελτίωση της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνα – Θήβα – Λιβαδειά στο τμήμα από το ΚΕΠΒ μέχρι τον κόμβο Πυρί, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική και επείγουσα παρέμβαση που θα αναβαθμίσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε τμήμα περίπου 5,5 χιλιομέτρων στα δυτικά της Θήβας, που δέχεται τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο, εξαιτίας της διέλευσης βαρέων οχημάτων.
-
Συντήρηση – βελτίωση της επαρχιακής οδού διασταύρωση Διστόμου – Δαυλείας έως τα όρια της Βοιωτίας στην περιοχή του Μαυρονερίου, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.
-
Βελτίωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου Χρύσω – Αγ. Δημήτριος Ευρυτανίας, προϋπολογισμού 780.000 ευρώ.
-
Ανάδειξη λίμνης Κρεμαστών – κατασκευή οδού πρόσβασης τμήμα Νεοχώρι ? Φτερόλακα Ευρυτανίας, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ.