Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Τον Απρίλιο δημοπρατείται το τριπλό έργο Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

Δημοσιεύθηκε

στις

330εκ.ευρώ για να αλλάξει η βιτρίνα της πόλης, το Φάληρο

Ένα από τα έργα-σημαίες για φέτος είναι το τριπλό έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Για όσους μπερδεύονται τα έργα στο Φαληρικό Όρμο έχουν να κάνουν με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Στάδιο Ταε Κβο Ντό με πολλά σύνοδα έργα. Το σύνολο των έργων έχει προϋπολογισμό 330εκ.ευρώ και όταν ολοκληρωθεί θα έχει αλλάξει την εικόνα της «βιτρίνας» της Αθήνας.

Νέος δρόμος, πάρκο αναψυχής 550 στρεμμάτων, θεματικά πάρκα, υπόγεια παρκινγκ, τεχνητή παραλία,  νησίδες που θα περικλείουν το έργο, θα δημιουργήσουν μία εικόνα εντελώς διαφορετική από την σημερινή με σκοπό οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πόλης να έχουν μια «μαγική εικόνα» της παράκτιας ζώνης της πόλης.

Το μεγάλο έργο ανάπλαση του παραλιακού μετώπου αποτελείται από 3 και όχι 1 μεγάλα έργα.  Είναι το έργο μετατόπισης του δρόμου και των αντιπλημμυρικών έργων, το έργο ανάπλασης με την δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου και το λιμενικό έργο που αφορά την δημιουργία λιμενικών υποδομών. Συγκεκριμένα:

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ-ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το πρώτο έργο, που είναι σε διαδικασία έγκρισης δημοπράτησης (έτοιμα τα έργα δημοπράτησης, εγκεκριμένο από την Διαχειριστική Αρχή) είναι το μεγάλο συγκοινωνιακό – αντιπλημμυρικό έργο με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 150 εκ. ευρώ.  

Περιλαμβάνει: την κατασκευή αντιπλημμυρικού καναλιού ώστε, σε συνδυασμό με τα κατασκευασμένα ολυμπιακά έργα να επιτυγχάνεται η πλήρης αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών Μοσχάτου-Καλλιθέας, τη μεταφορά προς τη θάλασσα κατά 90μ και τμηματική κάλυψη της Λ.Ποσειδώνος ώστε να ενωθεί η πόλη με την παράκτια ζώνη.

Επίσης προβλέπονται οι  κατασκευές κόμβων πρόσβασης προς και από το Συνεδριακό Κέντρο, αγωγός τροφοδοσίας με επεξεργασμένο νερό από την Ψυτάλλεια ή κινητή μονάδα επεξεργασίας για την άρδευση του πάρκου που αποτελεί ταυτόχρονα και τμήμα του σημαντικού αγωγού ανανέωσης των νερών του Κηφισού, αγωγός τροφοδοσίας με θαλασσινό νερό όλων των περιοχών του πάρκου με δυνατότητα να εξυπηρετήσει και το Πολιτιστικό Κέντρο ΙΣΝ (του Φαληρικού Δέλτα)κ.α.

Advertisement

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
Το δεύτερο έργο που είναι λίγο πιο πίσω μελετητικά αφορά την δημιουργία μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στις ζώνες 1 και 2 με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 160εκ. ευρώ. Περιλαμβάνει το σύνολο των έργων διαμόρφωσης περιοχής έκτασης περίπου 530 στρεμμάτων σε μητροπολιτικό πάρκο. Επίσης τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης (συνολικά 1000 περίπου θέσεων) και τρεις υδατοδεξαμενές για κολύμβηση και αναψυχή.

Η προβλεπόμενη δόμηση, υφιστάμενη και νέα, ανέρχεται σε 16.000 τμ με χρήσεις εστίασης-αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων (θερινός κινηματογράφος, υπαίθριος χώρος συναυλιών, χώροι εκθέσεων), αθλητικές (γήπεδα 5×5, κολυμβητήριο, γυμναστήριο, adventure park) αλλά και εμπορικά καταστήματα στη ζώνη του Beach Volley. Στο έργο περιλαμβάνονται επίσης πέντε ειδικές εικαστικές κατασκευές που έχουν σχεδιαστεί από νέους έλληνες designers.

ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Αυτό το έργο επίσης είναι έτοιμο προς δημοπράτηση. Περιλαμβάνει τα λιμενικά έργα, προβλήτες περιπάτου με την κεντρική να φτάνει τα 120 μέτρα μήκος, αναδιαμόρφωση του κρηπιδώματος, διαμόρφωση τεχνητής παραλίας και νησίδων προστασίας αυτής, με εκτιμώμενο προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ.

Για την πιστή εκτέλεση αλλά και παρακολούθηση των μεγάλων αυτών έργων προβλέπεται ακόμα να υπάρξουν:
Μελέτες εφαρμογής που θα εκπονηθούν από τους αναδόχους των έργων.
Υπηρεσίες συμβούλων διοίκησης έργου και κατασκευών (Project & Construction Management)

ΔΩΡΕΑ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
Όλες οι μελέτες του πολύ μεγάλου αυτού έργου είναι με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συνολικού ύψους περίπου 3.800.000 ευρώ, με παράλληλη δέσμευση από την πολιτεία προς το Ίδρυμα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου ανάπλασης:

Εκπονήθηκε η μελέτη Master Plan από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano, ώστε να επιτευχθεί ενιαία φιλοσοφία με το έργο του παρακείμενου Πολιτιστικού Κέντρου και συμπληρωματικότητα χρήσεων για την όλη έκταση (Πολιτιστικό Κέντρο ΙΣΝ, Συνεδριακό Κέντρο, Μητροπολιτικό Πάρκο).

Εκπονήθηκε η τεχνική μελέτη για το σύνολο των έργων ανάπλασης μαζί με τεύχη δημοπράτησης για υλοποίηση με το σύστημα με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης, χωρίς τεχνική αξιολόγηση. Ο σχεδιασμός προβλέπει κατανομή των έργων σε επιμέρους υποέργα ως εξής (π/υ δημοπράτησης με ΓΕ&ΟΕ, απρόβλεπτα, αναθεώρηση και ΦΠΑ):

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Παρά την πλήρη τεχνική ωριμότητα και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, για να δημοπρατηθούν τα έργα απαιτείται και η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους, η οποία έχει ως προϋπόθεση την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος Σχεδιασμού.

Το Διάταγμα επί του παρόντος υπογράφεται από τους συναρμόδιους Υπουργούς ώστε να αποσταλεί στη συνέχεια στο ΣτΕ για επεξεργασία. Με τα σημερινά δεδομένα προβλέπεται η ταυτόχρονη δημοπράτηση των έργων τον Απρίλιο του 2013.

Advertisement

Το κτίριο –τοπόσημο ωφέλιμης επιφάνειας περίπου 500τμ επί της κεντρικής προβλήτας, που θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τις ανωτέρω εργολαβίες, θα αποτελεί επίσης βασικό προορισμό για τους χρήστες του πάρκου και πηγή εσόδων κατά τη λειτουργία του.

Στην ίδια περιοχή έχουμε και τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα, έργο που γίνεται κάτω από την χρηματοδοτική σκέπη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που δεν έχουν καμία σχέση με τα έργα του Φαληρικού Όρμου.

 

 

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα