Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Τους επόμενους 2 μήνες η προκήρυξη για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Δημοσιεύθηκε

στις

Eφικτή μέχρι το τέλος Μαρτίου η προκήρυξη του διαγωνισμού για την καλωδιακή σύνδεση των Κυκλάδων εκφράζουν στελέχη του Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ).

Την αισιοδοξία τη στηρίζουν στο ότι η διασύνδεση έχει επανασχεδιαστεί και περιλαμβάνει λιγότερα χιλιόμετρα υποβρύχιων καλωδίων, ώστε να μειωθεί το κόστος του, αλλά και το συνολικό προς εκτέλεση έργο. Όλα δε αυτά χωρίς να γίνει έκπτωση ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών που θα συνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα.

Ας σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε εκτός του βασικού κορμού της διασύνδεσης, δηλαδή του υποβρύχιου καλωδίου Λαυρίου-Σύρου, μήκους 108 χιλιομέτρων, εσωτερικό βρόχο υποβρύχιας διασύνδεσης των νησιών Σύρου, Μυκόνου, Πάρου, Νάξου και Τήνου.

Έτσι το τίμημα πλησίαζε τα 500 εκατ. ευρώ, με τουλάχιστον 20% του προϋπολογισμού να αντιστοιχεί σε δαπάνες πόντισης, το ύψος των οποίων θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ περισσότερο και ανάλογα με τις συνθήκες που θα αντιμετωπίζονταν κατά την πόντιση του καλωδίου στον βυθό.

Advertisement
"

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει σύνδεση της Σύρου με το ηπειρωτικό σύστημα και ακτινική τροφοδότηση της Πάρου, της Νάξου και της Μυκόνου από τη Σύρο. Ειδικότερα:

* Αρχική σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο ονομαστικής ικανότητας 200 MVA, μήκους 108 χιλιομέτρων.

* Σύνδεση της Σύρου με το βόρειο άκρο της Τήνου με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο ονομαστικής ικανότητας 200 MVA, μήκους 33 χιλιομέτρων.

* Ακτινική τροφοδότηση της Πάρου από τη Σύρο με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο ονομαστικής ικανότητας 140 MVA, μήκους 46 χιλιομέτρων.

*Ακτινική τροφοδότηση της Μυκόνου από τη Σύρο με υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο ονομαστικής ικανότητας 140 MVA, μήκους 35 χιλιομέτρων.

Advertisement
"

Στόχος του ΑΔΜΗΕ με τον νέο σχεδιασμό είναι να επιτευχθεί ταχύτητα υλοποίησης του έργου, μείωση του ρυθμού των εκταμιεύσεων λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της οικονομικής συγκυρίας και την αξιοποίηση κατά το περισσότερο δυνατόν υφιστάμενων ανενεργών υποδομών. Επιπλέον, με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, θα υπάρξουν περιθώρια βελτιστοποίησης της αξιοπιστίας τροφοδότησης των νησιών σε δεύτερο στάδιο, με την ολοκλήρωση του βρόχου των Κυκλάδων.

Με την έναρξη λειτουργίας του καλωδίου θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων και υπέρ του συνόλου των καταναλωτών, καθώς θα διακοπεί η λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων Σύρου, Πάρου και Μυκόνου (μαζούτ και πετρέλαιο ντίζελ) οι οποίες χρεώνονται στον λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

Επίσης, για την εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερης εξοικονόμησης στο κόστος κατασκευής, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ εξετάζουν τη δυνατότητα το έργο να σπάσει σε υποέργα (προμήθεια καλωδίων, εξοπλισμού, εργασίες πόντισης, κατασκευαστικές εργασίες). Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, καθώς αξιολογούνται τα δεδομένα της λύσης, η οποία επιπλέον απαιτεί υπηρεσίες από εξειδικευμένο project manager.

Το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων διαμορφώθηκε με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής όχλησης στα νησιά και τον Νοέμβριο του 2006 χαρακτηρίστηκε με υπουργική απόφαση «έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας». Στην κατεύθυνση αυτή, οι νέοι υποσταθμοί επί των νησιών έχουν χωροθετηθεί κοντά στην ακτή, ώστε να αποφεύγεται η κατασκευή εναέριων γραμμών μεταφοράς στο έδαφός τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 χορηγήθηκε η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο, ενώ παράλληλα προχώρησε σχετικός διαγωνισμός και τον Ιανουάριο του 2012 ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών. Ωστόσο, η διαγωνιστική διαδικασία δεν κατέληξε σε κατακύρωση του έργου.

Advertisement
"

Οι δύο προσφορές που κατατέθηκαν (Siemens A.E. – Prysmian Powerlink Srl – Nexans Norway AS και Ελληνικά Καλώδια) προέβλεπαν λύσεις με τεχνολογία εναλλασσόμενου ρεύματος, ενώ το κόστος κρίθηκε ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της συγκυρίας και προτιμήθηκε να κριθεί άγονος, προκειμένου να προκηρυχθεί νέος με μικρότερο κατασκευαστικό έργο και κόστος.

 

Πηγή: euro2day.gr

Advertisement
"
Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα