Connect with us

Τρένο

ΟΣΕ: Φλερτάρει με την ιδέα ίδρυσης σιδηροδρομικής εταιρείας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ο ΟΣΕ μπορεί και θα πρέπει να εξετάσει το δικαίωμα που του παρέχει το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο για επιστροφή στις μεταφορές σαν πάροχος υπηρεσιών, υποστήριξε με δηλώσεις του στο GrTimes.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιώργος Κακουλάκης, προσθέτοντας ότι σύντομα, μέσα στο Δεκέμβριο, πρόκειται να δημοσιευτεί και η διακήρυξη για την εκμετάλλευση του Θριασίου ΙΙ.«Στο τελευταίο, 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο με το οποίο θα εναρμονισθεί ως το Δεκέμβριο η ελληνική νομοθεσία, είναι πλέον σαφές ότι μπορεί και ο διαχειριστής υποδομής λειτουργώντας όμως ως μία κάθετη επιχείρηση, να ασκεί μεταφορικό έργο, είτε δημιουργώντας μία εταιρεία, είτε συμμετέχοντας σε άλλη εταιρεία.

«Θα μπορούσε θεωρητικώς, αν και αυτό είναι αρκετά θεωρητικό, ο ΟΣΕ να συγχωνευτεί με μία άλλη σιδηροδρομική επιχείρηση, με τον Οργανισμό να συνεχίσει να είναι ο διαχειριστής υποδομής και η σιδηροδρομική επιχείρηση να εκτελεί το μεταφορικό έργο. Ή θα μπορούσε αντίστοιχα ο ΟΣΕ να δημιουργήσει μία σιδηροδρομική επιχείρηση, μία άλλη εταιρεία, την οποία και θα έλεγχε.

«Αυτά προβλέπει το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο και αφού μας δίνει αυτή τη δυνατότητα δεν μπορούμε να την απεμπολήσουμε. Δεν λέμε ότι θα ξεκινήσουμε μία τέτοια προσπάθεια αύριο, αλλά μας δίνεται ένα δικαίωμα, μία δυνατότητα που τη θέλουμε».

Ωστόσο, όπως αναγνώρισε ο κ. Κακουλάκης, η λειτουργία του ΟΣΕ ως μία κάθετη επιχείρηση «σκοντάφτει» στις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν το 2010 με τον «τεμαχισμό» του Οργανισμού σε ανεξάρτητες εταιρείες, που κατέληξε στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ιταλικό όμιλο FSI και στην συνέχεια στην πώληση της ΕΕΣΣΤΥ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2019 (σ.σ. έχει υπογραφεί με το ΤΑΙΠΕΔ η συμφωνία μεταβίβασης μετοχών).

Θριάσιο ΙΙ: Το Δεκέμβριο η διακήρυξη

Το μεγάλο όμως project που ενδιαφέρει τον ΟΣΕ, αφορά το Θριάσιο ΙΙ, ένα project το οποίο πιστεύεται ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών παικτών του κλάδου των εμπορευτικών μεταφορών και logistics καθώς όπως υποστηρίζεται από γνωρίζοντες, «όποιοι θέλουν να παίξουν σοβαρά στις μεταφορές, θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό για το Θριάσιο ΙΙ, πιθανότατα και η Cosco».

«Ο ΟΣΕ έχει πλέον αναλάβει την αποκλειστική αρμιοδιότητα για την εκμετάλλευση του Θριασίου ΙΙ, την οποία δεν είχε ουσιαστικά παρότι ήταν ιδιοκτήτης, συνεπεία των αλλαγών που επέφερε ο ν.3892/2010.

«Πλέον», εξήγησε ο κ. Κακουλάκης, «επανακτά ο ΟΣΕ την εκμετάλλευση. Το αρμόδιο Υπουργείο είναι αυτό που θα καθορίσει τους όρους του διαγωνισμού. Περιμένουμε να δούμε σε τι μοντέλο εκμετάλλευσης θα πάμε. Προφανώς θα είναι ένα μοντέλο συνεκμετάλλευσης με ιδιώτη, σύμφωνα και με την υποχρέωση που έχει αναληφθεί έναντι της Κομισιόν, ένα ΣΔΙΤ μάλλον στο οποίο θα έχει συμμετοχή και ο ΟΣΕ. Τώρα εξετάζεται το χρηματοοικονομικό μοντέλο οπότε και θα δούμε ποιοι θα είναι οι όροι της διακήρυξης».

Η διακήρυξη για το Θριάσιο ΙΙ θα βγει άμεσα, μέσα στο Δεκέμβριο. Το μοντέλο της συνεκμετάλλευσης είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό επεξεργασμένο. Υπάρχει οικονομική μελέτη για την ανάπτυξη του Θριασίου ΙΙ το οποίο είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Αυτό που λείπει είναι η μορφή της εκμετάλλευσης και η νομική της αποτύπωση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΣΕ η συνεκμετάλλευση που θα προταθεί, θα έχει ως βάση τα εξής: Μη παραχώρηση της έκτασης, θα παραχωρηθεί μόνο το δικαίωμα χρήσης. Ο ΟΣΕ θα κρατήσει οπωσδήποτε τη σιδηροδρομική εκμετάλλευση π.χ. ότι έχει να κάνει με τέλη, εκτός διαγωνισμού και εφ’ όσον θα συμμετάσχει στο σχήμα θα έχει μερίδιο με ποσοστό όπως αυτό αποτιμηθεί καθώς είναι πλέον αρμόδιος για τη διαχείριση και αξιοποίηση του εμπορευματικού σιδηροδρομικού σταθμού και του σταθμού διαλογής στο Θριάσιο.

Διευκρινίζεται ότι το Θριάσιο ΙΙ ή αλλιώς Εμπορευματικός Σιδηροδρομικός Σταθμός και του Σταθμός Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ), ΕΣΣΣΔΙ, είναι διαφορετικό από το Θριάσιο Ι, το οποίο παραχωρήθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στην κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair.

Πρόκειται για τα 1.450 περίπου στρέμματα που βρίσκονται δίπλα στα 588 στρέμματα του Θριασίου Ι. Σε αυτή την πολύ μεγάλη έκταση υπάρχει σιδηροδρομική υποδομή που με ηλεκτροκίνηση συνδέεται με το εθνικό δίκτυο, κάποια κτιριακή υποδομή, container terminal, ενώ το ΕΣΣΣΔΙ βρίσκεται κοντά σε μεγάλα οδικά δίκτυα ( Ολυμπία Οδός, Αττική Οδός και Νέα Οδός).

Να σημειωθεί ότι στο Θριάσιο Πεδίο βρίσκονται και οι αποθήκες Κ1 και Κ2 τις οποίες έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εάν μέχρι τέλους του έτους, ενεργοποιήσει τη σχετική σύμβαση.

Πηγή: grtimes.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Τρένο

Ένας νεκρός ύστερα από σύγκρουση ι.χ. με τρένο στη Θεσσαλονίκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικές Γραμμές

Θανατηφόρο ατύχημα συνέβη πριν από λίγο σε σιδηροδρομικό δρομολόγιο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, γύρω στις 2 το μεσημέρι ιχ όχημα, παραβίασε φυλασσόμενη διάβαση περίπου 8χλμ έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Αποτέλεσμα ήταν να συγκρουσθεί με διερχόμενη αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη. Από τη σύγκρουση νεκρή ανασύρθηκε η συνοδηγός του οχήματος ενώ τραυματίστηκε ο οδηγός.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τρένο

Καταργούνται δρομολόγια λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από σήμερα στη γραμμή Λάρισα-Βόλος

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Καταργούνται από σήμερα, Δευτέρα 12 Αυγούστου, τα δρομολόγια των λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από Βόλο για Λάρισα στις 06:00 π.μ. και στις 18:25 και από τη Λάρισα στις 07:15 π.μ. και στις 21:35.

Παραμένουν μόνο τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας στις 09:25 π.μ. και στις 12:25 το μεσημέρι και από τη Λάρισα στις 11:15 π.μ. και στις 15:35.

Από τις παραπάνω αλλαγές, πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι επιβάτες που μετακινούνται σιδηροδρομικώς για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τις ανταποκρίσεις.

Πριν από περίπου 3 μήνες είχε καταργηθεί και το πρώτο πρωινό σιδηροδρομικό δρομολόγιο από τον Βόλο προς τη Λάρισα, που εξυπηρετούσε καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενους.

 

Πηγή: paidis.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Επιτροπή για την αντισεισμική θωράκιση κτιρίων σιδηροδρομικών φορέων προωθούν ΡΑΣ και ΟΑΣΠ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μεγάλα έργα, σιδηροδρομικά

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π. (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να προτείνουν προς όλους τους εποπτευόμενους σιδηροδρομικούς φορείς, οι οποίοι διαθέτουν κτίρια που χρησιμοποιούνται στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τη σύσταση επιτροπής που θα διεξάγει την εκπόνηση προγράμματος αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης των κτιρίων αυτών.

Το έργο της επιτροπής αυτής θα περιλαμβάνει τα κάτωθι:

1) Καταγραφή των κτιρίων που χρησιμοποιούνται σήμερα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

2) Επιλογή διαθέσιμων μηχανικών των φορέων που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.

3) Ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον Ο.Α.Σ.Π., που θα περιλαμβάνει ταχύ οπτικό έλεγχο και συμπλήρωση του Δελτίου Προσεισμικού Ελέγχου.

4) Προσεισμικοί έλεγχοι κτιρίων, διαβίβαση στον Ο.Α.Σ.Π. των Δελτίων Προσεισμικού Ελέγχου και πρώτη βαθμολόγηση, από τον Ο.Α.Σ.Π., της τυχόν σεισμικής επικινδυνότητας των κτιρίων.

5) Προτάσεις για περαιτέρω ενέργειες σε περιπτώσεις κτιρίων που χρήζουν παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Οργανισμών στα οποία ανήκουν.

6) Σχέδια Εκκένωσης κτιρίων, σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π. (στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν ήδη). Επιπλέον, θα διεξαχθούν ενημερωτικά σεμινάρια από τον Ο.Α.Σ.Π. για την εκπαίδευση όλου του προσωπικού και θα υλοποιηθούν τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας.

7) Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τις Διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων μπορούν, ανάλογα με τις ανάγκες, να προγραμματιστούν σχετικοί έλεγχοι και σε άλλες κατασκευές του σιδηροδρομικού δικτύου (π.χ. γέφυρες, κ.λπ.).

Σύμφωνα με το σκεπτικό των Ρ.Α.Σ. και Ο.Α.Σ.Π., η γεωμορφολογία του εδάφους της χώρας και η συχνή σεισμική δραστηριότητα καθιστούν απαραίτητο τον σχεδιασμό και τις απαιτούμενες δράσεις, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας στο σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα