Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του ypodomes.com για την επιλεγμένη χάραξη στο σιδηροδρομικό τμήμα Ρίο-Πάτρα. Η επιφανειακή χάραξη εντός των σημερινών ορίων των γραμμών του ΟΣΕ προκειμένου το τρένο να φτάσει γρήγορα και φθηνά μέχρι την 3η μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι δεδομένη και πλέον αυτό που αναμένουμε είναι την κατάληξη αυτού του πολύχρονου σήριαλ με θύμα την ίδια την πόλη.
Σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Αχαϊας Νίκου Νικολόπουλου για το θέμα ο ΟΣΕ μέσω του Προέδρου του Κωνσταντίνου Πετράκη είναι ξεκάθαρος καθώς αναφέρει: “ο σχεδιασμός του ΟΣΕ για τη διαχείριση της σιδηροδρομικής υποδομής στην Πάτρα βασίζεται σε πολυκριτηριακή αξιολόγηση της βιωσιμότητας των παρεμβάσεων έργων, η οποία περιλαμβάνει κριτήρια συγκοινωνιακά, αναπτυξιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, τεχνικά και οικονομικά. Η διέλευση του Σιδηρόδρομου από τον αστικό ιστό της Πάτρα εξυπηρετεί τόσο την περιφερειακή σύνδεση Αθήνας-Πάτρας όσο και τον Προαστιακό Πάτρας.
(…) Η προασφάτως εκπονηθείσα προμελέτης χάραξης συντάχθηκε με χρονικό ορίζοντα την άμεση εφαρμογή και με κριτήρια τη διατήρηση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόου για την ταυτόχρονη λειτουργία του Προαστιακού κατά το δυνατό αλά και την διατήρηση των κυκλοφοριακών συνθηκών κατά τη φάση της κατασκευής, ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση στην πόλη κυρίως εκ των μετακινήσεων των δικτύων ΟΚΩ αλλά και των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων στο κεντρικό τμήμα του οικιστικού συγκροτήματος Πατρών (τμήμα Ρίο-Άγιος Διονύσιος-Άγιος Ανδρέας). Κατ` αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η κατά το δυνατό εφικτή χρονικά σύνδεση της Πάτρας με το Λεκανοπέδιο της Αττικής και το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος στο πλαίσιο του υφιστάμενου χρηματοδοτικού κοινοτικού προγράμματος.
Σε σχέση με την υπογειοποίηση είναι επίσης ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ένα αρκετά μακρινό μελλοντικό σχέδιο: “οι λύσεις για υπογειοποίηση ή μερική υπογειοποίηση οι οποίες συναρτώνται και με τις αναπλάσεις στην πόλη των Πατρών παραμένουν προς εξέταση στον μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα για ένα γενικότερο σχεδιασμό, ο οποίος όμως για την κατασκευή σε συγκεκριμένο χρονικά ορίζοντα προϋποθέτει μελετητικά στοιχεία ωριμότητας ως και την εξεύρεση ιδιαίτερα σημαντικής χρηματοδότησης για ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο κατασκευαστικό σχέδιο, υπέρτερου κατά πολύ ενός μεμονωμένου σιδηροδρομικού έργου”.
Είναι γνωστό ότι ο Δήμος της Πάτρας αντιδρά στο σχέδιο επιφανειακής διέλευσης του τρένου και έτσι, όσο υπάρχει η αντιπαράθεση αυτή το σήριαλ παραμένει και η Πατρα θα μένει εκτός του Πανελλήνιου Σιδηροδρομικού Δικτύου. Να σημειώσουμε ότι προς το τέλος του 2017 αναμένεται να λειτουργήσει μετά από χρόνια το τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη φέρνοντας το τρένο μόλις 35χλμ από την Πάτρα ενώ μέχρι το 2021 το τρένο θα έχει φτάσει μέχρι το Ρίο στην περιοχή των Μποζαϊτικων.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας