Βαγγέλης
Θάνος

Ένα από το μεγαλύτερα ενεργειακά πρότζεκτ που πρόκειται να υλοποιηθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος εισέρχεται στην τελική ευθεία. Ο λόγος για το έργο EuroAsia Interconnector που προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, μέσω υποβρύχιου καλωδίου.

Με ανακοίνωση της εταιρείας που προωθεί το πρότζεκτ, ξεκινούν οι διαδικασίες σε συνεργασία με τον προτιμητέο ανάδοχο (Nexans) για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η EuroAsia Interconnector και η Nexans, μετά την Συμφωνία Κράτησης που υπέγραψαν στις 10 Νοεμβρίου 2022, προχωρούν μαζί εστιάζοντας στο χρονοδιάγραμμα του έργου. Η συμφωνία της 10ης Νοεμβρίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου.

Η υπογεγραμμένη συμφωνία κράτησης μεταξύ των δύο πλευρών επιτρέπει την έναρξη των εργασιών και διασφαλίζει τη δέσμευση της απαιτούμενης ικανότητας παραγωγής και εγκατάστασης για το σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη δοκιμή των χερσαίων και υπεράκτιων καλωδιακών συστημάτων. Στόχος είναι η έγκαιρη υλοποίηση της μεγαλύτερης και βαθύτερης υποθαλάσσιας διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο .

Το έργο έχει εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες και πλέον είναι θέμα χρόνου η έναρξη της φάσης κατασκευής.  Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η φάση κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027 και να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2028.

Οι ημερομηνίες υλοποίησης που παρέχει η εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το στάδιο Α της ηλεκτρικής διασύνδεσης, προβλέπουν πως η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Η χερσαία διαδρομή του καλωδίου στην Κρήτη επεκτείνεται από το σημείο προσγείωσης Κορακιά μέχρι τον σταθμό  Δαμάστας καλύπτοντας μια απόσταση 10 χλμ – Πηγή: EuroAsia Interconnector

Μέσα και ο ΑΔΜΗΕ

Τη στρατηγική συμμετοχή του στο έργο με την τεράστια γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία όπως είναι η διεθνής ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, επιδιώκει και ο ΑΔΜΗΕ.

Το περασμένο φθινόπωρο έγιναν αποδεκτοί οι όροι της αρχικής πρότασης που κατέθεσε ο Διαχειριστής για επενδυτική συμμετοχή του με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο του Euroasia Interconnector.

Σύμφωνα με ανθρώπους του ΑΔΜΗΕ οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται και επίσημα η οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η ταυτότητα του έργου

Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ των τριών μερών υπεγράφη τον Μάρτιο του 2021. Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW (1 GW σε πρώτη φάση) και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων. Παράλληλα προβλέπει και την κατασκευή τριών υποσταθμών μετατροπής. Ο καθένας από αυτούς θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα σχέδια, θα είναι το μακρύτερο καλώδιο και το πιο βαθύ , καθώς θα φτάσει ακόμα και σε σημεία με βάθος 3.000 μέτρων.

Ο EuroΑsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Tον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η χερσαία διαδρομή του καλωδίου στην Κύπρο εκτείνεται από το σημείο προσγείωσης των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Σταθμό Κοφίνου καλύπτοντας μια απόσταση 13 χλμ – Πηγή: EuroAsia Interconnector

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV