Connect with us

Έργα πόλης

Οριστική λύση για τα σεισμόπληκτα σχολεία του Δήμου Αχαρνών δίνει η ΚΤΥΠ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε σύγχρονες και ασφαλείς αίθουσες κάνουν πλέον μάθημα, οι μαθητές του 21ου Δημοτικού Σχολείου και του 24ου Νηπιαγωγείου Αχαρνών. Τα δυο σχολεία λειτουργούσαν από τους σεισμούς του 1999, σε πλήρως ακατάλληλους και εγκαταλελειμμένους οικίσκους, που είχαν παραχωρηθεί για αυστηρά προσωρινή χρήση αλλά τελικώς έγιναν μια μόνιμη κατάσταση, ως αποτέλεσμα της χρόνιας αδιαφορίας τόσο των Δημοτικών Αρχών όσο και της κεντρικής διοίκησης, παρά τα συνεχή αιτήματα και κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας, των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Η κατάσταση αυτή άλλαξε μετά το 2015 όταν και εισακούστηκαν για πρώτη φορά τα αιτήματα για την επίλυση του προβλήματος, με την ΚΤΥΠ ΑΕ να κινεί όλες τις διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση μέσω της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών, την χρηματοδότηση και την εκτέλεση των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Η ΚΤΥΠ ΑΕ προχωρά τώρα στο τελευταίο βήμα για την οριστική επίλυση του προβλήματος μέσω της ανέγερσης νέας σχολικής μονάδας και της προσωρινής μετεγκατάστασης των μαθητών έως ότου φτιαχτεί το νέο σχολείο.

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, πραγματοποιήθηκε η τελετή της επίσημης παράδοσης απο την ΚΤΥΠ ΑΕ, του έργου της προσωρινής μετεγκατάστασης του 21ου Δημοτικού Σχολείου, σε ειδικά διαμορφωμένο και ασφαλή χώρο διδασκαλίας, που πληροί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές, επί των οδών Πλαταιών και Βλαχογιάννη στον Δήμο Αχαρνών. Αποτελείται από 17 αίθουσες διδασκαλίας, μια Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, γραφειακούς χώρους, κυλικείο, αποθήκη και χώρους υγιεινής, περιφραγμένο αύλειο χώρο και γήπεδο καλαθοσφαίρισης με κερκίδες. Ήδη, το έργο έχει παραδοθεί προς χρήση από τις 5 Ιουνίου 2019.

Στο ίδιο ακίνητο αλλά σε ξεχωριστό περιφραγμένο χώρο, έχει ήδη από τις 19 Οκτωβρίου 2018, μετεγκατασταθεί μόνιμα το 24ου Νηπιαγωγείο Αχαρνών, σε δυο πλήρεις αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο νηπιαγωγού, εσωτερικούς χώρους υγιεινής, αποθήκη και λεβητοστάσιο βαριάς προκατασκευής.
Η αξία του έργου ανήλθε σε 862.674,82 ευρώ, με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017 και η σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2018.

Κατά την τελετή παράδοσης του έργου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε τα εξής: «Αυτοί οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ήταν ξεχασμένοι για πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Εμείς τους ακούσαμε και προσπαθήσαμε να δώσουμε οριστική λύση και την δίνουμε. Υπήρχε ένα χρόνιο αίτημα για αυτό το σχολείο. Για μόνιμο κι όχι προσωρινό. Το καινούριο σχολείο τελικά μπορούσε να γίνει μόνο στον χώρο του παλιού. Έπρεπε να βρούμε χώρο να μεταφέρουμε προσωρινά τα παιδιά. Στον χώρο που είμαστε σήμερα, τα σχολεία στεγάζονται προσωρινά και σύντομα θα μεταφερθούν μόνιμα στο νέο σχολείο που ξεκινά να κατασκευάζεται».

Ο κ. Σπίρτζης ευχαρίστησε ακόμη την κα Δούρου «για την συνεργασία που επιτεύχθηκε για όλα τα σχολεία της Αττικής» και υπογράμμισε «τον αγώνα που δόθηκε με την ΚΤΥΠ ΑΕ και τους Δήμους για την εξεύρεση οικοπέδων και χρηματοδοτήσεων για να αποκτήσουμε τις υποδομές που χρειαζόμαστε στην δημόσια παιδεία αλλά και στην υγεία».

Διαγωνισμός ανέγερσης νέου σχολείου

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΚΤΥΠ ΑΕ, Γιώργος Μπιτάκος ανακοίνωσε ότι σύντομα ξεκινά η κατασκευή του νέου 21ου Δημοτικού Σχολείου που θα κατασκευαστεί στον χώρο του παλιού σχολείου και θα δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Ο διαγωνισμός του έργου βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και ήδη έχει προκύψει ο οριστικός ανάδοχος, ο οποίος θα κληθεί στις 20 Ιουνίου 2019, να υπογράψει την σύμβαση κατασκευής του έργου, αξίας 2.124.104,02 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το νέο σχολείο θα είναι έτοιμο εντός χρονοδιαγράμματος 540 ημερολογιακών ημερών.

Προτεραιότητα

Τόσο το έργο της μετεγκατάστασης των δυο σχολείων όσο και η ανέγερση του νέου 21ου Δημοτικού Σχολείου, αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα του Διευθύνοντα Συμβούλου Γιάννη Χαρωνίτη, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, τον Αύγουστο του 2018. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης και στην βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας στον παλιό χώρο των δυο σχολείων, κατά το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της προσωρινής μετεγκατάστασης, με αντικατάσταση των παλαιών ακατάλληλων αιθουσών, έργα υγιεινής και ενίσχυσης ασφάλειας, διαρκή παρακολούθηση των εργασιών με συνεχείς επισκέψεις, επιθεωρήσεις και επί τόπου επίλυση προβλημάτων, όπως για παράδειγμα οι φθορές και καταστροφές που προκλήθηκαν, τόσο από φυσικούς λόγους όσο και από εξωγενείς παράγοντες.

Νέα έργα στο Δήμο Αχαρνών

Εξάλλου, η ΚΤΥΠ ΑΕ ανταποκρινόμενη στα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας των Αχαρνών για την κάλυψη σημαντικών ελλείψεων σε σχολικές υποδομές, προχώρησε στην ένταξη τεσσάρων νέων σχολείων στον προγραμματισμό έργων της και ήδη έχει ξεκινήσει να μελετά, προκειμένου να υλοποιηθούν στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027. Πρόκειται για την ανέγερση διδακτηρίου για το νεοϊδρυθέν 31ο Δημοτικό Σχολείο, το νέο κτίριο του 18ου Δημοτικού Σχολείου και το νέο κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο θα εγκατασταθούν το 19ο Δημοτικό Σχολείο και το 19ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών.

 

 

image_pdfimage_print

Έργα πόλης

Χατζηδάκης: Επισκέφθηκε το Πάρκο «Α. Τρίτσης» και μίλησε για τις προοπτικές του

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, προκειμένου να σχηματίσει ιδία άποψη για τα προβλήματα του Πάρκου.

Για όσα είδε και διαπίστωσε, ο υπουργός ΠΕΝ κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής:

«Το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» που επισκέφθηκα σήμερα θα μπορούσε να είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής για όλη τη Δυτική Αττική. Χωρίς διάθεση υποτίμησης των προσπαθειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια -πολύ περισσότερο των προσπαθειών του προσωπικού- η κατάσταση δεν είναι καθόλου ανεκτή.

Οι εγκαταλελειμμένες λίμνες με τα ψόφια ψάρια, η δυσοσμία από τα κανάλια που έχουν στερέψει, οι σπασμένες λάμπες, η απουσία φύλαξης, οι «συλλογικότητες» που έχουν κάνει κατάληψη σε τμήμα του Πάρκου, συνθέτουν μια αρνητική εικόνα, όχι αντάξια όσων το οραματίστηκαν.

Καθόλου ανεκτό ασφαλώς δεν είναι ούτε το ισχύον μοντέλο διοίκησης, όπου άλλος ορίζει τον πρόεδρο και άλλος τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι δε διαδικασίες διαχείρισης του προϋπολογισμού είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν καν την απορρόφηση των κονδυλίων που διατέθηκαν τα τελευταία χρόνια για το Πάρκο.

Αυτή η κατάσταση θα τερματιστεί! Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συναντηθώ με τον νέο περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, με τους δημάρχους της περιοχής και με όλους τους εμπλεκόμενους. Εντός του Σεπτεμβρίου θα έχει δοθεί μια άμεση και καθαρή λύση. Τελικός σκοπός είναι να υιοθετηθεί ένα απλό και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης του Πάρκου προκειμένου να φανεί η διαφορά στα μάτια των πολιτών χωρίς καθυστερήσεις».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Τα 129 έργα και μελέτες που παραδίδονται στη νέα δημοτική αρχή Μαλεβιζίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Δημοτικό Στάδιο Αρλακοχωρίου

129 έργα και μελέτες για ολόκληρο το Δήμο Μαλεβιζίου, συνολικού προϋπολογισμού 116.000.000 ευρώ, παραδίδει η δημοτική αρχή του Κώστα Μαμουλάκη στη νέα δημοτική αρχή Μαλεβιζίου.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης στην τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας περιόδου της δημοτικής παράταξης «Νέοι Δρόμοι», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου.

Ειδικότερα, παραδίδονται στη νέα δημοτική αρχή:

· 26 δημοτικά έργα σε στάδιο λίγο πριν τη σύμβασή τους
· 22 δημοτικά έργα σε εξέλιξη
· 43 δημοτικές μελέτες για έργα σε ολόκληρο το Μαλεβίζι
· 17 πολεοδομικές μελέτες
· 8 έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. σε εξέλιξη
· 5 έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. σε στάδιο λίγο πριν τη σύμβασή τους
· 8 μελέτες της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. που αφορούν έργα σε ολόκληρο το Μαλεβίζι

Ο Κώστας Μαμουλάκης παράλληλα, ανακοίνωσε στους συνεργάτες του την απόφασή του να μην αποδεχτεί την εκλογή του και να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της παράταξης «Νέοι Δρόμοι». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Κάθε κύκλος, κάποια στιγμή κλείνει. Έτσι και για εμένα ολοκληρώθηκε ο κύκλος της αυτοδιοικητικής μου πορείας. Μιας διαδρομής με πολλές όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές, που ξεκίνησε από το Δήμο Ηρακλείου και την παράταξη «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» το 1995 και ολοκληρώνεται σήμερα, 24 χρόνια μετά, εδώ στο Μαλεβίζι.

Κρατάω όλα τα ωραία – και ήταν πραγματικά τα περισσότερα – και θα ήθελα να γνωρίζετε πως για ό,τι με Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για το όμορφο αυτό, κοινό μας ταξίδι μας και να σας πω ότι πρέπει όλες και όλοι να είστε υπερήφανοι για αυτά που πετύχαμε. Για τα μεγάλα έργα που άλλαξαν τον τόπο μας. Για την ενότητα και το κλίμα συνεργασίας που εδραιώσαμε. Για το ότι όλοι μαζί, καταφέραμε και κάναμε το Μαλεβίζι μοντέλο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα και μάλιστα, μέσα στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης…».

Τη θέση του Κώστα Μαμουλάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου καταλαμβάνει πρώτη επιλαχούσα, Ειρήνη Αστρινάκη – Κανακάκη. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται και η συνεδρίαση της δημοτικής παράταξης «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ» για την εκλογή του νέου επικεφαλής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Εργασίες συντήρησης στην 67η επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην 67η επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου «Μακεδονία» και στους κλάδους σύνδεσής της από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 και την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες κοπής βλάστησης (δένδρων και κλαδιών) επί του ερείσματος και σε σημεία όπου τίθεται θέμα ασφάλειας και ορατότητας (στροφές), επί της 67ης επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου «Μακεδονία», στο οδικό τμήμα μεταξύ του ισόπεδου κόμβου «Πράσινα φανάρια» έως και τον ισόπεδο κόμβο προς το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», με κατεύθυνση προς Περαία. Οι εργασίες θα εκτελεστούν με αποκλεισμό μίας λωρίδας κυκλοφορίας και με ώρα έναρξης στις 07.00 π.μ.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 και την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τροχαίας Θέρμης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα